2011. május 31., kedd

Egy nagy tál hűsítő földiepret?



Most nem főztem, és még csak vajas kenyeret sem kentem, mégis gyönyörű képeket hoztam. Egy tál gyönyörű, és hűsítő finom földieperről, amit jól megmostam, lecsepegtettem, leheletnyi porcukorral meghintettem, kis időre behűtöttem. Némelyik akkora volt, hogy csak 5-6 falatra bírtam megenni.






Bal oldalon a "kicsi" eper a normál méretű földieper
Ilyen rekkenő hőségben, ami ma is van kell ennél finomabb, üdítőbb csemege??? És ami még finomabbá tette, hogy Szüleim kertjében termett :)








Szüleim mesésen finom földiepre

2011. május 29., vasárnap

Cseresznyés süti eper-banán "fagyival"





A tegnapi sütihez ma egy kis "fagyit" készítettem. Mesés volt  a kettő együtt.

A világ legegyszerűbben elkészíthető finomsága ez az epres-banános fagylalt. Alapja az érett, fagyasztott banán. Télen és tavasszal a már túl éretté vált banánokat megtisztítva bezacskóztam, és fagyasztóba tettem. Tudtam, hogy az sem fog kárba veszni, ha eljön az eperszezon. És így is lett. Ilyen banánból készült a fagylalt.  Hozzávalók:

  • 4 db fagyasztott banán, 

  • 15 szem érett eper, 

  • 2 evőkanál méz.

Nem volt más dolgom, hagytam a banánokat kissé kiolvadni, de éppen csak annyira, hogy a turmix kése már pürésíteni tudja. Utána beleraktam megmosott, lecsepegtetett, feldarabolt eperszemeket és a mézet,  összeturmixoltam, és máris elkészült a finom fagyi. Ha kissé hígabbra sikerül, mint szerettük volna, akkor sincs probléma, csak zárható műanyag dobozba öntve be kell tenni  a fagyasztóba az összeturmixolt gyümölcsöket, néhány óra elteltével újra turmixolni, és fagylaltos kanállal adagolhatóvá válik. Nagyon finom, adalékoktól mentes, "csak" gyümölcsből készült fagyi :)  Önmagában is, vagy süti mellé mindenkinek szívesen ajánlom!!






Cseresznyés süti eper-banán fagyival

Gyros



Életemben először gyros-t egy balatonfüredi étteremben ettem, ez nekem meghatározó élmény volt. Azóta ugyanazt az intenzív  ízvilágot  igyekszem reprodukálni minden alkalommal, amikor ez az étel kerül az asztalunkra. A hozzá feltálalt zöldségeket is mindig  ugyanúgy tálalom, a szeletelt paradicsomot és uborkát. A különbség talán csak annyi, hogy egy kis sóval megízesítem. A hozzá kínált szósz sem olyan, mint a legtöbb helyen, mert nem fokhagymás-joghurtos-reszelt uborkás. Nálam a szósz majonézes-tejfölös, sok fokhagymával, sóval, borssal és csiliporral megízesítve. És pita nincs, csak sült krumpli! De így szeretjük! Nagyon szeretjük, mert isteni finom, így ahogy van!!!! :)





De előbb a mai levesről írnék pár szót, mert finom zöldbab leves volt az ebéd első fogása. Fél kiló fagyasztott sárga hüvelyű zöldbabot feltettem főni 1,5 liter forró vízben, 2,5 fehér kanál ételízesítővel, fokhagyma granulátummal és csiliporral ízesítve. Amikor a bab puhára főtt habarást készítettem 2 evőkanál rétes lisztből és kb. 1,5 dl hideg vízből, amivel a levest besűrítettem, 2-3 evőkanál 12 %-os tejföllel savanyítottam, szükség szerint után ízesítettem fokhagyma granulátummal, sóval, jól kiforraltam és forrón tálaltam. Az én tányéromba szárított kaprot is tettem, arra szedtem a forró levest. Isteni volt!!



És akkor jöjjön a gyros!!

A hús: 1 kg csirkemell filét kb. azonos méretű csíkokra vágtam, beszórtam 1 tasak Knorr Gyros fűszerkeverékkel, 2 kávéskanál fokhagyma granulátummal, 1 kávéskanál őrölt borssal, 4 evőkanál olajat öntöttem rá, jól elkevertem, és állni hagytam, míg a mártást, zöldségeket és a krumplit előkészítettem.

