2012. január 31., kedd

Serpenyőben sült csirke mexikói zöldséges rizzsel, csípősen :)










Ha valaki nagyon várja a tejszínes csirkét, annak most biztosan csalódást fogok okozni, mert ma sem azt készítettem el. Mostmár nem is ígérgetek, valószínű, hogy a hét végéig már nem fogom megcsinálni, mert a tejszínes csirke nekem hétvégi ételnek tűnik, így átmenetileg "lekattantam" róla. Ma, amikor az ebédhez elővettem a csirkét az jutott eszembe, hogy inkább valami kevésbé zsíros és több zöldséget tartalmazó ételt kellene sütni-főzni belőle. Eszembe jutott a mexikói csirke, jó mexikói zöldségkeverékkel, rizzsel, és egyből el is döntöttem, hogy oké, akkor az legyen. De már egy jó ideje nem vettem mexikói fűszerkeveréket, hát megint magam ízesítgettem a húst is és a zöldséges rizst is, a család legnagyobb megelégedésére.  


Hozzávalók: 1,5 kg csirkecomb (5 egész), 1 nagy fej hagyma, 1 cs (1 kg) mexikói zöldségkeverék, 25 dkg paraboiled rizs (2 főzőtasak), 6 dl forró víz, 2 x 2 evőkanál olaj, fűszerek: sültcsirke fűszerkeverékem, oregano, chilipor


A csirkecombokat tisztítás-megmosás után kettévágtam, a felső combokból kivettem a csontot, hogy hamarabb átsüljenek. A lecsepegtetett húsokat 2 evőkanálnyi olajon körbesütöttem a legnagyobb Spider-pan serpenyőmben. Amikor körben szépen bezáródtak a rostok, a csirkedarabok mindkét oldalát megszórtam a sültcsirke fűszerkeverékemmel, 2-3 kávéskanálnyi oregánoval, és chiliporral. Jól megforgattam a húsokat, hogy mindenütt egyformán fűszeresek legyenek, és a serpenyő saját fedele alatt, takarékon sütöttem 40 percig, közben párszor megforgattam egy csipesszel. A végére ropogós bőrű, finom csípős sült lett belőle.


A körethez először a felaprózott hagymát dinszteltem meg a másik 2 evőkanálnyi olajon, majd rádobtam a mexikói  zöldségkeveréket, amikor átforrósodott, hozzáöntöttem a két főzőtasaknyi rizst, azt is jól átforrósítottam, fűszereztem 3 fehér kanál sültcsirke fűszerrel, 3 kávéskanál oregánóval, 1-2 kávéskanál chiliporral, felöntöttem 6 dl forró vízzel  és fedő alatt puhára főztem, kb. 20 perc alatt. Nagyon tetszett a fiúknak ez a fűszeres, de mégis könnyű ebéd :)






2012. január 30., hétfő

Sonkás-paradicsomos tészta










Tegnap este főztem ezt a tésztát, könnyű vacsorának, mert hiába volt finom a hurka-kolbász, mégsem akart senki azt vacsorázni, így megmaradt mára. Leves is maradt, úgyhogy ma nem kellett ebédet főznöm.  Így a vasárnapra kigondolt tejszínes csirke még egy napot csúszik.  


A sonkás-paradicsomos tészta hozzávalói: 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 10 dkg szendvics sonka, 1 liter 100 %-os paradicsomlé, 3 fehér kanál ételízesítőből kiszitált szárított zöldség, 2 teáskanál saját készítésű gombapor, 3 kávéskanál Kania pizzafűszer,  1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum és chilipor, só ízlés szerint (én 1/4 fehér kanállal tettem bele), 8 dl forró víz, 1 csapott fehér kanál só,  1 cs (500 gr) linguini, 6-8 friss bazsalikom levél + a díszítéshez  is bazsalikom levél.


