2012. május 31., csütörtök

Sonkás "cicege" (fokhagymás) tejföllel







Ma a krumpli volt a fő alapanyag, ami rendelkezésre állt az ebédkészítéshez, így valami krumplis recepten gondolkodtam. Eszembe jutott Illéskrisz cicegéje fokhagymás tejföllel. Na, gondoltam, itt az ideje a kipróbálásnak. Többször átolvastam a receptet, aztán elmentem főzni. Megpucoltam 8 közepesnél nagyobb krumplit, megmostam, és megmértem, majdnem 1,5 kg volt a tisztított krumpli súlya (egészen pontosan 1,48 kg), amit nagy lyukú reszelőn gyorsan lereszeltem. Illéskrisz 1 kg reszelt krumplihoz 22 dkg lisztet írt, én a másfélszeres mennyiséghez másfélszeres súlyú lisztet adtam, vagyis 33 dkg-ot. 2 dl tejföl szerepelt még a receptben, én 20 dkg-ot tettem a krumplihoz és liszthez, és még 2 egész tojást az elvileg még  hiányzó 10 dkg tejföl helyett. Az 5 dkg füstölt szalonna helyett 20 dkg vékony csíkokra szeletelt sonkát tettem bele, meg 2 fehér kanál sót, de a vöröshagymát és őrölt borsot kifelejtettem. (Úgy látszik mégiscsak öregszem. De most újra átolvastam a receptet és az elkészítés leírásánál már Krisztinél sem szerepel a hagyma, csak a hozzávalók felsorolásánál, talán ez is hozzásegített, hogy nálam is kimaradt.) Ezt a masszát összevegyítettem és kiolajozott tepsibe simítottam. A tetejére is spricceltem kevés olajat.










180 fokara előmelegített légkeveréses sütőben 50 perc alatt szép pirosra sült a sonkás "cicegém". 8 darabra vágtam, és sima (mert Párom nem szívesen fogyaszt fokhagymát, munkanapokon), és fokhagymás tejföllel (fél pohár nagy poharas 20 %-os tejfölbe 1 gerezd fokhagymát reszeltem) tálaltam. Nem lett olyan szép, mint Krisztié, és inkább tésztás jellegű lett, nem annyira szálas, mint az Övé, - talán mert az enyém nem újkrumpliból készült - de így is nagyon finom volt. A család úgy nyilatkozott, hogy jöhet máskor is :). Köszönöm a receptet Kriszti!!









Díjat kaptam Rozától :)


Kedves Bloggertársamtól, Rozától kaptam ezt a díjat, aminek természetesen nagyon örülök! Köszönöm, hogy rám is gondoltál  Roza a továbbadásnál :)!!














Teendők: 







  1. Linkeld be annak a blogját, akitől a díjat kaptad.

  2. Add tovább 4 olyan blognak, akiknél szívesen kommentelsz

  3. + add tovább 2 olyan blognak, akiknél még nem vagy rendszeres olvasó

  4. értesítsd a díjazottakat




(Bocsánat, de először  két megjegyzésem lenne a továbbadással kapcsolatban. A díj neve "Kommentek blogdíja". 




- Én úgy értelmezem ezt a díjat, hogy olyanoknak kell  továbbadni, akik szívesen hagynak megjegyzést az általunk vezetett blogban.




- Ezért olyan bloggernek, aki még soha nem hagyott egy kommentet sem a blogomon hogy adhatnám a kommentek díját. Így a 3. pontban foglaltak helyett további 2 olyan blognak adom, akiknél rendszeres olvasó vagyok,  és akik rendszeresen hagynak megjegyzést a blogomon.)









Az első 4 blog akiknek továbbadnám a díjat, és remélem elfogadják:









2012. május 30., szerda

Cukkinis spagetti










Ma az itthon lévő két cukkiniből kapros-tejfölös cukkinifőzeléket szerettem volna készíteni. Igaz, hogy csak én szeretem a családban, de volt még a hűtőben húsos káposzta, illetve csikós tokány és tészta is, így nem féltem attól, hogy kis családom éhen maradna. Amikor a tervemet elmeséltem a Páromnak és Legkisebbikemnek, utóbbi elkezdett kérlelni, hogy ne főzelék legyen már, inkább készítsek megint olyan finom tésztát, mint az este, mert Ő is úgy szeretne olyan finomságot enni, de a tegnapiból nem tudott, mert a gombát utálja. Végül ráálltam a dologra, úgy voltam vele, legalább Ő is eszik valami zöldséges ételt, ráadásul ezt még szereti is. Így lett ma kapros-tejfölös cukkinifőzelék helyett cukkinis spagetti az ebéd, de a cukkinifőzeléket is hamarosan el fogom készíteni.