A mártás: 8 evőkanál majonézt, 1 nagy dobozos 12 %-os tejfölt, kevés sóval, 3-4 kávéskanál fokhagyma granulátummal,  őrölt borssal  és csiliporral elkevertem és állni hagytam.

Zöldségek: 3 db kígyó uborkát és 5 db paradicsomot jó forró ecetes vízben megmostam (úgy tudom az ecet a baktériumok nagy részét elpusztítja, - gondolok itt a németországi járványra - remélem nem lesz bajunk, hogy épp most uborkázunk), majd leöblítettem, lecsepegtettem és felszeleteltem. Külön tálba raktam mindkettőt és megsóztam kissé.

Végül megtisztítottam a krumplit a sütéshez, megmostam, jól lecsepegtettem és   forró olajban megsütöttem.         A husit a legnagyobb új serpenyőmben sütöttem meg, - előtte a serpenyőt jól felforrósítottam, tettem bele 1-2 evőkanál olajat és utána a fűszeres csirkemell csíkokat. Néha megkeverve addig sütöttem, míg az alatta lévő lé eltűnt, és már sercegni kezdett a hús. Szinte egyszerre sült meg a krumpli és a gyros, gyorsan tálaltam, mindenki kedvére szedett a krumpliból, húsból, zöldségekből és szószból, és mindenki odavolt, hogy milyen finom. Én is nagyon elégedett voltam az ebéddel, finomra sikerült :)




Gyros

2011. május 28., szombat

Cseresznyés süti





Keresztfiammal chat-eltem valamelyik éjjel, és többek között a főzésről-sütésről is beszélgettünk, mert Ő is Angliában dolgozik nagyobb Testvérével együtt egy étteremben, és gyönyörűbbnél gyönyörűbb ételeket kreálnak. A Facebook-ra feltette néhány sütijét, és én csak bámulok, hogy milyen ügyes, kész chef :)!!  Úgy látszik, a családban több ágon öröklődött az ételek iránti szenvedély. El is kértem néhány sütije receptjét, és ma megsütöttem az egyiket. Ami nála igazándiból szilvás süti, nálam most cseresznyés süti lett, mert kaptunk ajándékba egy zacskó cseresznyét.  Az eredeti hozzávalók a következők:


  • 20 dkg cukor

  • 15 dkg vaj

  • 5 tojás

  • 30 dkg liszt (én felesben rétes és finom lisztet használtam)

  • 1,5 csomag sütőpor

  • 60 dkg szilva kockákra vágva (én 60 dkg (magozottan volt annyi) cseresznyét használtam)

  • 4 evőkanál  cukor

  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg (ez sincs az eredeti receptben, de szerintem a cseresznyéhez jól illett)




















Először a megmosott, jól lecsepegtetett cseresznyét magoztam ki. Mielőtt elkezdtem a tésztát, 170 fokra kapcsoltam a sütőt, hogy meleg legyen, mire a tészta elkészül. A cukrot kikevertem a vajjal, majd egyenként hozzáadtam az egész tojásokat (egy bögrébe leütöttem az összeset, onnan öntöttem egyenként a tésztához, mert utáltam volna minden tojás után kezet mosni). Jól kikevertem a masszát, majd hozzáadtam a lisztet és sütőport, azzal is elvegyítettem. A kis zepter tepsimet kibéleltem sütőpapírral, belesimítottam a tésztát, ami inkább keménynek tűnt, nem olyan volt, mint a piskóta. Utána ráraktam a négy kanál cukorral és egy teáskanál őrölt szegfűszeggel összekevert cseresznyét és a sütőbe toltam. 30 perc az előírás a sütőben, de én 35-40 percig sütöttem, mert a 30 perc leteltével még nem volt rendesen megsülve.  Amikor elkészült kihűtöttem, szeletekre vágva tálaltam. Nagyon finom, könnyed, gyümölcsös süti lett. Nem túl édes, úgyhogy még én is tudtam enni belőle. Köszi a receptet Geri!!