Az apróra vágott hagymát Zepter edényben kevés olajon megdinszteltem, hozzátettem a felcsíkozott szendvics sonkát. Kissé megpirítottam, aztán felöntöttem 100 %-os paradicsomlével. Beletettem a szárított zöldséget, gombaport, a fűszereket, és néhány percig forraltam. Utána felöntöttem 8 dl forró vízzel, beletettem a sót, majd a kettétört linguinit. Jól elkevertem, és forrás után 8 percig főztem lefedve, de 1-2x megkevertem. A tűzhely elzárása után  tettem hozzá a megmosott, felaprózott friss bazsalikomot, ezzel még néhány percig állni hagytam,  csak utána tálaltam. Nagyon finom illatos, üde, könnyű vacsora volt!









2012. január 29., vasárnap

A legfrissebb Skype fotó az Unokáimról :)


A világ egyik legjobb találmánya a Skype, azon keresztül nap, mint nap követhetjük, hogy fejlődnek az Unokák. Énekelhetünk, játszhatunk velük, ami a legjobb dolog a világon, még ekkora távolság mellett is. Amikor elég tiszta a kép fényképet is szoktam készíteni a kicsikéimről, amivel rendszeresen frissítem a képernyő hátteret is. Ma ez a kép készült Tomikáról és Ádámkáról
















Tomika  nagyon sokat okosodott az elmúlt hetekben, már két angol gyerekdalocskát is megtanult, a rengeteg magyar dalocska mellett. Nagy előny, hogy a legtöbb dolgot angolul is tudja, amit magyarul már tud. Pl. a számokat, a színeket, hogy hol lakik, stb. Nem győzök betelni vele, olyan okos!! :D





Ádámkám, aki másfél hét múlva hét hónapos lesz, már hasra fordul és vissza, és fel akar ülni, és mindent megfog, amit kinéz magának. Mostmár oldalt fekve is alszik, úgyhogy Ő is szépen fejlődik.D





És ami a legjobb, nagyon szeretik egymást a gyerekek. Tamáska rendszeresen megszeretgeti Ádámkát, és Ádámka is nyújtja a pici kezecskéit Tomika felé, és húzza magához. Egyszerűen tündériek :)


Mai ebédünk: Csirkeleves grízgaluskával, hurka-kolbász tepsis krumplival












Ma egészen másképp alakult az ebédünk, mint amit eredetileg elképzeltem. Mert eredetileg Stahl Judit tejszínes csirkéjét szerettem volna elkészíteni, egy finom grízgaluskás húsleves után. De ma délelőtt drága jó Öcsém hozott nekünk házi disznótorost: hurkát - kolbászt. A gyerekek persze rákezdtek, hogy az legyen ebédre ne csirke, így változott a program, ma közkívánatra disznótoros lett tepsis krumplival, holnap meg majd meglesz a tejszínes csirke.


A húsleves szokásos módon készült, Zepter gyorsfőző fedővel, jelzések után 8 percig főztem a csirkét, aztán kiengedtem a gőzt.


A grízgaluska hozzávalói: 2 db tojás, 6 evőkanál búzadara (gríz), 1/4 fehér kanál szitált ételízesítő, őrölt bors, szárított petrezselyemzöld, pici olaj (kb. 1 evőkanálnyi), csipetnyi sütőpor.


A hozzávalókat tányérban jól összekevertem és fóliával lefedve a hűtőbe tettem, hogy a gríz megduzzadjon (1-1,5 órára). Amikor a leves megfőtt, másik edényben, 1,3-1,5 liter vizet forraltam, amit kevés szitált ételízesítővel és sóval ízesítettem, abban kezdtem főzni az evőkanál hegyével apróra szaggatott grízgaluskákat. Félfövésben lehettek, amikor rájuk szűrtem a levest. Összesen legalább 20-25 percig főttek a galuskák, és nagyon szépen "meghíztak", a belsejük is jól átfőtt, könnyűek voltak. Legkisebbikem felhőlevesnek titulálta, amikor meglátta. Nagyon finom volt, régen volt már grízgaluska a levesbetét.










A hurkát kolbászt szokásos módon, mindkét oldalukat több helyen megszurkálva sütöttem, hogy ne durranjanak ki. 180 fokos sütőben sültek kb. 1 órát légkeverésen, alatta egy másik tepsiben készült a tepsis krumpli. Ez is nagyon finom volt. A múltkori hurkás affér azért még bennem van, ezért most nekem a leves jobban esett. De lehet, hogy azért is, mert annyira a csirkére voltam ráállva, és a hirtelen váltást nem tudtam követni.