Hozzávalók: 2-3 evőkanálnyi olaj, 1 kisebb fej hagyma felaprózva, 2 db közepes cukkini (60 dkg) héjastól nagy lyukú reszelőn lereszelve, 4 gerezd fokhagyma fokhagymaprésen átnyomva, 1 csapott fehér kanál só, kevés chili por, 1 csokor petrezselyemzöld és 3 szál zellerzöld apróra vágva, 1 csomag (50 dkg) durum spagetti, 1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, löttyintésnyi olaj.


Először a vizet tettem oda forrni a spagettinek, mert a cukkini is elkészül, mire a spagetti megfő. Amikor a víz felforrt, beletettem a sót, olajat, és a ketté tört spagetti szálakat. Időnként spagettiszedővel átkeverve, kb. 8 percig főztem takarékon, aztán elzártam alatta a tűzhelyet és félrehúztam.


Amíg a tészta főtt, a felaprózott hagymát üvegesre dinszteltem kevés olajon, aztán félrehúztam a serpenyőt és nagy lyukú reszelőn belereszeltem a megmosott cukkinit. Belenyomtam a fokhagyma gerezdeket sóztam, megszórtam chili porral és nagy lángon pároltam. Megvártam, míg a kioldódó lé elfőtt alóla. Közben a megmosott petrezselyem és zeller zöldet egészen apróra vágtam és azt is az ételhez adtam. Az elkészült fokhagymás-csípős cukkinit jól elkevertem a spagettivel és azon nyomban tálaltam. Legkisebbikem sűrű dicséretek közben gyűrte befelé.













Más... Tegnap újabb adag epret kaptunk Szüleim kertjéből, ez a későn érő fajta, egészen más formára és ízre is, mint az a két adag, amit a múlt héten kaptunk. Az keményebb húsú, inkább erdei szamócára emlékeztető, fanyarabb ízű, ez viszont édes, és mintha egy kis muskotályos íz is érezhető lenne benne. Isteni finom cukor és minden más édesítés nélkül is. Köszönet érte :)












2012. május 29., kedd

Cukkinis-gombás-petrezselymes linguine











Ma kétféle vacsora készült nálunk. Ragadozóimnak csikós tokány szarvacska tésztával  a Mamától hét végén kapott két tyúkocska mellehúsából, a női szakasznak (a Barátnőknek és nekem) gombás-zöldséges linguine. 


A zöldséges tészta hozzávalói 3 személyre: kevés olaj, 1 kisebb fej hagyma, kb. 23-25 dkg csiperke gomba, 1 közepesnél nagyobb cukkini, 1 hegyes erős paprika, 1 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott fehér kanál só, őrölt bors, 30 dkg durum linguine tészta, 6 dl víz, fél fehér kanál só, kevés olaj.


Az apró gombák kalapjáról lehúztam a bőrt és levágtam a tönkjük végét, utána vékonyan felszeleteltem. A hagymát tisztítás után apróra vágtam és kevés olajon dinsztelni kezdtem. Amikor üvegesedni kezdett, hozzáraktam a szeletelt gombát, megsóztam, vártam, hogy a kioldódó nedve eltűnjön alóla. Közben megmostam és szárazra töröltem a cukkinit, majd nagy lyukú reszelőn a hagymás gombához reszeltem. A hegyes erős paprikát hosszában kettévágtam, magházát kivágtam, vékonyan felszeleteltem, azt is a párolódó ételhez adtam. A paradicsomot apró kockákra vágtam és azt is beletettem. Végül apróra vágott friss petrezselyemzölddel és őrölt borssal szórtam meg, pirítottam még pár pillanatig, és elzártam alatta a tűzhelyet. Amikor elkezdtem a gomba  párolását másik edényben vizet forraltam a tésztának, sóval ízesítettem és kevés olajat is öntöttem bele, hogy ne ragadjanak össze a tészta szálak. Most nem mértem az időt, időnként átkeverve "fogkeményre" főztem a tésztát, majd az elkészült zöldségekkel jól elkevertem, tányérokra osztottam és már ehettünk is. Nagyon finom volt, mindhármunk tányérja gyorsan kiürült legnagyobb örömömre. Persze a fiúk is gyorsan kipucolták a tányérjaikat, abban sem volt hiba egy szál sem :D!!












