2011. július 31., vasárnap

Díj Petrától és Marikától



Ezt a kedves díjat Petrától  és Marikától is megkaptam. Nagyon szépen köszönöm mindkettőjüknek, örülök, hogy megtiszteltek vele!! 10 bloggernek kell továbbadni, én az alábbi blogok íróinak  adom tovább, remélve, hogy ők is olyan örömmel fogadják, mint én:



Szecsuáni sertés








Régebbi blogomban már leírtam, hogy a kínai ételek közül kedvencünk a szecsuáni csirke. Most ennek az ételnek sertés változatát készítettem el. Ez legalább olyan finom, mint a csirkemelles változat.


Most nem vettem elő a szakácskönyvet, megpróbáltam (több kevesebb sikerrel) rekonstruálni a hozzávalókat, végül is ezekből készült a mai változat:



  - 92 dkg csont nélküli rövid karaj

  - 4 db csípős hegyes paprika

  - 4 db jókora újhagyma

  - jó néhány kis gerezd fokhagyma

  - kevés olaj

  - kevés őrölt bors (nem szecsuáni)



a páchoz:

  - 4 evőkanál kukorica keményítő

  - 4 evőkanál szójaszósz

  - 4 evőkanál száraz fehér bor



a mártáshoz:

  - 4 evőkanál kukorica keményítő (ez kicsit sok, fele elég!)

  - 8 evőkanál szójaszósz

  - 8 evőkanál száraz fehér bor

  - 3 evőkanál chili szósz

  - 5 evőkanál erős ketchup



a köret:

  - 4-5 főzőtasak paraboiled rizs

  - 2 liter forró víz

  - 2 evőkanál só






Bepácolt karaj csíkok, és a többi hozzávaló






A húst nagyon vékonyra szeleteltem, majd csíkokra vágtam, tálba raktam, és rátettem a pác hozzávalóit. Jól elkevertem és állni hagytam, amíg a többi hozzávalót is vékony csíkokra vágtam (de legalább 20 percre). A csípős paprikát és az újhagymát is kb. 5 cm hosszú, 2-3 mm széles csíkokra vágtam, a fokhagymát felaprítottam. 


A rizst főzőtasakkal együtt sóval ízesített, forrásban lévő vízbe raktam, és kb. 20-25 percig főztem takarékon,  lefedve. Akkor lett kész, amikor a rizsszemek teljesen kitöltötték a főzőtasakot. 


A nagy Spider Pan serpenyőmet jól felforrósítottam, kevés olajat öntöttem bele, és őrölt borsot szórtam a forró olajba, majd a bepácolt hús felét is beleraktam. Folyamatosan rázogattam és kevergettem, amíg a húsok előbb kifehéredtek, majd kis színt kaptak. (Az egész nem tartott tovább, mint 5 perc). Ekkor tálra borítottam a megsült húsokat, újabb olaj, bors, majd a maradék bepácolt hús következett. Ezt ugyanúgy sütöttem, mint az előző adagot. Amikor ez is kész lett, ezt is a tálra borítottam, megint kis olajat raktam a serpenyőbe, pici borsot szórtam bele, és a felcsíkozott erős paprika és újhagyma következett. Gyorsan kevergetve nagy lángon sütöttem kb. 2 percig, ekkor visszaraktam az elősütött húscsíkokat, ráraktam a felaprított fokhagyma kb. 2/3-át, keményítőt, szójaszószt, bort, chili szószt és erős ketchupot, aztán 2-3 perc alatt összesütöttem. 


Nagy tálra borítottam az elkészült szecsuáni sertést, másik tálra szedtem a teli rizses zacskókat, éles késsel kivágtam és villa segítségével kiöntöttem belőlük a megduzzadt szemeket. Azon forrón tálaltam. A tányéron  mindenki ízlés szerinti mennyiségű szójaszósszal locsolta meg.



Az eredeti receptek a A Vörös Sárkány ízei című könyvből származnak  (írói Zhao Yi és Kassai György,  a TexTura Kiadó kiadásában 1990-ben jelent meg).