2012. január 28., szombat

Süti helyett: Gyümölcssaláta reszelt almával és körtével










Délután úgy ettünk volna valami finomat. Sütni nem volt kedvem, ezért a gyümölcsöstálhoz fordultam segítségért. 1 almából, 1 körtéből, 2 banánból, 2 narancsból, 2 mandarinból, 1 citromból és 2 evőkanál magyar akácmézből néhány pillanat alatt olyan gyümölcssalátát dobtam össze, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk volna, ha kézzel ettük volna :). Az meghámozott almát és körtét elnegyedeltem és nagy lyukú reszelőn lereszeltem, mert elég kemény volt mindkettő. Ráreszeltem a megmosott citrom és egyik narancs sárga héját, majd a citrom levét is rácsavartam. Aztán rádaraboltam a többi tisztított gyümölcsöt, hozzátettem a mézet, jól összekevertem és máris elkészült a finom és egészséges csemege. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra :)









Currys rizseshús ugyanolyan resztelt csibemájjal Zepter sütés szabályai szerint főzve








Ma az a ritka dolog fordult elő velem, hogy reggel még nem tudtam mit fogok a család elé rakni ebédre. Elmentünk vásárolni, csak utána alakult ki bennem a currys rizseshús gondolata, méghozzá ugyancsak currys resztelt csibemájjal. Azért esett erre az ételre a választásom, mert mindenki nagyon szereti a családból, ráadásul aránylag olcsó, mert csirke levescsomagból szedtem ki a hozzávalókat. Vettem a Lidl-ben 3 csirke levescsomagot, (kb. 450,- Ft/cs/700 gr), aztán a 3 csomagból kiszedtem a szárnyakat (6 db), de csak a szárnycombot és szárnyközepet használtam fel, a szárnyvégeket félretettem. Levágtam a farrészeket (3 db) a far-hátról, a zsírzómirigyeket és a hegyes farvégeket levágtam, majd elfeleztem a húsokat, a hátából kiszedtem a tüdőt és a hátakat is félreraktam a szárnyvégekhez. Csakúgy, mint a lábakat (3 db). A félrerakott alkatrészek jól bezacskózva, feliratozva a mélyhűtőbe kerültek, egy jó levest főzök majd belőlük valamikor. A maradék húsokat - nyakak, szívek, májak - szépen megtisztítottam, a nyakak és szívek a többi hússal a rizseshús alapanyagaként szolgáltak, a májakat félretettem, a currys resztelt májhoz.


A rizs hozzávalói: 6 db csirke szárny (két ízületes, kettévágva), 3 db csirke far (kettévágva), 5-6 db nyak, 4-5 szív,  1 nagy fej hagyma felaprózva, 1+1 fehér kanál hot madras curry por, 1 fehér kanál ételízesítő, 1 fehér kanál só, 1 kávéskanál chilipor, 1 csomag (45 dkg) mirelit vegyeszöldség (borsó és répa), 37,5 dkg paraboiled rizs, 8 dl forró víz, kevés őrölt bors.











A májhoz: 1 fej hagyma felaprózva, 5-6 db csirkemáj megtisztítva, felcsíkozva, só, bors, hot madras currypor.











A húsokat jól megmostam és lecsepegtettem, aztán a nagy Zepter lábast üresen előmelegítettem, vízpróbával ellenőriztem a hőfokot. Amikor a beleöntött néhány csepp víz szétfutott, mint a higany, beleraktam a csirke darabokat. Szárazon addig pirítottam időnként átkeverve, míg minden hús kifehéredett. Ekkor rátettem a hagymát, 1-1 fehér kanál ételízesítőt, sót, curryport, kávéskanál chiliport és lefedve, takarékon főztem 15 percig a csirkét (folyadék hozzáadása nélkül!!). Ezután maximumra állítottam a tűzhelyet, és beleöntöttem a mirelit zöldséget. Addig hagytam nagy lángon a tűzhelyet, míg a répa és borsó is átforrósodott. Ekkor hozzáöntöttem a rizst, hagytam 2-3 percig, hogy átforrósodjon, majd felöntöttem 8 dl forró vízzel, hozzátettem még egy fehér kanál curryport, kevés őrölt borsot, és lefedve takarékon 20 percig főztem.