Cseresznyés süti

Sült csirke "steak"burgonyával



Ma elég sokat "szórakoztam" a konyhában, ezért nem volt már kedvem bonyolult vacsorához. De mire "éheseim" hazaérnek csak kellett készíteni valami harapnivalót, mert a parajpuding - bármennyire finom is, nem az Ő műfajuk. A sült csirkét viszont szeretik, ezért azt kapnak, most saját "gyártású" steakburgonyával. A csirkedarabokat  a sültcsirke fűszerkeverékemmel és pici sóval szórtam meg, alufóliával lefedve, 170 fokos sütőben sütöttem kb. 55 percig, ekkor levettem a fóliát és 10-15 percig 250 fokon pirítottam a husit). A krumpli így készült: kicsit nagyobb méretű újburgonyát jó alaposan megsikáltam, aztán héjastól négybe vágtam, sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam,  fűszereztem a sültcsirke fűszerkeverékemmel, sóval, meglocsoltam kevés olajjal, jól elkevertem és a sülő csirke alá toltam a sütőbe 45 percre. Amikor a csirkéről levettem a fóliát, még kb. 5 percig sütöttem 250 fokon a krumplit, majd kivettem, meg ne égjen. 











Sült csirke "steak" burgonyával

Parajpuding



Családom ma megint szétszéledt (ki munka ügyben, ki kikapcsolódni), valószínűleg csak este jönnek haza , ezért ma kísérletezhettem egy kicsit. Már régen a fejemben motoszkált, hogy a spenótot valami habos-krémes formában kellene elkészíteni, felfújt, vagy puding  formában. Eszembe jutott, hogy van nekem egy gyönyörű, régi szakácskönyvem, ami elsősorban zöldséges ételek újfajta elkészítési módjával ismertette meg anno az újdonságra vágyó háziasszonyokat. Meg is találtam a könyvben amit kerestem, a parajpuding elkészítésének módját.

Liscsinszky Béla 1990-es kiadású könyve, a Reform szakácskönyv volt az első igazán szép kiadású, képekkel sűrűn illusztrált szakácskönyvem, amit aztán sok másik követett még :)











Az eredeti receptet is betettem, hogy mindenki láthassa a kiindulást, én azonban nem egészen így készítettem el. Az én hozzávalóim:



  • 1 csomag (50dkg) mirelit parajpüré

  • 1 kis fej lila hagyma

  • 3 dkg vaj

  • 1,5 csapott fehér kanál szitált ételízesítő

  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 2 dl tejszín (30 %-os, nem cukrozott!!)

  • 2 db egész tojás (kicsi)

  • 2 csipet só

  • pici vaj a tálak kikenéséhez.


Először a parajpürét olvasztottam fel, majd jól lecsepegtettem. Ezután az apróra vágott lila hagymát pároltam meg 3 dkg vajon, az eredeti recept szerint, ráraktam a spenótot, azzal is pároltam néhány percig, majd felöntöttem tejszínnel, ízesítettem szitált ételízesítővel, fokhagyma granulátummal, és takarékon főztem 10-15 percig,  majd hagytam langyosra hűlni. Közben a sütőt előmelegítettem 150 fokosra úgy, hogy kis tepsiben ujjnyi vizet is tettem be, majd 4 kis salátás tálat kikentem vajjal. Az előkészületek után a tejszínes fűszeres parajkrémet a turmixba öntöttem, magas fordulaton turmixoltam rövid ideig, majd turmixolás közben egyenként hozzáütöttem az egész tojásokat, és két csipet sóval ízesítettem még a habos parajkrémet. Rövid mixelés után elosztottam négy tálban, a tálakat  vízzel feltöltött tepsibe raktam,  sütőbe toltam és sütőpapírral lefedve 30 percig sütöttem. (Nem szabad a tálakat teljesen tele tölteni, mert sülés közben emelkedik kicsit a massza.) Amikor elkészült, kiszedtem, késsel kicsit körbevágtam, mert először nem akart kijönni a tálkából, de aztán szépen kiszaladt. Hihetetlenül, könnyű és habos finomság kerekedett belőle. Az első kóstolás után nem is bírtam abbahagyni, látszik a képen is!!