(A harmadik - kisebb tányéron fűszeres lében gyorsfőzővel előfőzött csirkezúza van, szecsuánihoz nagyon hasonlító mártásban, saját elképzelésem szerint, de az is nagyon finom lett.)






Szecsuáni sertés

Áfonyás gyümölcssaláta gália dinnyében tálalva





Mai reggelinket Bianka ihlette, a múltkoriban megjelent gyönyörű gyümölcssalátájával. 
Hozzávalók 2 személynek:
  - 1 db gália dinnye, 1 db nagyobb őszibarack, 1 db sárgabarack, 1 kisebb banán, annyi áfonya, ami a 125 grammos doboz alját éppen elfedi (2 doboz áfonyából ennyi maradt, úgy megkóstolták a gyerekek :).), reszelt citromhéj, pici citromlé, 2 ek. méz






A dinnye héját jó alaposan megsikáltam, utána keresztben kettévágtam, a magjait kikapartam. Elkészítettem a gyümölcssalátát, a banánt hosszában elfeleztem, utána szeleteltem, a barackokat kockára vágtam. Hozzáadtam a megmosott, lecsepegtetett áfonyát, ráreszeltem a citrom (megmosott) sárga héját, kevés citromlét csavartam rá, és mézzel édesítettem. A jól elkevert salátát púposan a dinnyében töltöttem, citromfűvel díszítettem, és kész. Valami varázslatosan finom volt :) Alkoholt eszembe nem jutna erre a finomságra önteni, de ha valaki akar, az tegye. De akkor ne reggelire egye :)





Áfonyás gyümölcssaláta gália dinnyében tálalva

2011. július 30., szombat

Petrezselymes-újhagymás tojáskrém



A rakott krumpli sütés után maradt ki 4 db kemény tojásom, arra gondoltam, vacsorára petrezselymes töltött tojást készítek belőle. Aztán ahogy a közmondás mondja ember tervez... A tojásaimat alig lehetett megtisztítani, mire mindnek lekerült a héja, nagyon ütött-kopottak lettek, biztosan ocsmányul mutattak volna töltött tojásként, ezért gyorsan változott az elképzelésem. Nem töltött tojás, hanem tojáskrém lesz belőle. De mert a petrezselyemzöldet már összevágtam, ezért petrezselymes tojáskrém lesz. Sőt eszembe jutott, hogy a hűtőben van még újhagyma, hát az is került bele, meg a tetejére is. Az elkészült tojáskrémet zsemle szeletekre kenve tálaltam. Összességében nem okozott csalódást a változás, mert ez is nagyon finomságos, és szerintem  szép is lett. 
Hozzávalók:

  - 4 db kemény tojás

  - 4 evőkanál Flóra margarin

  - 1 kisebb csokor petrezselyem (csak a levelei)

  - 1 szál újhagyma

  - só, bors ízlés szerint.

4 kanál Flóra margarint a botmixer poharába tettem, ráraktam a kockára vágott kemény tojásokat, száráról letépkedett, apróra vagdalt petrezselyem zöldet, felkarikázott újhagymát, sóval és borssal ízesítettem, és botmixerrel krémmé mixeltem. Zsemle szeletekre kentem, petrezselyemmel és újhagymával díszítve tálaltam.  Isteni volt :)





Petrezselymes-újhagymás tojáskrém

Mai ebédünk: Lebbencs leves és rakott krumpli










A mai rakott krumplinak ötletadója az volt, hogy a  mostanában vásárolt újkrumpliból mindig a kosárban hagytam a kisebb szemeket. Az elmúlt 1-2 hétben összejött egy fazékra való apróbb szemű újkrumpli, ráadásul nagyon régen volt rakott krumpli, így már meg is volt mi legyen a mai nap második fogása. De milyen levest főzzek? - Mert nekünk, öregebbeknek már hiányzik a leves, ha esetleg 1-2 napig nem főzök. Apa krumplilevest javasolt, ezt fejlesztettem tovább lebbencs levessé. Mert abban is van krumpli, de nem túl sok, viszont a pirított tészta, a néhány darabka bacon és picurka kolbász nagyon sokat "dob" rajta.