2012. május 28., hétfő

Hazautaztak :(




Sajnos most csak nagyon kevés ideig tudtak maradni távolra szakadt családtagjaink, néhány nap öröm után ma újra eljött a szomorú búcsúzkodás. Már haza is értek a Drágáim, bejelentkeztek, hogy rendben volt minden az úton, csak Ádámkának volt egy kis hőemelkedése (már tegnap este is volt, remélem nem lesz beteg a drágám, csak a fogzással járó kellemetlenség, mert most bújnak a felső fogacskái). Menyemnek és a Gyerekeknek mozgalmas volt az utóbbi három hét, mert a családlátogatást Erdélyben kezdték. Másfél hetet töltöttek Csíkszeredán Menyem Szüleivel és az erdélyi rokonok látogatásával.  A látogatássorozat Szentendrén folytatódott, Menyem Testvérééknél, ott három napig voltak, onnan érkeztek hozzánk huszadikán, amikor Középsőm is csatlakozott hozzájuk Angliából. Ez a hét olyan gyorsan elrepült, hogy észbe se kaptunk, és már szombat volt. Szombaton fölgyorsultak az események, úgyhogy azóta sem időm, sem erőm nem volt blogolni. Menyemék esküvőre mentek délután, mi meg takarítottunk, vacsorát főztünk (kb.3 kg lapockából, 3 kg apró savanyú káposztából és 90 dkg darált húsból készült húsos-húsgombócos káposztát) és készültünk a vasárnapi keresztelőre. Ádámka keresztelőjére. Csak a legszűkebb család vett részt a keresztelőn, de így is 25-en voltunk. A gyülekező nálunk volt, innen indultunk a Mátyás templomba Pünkösd vasárnapján 11.45-re. A keresztelő szertartás elég rövidre sikeredett, így aztán indulhatott a kocsisor az étterem felé. (Sokat gondolkoztunk, hogy legyen, de aztán családi megállapodás született, hogy nem otthon tartjuk meg a keresztelői ebédet, mert egyszerűen nem tudtunk volna leültetni ennyi embert.)  Kedvenc éttermünkben a HBH Bajor Étteremben foglaltunk helyet, ahol nagyon szépen megterített és feldíszített asztal várt bennünket. Azon is sokat töprengtünk, hogy előre rendeljünk-e egységes ebédet, vagy mindenki ott  helyben válassza ki a kedvére valót, de aztán úgy döntöttünk, hogy az internetről letöltött étlapot e-mailben elküldjük a meghívott vendégeknek, és mindenkit megkértünk, hogy válasszák ki, mit szeretnének enni. A válaszok megérkezése után összeállítottam a kívánságlistát és ugyancsak e-mailben elküldtem az étteremnek, így nyugodtan beszélgethettünk a régen látott családtagokkal, gondtalanul figyelhettünk a gyerekekre. Ott már nem kellett étlappal és választással törődni. Szerintem nagyon jól bevált az ötlet, mindenki jól elbeszélgetett az ebéd előtt, aztán a fogások között, a kiszolgálás pedig a kezdeti megtorpanás után (mert másik csoport is volt, akik hamarabb érkeztek, ezért mi várakozni kényszerültünk kicsit) nagyon gördülékeny volt. Mindenki elégedett volt, mert azt ehette amit kért, és minden nagyon finom volt. Az ebéd végére két tortát rendeltünk a Liliom cukrászdából, ahol mindig isteni, friss és nagyon finom tortát lehet kapni és rendelni bármilyen alkalomra. A családnak két kedvenc tortája van, az oroszkrém torta és a csoki torta, így ezt a két fajta tortát rendeltük. Csodaszép és finom volt mindkettő, illett a keresztelőre. Feltette a koronát a finom ebédre, mert az étteremben a tortákat is nagyon szépen felszolgálták, azzal sem kellett bajlódnunk. Olyan jól éreztük magunkat, hogy délután fél négykor bontottunk asztalt. A vendégek egy részével még otthon folytattuk a beszélgetést, aztán lassan mindenki elköszönt. Menyem elkezdte a bőröndök összerakását, beszállókártyák kinyomtatását, hogy jobban haladhasson Nagypapi Tomikát vitte el a játszótérre, én meg Ádámkával játszottam a kertben. Aztán az Apja elvitte sétálni Ádikát, mert elég nyugtalan volt. Biztosan érezte, hogy újabb nagy út áll előttük. Ma reggel gyors reggeli, szendvicskészítés, az utolsó dolgok elrakása után már indultak is a reptérre Nagypapival. Szerencsére most Legkisebbikem segített elcsomagolni az itt maradt játékokat így nem volt olyan keserves, mint legutóbb, mikor Tomika ment haza. Néhány képet mellékelek az édes kis Unokákról.



