2013. január 30., szerda

Norvég fánk - vagy valami olyasmi :)

Annyira kíváncsi voltam Trollanyu norvég fánkjára, hogy ma megpróbálkoztam vele. Lehet, hogy nem jól csináltam, sőt biztos, mert az egy éjszakán át pihentetés nálam teljesen kimaradt. Kb. másfél órát volt ideje pihenni, utána sütöttem. De szerintem nemcsak ez volt a probléma, hanem valami más is, ugyanis a receptben szereplő hozzávalók pontos leírás szerinti összeállítása után az én tésztám sokmindenre hasonlított, de fánk tésztára egyáltalán nem. Inkább egy ragadós nokedli tésztára. Lehet, hogy a porcukor miatt?? Vagy az egy éjszakás pihentetés során átalakul a tészta...??? Nem tudom, de nekem kellett még bele liszt, meg egy kis olaj is, hogy valamennyire összeálljon. Aztán megsütögettem. Rengeteg lett belőle, két nagy tállal. Az íze leginkább a linzerére és a csúsztatott palacsintáéra emlékeztet. Érdekes, mert egy-egy fánk elég nehéznek tűnik, de mikor beleharapunk vagy törjük, belül szinte légiesen könnyű, habos szerkezetű, a külseje viszont isteni ropogós. Ezért úgy gondolom, ha nem is pont olyan, de azért így is nagyon finom. Ebből  én is megettem már négyet, úgy eteti magát.
Szóval az eredeti recept szerint kell bele: 3 tojás, 35 dkg cukor (én porcukrot használtam), 3 dl tejföl, 2 dl habtejszín (30 %-os), 75 dkg liszt (én finom lisztet használtam, aztán kevés réteslisztet is), 2 teáskanálnyi + még egy csipet szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt kardamom kellett volna még bele, de olyanom még sose volt, hát kihagytam. Viszont nekem kellett még bele némi liszt -rétes-, és 3-4 evőkanálnyi olaj
Először a 3 tojást kevertem sűrű krémesre, 35 dkg porcukorral - gépi habverővel. Hozzáadtam a tejszínt és tejfölt, azzal is átkevertem, aztán szórtam bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ahogy fentebb írtam, inkább nokedli tésztára hasonlított, ezért lisztet szórtam még bele, de mikor ez sem hozta a várt eredmény, két kis löttyentésnyi olajjal próbálkoztam. 

az első kisült darabok
 Amikor összeállt a tészta, hagytam kicsit pihenni, aztán olajozott tiszta asztallapon kicsit ellapigattam, 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam, aztán minden kis korongnak lyukat nyomtam a közepébe az ujjammal, kicsit körbehuzigáltam és forró olajban, de mérsékelt tűzön (9/6) szép pirosra sütöttem. Tényleg rengeteg lett, és szerintem akkor is finom, ha nem így kellett csinálni.

Amíg pihent a tészta, a tegnapi babfőzeléket alakítottam kolbászos bablevessé. Megtisztítottam 1 szál sárgarépát, fél-fél petrezselyemgyökeret és paszternákot, negyed zellergumót, 1 nagyobb krumplit, mindent takaros kis darabokra vágtam, a maradék főzelékhez adtam (kb. 4 merőkanálnyi volt), felöntöttem 1,5 liter forró vízzel, tettem bele kevés sót, egy löttyintényi olajat, másfél fehér kanál fűszerpaprikát és egy fél szál kisebb darabokra vágott kolbászt. Addig főztem, míg a zöldségek megpuhultak. 

2013. január 29., kedd

Reszelt zöldalmás gyümölcssaláta

Megint gyümölcssaláta készült nálunk délután, úgy megkívántam egy kis lédús finomságot. Friss zöldalmát vettünk tegnap, harsogó zöldet és keményet, ezért úgy döntöttem, az  héjastól reszelve kerül a salátába. 
Ezek kerültek végül bele: 1 érett, lédús körte hámozva, negyedelve, magházától megfosztva, szeletelve, 2 friss, ropogós zöldalma magházától megfosztva, durvára reszelve, 2 jókora narancs, hámozva, negyedelve és szeletelve, 3 mandarin ugyanúgy, mint a narancs, 3 banán tisztítva és szeletelve. Ezen felül 1 mandarin leve és 3 nagy evőkanál méz. Összekeverés után azonnal fogyasztva volt a legfinomabb. 