Amíg főtt, szokásos módon elkészítettem a resztelt csibemájat, csak most hot madras curryporral is ízesítettem. A máj nagyon rövid idő alatt elkészül, ezért csak az utolsó percekben sütöttem meg, hogy friss, forró legyen. Tálaláskor mindenki szedett a duplán forró rizseshúsból, és aki kért, májat is tehetett a tetejére. Aránylag gyorsan elkészült, és nagyon finom volt. Ezt a fogást a család minden tagja nagyon szereti, ha ezt készítem, biztos mindenki teleeszi magát belőle. 










2012. január 27., péntek

Körözött félzsíros tehéntúróból










Egy ideje eltűnt a Lidl-ből az a finom krémes tehéntúró, amit úgy szerettünk. Úgy tűnik, ha valami finom és aránylag olcsó is, az nem maradhat sokáig elérhető, valakinek talán "szúrja a szemét"? Ez a túró, amit előbb említettem, először 1 kg-os vödörben volt kapható, aztán fél kg-os vödörben nem sokkal olcsóbban, mint régen a kilós, végül teljesen eltűnt. Pedig édesen és sósan is sokféle ételhez  lehetett felhasználni. Most félzsíros tehéntúróból próbáltam azt a finom krémes állagot újra elérni, megalkotni a krémes körözöttet, amit annyira szerettünk.


Hozzávalók: 500 gr félzsíros tehéntúró, fél doboz Flora margarin, fél doboz nagy dobozos 20 %-os Pilos tejföl, 1 fehér kanál szitált ételízesítő, 2 teáskanál csípős piros arany, só ízlés szerint, 1 púpos fehér kanál házi piros fűszerpaprika, 1-1 púpos kávéskanál chilipor és  őrölt kömény.












Egy nagyobb üveg tálban (a műanyag átveheti az illatokat, és a paprika színét azért nem alkalmas/szerintem) a hozzávalókat krémesre turmixoltam botmixerrel. Legjobb pirítóson, lila hagymával, zöldpaprikával, retekkel, kígyóuborkával, de más egyéb kenyérrel, vagy zsemlével is finom. Nekem most sokmagos rozsos kenyerem volt itthon, és csak lila hagymám, de ezekkel is mennyei vacsora kerekedett belőle.









Januári sült keszeg






Legnagyobbikom olyan elszánt és lelkes horgász, hogy tegnap este abban a hideg, nyirkos időben elindult, hátha sikerül menyhalat fognia. Azt sajnos nem fogott, de akasztott két szép keszeget. Meg is tisztította,  én csak hosszában kettévágtam, jól megmostam, sűrűn beirdaltam, besóztam, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetve, pici olajjal megspriccelve 200 fokra melegített sütőben szép pirosra sütöttem. Apa és Legkisebbikem nem kértek belőle, ezért ketten ettük meg Legnagyobbikommal. Én egy felet, Ő a többit. Nagyon finom volt, csak a nagy szálkák maradtak meg benne az irdalásnak köszönhetően, bár az egyik fél hal majdnem szétesett az irdalástól. (Mire eszembe jutott, hogy le kellene fényképezni, Legnagyobbikom már kivett egyet.)





2012. január 26., csütörtök

Mai vacsoránk: Lebbencsleves, zöldbabfőzelék, fasírt










Nagyon finom melengető vacsorát főztem a hideg, havas nap után, hogy hazatérő családtagjaimat átmelegítse a jó forró, tartalmas leves,  a kissé csípős főzelék és fűszeres fasírt.


Már minden recept megtalálható a blogban a lebbencs leves csak annyiban különbözik, hogy most nem volt benne kolbász, csak 2 szelet bacon (4,5 dkg). A zöldbab főzelék is szerepel már, így azt sem írom le újra, csak annyit, hogy 1,25 kg zöldbabból készült (25 dkg volt még itthon, ma 1 csomag mirelit zöldbabot vettem hozzá.)