Esküvőre készülve, szép ruhácskákban:

















 Fényképezőgép, vagy telefon, egyforma érdekes  és már mosolygott is a kis Drága :)





















Bubifújás :D Nagyon tetszett Ádámkának!















Futkosás és bogárnézegetés a Mátyás téren
















Játszótérre menet és jövet is gyakran megpihent itt, annyira tetszett Tomikának a szép zöld füves árok :)













2012. május 25., péntek

Ma és tegnap


Ma és tegnap nem történt semmi eget rengető a konyhában. Tegnap tarhonyás krumplit főztem kolbásszal és virslivel (igazából krumplis tarhonyát akartam, de aztán úgy belefeledkeztem a krumplipucolásba, hogy inkább tarhonyás krumpli lett), mellé kovászos uborkát ettünk. Menyem délután egy csodás gyümölcssalátát készített almából, banánból, narancsból, kiviből és eperből, reszelt citromhéjjal bolondítva, citromlével, mézzel és 100 %-os narancslével ízesítve. Amikor ette, Ő még tejszínt is tett rá, nekem úgy ahogy eredetileg elkészült nagyon ízlett. Este Legnagyobbikom és Barátnője elmentek bodzát szedni, úgyhogy 12 liter bodzaitalt kevertem ki két nagy edényben (6-6 liter vízzel indítva). Ha jól sikerül, vasárnap vagy hétfőn leírom a receptjét.


Ma fodrásznál voltunk délelőtt Menyemmel, az Unokákkal, Legkisebbikem vitt el bennünket kocsival. Úgy elhúzódott a szépítkezés, hogy hideget ettünk ebédre. Délután meg úgy belefeledkeztem a játékba az Unokákkal, hogy ha Középsőm nem mondja, hogy főzzünk már egy jó levest, hát Isten bizony nem jutott volna eszembe. Kérdezte, hogy van-e esetleg galamb a fagyasztóban, de az most nem volt sajnos, volt viszont Anyósomtól kapott, igazi, falusi, kapirgálós tyúkocska, hát azt olvasztottuk ki gyorsan, aztán gyorsfőző fedővel isteni erős tyúkhúslevest főztünk belőle (Középsőm mindent előkészített, csak a gyorsfőző fedőt nem használta még soha, így most azt is megmutattam, hogy kell, a visszahűtéssel együtt). Aztán az előfőzött  tyúkocska "vastagját" párizsiasan sütöttem meg, köretnek zöldborsós rizst készítettem. Sajnos a kovászos uborkám már tegnap elfogyott, pedig de jó volt. Mindenki imádta a ropogós kis kígyóuborkákat. 


Kis Tomikám még minidig olyan válogatós, mint volt, de a csigatésztás tyúklevesből olyan szépen evett, hogy le a kalappal. Hogy valami második fogást is egyen, a tojásos húsok előtt egy kis bundás kenyeret sütöttem, abból evett. Legnagyobb örömömre Ádámka nem olyan válogatós, mint Tomika, Ő mindent eszik rendesen. Sőt ha nem kapja elég gyorsan, akkor bizony reklamál. Úgy látszik minden családban van legalább egy rossz evő, nálunk Legnagyobbikom az.  Azt nem tudom, hogy holnap mit főzök, de még majd kitalálok valami finomat.