A lebbencs leves hozzávalói:


  - 12 dkg 4 tojásos fodros nagykocka tészta


  - 1-2 evőkanál olaj


  - 2 vékony szelet bacon


  - 1 fej hagyma


  - 2 db (új)krumpli (tojásnyiak)


  - 1 sárgarépa


  - 1 petrezselyemgyökér


  - darabka zöldpaprika


  - 1-1,5  fehér kanál fűszerpaprika


  - 2 liter forró víz


  - 2 fehér kanál ételízesítő


  - esetleg pici kolbász


  - 1 szál petrezselyemzöld (el is maradhat)


A zöldségeket megtisztítottam és összevágtam: a hagymát apróra, a krumplit, sárgarépát, petrezselyem gyökeret kb. azonos méretű darabokra. A bacon szeleteket egész apró kockákra, a kolbászt is hasonlóra.


Pici olajon megpirítottam a tésztát, (barnára, mert úgyis kivilágosodik a főzéstől), rádobtam a bacon kockákat, tovább pirítottam, rá a hagymát, majd a többi zöldséget, kolbászt, félrehúztam a tűzhelyről az edényt, és megszórtam fűszerpaprikával az ételt. Elkevertem, és azonnal felöntöttem forró vízzel. Beletettem az ételízesítőt, és a tűzre visszatéve, fedő alatt puhára főztem a levest. Amíg a rakott krumpli megpirult a sütőben, addig bekanalaztuk ezt a jó kis tartalmas levest.







Lebbencs leves










A rakott krumplit ugyanúgy készítettem, mint máskor. A megmosott krumplit gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 15 percig főztem, másik edényben a tojást forrás után 10 percig. A rétegezéshez kikentem margarinnal a mélyebb tepsit, rá egy sor tisztított, előfőzött, szeletelt krumpli, kicsit megsóztam. Rá egy sor kemény tojás felszeletelve, azt is megpergettem kevés sóval.  Itt néhány kávéskanál margarin következett, majd hajszál vékonyra szeletelt roppanós vastag virsli, arra szintén hajszál vékonyra szeletelt csípős karika kolbász. Legfelül megint krumpliszeletek, a tetejére 2 nagy pohár 12 %-os tejföl, és némi reszelt sajt. Be a sütőbe 200-220- fokra, amíg szépen megpirult. Aztán kockákra vágtam (sajnos a vágásoknál a sajt benyomódott a krumpli közé, így kicsit rongyos lett a teteje) és azon melegében megettük fél tepsi rakott krumplit. Mennyei volt!!



















Rakott krumpli tojással-virslivel és kolbásszal







2011. július 29., péntek

Sült zöldséges grill kolbászok és vastag roppanós virsli





A múltkor az egész családnak nagyon bejöttek a virslis-grillkolbászos nyárasak, nagyon finom volt, de egy örökkévalóságnak tűnt annyit pálcára huzigálni, ami az egész családnak elég lett. Ma olyan zöldséges finomságot készítettem, ami ugyanazokat az ízeket hozta, de nem kellett a délutánt nyársalással töltenem, így is isteni sült zöldséges grill kolbászokat és vastag roppanós virslit sikerült sütnöm.
Hozzávalók:

  - 1   csomag paprikás, grillkolbász,  (6 szál, /két tálcás)

  - 1  csomag sajtos grillkolbász (ez is 6 szál, /két tálcás)

  - fél csomag (5 szál) vastag roppanós virsli

  - 6 szelet bacon

  - 6 nagy fej hagyma

  - 6 tölteni való zöldpaprika

  - 4 hatalmas paradicsom.

A zöldségeket feldaraboltam, és két alacsony peremű tepsibe raktam. A különféle grillkolbászokat és virslit különféle módon bevagdaltam és a tepsire helyeztem, néhol betakartam kis darabka baconnel.







200 fokra melegített, légkeveréses sütőbe toltam, és 30-35 perc alatt ilyenre sütöttem.