Parajpuding

2011. május 27., péntek

Rántotta virslivel és lecsóval



Lehet, hogy erre az ételre is lesz aki azt mondja, "mi ez a kis semmiség", de olyan finom volt, hogy mégis leírom.  Tegnap maradt egy kisebb tányérnyi  lecsó, amiből az összes virslit és kolbászt sikeresen kihalászták ragadozóim :). De a lecsó önmagában is olyan finom volt, hogy felhasználtam a mai reggelihez. Két személyre sütöttem 4 db virslit (ez már nem roppanós, csak sima virsli volt), aztán egy jó kis hagymás rántottát (1 kisebb fej hagymával, 6 kis tojással, pici sóval, kevés olajon) közben a lecsót megmelegítettem és máris tálalhattam a kiadós, és isteni finom reggelit. Apa nagyon elégedett volt. Fejedelminek nevezte :)






Rántotta virslivel és lecsóval

2011. május 26., csütörtök

Cukkinis-virslis lecsó



Néhány napja olyan meleg van, amit már nehezen viselek.  Örülök, ha nem kell a tűzhely mellett állnom. (Mi lesz velem a nyáron?) Tegnap szerencsére volt ebédünk, (az előző napi zöldborsós csirkeleves és csirkepörkölt kovászos uborkával) így a déli főzőcskézést "megúsztam". Legnagyobbik Fiam halászlére éhezett, ezért vacsorára mégis főztem, egy kisebb fazék harcsa halászlét, de most nem passzírozgattam,  csak egy kis hagymás-paprikás levet készítettem  halászlé kockával, és a piros arannyal befűszerezett halat (a mélyhűtőben volt  kb. fél kilónyi harcsafilé apróra kockázva) ebben a lében főztem meg. Nem nagy durranás, de finom volt.

 Ma viszont az jutott eszembe, hogy savanykás-zöldséges ebédet szeretnék, ezért esett a választásom a cukkinis lecsóra. Hogy "ragadozóim" nagyobb kedvvel falatozzanak belőle, néhány karika füstölt kolbász és 4 pár virsli is került bele. Hozzávalók:

  • 4 nagy fej hagyma

  • 4-5 evőkanál olaj

  • 10 db lecsópaprika

  • 2 db hegyes erőspaprika

  • 2 db közepes cukkini

  • 4 db nagyobb paradicsom

  • 2 fehér kanál fűszerpaprika

  • 5 dl-es Nostia passzírozott paradicsom

  • kb. 1 dl víz

  • 1/2-2/3 fehér kanál só / vagy ízlés szerint

  • 1 kávéskanál édesítőszer /    -  "  -

  • 4 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 10 cm-es darab csípős füstölt kolbász

  • 4 pár roppanós virsli

A zöldségeket megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam:

    a hagymát hosszában négy részre, majd szeletekre,

    a paprikákat kimagozás után hosszában ketté, és keresztben 2 cm-es darabokra,

    a cukkinit héjastól hosszában ketté, majd szeletekre.

    a paradicsomot hámozás után négy részre és szintén szeletekre.

Amikor mindezzel elkészültem, a hagymát kevés olajon pirítani kezdtem. Amikor üvegessé vált, és már színesedni kezdett, hozzáadtam a paprikákat, azzal is sütöttem 6-8 percig, utána beleraktam a szeletelt cukkinit is, megsóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal és tovább pároltam újabb 5-6 percig. Ekkor ráraktam a fűszerpaprikát, a paradicsomot, jól átforgattam, és felöntöttem a passzírozott paradicsommal, a dobozt kiöblítettem kb. 1 dl vízzel és azt is hozzáöntöttem. Ízesítettem egy kávéskanálnyi folyékony édesítőszerrel, felforraltam, beletettem a lebőrözött, felszeletelt füstölt kolbászt, a négyfelé vágott, sűrűn beirdalt virsliket, és  közepes lángon főztem még kb. 15 percig. Összességében kb. 45-50 perc alatt elkészült a lecsó, amit most zsemlével, azon melegében tálaltam a család legnagyobb megelégedésére.

(Ha nem cukkinival főzöm a lecsót, akkor  fokhagyma granulátumot nem szoktam bele tenni.)






Cukkinis-virslis lecsó

2011. május 24., kedd

Zöldborsós csirkeleves gyorsfőző fedővel



Nagyon egyszerű ebédünk volt ma. A család megszavazta a pörkölt napot, ezért a rendelkezésre álló 3 csirke levescsomagból egy jó zöldborsós csirkelevesen kívül csirkepörkölt készült tésztával és (bolti) kovászos uborkával. A levescsomagokból a májakat elraktam a fagyasztóba, hogy valamikor később töltelék, resztelt máj, vagy más májas étel készüljön belőle. A lábakból, hátakból nyakak és szívek egy részéből készül a leves, a szárnyakból, néhány nyakból, szívből, farból és hát egy részéből a pörkölt.