Babfőzelék virslivel és baconnel


Tegnap elfogyott a csülök maradéka egyrészt melegen hagymás krumplival-káposzta salátával, másrészt hidegen kenyérrel-savanyúsággal. Ma meg elkészült a téli főzelék, a babfőzelék, ennek feltétje azonban csak néhány kisütött bacon szelet és a zsírján megsült frisli virsli volt. De ezt nem panaszként írom, mert nagyon jó kis kaja volt ez így is. 
A babfőzeléket ezekből készítettem: 50 dkg apró szemű fehérbab, forró víz az áztatáshoz, ami bővel ellepi, 1,5 liter forró víz a főzéshez, só (és/vagy ételízesítő) ízlés szerint, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum. A rántáshoz kb. 4-5 evőkanál olaj, 4 evőkanál rétes liszt, kis meleg víz. Az utánízesítéshez pici só, fokhagyma granulátum, chilipor - minden ízlés szerint, 1-2 teáskanál 10 %-os ecet.
Szokás szerint elfelejtettem a babot az este beáztatni, ezért forró vízben kb. 1 órát ázott ma főzés előtt. Utána a babot leszűrtem, jól átmostam, a nemtetsző szemeket kiválogattam, majd a babot a 4,2 literes gyorsfőző fedővel használható Zepter lábasba öntöttem. Felöntöttem 1,5 liter forró vízzel, fűszereztem 1-1 csapott fehér kanál sóval és ételízesítővel, rászórtam a felaprózott hagymát és fokhagyma granulátumot, majd az edényt lezártam és szokásos jelzésekig forraltam. Akkor a tűzhelyet takarékra állítottam (9/1, sőt az utolsó 10-15 percben 9/0!!), és 40 percig főztem a babot. Az idő lejárta és a lábas visszahűtése után berántottam a főzeléket az olajból és lisztből készült világos rántással. A rántásos serpenyőt kiöblítettem egy kevés vízzel, azt is a babhoz öntöttem, majd ízesítettem kevés chiliporral és ecettel a főzeléket. Jól kiforraltam, pici sóval még ízesítettem és pirított baconszeletekkel, meg sült virslivel tálaltam. Babérlevelet nem tettem bele, mert Legnagyobbikom utálja a babér ízét. A krumplifőzeléket és a vadast  sem eszi meg a babér miatt, nem akartam, hogy a babfőzelék is arra a sorsra jusson.

Ui.: Estére úgy besűrűsödött a babfőzelékem, ahogy a sárgaborsó szokott. 4 dl forró vízzel forraltam fel, meg kicsi sóval, és újra olyan finom lett, mint délben volt. Én ezt vacsoráztam minden nélkül, és minden falatot élveztem!! Isteni volt!!

2013. január 28., hétfő

Sült és párolt sütőtök

Volt itthon még karácsony előtti beszerzésből egy szép formás sütőtököm, amire eddig nem került sor. Egészen szombatig. Akkor nekiveselkedtem, alapos megmosás és szárazra törlés után feldaraboltam a tököt. Kiöblösödő végét a magok kikaparása után négybevágva megsütöttem (sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöttem 180 fokon, míg puhára, és ilyen szépre sült). 


A felső része viszont már nem fért bele a tepsibe, ezért abból párolt tököt készítettem. A párolt tököt nagyon szerették a gyerekek, amikor kicsik voltak, akkor persze csak ici-pici őrölt fahéjat és szegfűszeget használtam a méz mellett. Legnagyobbikom annyira imádta, hogy a bőre is elkezdett sárgulni a sok sütőtöktől, amit megevett. Most bezzeg rá se néztek, hiába kínálgattam nekik és a lányoknak is ezt a finom csemegét. A felső részt szintén négybe vágtam, óvatosan meghámoztam, és feldaraboltam, majd fél liter vízzel, 2 nagy evőkanál mézzel, 1 kávéskanál gyömbérporral, fél-fél kávéskanál őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve megpároltam. Fogyasztás előtt kevés mézet csorgattam rá, úgy ettem. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom volt!! Ja és a sült tök is, úgy ahogy volt, isteni volt!