2012. május 23., szerda

Kapros túrógombóc tejfölös kaporszósszal




Ma tejfölös krumplilevest és túrógombócot főztem ebédre.  De ma nemcsak édes változatban készült túrógombóc, hanem sós változatban is. Így életemben talán először én is meg bírtam enni 3 gombócot, a kaprosból,  tejfölös kaporszósszal - isteni volt!!


Hozzávalók a gombóchoz: 500 gr félzsíros tehéntúró, 2 egész tojás, 6 evőkanál gríz, fél csapott fehér kanál só, 2 púpos evőkanál felaprózott, fagyasztott kaporlevél.  A főzéshez forróvíz, kevés sóval ízesítve.


A szószhoz: kevés olaj, 2 evőkanál rétes liszt, 5 púpos evőkanál felaprózott, fagyasztott kaporlevél, 6 dl forró víz, kb. 1/4 csapott fehér kanál só, 3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl. 


A gombóc hozzávalóit összegyúrtam és állni hagytam jó órán át, aztán lobogva forró, sóval ízesített vízben főztem meg. Amikor feljött a víz tetejére, még hagytam vagy 10-12 percig főni. Egyet kivettem és kettévágtam, hogy lássam, a belseje is rendesen átfőtt.


A kaporszószt szokásos módon főztem, az olajból és lisztből világos rántást készítettem, ráraktam az apróra vagdalt kaprot, pirítottam pár másodpercig, majd felöntöttem vízzel, sóztam, végül a tejfölt is beletettem és kb. 8-10 perc alatt készre főztem. A megfőtt gombócokat tányérra szedtem, kaporszósszal nyakon öntöttem, és nagyon elégedetten bekanalaztam :D!!



Utóirat: csakúgy, mint az édes változatnál, a kaprosnál is igaz, hogy annál finomabb lesz, minél többet áll a tészta főzés előtt a hűtőben. Amit később főztem meg, az még az első adagnál is sokkal lágyabbra főtt. Érdemes hamarabb elkészíteni és több időt hagyni a hűtőben, hogy a gríz jól megduzzadhasson.






2012. május 22., kedd

Harcsa halászlé, rántott harcsafilé, eper áfonyával

A hatalmas, 14 kilós harcsa néhány darabjából ma is finom ebéd lett. Közkívánatra filézett harcsa halászlé a tegnap főzött, passzírozott alapléből (aki más levest kért, ehetett vasárnap estéről maradt csirkelevest csigatésztával), 










és rántott harcsafilé petrezselymes krumplival és kovászos uborkával.














Délután megmostam a Szüleim kertjéből származó eper felét a vásárolt eperrel és fekete áfonyával együtt, egy kis "cukorhóval" meghintve kínáltam a családnak. 










Nagyon finom volt az ebéd is, és a gyümölcs is. Ádámka még nem ehet epret, de nagyon nézte. Tomika az eperrel és az áfonyával is próbált barátkozni, megnyalta a gyümölcsöket, de aztán továbbpasszolta előbb nekem, aztán mikor mondtam, hogy én nem kérek többet, akkor az Anyjának. Próbáltunk szétnyomni neki a gyümölcsből, de úgy végképp nem akarta megkóstolni.

2012. május 21., hétfő

Nagy öröm ért tegnap :D!!


Nagy öröm ért tegnap!! Este megérkeztek Gyerekek és az Unokák!! Tomika a múltkori ittléte óta eltelt hat hét alatt nagyon sokat nőtt és okosodott, egyre szebben beszél, igyekszik mindent a legszebben kiejteni. A Drágám épp ma 3 és fél éves:).










Ádámka is tüneményes (Ő 8-án volt 10 hónapos), nagyon barátságos volt már az este is, de ma már hangosan kacagott. Rég volt már a házban ilyen édes babakacagás.















Sajnos most nem vagyok úgy lekötve a kicsikkel, mint mikor Tomika egyedül volt itt, mert most mindenhez az Anyukája segítségét kéri és inkább a fiúkkal-lányokkal haverkodik. De nem baj, majd alakul még a dolog.  Most elmentek a játszótérre, addig rendezkedek kicsit a konyhában, mert munka az mindig van :)!