A leves hozzávalói:



  • 50-60 dkg csirkehús, 

  • 40 dkg mirelit zöldborsó

  • 2 db sárgarépa

  • 1 petrezselyemgyökér

  • 1/4 zellergumó

  • 1-2 darab zöldpaprika

  • 1 fej hagyma

  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld a fagyasztóból

  • 2,7 + 0,8 liter víz

  • 2,5 + 1 fehér kanál szitált ételízesítő

  • kevés őrölt bors

  • 10 dkg csigatészta (Pintér féle 10 tojásos)

A húsokat és zöldségeket megtisztítottam, összevágtam és mindent, - a zöldborsót is, az 5,8 literes zepter fazékba raktam, a kis főzőkosárba. A jelzésig öntöttem vízzel (2,7 liter), fűszereztem szitált ételízesítővel (2,5 fehér kanál), őrölt borssal, majd az edény peremét szárazra törölve a fazekat lezártam a gyorsfőző fedővel. Szokásos jelzések után 8 percig főztem a levest. Közben másik edényben vizet (8 dl) forraltam 1 fehér kanál szitált ételízesítővel és takarékon megfőztem benne a csigatésztát. Amikor a leves főzési ideje lejárt, visszahűtöttem a fazekat a kinyitáshoz, a zöldeket a zöldpaprikát és hagymát kidobtam belőle, aztán a kosárból a zöldségeket és húsokat tálra borítottam a tálaláshoz (a borsó egy része a levesben maradt), a tésztát a leveshez öntöttem, és forrón tálaltam. Mindenki kedvére válogathatott a leveshúsból és zöldségekből, utána merhetett a finom forró zöldborsós-tésztás levesből.



leveshúsok zöldségekkel
A csirke levescsomag többi részéből készült a pörkölt,  2 hagymával, 2 apróra vágott zöldpaprikával és paradicsommal, szokás szerint, finom sűrűre, "nagyon pirosra" - ahogy legkisebbik Fiam szereti. A pörköltet tettem oda előbb főni,  mert a levesnek kevesebb idő kellett a gyorsfőző fedő alatt. A pörkölt hagyományos módon készült, receptje már megtalálható a blogban. A pörkölthöz a tésztát szintén zepter módszerrel főztem meg, forrástól számított 7 perc alatt.





Csirkepörkölt tésztával és kovászos uborkával
Összességében elég gyors, aránylag olcsó és nagyon finom ebédünk volt, még akkor is, ha a levesbe nem primőr zöldborsó került.





Zöldborsós csirkeleves gyorsfőző fedővel


2011. május 23., hétfő

Töltött gomba



Valami olyan isteni ebédet rittyentettem ma, hogy a fülem is kétfelé állt tőle!! :)) Már régóta kacérkodtam a töltött gomba gondolatával, de eddig mindig elodáztam. Nemrégiben Nellinél és Gizinél olyan kívánatosan gyönyörűséges töltött gombákat láttam, hogy már nem bírtam tovább várni, ilyet nekem is készíteni kellett. Mindkettőt többször  átnéztem, és a kettőből ma megszületett az én variációm, annak függvényében, hogy ma mi volt itthon éppen. Ami nem volt, az a füstölt sajt, meg krémsajt. De volt trappistám, krémes tehéntúróm, fokhagymás felvágottam, és füstölt kolbászom, ja meg 2 doboz tölteni való gombám. Ezekből kreáltam meg az én töltött gomba változatomat. Legkisebbik Fiam végképp utálja a gombát, ezért Neki 2 zsemlét töltöttem meg.

Hozzávalók:



  • 2 doboz tölteni való gomba (12 db)


  • 50 dkg krémes tehéntúró (egy kis vödör)