A fasírt 1 kg darálthúsból, 4 db zsemléből (szokás szerint hideg vízben megáztatva és jól kicsavarva), 1 tojásból készült, 3 fehér kanál ételízesítővel, 2 kávéskanál őrölt köménnyel, 1 kávéskanál őrölt borssal és chiliporral, 3 kávéskanál fokhagyma granulátummal, 1 fehér kanál házi fűszerpaprikával. A masszából 18 kis pogácsát készítettem, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem sütőpapírral bélelt  tepsire sorakoztatva, 45-50 percig.









Újabb díj Petrától :)


Újabb díjat kaptam, ezúttal Petrától. Nagyon örülök, hogy megajándékozott vele!! Igazán gyönyörűséges díj. Nagyon köszönöm :D!!










A díj szabályai:



  1. Vedd fel a díjat,

  2. Köszönd meg annak, akitől kaptad,

  3. Tedd ki a blogodba

  4. Add tovább annyi blogtársadnak, amennyit meg szeretnél jutalmazni ezzel a díjjal!



Én a díjat valamennyi általam látogatott blognak szeretném továbbadni, mert mindegyiket szeretem, azért látogatom. Ha naponta nem is jutok el mindenkihez, az csak időhiány miatt van, nem azért, mert bárkit is kevésbé szeretnék. Úgy gondolom, ha valaki az ételek elkészítésén túl még veszi a fáradtságot, hogy önzetlenül megossza tudását, tapasztalatait, akkor az mindenképpen megérdemli ezt a díjat. Fogadjátok szeretettel, és aki szeretné, tegye ki a blogjába, aki nem, az  ne. Jó lenne, ha soha nem ütné fel fejét közöttünk az irigység, a békétlenkedés, a viszály, hogy a gasztroblogger közösség tényleg egy nagy Magyarok Asztala lehessen!!


2012. január 25., szerda

Közkívánatra: pizza





Tegnap tettem egy könnyelmű ígéretet, hogy ma akár pizzát is süthetünk. Úgy tűnik a család nem felejt, ezt legalábbis nem felejtették el, úgyhogy ma pizza készült nálunk ebédre.


A tészta a szokásos, vagy kb. ugyanaz, de a biztonság kedvéért megújrázom. 


A tészta hozzávalói, 8 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához: 1 kg finom liszt, 2 csomag szárított élesztő, 2 csapott kanál só, 2 teáskanál cukor,  1/2 liter + kb még 1/2 deci langyosnál kicsit melegebb víz (a folyadék mennyisége a liszttől függ leginkább, általában fél liter kell 1 kg liszthez), 1 dl olaj (sima napraforgó). 


A lisztet meglangyosítottam mikróban, aztán nagy tálba öntöttem. A közepén krátert csináltam, amibe beleszórtam a szárított élesztőt. Az élesztőre a cukrot,  a lisztre körben a sót, végül a langyosnál kicsit melegebb vizet és az olajat is hozzáadtam, és olyan tésztát dagasztottam, ami könnyen elvált a táltól és a kezemtől is, ehhez még kellet egy pici langyos víz, kb. fél dl. Miután jól meggyúrtam a tiszta asztallapon is, a tálba tettem és folpackkal letakarva félretettem kelni, amíg megfőztem a paradicsom szószt és feldaraboltam az egyéb hozzávalókat. Mire mindennel elkészültem, nagyon szépen megkelt a tésztám, amit aztán 8 részre osztottam, a kis cipókat is átgyúrtam, és letakarva pihentek, amíg sorra kerültek.










A paradicsomszósz hozzávalói:


1 nagy fej hagyma, kevés olaj, 1 liter 100 %-os paradicsomlé, 1 csapott teáskanál só, 3 jó púpos teáskanál Kania pizzafűszer, 1 púpos kávéskanál chilipor és őrölt bors, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 3 fehér kanál ételízesítőből kiszitált szárított zöldség.










A hagymát felapróztam, kevés olajon megdinszteltem, felöntöttem paradicsomlével, beleraktam az ízesítőket és a szárított zöldségeket, és addig főztem míg jól besűrűsödött.