Csípős ketchuppal, mustárral és friss zsemlével tálalatam.  Nagyon finom volt :) !!






Sült zöldséges grill kolbászok és vastag roppanós virsli

2011. július 28., csütörtök

2 az 1-ből, azaz leves és sült csirkeszárnyból :)

Tegnapelőtt akciósan sikerült xxl-es csirkeszárny csomagot vennem a Lidl-ben, talán 740 forintért, 2 kg újkrumplit 140 ért, és a fürtös paradicsom is akciós volt, azt hiszem 329 kilója. Ma ezekből készült a vacsora.



Először is egy finom csirkeleves. A csirkeszárnyakat megtisztítottam, megperzseltem szárnyvégeket levágtam,  majd levest főztem az összes szárnyból, jól bezöldségelve új zöldségekkel, (13 db szárny, 1 nagy sárgarépa, 3 kicsi petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 1 kis fej hagyma, 1 darabka zöldpaprika, 1 csokor zeller zöld, 2,5 fehér kanál ételízesítő, 2,3 liter víz) zepter gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 8 percig. Aztán kiengedtem a gőzt a fazékból, kiemeltem a kis főzőkosárral a húsokat és zöldségeket, a fazekat visszatettem a tűzre és beleraktam 10 dkg 8 tojásos cérnácska tésztát, lefedtem és már el is zártam a tűzhelyet alatta. Saját gőzében megfőtt a tészta.  Visszaraktam a szárnyvégeket és a zöldségeket is, és azon forrón lehetett tálalni a levest. 




A második fogás a levesben előfőzött  szárnyak fűszeresen-rozmaringosan sütve. A szárnyakat sütőpapírral bélelt tepsire szedtem, mindkét oldalukat megszórtam kevés sültcsirke fűszerkeverékemmel, pici sóval és 2-3 rozmaring levelet is ráollóztam, egészen apróra. Így került be a 180 fokos sütőbe a sülő tepsis krumpli fölé. Addig sütöttem, míg ilyen szép piros lett:




Tepsis krumpli: Amikor a levest odatettem főni, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra melegedni. Gyorsan megpucoltam, megmostam és felkarikáztam kb 1,5-2 kg újkrumplit, jól lecsöpögtettem, és sütőpapírral bélelt tepsire borítottam. Megfűszereztem 1 fehér kanál sültcsirke fűszerkeverékemmel, csapott fehér kanál sóval,  és 2-3 levélke friss rozmaringot is ráollóztam. Kevés olajjal meglocsoltam, jól összekevertem, és lefedés nélkül a sütőbe raktam sülni. Kb. 1 óra - 1 óra 10 perc kellett neki, hogy ilyen szép legyen:






És végül a paradicsom saláta: Amikor már főtt a leves és sült a krumpli, megmostam és felszeleteltem 4-5 szép nagy paradicsomot, szépen sorban leraktam egy nagy tálban. Soronként megszórtam kevés sóval, őrölt borssal és szeletelt újhagymával. A végén kis csészében összekevertem 1 evőkanál 10 %-os ecetet 2 evőkanál vízzel, és 1 evőkanál olajjal, jól elkevertem, és ezt a halványan ecetes levet még a paradicsomra öntöttem. 3 jókora friss bazsalikomlevelet csíkokra vágtam, és még azt is a paradicsomra szórtam, jól elkevertem. Mire a vacsora minden fogása elkészült, a paradicsomsaláta is összeállt. 