  • 10 dkg durvára  + 6-8 dkg  finomra reszelt trappista sajt

  • 4-5 szelet fokhagymás felvágott apróra vágva

  • 1,5 szál csípős füzér kolbász (vagy bármilyen füstölt kolbász) szeletelve

  • 2 zsemle

A gombák tönkjét kitörtem, kalapjukról lehúztam a bőrt, kicsit megpergettem sóval, és szűrőbe leborogattam, hogy ki tudjon folyni a nedve. Összeállítottam a tölteléket: A krémes túrót összekevertem 10 dkg durvára reszelt trappista sajttal, és az apróra darabolt fokhagymás felvágottal,  ezt  is  megsóztam picit. Felszeleteltem a kolbászt, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra, légkeverésre melegedni. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a lecsepegtetett gombákat belesorakoztattam, mindegyikbe raktam a tönk helyére egy kolbász karikát, majd a töltelékből halmoztam rá, a töltelékre 3 karika kolbászt ültettem  végül megszórtam finomra reszelt trappista sajttal. A maradék tölteléket elosztottam a zsemlékben.  Két szikkadt zsemlét félbevágtam, a fél zsemlék belsejét kicsit benyomkodtam, hogy egy kis mélyedés legyen bennük. Kb. egyformán elosztottam a  tölteléket, a tetejét kiraktam kolbászkarikákkal, ezeket is megszórtam finomra reszelt trappista sajttal, és a gombák mellé kerültek a tepsire, irány a sütő, ahol 180 fokon 25 percig csücsültek.  Amíg a gyönyörűségeim megsültek, néhány krumplit is sütöttem kockára vágva, és azzal tálaltam a finomságos töltött gombákat és töltött zsemléket. 






A gombákból kicsit kifolyt a töltelék, de a sütőpapírról könnyen fel lehetett szedni, isteni volt sült krumplival kitunkolva  :) !!






Töltött gomba

2011. május 22., vasárnap

Currys csirkecombok currys rizzsel, vegyes salátával



Megmondom őszintén nem sok kedvem volt ma főzni, ebben az irdatlan hőségben. Ma már elővettem téli álmából a ventilátort, mert már nem bírtam tovább a meleget. Családtagjaim elmentek itthonról, ki horgászni, ki teniszezni, így egy kis blogolvasgatás belefért a mai délelőttömbe. Azért fél 11 körül csak nekiveselkedtem, hogy legyen valami ebéd. Levest nem főztem, mert a tegnapi petrezselyem krémlevesből volt még annyi, ami Apának és nekem elég, a Fiúk nem kértek tegnap sem, hát magukra vessenek. (Ők még nem annyira levesesek mint mi "öregek" :) ) Második fogásként currys csirkecombokat sütöttem, egy csirke XXL-es combcsomagból (5 db volt benne). A megmosott, megtisztított combokat beszórtam szitált ételízesítővel és hot madras curry porral, sütőfóliába csomagoltam, és 180 fokra melegített sütőben sütöttem kb. 1 órán át, aztán levágtam a sütőfólia felső részét, és még 10-15 perc alatt szépen megpirítottam a csirkét.

Ez a sütőfólia nem előregyártott zacskó, hanem méterben kapható a Tesco-ban, mindig akkorát lehet levágni belőle amekkora éppen kell. Tűzőgéppel tűztem össze mindkét végén, de ugyanolyan jól szuperált, mintha a saját lezáróját  használtam volna, csak így nem húzódott össze annyira a fólia két vége.









Amíg a csirke sült, elkészítettem a currys rizst, a készítés módja itt található, annyi különbséggel, hogy kicsit több a rizs és a víz, de nincs benne kiszitált szárított zöldség. Hozzávalók:



  • 1 nagy fej hagyma

  • kevés olaj

  • 45 dkg paraboiled rizs

  • 2 csapott fehér kanál szitált ételízesítő és pici só / vagy ízlés szerint

  • 2 fehér kanál hot madras curry por

Vegyes saláta:
Hozzávalók:
  • fél fej új fejeskáposzta

  • fél kígyóuborka

  • 1 kis fej lilahagyma

  • 1 tv paprika

  • 2 erős paprika

  • 2 paradicsom. 

az öntethez:
  • 4 evőkanál 10 %-os ecet

  • 8 evőkanál hideg víz

  • fehér kanál hegynyi só

  • 1 teáskanálnyi édesítőszer

  • 1 evőkanál olaj




Vegyes saláta
A zöldségeket megmosás után feldaraboltam. Először az új káposztát vágtam csíkokra, és fehér kanálhegynyi sóval lesóztam. Ezután következett az uborka és a lila hagyma, hosszában kettévágva, majd vékonyra szeletelve, majd a zöldpaprikák, végül a paradicsom, négyfelé vágva, utána szeletelve. Minden zöldséget egy nagy üvegtálba raktam, jól elvegyítettem, végül az öntettel nyakon öntöttem, és tálalásig még néhányszor átforgatva állni hagytam. 
Az elkészült csirkecombokat fagyis kanállal adagolt párolt rizzsel  és vegyes salátával tálaltam. Egyszerű, mégis nagyon finom ebédünk volt :)