Egyéb hozzávalók:









4 nagy lila hagyma, 2 nagy hegyes erős paprika, 4 különböző csomag sonkaféle (csemege karaj, fokhagymás karaj, tarja, és szendvics sonka) 1,5 szál csabai paprikás kolbász, 2 csomag szarvasi mozarella, kb 0,5 kg trappista sajt, 4-5 szelet lapkasajt.


A hozzávalókat a képen látható módon felszeleteltem, a mozarella golyókat is. A trappistát Legkisebbikem reszelte le.


Aztán jöhetett a sütés. 180 fokra, légkeverésre állított előmelegített sütőben, 2 tepsinként sültek a pizzák. Most mindegyik kb. egyforma volt, mindegyikre került hagyma, paprika, valamilyen sonkaféle, kolbász, mozarella, trappista sajt, az utolsó 2-3 ra még lapkasajt is, mert elég kevés trappista volt már  a végére és nem volt itthon több. Így nézett ki sütés előtt (sajnos csak egy pizzát fotóztam sütés előtt, az utolsó előttit)













És ilyenek lettek sütés után (nem mindet fényképeztem le, mert nagyon éhes volt a család :)
























A fiúk azt mondták, hogy bármelyik pizzéria pizzája elbújhat az én vékony tésztás finom házi pizzám mellett. Az ilyen dicséret azért mindig nagyon jól esik :D!!

2012. január 24., kedd

Szárított gomba










Még a hét végén a Lidl-ben vettem egy nagyobb doboz gombát, mert imádom a gombát (XXL-es csomag, 1 kg, akciósan kb. 450-500 Ft- volt már nem emlékszem pontosan). Arra gondoltam, hogy a hét végén készítek belőle valamit. De a család megint leszavazta. Tegnap megtisztítottam, felszeleteltem, és először úgy gondoltam, megdinsztelem és kisebb, 1 személyes adagokban lefagyasztom, csak magamnak. Aztán délben elcsentem belőle két fél maréknyit a gombás krumplis tésztához, délután meg változtattam az eredeti elképzelésemen, kigondoltam, hogy megszárítom, utána porrá őrlöm és úgy fogom az ételekbe csempészni :). A gyönyörű felszeletelt gombát sütőpapírral bélelt tepsire terítettem (sajnos ezt elfelejtettem lefényképezni), és betoltam a hideg sütőbe, amit 50 fokra állítottam, és légkeverésre, és az ajtaját is kitámasztottam egy edényalátéttel, hogy kb. 1 cm-nyi rés legyen, ahol a pára elpárologhat a száradó gombából. Négy óra alatt csontszáraz lett. Egy alkalmas pillanatban, amikor senki nem lesz itthon, szépen ledarálom és jól záródó üvegben fogom tárolni felhasználásig. De pszt!!!! Ez titok! :D

Íme a tepsi szárított gomba darálás után (Mixsy kis darálójával). Egy Combino tésztaszószos üvegbe tettem,  szemmel látható, hogy nagyon kevés lett, de ez szín tiszta gombapor, szerintem 1-1 kávés, vagy teáskanálnyi elég lesz az ételekbe belőle.











Gombás krumplis tészta










Tegnap a hét végéről megmaradt ételeket ettük meg, volt amit eredeti formában, volt amit átalakítottam kissé. Átalakításon esett át például a megmaradt kb. két adagnyi tejes-margarinos "krumplipüré". Ebből most krumplis tészta lett. Először egy nagy fej hagymát apróra vágva megpirítottam kevés olajon, jól megborsoztam, és hozzáöntöttem a hideg krumplipüréhez. Jól elkevertem, és felöntöttem 1,2 liter forró vízzel. Ezzel felforraltam. Raktam hozzá még egy fehér kanál sót, aztán belefőztem egy csomag (50 dkg) durum pillangó tésztát. Újraforrástól 12 percig főztem, (1x-2x megkeverve), majd a tűzhely kikapcsolása után még adtunk neki 6 percet, mert még elég roppanós volt a tészta. 