Amikor minden elkészült asztalhoz ülhettünk, a finom leves után a fűszeres-rozmaringos szárnyak ugyanolyan ízesítésű tepsis krumplival és bazsalikomos paradicsom salátával... Ha ma valaki megkérdezte volna a családot, hol a boldogság mostanában? Biztosan azt válaszolták volna itt, a mi vacsoraasztalunknál :D





Fűszeres-rozmaringos csirkeszárnyak ugyanolyan ízesítésű tepsis krumplival és

bazsalikomos paradicsom salátával




2011. július 27., szerda

Hús mentes ebéd: Kelkáposzta leves, krumplis tönkölytarhonya, saláta

A tegnap esti kis kilengés után ma megint visszafogottabban ebédeltünk. Valami olyat szerettem volna főzni, ami finom is, emlékeztet a régi ételekre, mégis húsmentes. A kelkáposzta levesemet a frankfurti leves "ihlette", épp csak virsli nélkül. A krumplis tarhonya, hogy egészségesebb legyen egy fokkal, tojás nélküli tönkölytarhonyával készült, persze ebből is kimaradt most minden máskor szokásos kolbász, virsli, pedig Apának nagyon csillogott a szeme, mikor megemlítettem, hogy mit akarok főzni, persze ez a csillogás alább hagyott, amikor közöltem vele, hogy ez biza most mindenféle húsfélét nélkülöz. Csak saláta volt hozzá, méghozzá a citromfű bűvöletében :). Azért ez az ebéd is nagyon finom volt, Apa és Legkisebbikem a hús nélküli tarhonyából is kétszer szedett :)
Először is a kelkáposzta leves:


Összevágtam egy fél fej kelkáposztát, és 1,5 liter forró vízzel főni tettem. Ízesítettem 1,5 fehér kanál ételízesítővel, tettem hozzá még 1 jó púpos fehér kanál szárított zöldséget (amit régebben kiszitáltam az ételízesítőből), 1/2 kávéskanál őrölt köményt és cayenne borsot, 1-2 kávéskanál fokhagyma granulátummot, 1-2  evőkanál olajat és először fedő nélkül forraltam pár percig, aztán fedő alatt, takarékon puhára főztem. Végül behabartam. A habaráshoz 1 púpos evőkanál burgonya keményítőt összekevertem 1,5 dl hideg vízzel, a leveshez öntöttem pár percig még forraltam és el is készült a finom, csupa zöldség leves. (Megjegyezném, hogy ez a keményítő nem úgy sűrít, mint a liszt,  a vele sűrített étel állaga és kinézete leginkább a félig megdermedt zselére emlékeztet. Ennek a levesnek is olyan volt a leve, mint egy gyönyörű húsleves, kissé megzselésedve. Fura, de tetszik :)!! )


És a krumplis tarhonya tönköly tarhonyával, citromos-citromfüves jégsalátával: 




A krumplis tarhonyát teljesen szokványos módon készítettem: 1 nagy fej vöröshagymát apróra vágva megdinszteltem kevés olajon, aztán hozzátettem 5 gerezd felaprózott fokhagymát, 1,5 kg megtisztított, kockára vágott újkrumplit, jól elkevertem, megszórtam 1 fehér kanál sóval, hozzáadtam egy feldarabolt erős paprikát, fél kávéskanál őrölt köményt, 2-3 fehér kanál fűszerpaprikát, összekevertem és felöntöttem 0,5 liter forró vízzel. Kb. 5 perc forralás után beleöntöttem 25 dkg tojás nélküli tönkölytarhonyát, felöntöttem még 0,7 liter forró vízzel és takarékra állítva,  fedő alatt puhára főztem. 
a salátához: megmostam, összevágtam 1 fej jégsalátát, közé tépkedtem 12-14 db szintén megmosott citromfű levelet. Az öntethez kicsavartam 1 citrom levét, hozzáraktam 1 kanál olajat, 1/4 csapott fehér kanál sót, 1 sztevia levelet. Közvetlenül tálalás előtt öntöttem csak az öntetet a salátára. 






Szőlős-citromfüves gyümölcssaláta



A hét végén szétnéztem a közeli kertészetben, és legnagyobb örömömre sokféle fűszernövényt is találtam. A konyhaablakomat kész kis fűszerkertté alakítottam. A sokféle fűszernövény között citromfüvet is sikerült vennem, ami már régi vágyam volt, egyrészt, mert szerintem gyönyörű, másrészt odavagyok az illatáért, és még ételeket-italokat is lehet vele ízesíteni. Az első próbálkozásom ez a gyümölcssaláta, ami nagyon finomra sikeredett, a citromfű fel-fel bukkanó íze még kellemesebbé tette.