(Legnagyobbikom ma megjegyezte, hogy nem szívesen lenne nő.)










MÁS... Tegnap már éppen a takarítás utolsó perceinél tartottam, és készülődtem a vacsora főzéshez, amikor Legnagyobbikom  hazatelefonált, hogy készüljek, mert hatalmas harcsát fogott. Valóban hatalmas volt, 14 kiló. De most megkértem, hogy ne a konyhában fogjon a nyúzáshoz, tisztításhoz, ezért a garázsban lógatta fel, és tisztította meg. 










Aztán behozta, és bele akarta tenni a mosogatóba, de esélytelen volt a dolog. Nagy nehezen becsomagoltuk, és a hűtő egy polcára betuszkoltunk. Ma délelőtt kifiléztem és eladagoltam, nagy csomó szálka és bőrmentes harcsafilénk lett. A csontjából és hatalmas fejéből (szája és szeme nélkül)  harcsa alaplé fő. Vékony, zsíros farka végéből egy  tepsinyit  jó fokhagymásan, fűszeresen megsütöttem  ma ebédre. Ezt csak úgy kenyérrel ettük meg. Holnapra rántott harcsát tervezek  ebédre, annak nagyon örülnek majd a Középsőmék is. Tegnap vendégváró vacsorára csirkelevest főztem csigatésztával, kétféle második fogás készült, az egyik currys - zöldséges rizseshús házi kovászos uborkával, a másik bakonyi csirkemell csíkok copfocska tésztával.









2012. május 19., szombat

Rozmaringos csirkeszárnyak










Olyan vacsorát készítettem ma, ami mellett nem kellett ott állni. 2 csomag csirkeszárnyból csípősre kevert sültcsirke fűszerkeverékemmel és friss rozmaringgal ízesített sültet készítettem, ugyanilyen ízesítésű tepsis krumplival. Mellé hűs, ropogós kovászos uborkát tálaltam. 


Hozzávalók: 1,4 kg kétízületes csirkeszárny, sültcsirke fűszerkeverékem chiliporral felturbózva, 2 db 10 cm-es rozmaring ágacska. A körethez: 10-12 db nagyobb krumpli, sültcsirke fűszerkeverék, néhány löttyintésnyi olaj, ugyancsak 2 db 10 cm-es rozmaring ágacska. 


A szárnyakat tisztítás, megmosás után sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, mindkét oldalát alaposan megszórtam csípősre kevert sültcsirke fűszerkeverékemmel, rácsipkedtem a friss rozmaring leveleket. Alufóliával lefedve (fényes fele a hús felé) 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütő alulról negyedik sínjére toltam. Utána megtisztítottam, megmostam a krumplit, majd ketté vágva felszeleteltem. Azt is sütőpapírral bélelt tepsire raktam, szintén sültcsirke fűszerrel  szórtam meg és rátépkedem a másik két ágacska rozmaringot. Lefedés nélkül a legalsó sínre toltam a sütőbe. Kb. 45 perc alatt a krumpli készre sült, ekkor a szárnyakról levettem a fóliát, és 275 fokon még 5-10 percig sütöttem mindkét oldalán, hogy ropogós legyen. Amikor elkészült, tepsis krumplival és kovászos uborkával tálaltam. Nagyon finom vacsoránk volt:)









Beérett a kovászos uborkám







Bár nagyon féltem, hogy a hideg, borús idő miatt nem fog beérni a hétfőn eltett kovászos uborkám, most örömmel mondhatom, hogy mégiscsak elkészült, és isteni finom, kellően sós és jó ropogós. Azért némi segítséget nyújtottam neki az érés beindulásához, ugyanis az alatta levő tálba (amit kifutás ellen raktam alá)  az első két napon időnként annyi meleg vizet öntöttem, amennyi belefért. Amikor kihűlt, akkor kiöntöttem, és ezt megismételtem néhányszor. Ma már olyan szép sárgásnak látszottak az uborkák, próbakóstolást végeztem, és örömmel állapítottam meg, hogy készen van. Nagy üvegtálba szedtem, rászűrtem a levét és folpackkal letakarva hűtőben tárolom. Csak egy baj van: mindig olyan hamar elfogy. Most is ebédre legalább 4 uborkát megettem, friss ropogós héjú kenyérhez és szintén friss libatepertőhöz. Ma csak vacsorát fogok készíteni, mire Legnagyobbikom hazajön a munkából.