Saját adag krumplis tésztámat felturbóztam egy adag gombával is, amitől még finomabb lett :). Ehhez egy kisebb fej hagymát megtisztítottam, felapróztam, kevés olajon megdinszteltem, és rádobtam két félmarék  megtisztított felszeletelt csiperke gombát. val, borssal ízesítettem és szépen zsírjára sütöttem. Aztán a krumplis tésztából tettem a megpárolt gombára 2 szedőkanállal, jól összekevertem és máris elkészült a gombás krumplis tészta. 


Persze ha a család nem lenne olyan gombaellenes amilyen, akkor Ők is ilyet kaphattak volna. De ezek a pasik  olyan elszántan tiltakoznak a gomba ellen, hogy már kezdenek az idegeimre menni. Pedig nem lehet mindig csak húst enni, ahogy Ők szeretnék!!







Gombás krumplis tészta




2012. január 22., vasárnap

Ádámka fél éves


Kisebbik Unokám, Ádámka fél éves lett január 8.-án. Tegnapelőtt kaptam képeket, amiknek nagyon örültem természetesen az egész családdal együtt. Ezen látható, hogy a Csöppem mennyit fejlődött. Bár mi minden nap látjuk Őt is Tomika mellett, azért nagyon jó, hogy képeket is kaptunk a nevezetes alkalomról. Szeretném megosztani ezeket is, mert nagyon büszke vagyok mindkét édes Kicsikémre!!






























Natúr sertésmáj fokhagymásan







A mai napra egy kivétellel csupa olyan étel készült, ami már szerepel a blogon. Zöldborsóleves csigatésztával, 













Rántott csirkemell és sertés máj (házi zsemlemorzsában), tejes-margarinos krumplipürével. Az egyetlen, ami még nem szerepel a blogon, az a natúr sertés máj fokhagymásan. Ehhez néhány - erektől és hártyáktól  megtisztított - sertés máj szeletkét használtam fel. A szeleteket megforgattam lisztben (rétes), aztán felforrósított olajban óvatosan megforgatva megsütöttem. Vigyázni kell, mert a rántott májjal ellentétben ez fröcskölt!! Aztán konyhai törlővel bélelt tálra szedtem a szeleteket, megsóztam, megborsoztam, és meghintettem fokhagyma granulátummal. Aki a fokhagyma granulátumtól idegenkedik, az használjon finomra reszelt, vagy fokhagyma présen átnyomott  fokhagymát. Összességében nagyon finom ebédünk lett, elégedetten vonult el a család a vasárnap délutáni sziesztára :).










Még csak egy szösszenet a tegnapi ebédünkkel kapcsolatban. Tegnap hurkát-kolbászt és tepsis krumplit akartam készíteni, mert csütörtök délután szép (-nek látszó) disznótorost sikerült vennem a Pick mintaboltjában. Sajnos a szombati ebédünk hurka része meghiúsult, mert a hurkáról kibontás után kiderült, hogy megbüdösödött -a hűtő leghidegebb részében tárolva is. Ebből csak arra tudtam következtetni, hogy nem volt friss az áru. Szerintem romlott ételt eladni lelkiismeretlenség, nagy csalódást okozott ezzel a Pick Szabadkai (vagy Horgosi??) úti kiskereskedelmi "márkaboltja". Egy darabig biztosan nem megyek oda vásárolni!!

2012. január 20., péntek

Kocsonya kóstoló






A tegnap délután megfőzött kocsonya ma reggel került asztalra. Mindig izgalommal várom (még ennyi év után is), hogy milyen lett a végeredmény. Mondhatom nagyon finom lett, bár Párom szerint pici sót még elbírt volna, (persze ez csak azokra vonatkozik, akik kicsit sósabban esznek, mint Ő). A megdermedt kocsonyáról egy teáskanállal óvatosan leszedtem a zsírt, kevés chiliporral megszórtuk, mert szeretjük a csípős ízt, kenyeret pirítottunk, és már ettünk is. Párom egy egész tállal meg bírt kóstolni, én csak egy féllel. Nem kellett csontokat vadászni benne, ami külön tetszett.
















Még néhány kép a kocsonyáról. Az utolsó, a legnagyobb tálat tányérra borítottam, úgy osztottuk el. Nagyon tetszett, ahogy a fény átsütött a kocsonyán :). Olyan volt, mint a borostyán!!