Ezeket tettem bele személyenként: 1/2 banán (de hatalmas banán fele!) 2 db hámozott őszibarack, 2 db sárgabarack, fél fürt apró szemű, nagyon zamatos, muskotályos, édes szőlő (Szüleim kertjében termett :)!), pár csepp citromlé, méz, és 5-6 levélke citromfű. Összekeverés után máris fogyasztható volt :).

(Csak miután a képeket feltettem, vettem észre, hogy elbújtak a kis beste szőlőszemek, de  újrafotózni már nincs lehetőség :(, mert már megettük.)



2011. július 26., kedd

Kolbászos-baconös "gubancok" csigák helyett

Eredetileg csigákat szerettem volna készíteni, de egy csomó gubanc lett helyettük :). A hét végéről volt még két adagnyi margarinos-vajas törtkrumpli a hűtőben, úgy gondoltam, azt is felhasználom, hogy még finomabbá tegye a tésztát. Úgy tapasztaltam ugyanis, hogy a krumpli jót szokott tenni nemcsak a lángos tésztájának, de más sós kelt tésztáknak is. De megyek szépen sorba, először is a hozzávalók:
a tésztához:

  - 2 adag vajas-margarinos törtkrumpli

  - 3 dl forró víz

  - 1 kg finom liszt + még egy kevés

  - 1,5 dl langyos tej

  - 1 teáskanál cukor

  - 1 egész tojás

  - 1 csomag friss élesztő (Lidl-s)

  - 1 csapott fehér kanál só

  - löttyintésnyi olaj

a rávalók:

  - fél üveg combino tésztára való paradicsomszósz (kb. 25 dkg)

  - kevés chili por, pizza fűszerkeverék

  - 25 dkg kockázott bacon

  - 1 szál szárazabb csabai lángolt kolbász

  - kb. 35 dkg durvára reszelt trappista sajt



A hideg törtkrumplit összeturmixoltam forró vízzel, és félretettem. A tejet megmelegítettem, beleraktam a cukrot, jól elkevertem, vártam,  hogy hűljön kicsit, és beleütöttem a tojást. Azzal is összekevertem, és belemorzsoltam a friss élesztőt, majd hagytam felfutni. A lisztet műanyag tálba öntöttem és betettem a mikróba, 1000 Wattra, fél percre, hogy az is meglangyosodjon. Amikor az élesztő felfutott, elkezdtem összeállítani a tésztát. A liszthez hozzáöntöttem az összeturmixolt krumplit, aztán a habos élesztőt, sót, és kellemes langyos tésztát gyúrtam belőle. Kellett még hozzá egy kevés liszt, és egy löttyintésnyi olaj, hogy szép sima, fényes, se lágy, se kemény tésztát kapjak. Amikor elkészültem, a tálat folpackkal és tiszta konyharuhával letakarva beraktam a mikróba, hogy beindítsam a kelést, 90 Wattra, 6 percre. Amíg a tészta kelt, kissé megpirítottam egy fél csomag kockázott bacont, amikor kissé pirulni kezdett, félretettem hűlni. Lebőröztem, hosszában kettévágtam és vékonyan felszeleteltem egy szál szárazabb csabai lángolt kolbászt is. A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, légkeverésre, melegedni.
Addigra éppen jelzett a mikró, kivettem a tésztát, még 1-2 percig a tálban hagytam, aztán lisztezett asztallapra borítottam és hosszúkásra nyújtottam, de nem túl vékonyra, kb. 1,5 cm-esre. Megkentem a paradicsomszósszal, megszórtam chili porral és pizza fűszerkeverékkel, aztán egyenletesen elosztottam rajta a kissé megpirított bacont és az apróra vagdalt kolbászt. 