Currys csirkecombok currys rizzsel és vegyes salátával

2011. május 21., szombat

Újabb serpenyő teszt - palacsinta



Legkisebbik Fiam már tegnap is nagyon szerette volna, ha az új serpenyőt megint kipróbálom, de csak ma került rá sor, hogy palacsintát süssek, aminek receptjét itt lehet megtalálni. Annyit változtattam a recepten, hogy kétféle liszttel készítettem kb. felesben (rétes és finom liszt). Az többi hozzávalón nem változtattam, így a legnagyobb serpenyővel  19 db kb. 28 cm átmérőjű palacsintát tudtam sütni, amit most narancs-zselével (középső Fiam és Menyem hozták Angliából), és instant kakaóval töltöttem meg, mert a lekváros-kakaós palacsintát szeretik legjobban. Igazándiból a meggylekváros-kakaóst, de most meggylekvárom nincs itthon, ez a narancs viszont isteni finom.






Az új serpenyőben tényleg olaj nélkül sül a palacsinta :)





először a narancs-zselé





utána a kakaópor kerül bele







Narancs-zselés, kakaós palacsinta

Petrezselyem krémleves pirított zsemlekockákkal



Tegnap az Aldiban olyan gyönyörű petrezselymet találtam, aránylag jó áron, vettem is belőle 2 csomót. A csomókban 7 szép szál   új petrezselyemgyökér volt, gyönyörű nagy zölddel, és egy csomó csak 199 forintba került. A gyökerekre először nem is fordítottam nagy figyelmet, csak a zöldre koncentráltam, aztán mégis olyat választottam, aminek a gyökere és a zöldje is a legszebb volt. Még tegnap az összes használható zöldet leszedtem róla, a szép zöld leveleket (a kék műanyag szűrőm tele lett vele) jó alaposan megmostam, lecsepegtettem, aztán 7 jókora köteget folpackba, és nejlonzacskóba csomagolva mélyhűtőbe raktam, így akkor is lesz tartalékban, ha éppen nem kapok friss petrezselyemzöldet. A gyökerek felhasználására a krémleves tűnt a legalkalmasabbnak, mert  fiatal, "famentes" petrezselyemgyökér volt. Reméltem nem lesz rossz, bár még soha nem főztem petrezselyem krémlevest.

Hozzávalók:



  • 14 szál új petrezselyemgyökér

  • 2 db közepes krumpli

  • 1 fej hagyma

  • kevés olaj

  • 2 liter forró víz

  • 2,5 fehér kanál ételízesítő / vagy ízlés szerint

  • 1 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • őrölt bors ízlés szerint

  • 1 nagy csomó petrezselyemzöld a fagyasztóból :)

  • 3 evőkanál rétes liszt

  • 1,5 dl hideg víz

  • diónyi vaj vagy margarin

  • 1 zsemle 1 x 1 cm-es kockákra vágva

  • pici olaj

A zöldségeket megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam. Először a hagymát vágtam kis kockákra, majd a petrezselyemgyökeret, végül a krumplit is felkockáztam. Az összes zöldséget egyszerre raktam fazékba, és kevés olajjal megdinszteltem. Néhány percnyi párolás után hozzátettem az ételízesítőt, és felöntöttem a forró vízzel, ízesítettem őrölt borssal és fokhagyma granulátummal. Fedő alatt, takarékon addig főztem, míg a zöldségek megpuhultak. Ekkor hozzátettem a fagyosan feldarabolt petrezselyemzöldet,  és a másfél dl hideg vízzel elkevert rétes lisztet, főztem néhány percig, aztán botmixerrel összeturmixoltam. (Az eredetileg fehér levest a hozzáadott nagy csokor petrezselyemzöld változtatta zöld színűvé.) Visszatettem a tűzhelyre és még 6-8 percig forraltam. Ekkor kevertem hozzá a diónyi margarint. A zsemlét kockákra vágtam és kevés olajjal  megpirítottam, úgy adtam a forró leves mellé. Mindig csak kevés pirított zsemlekockát tettünk a levesbe, hogy a kis kockák jó ropogósak legyenek fogyasztáskor, így nagyon finom plusz ízt adtak az amúgy is isteni leveshez. 





Petrezselyem krémleves pirított zsemlekockákkal