2012. május 18., péntek

Bosszankodom:(!!


Egyéb dolgaim miatt ma pizzát rendeltünk a szegedi La Rosa Pizzériából, ahonnan már többször rendeltünk,  meg is voltunk a pizzákkal elégedve, sőt mondhatom, eddig ízlett, amit kaptunk. Ma viszont először csalódás, aztán bosszúság ért. Tudni kell, hogy különféle akciók vannak a pizzériában, amik nagyon szimpatikusak, a szórólapon különböző helyeken hirdetik. Pl. 4 pizza rendelés esetén az ötödiket ajándékba adják. Mi négyen vagyunk a családban, ezért mindig legalább 4 pizzát szoktam rendelni, vagy többet, ha a Barátnők is nálunk vacsoráznak. Legutóbb, amikor interneten rendeltem, fölhívtak, hogy ajándék pizza jár a négyhez. Ez eddig happy. 


Másik akciójuk, hogy aki összegyűjt a pizzás dobozokról 10 kupont, az ingyen kap egy pizzát. Nekünk összegyűlt 10 kuponunk, ezért ma azt reméltem, hogy beválthatom az ajándékkuponokat is. Így a két Barátnőnek is jutott volna egy-egy "ajándék" pizza.  Hangsúlyozom, ezeket az akciókat a pizzéria hirdette meg, nem én akartam jogosulatlan előnyhöz jutni. 


Interneten rendeltem, és az ajándékra vonatkozó kérésemet is leírtam. Nem hívtak föl, hogy bármi gond lenne, de aztán jött a futár, 4 doboz pizzát hozott. Na erre azért rácsodálkoztam. A fiatalember készségesen felvilágosított, hogy két akció nem vonható össze,  (amit a rendelés leadása után már én is megtaláltam az internetes oldalon, mert a szórólapon nem volt feltüntetve) erre én megkérdeztem, hogy akkor egy se jár? Ekkor kiderült, hogy egy pizzát a négyből ajándékba adtak - hogy ez miért gazdaságosabb nekik, mintha mind a négyet kifizettem volna, még mindig nem értem. És tényleg egy pizzával kevesebbért kellett fizetnem. Zavarodottságomat látva a fiatalember nagyon kedvesen azt mondta, hogy ne adjam oda a kuponokat, majd legközelebb beváltom. 


Aztán elkezdtünk ebédelni. Ma csalódást okozott a pizza. Én a tengeri herkentyűset szeretem, ezért azt rendeltem, de ilyen elázott közepű, ízetlen vackot nem is tudom ettem-e valaha. Ráadásul  tengeri herkentyű szinte nem is volt rajta, mindössze 2-3 tintahal karika, azon kívül néhány radírgumira emlékeztető surimi rudacska darab. Komolyan mondom, hogy megkeseredett a szám, legszívesebben sírva fakadtam volna. 


Addig mérgelődtem, míg felhívtam a pizzériát, egyrészt, hogy reklamáljak az elázott (vagy sületlen?) pizzám miatt, másrészt, hogy megkérdezzem, hogy lehet a 10 kupont  beváltani. Azt mondták, ha van 10 kuponom, akkor ingyen kihoznak egy pizzát! 


Na ezt aztán már végképp nem értettem. Ha rendelek 4 pizzát, akkor nem kaphatom meg a mellé felajánlott ajándék pizza mellett a kuponokéért járó ingyen pizzát egy fuvarban. (Sőt, most az ajándék pizzát sem kaphattam meg, helyette egyet nem kellett kifizetnem.) De ha 5 perc múlva telefonálok, hogy van 10 kuponom, akkor újabb fuvarral kihozzák??? Érti ezt valaki?????? Nekem már belefájdult a fejem a gondolkodásba, hogy hogy van ez!! Ez igazi elmebajnokság!!