Aztán felcsavartam, mint egy beiglit, és kb. 2 cm vastag szeleteket próbáltam vágni belőle. De valamiért (lehet, hogy az új krumpli miatt ??) úgy ellágyult a tésztája, hogy alig bírtam a szeletek roncsait belekupacolni két sütőpapírral bélelt tepsibe. Volt, ami hasonlított kissé a csigára, volt ami inkább rózsára, de legtöbbje egy nagy gubanc lett, innen kapta a nevét :D. Aztán durvára reszelt sajttal megszórtam és irány a sütő, az egyik tepsi az első, a másik a 4. sínre.










Amíg sült az első két tepsi, a maradék 7 db "gubancot" egy kisebb, szintén sütőpapírral bélelt tepsire ügyeskedtem.  Összesen 31 db lett ebből a ronda de finom gubancból :D. A sütőben lévőket addig sütöttem, míg ilyen szép barnák lettek:






Nagyon vártuk, hogy ehetőre hűljenek. Mindenkinek nagyon ízlett, bár Legnagyobbikom megprüttyögte kicsit (azért Ő is megevett párat belőle), mondván, hogy valami tápláló ételt (!!) is főzhetnék már végre, például gulyáslevest, vagy marhapörköltet. Hiába na, Ő az örök elégedetlen. A család többi tagjának viszont nagyon bejött :)





Kolbászos-baconös "gubanc"


2011. július 25., hétfő

Cukkinis-paradicsomos háromszínű tészta





Legkisebbikem teljesen rabja lett a petrezselymes-fokhagymás csípős spagettinek, azt kérte, ma megint olyat főzzek ebédre, mert gyors is és borzasztó finom is.  Említettem neki, hogy van még itthon cukkini, azt szerinte rakhatok-e bele, hogy valami kis zöldség is legyen az ebédben. Nyugtázta, hogy mehet, mert úgy is nagyon fincsi.  Azért, hogy ne mindig spagettit együnk, szétnéztem a kamrában és találtam egy csomag három színű durum orsó tésztát (elvileg a piros paradicsommal, a zöld spenóttal van színezve), ami színesebbé, teszi a fogást. Hozzávalók: 
  2 db közepes cukkini

  2-4 evőkanál olaj

  1-1,5 fehér kanál ételízesítő

  petrezselyem és zeller zöld

  1-2 hegyes erős paprika

  3-5 kávéskanál fokhagyma granulátum

  1-1,5 kávéskanál chili por

  néhány friss bazsalikomlevél

  kevés friss kakukkfű (csupán néhány apró levélke, mert nagyon intenzív)

  2 hatalmas paradicsom apróra felkockázva



  1 csomag (0,5 kg) durum tricolor tészta (orsó)

  1 liter forró víz

  1 fehér kanál ételízesítő

  1 kávéskanál fokhagyma granulátum

   kevés olaj.



Őszintén megmondom, a főtt tricolor tésztán én hasonló szagot szoktam érezni, mint a teljes kiőrlésű kenyéren, azt pedig nem tudom elviselni. Ezért most kipróbáltam, hogy nem sima sós-olajos vízben főztem meg a tésztát, hanem ételízesítővel és fokhagyma granulátummal ízesítettben, azt reméltem, hogy a fűszerezés tompítja kissé a számomra oly kellemetlen illatot. És örömmel mondhatom, hogy a praktikám célt ért, nem volt rossz szaga az elkészült tésztának :). Egyébként szokásosan, zepter módszerrel főztem, forrás után takarékon (9/2), 9 percig (főzési utsaítás szerint 9-11 perc).
Amíg a tészta főtt, a két megmosott cukkinit belereszeltem a wokba, kevés olajat öntöttem rá, és sütni kezdtem, mint a múltkor is. Ízesítettem ételízesítővel, fokhagyma granulátummal (mindig elfelejtek friss fokhagymát venni, pedig azzal biztos még finomabb lenne, 3-5 gerezddel), chili porral, és tovább pároltam. Hozzáraktam a megmosott, apróra vagdalt petrezselyem és zeller zöldet, felcsíkozott erős paprikát, amikor elkészült, elzártam alatta a tűzhelyet, belecsipkedtem a bazsalikom leveleket, kakukkfüvet, és legvégül nyersen hozzákevertem két hatalmas felkockázott paradicsomot (természetesen alapos megmosás után). Jól összekevertem, hozzáöntöttem a főtt tésztát, elvegyítettem és azonnal tálaltam. Nagyon finom, egészséges ebédünk volt. Ragadozóim is szívesen megették :D.





Cukkinis-paradicsomos tricolor tészta


2011. július 24., vasárnap

Túl vagyok az 50.000. oldalmegnyitáson :D!!

Szerény kis gasztro-naplóm 1. éves évfordulóján  nagy öröm ért, hiszen új blogom elérte 50.000. oldalmegnyitást!!! Tudom, ez a szám a gasztroblogok között még nagyon kicsinek számít, nekem azonban nagyon jólesik, hogy az elmúlt néhány hónapban ilyen érdeklődés mutatkozott blogom iránt.
 A statisztikák szerint több mint 54 országból érkeztek látogatóim. Az első tíz ország, ahonnan a legtöbb látogató érkezett:

Oldalmegjelenítések száma országonként

Magyarország
  41 000
Románia
  2 579
Szlovákia 
 1 284
Argentína
  978
Egyesült Államok 
 745
Németország
  575
Egyesült Királyság
  548
Ausztria
   177
Szerbia  
132
Kanada
  128
Köszönöm az érdeklődést, a biztatást és minden jó szót, amit ez alatt a rövid idő alatt kaptam :D !!











Debrecenivel göngyölt karaj










Már amikor hónapokkal ezelőtt elkészítettem előző, zöldséges-sajtos-sonkás  göngyölt karajomat, tudtam, hogy ennek az ételnek lesz valami kolbászos töltelékű változata is. Aztán Aledánál megláttam a kolbászos töltött húst, ami megerősítette bennem, hogy ilyesmit készítenem kell. A füstölt kolbászt azonban túl markánsnak éreztem, de az ötletet megtartottam :). Ma adott volt minden az elképzelésem megvalósításához, karaj, bacon, sonka, debreceni kolbász. Pillanatok alatt össze lehetett rakni, a sülésnek nem kellett több, mint 1 óra, mire a hús megsült, elkészültek a köretek is, 1 óra 10 perc alatt úgy tudtam tálalni az ebédet, hogy közben nem kellett kapkodnom, és ráadásul nagyon finom lett :)


  Hozzávalók:


   - karaj szeletek (16 szelet)


   - szeletelt bacon (10 szelet)


   - 1 csomag falusi sonka (hajszál vékonyra szeletelt)


   - 5 db debreceni kolbász


   - sertés fűszerkeverékem


A karajt sertéssült fűszerkeverékkel mindkét oldalán beszórtam, gyengén kiklopfoltam, félre tettem. Egy jó méretes grill alufóliát az asztalra készítettem, rá egy réteg sütőfóliát terítettem, erre sorakoztattam a szeletelt bacont.




A bacon szeletekre egymást kissé fedve sorba raktam a karaj szeleteket,




majd a hajszál vékony falusi sonkát, végül  sorba a lebőrözött debreceni kolbászokat is.




Aztán a fólia segítségével, - de vigyázva, hogy azt ne tekerjem bele -, felgöngyöltem a húst.




Beletekertem a sütőfóliába, aztán az alufóliába is.








200 fokra előmelegített sütőbe tettem, de a sütőt néhány perc múlva 180 fokra visszavéve  45 percig fóliában sütöttem,




majd a fóliát kibontva még 15 percig 200 fokon. Ekkor óvatosan tálra tettem




5 percig pihenni hagytam, aztán éles késsel ferdén szeletelve hagymás krumplival és párolt mexikói körettel tálaltam. (A mexikói körethez egy fej apróra vágott hagymát megdinszteltem kevés olajon, ráraktam a mirelit zöldséget, 4-5 kávéskanál sertéssült fűszerkeveréket és kevés chili port, úgy pároltam készre.)


Nagyon finom,  ünnepinek is nevezhető ebédünk volt :D