Ja és tényleg kihozták a kuponokért az ajándékpizzát egy másik fuvarban, és egy műanyag pohárban a csípős szószt, amit az először rendelt 4 pizzáról lefelejtettek!!

2012. május 17., csütörtök

Mediterrán lecsó










Ez a lecsó majdnem ugyanolyan, de azért mégis kicsit más. És nagyon finom :D!!  Kicsit több zöldség és kicsit több fűszer, de maradt a virsli, mert ragadozóim anélkül nem ennék meg. Ugyancsak miattuk hámozottan került bele a cukkini és padlizsán, hogy a zöld és lila héjak ne árulják el a "titkos" összetevőket. 


Hozzávalók: kevés olaj (én most 2 evőkanál füstölt szalonna zsírját is tettem bele) 3 hatalmas hagyma, 10 db kisebb lecsópaprika, 1 szép nagy cukkini, 1 közepes padlizsán, (1 csapott  fehér kanál + még néhány csipet) só, 1 fehér kanál fűszerpaprika, 1-1 teáskanál szárított oregano és bazsalikom, 0,5 liter Nostia passzírozott paradicsom, 3 dl víz,  édesítőszer ízlés szerint, 7-8 szál virsli, 1 ágacska friss bazsalikom, 2 ágacska friss oregano.










A zöldségeket alapos megmosás és tisztítás után feldaraboltam, wokba raktam, mindent egyszerre kezdtem el pirítani kevés zsiradékon és nagy lángon. Aztán kevés só hozzáadásával, fedő alatt folytattam a párolást.










Néhány perc elteltével, amikor a zöldségek már kezdtek összeesni, megszórtam fűszerpaprikával, szárított fűszerekkel,  jól elkevertem, és felöntöttem a passzírozott paradicsommal, majd vízzel, amivel a paradicsom dobozát kiöblítettem. Beletettem az édesítőszert, hogy a paradicsom savanyúságát ellensúlyozza, és további 8-10 percig főztem, azután a felkarikázott virsli következett, végül az apróra vágott zöldfűszerek. 












A cukkini és padlizsán szinte krémesre főtt benne, nagyon finom volt. Friss kenyeret ettünk hozzá. 














2012. május 16., szerda

Saláta sonkával és sajttal








Régen készítettem már salátát, de most ilyen könnyebb vacsorára vágytunk. Hogy kicsit komplettebb legyen, kevés csíkokra vágott sonkával és trappista sajttal gazdagítottam.


Hozzávalók: 1 fej fejes saláta, 5 szem hónapos retek, 1 db hegyes erős paprika, 5 szál újhagyma, 1 kígyóuborka, 4 szelet szendvics sonka, 4 szelet trappista sajt Az öntethez: 2-3 evőkanál tejföl, 5 evőkanál majonéz, 5 evőkanál citromlé, só, chilipor, néhány tekerés fokhagyma pehely.










A zöldségeket megmostam, a salátát falatnyi darabokra téptem, a retket és erős paprikát  félbevágás után, az uborkát negyedelés után szeleteltem, az  újhagymát zöldjével együtt felkarikáztam, a sonka és sajtszeleteket kettévágtam, aztán vékony csíkokra. Jól elvegyítettem egy nagy tálban. Ezután kikevertem az öntetet. Mindenki kedvére szedhetett salátát, amit ízlés szerint megsózott, és megöntözött az öntettel. Üdítően könnyű vacsora volt.









Rántott süllő












Legnagyobbikom tegnapelőtt este megint hallal örvendeztetett meg, mégpedig egy szép süllővel. Ma ezt készítettem el ebédre. Nem filéztem ki, inkább vastagabb - kb. 4 cm-es - patkóra vágtam, de a patkók mindkét oldalán még 3-3 helyen be is irdaltam, hogy a só jól át tudja járni. A panírozáshoz kevés fűszerpaprikával elkevert lisztet, sóval és kevés fokhagyma granulátummal elhabart tojást, és házilag darált, szitálatlan, durva szemcsés zsemlemorzsát használtam. A bepanírozott halakat forró olajban, de a lángot kicsit mérsékelve sütöttem meg. Papírtörlőre szedtem, hogy az összes felesleges olaj lecsöpögjön, aztán tálaltam.  Nagyon finom volt :)!!