2013. január 27., vasárnap

Pácolt, egészben sült csülök

A hét végén akciós volt a csülök a hentesnél, hát azt vettem, két jókora, gyönyörű húsos csülköt. Úgy voltam vele, hogy ugyanannyi idő alatt két hús is megsül, és ha nem fogy el ma, holnap is jó lesz, akár krumplival, akár egy jó sárgaborsó, vagy babfőzelékkel. Már csak recpet kellett hozzá, amit meg is találtam a neten ITT. És ezen is csak kicsit változtattam :). (Nem cserépben sütöttem, kihagytam a pácból a babérlevelet, mert Legnagyobbikom utálja az ízét, egy órácskával meghosszabbítottam a sütés idejét és most a sört is inkább utána ittuk meg - akkor viszont nagyon jól esett :D). 
Szombat este a Miss Marple alatt a recept ajánlata szerint először a pácot készítettem el 8 gerezd reszelt fokhagyma, 2-2 jó nagy teáskanál dijoni mustár és csípős piros arany, 3 löttyintésnyi olaj, 1-1 teáskanál őrölt kömény és feketebors hozzáadásával. Már ennek a sűrű pácnak is nagyon étvágygerjesztő illata volt! Aztán a pácot félretettem kicsit, míg a két gyönyörű tiszta, és szőrtelen csülök bőrét egy éles késsel körben szépen bekockáztam. Amikor azzal is elkészültem, előszedtem a nagy Zepter ovális lábast és leszereltem a füléről a műanyag részt, meg a fedő termosztát gombját. A csülköket alaposan bemassziroztam a páccal és az ovális edénybe tettem. Lefedtem, és a biztonság kedvéért folpackkal is lezártam, nehogy a hűtőt elárassza az intenzív fokhagymás illat. Így pihent az éjjel a bepácolt husi. Reggel fél kilenckor előszedtem a hűtőből, a sütőt 200 fokra és légkeverésre kapcsoltam, a legalsó sínre tettem a sütőrácsot. A húsokat körben óvatosan megpergettem sóval, aztán a lefedett edényt a sütőrácsra tettem a még majdnem teljesen hideg sütőbe. 
Két óra múlva húsos végükre állítottam a csülköket, utána így nézett ki. 
Aztán még egy órán át sütöttem, de akkor már csak 180 fokon, továbbra is fedő alatt, majd levettem a fedőt, a pecsenyezsírral meglocsolgattam a húst, és 200 fokon további 30 percig pirítottam, míg ilyen lett. 

Tálra szedve tálaltam, hagymás törtkrumplival és káposzta salátával
(1 kis fej káposzta vékonyra szelve, 1 csapott fehér kanál só, 6 evőkanál 10 %-os ecet, 10 evőkanál hideg víz, 2 evőkanál olaj, őrölt feketebors és chilipor ízlés szerint - utóbbi el is hagyható, a végén 2-3 csipet só kellett még bele) 
 A hús olyan puha volt, hogy leomlott a csontról, a bőr legnagyobb része finom ropogósra sült. Kanál kellett a hús kitálalásához, mert szinte szétesett.
Első fogásnak egy finom tejfölös habarással készült karfiollevest főztem hagyományos módon, sok zöldséggel, csigatésztával.
Ezek voltak benne: 1 egész fej karfiol, 1 fej hagyma felaprózva, 1-1 hatalmas sárgarépa, paszternák és petrezselyemgyökér, 2 halványítózellerszár, 3,5 liter forró víz, só őrölt bors, 3,5 evőkanál 20 %-os tejföl, 3,5 evőkanál rétesliszt, pici hideg víz, 6 dkg 8 tojásos csigatészta, 1 teáskanálnyi szárított petrezselyemzöld.

2013. január 26., szombat

Mai ebédünk: hurka-kolbász-tepsis krumpli

A tegnapi hosszadalmas pizzasütés után ma egészen egyszerű ebéd készült nálunk. Csak mindent betettem a sütőbe és vártam, hogy megsüljön. A hurkát kolbászt mindkét oldalán több helyen kiszurkáltam egy hegyes késsel, hogy ne durranjon szét, és sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem, hogy könnyebb legyen a mosogatás. A krumpli készítésén most annyit változtattam, hogy a legutóbb sült hurka-kolbász zsírjával kikentem a sütőpapírral bélelt tepsit, mielőtt a karikára vágott krumplit berleraktam, és meg is locsoltam egy kevés  felolvasztott kolbászzsírral a fűszeres krumplit.  A fűszerezéshez sót, fokhagyma granulátumot, őrölt köményt és chiliport használtam. Nem kevergettem, csak hagytam, hagy süljön mindkettő lefedés nélkül 200 fokon és légkeverésen  kb. 1 órán át, amíg piros és ropogós lett, de sem a krumpli, sem a hurka-kolbász nem égett bele a tepsibe. Nagyon finom volt csípős csalamádéval és csípős pfepperóni paprikával. 


Aszaltgyümölcsös gyümölcssaláta

összekeverés előtt
Ez a gyümölcssaláta még tegnapelőtt készült, akkor elmaradt a posztolás, de kár lenne kihagyni, mert nagyon finom volt, utolsó falatig elfogyott. Szokásosan friss gyümölcsökből, citromléből és mézből készült, csak fel volt dobva néhány aszalt gyümölccsel is, amiket még karácsony előtt vettem, hogy gyümölcskenyeret készítsek velük, de az elmaradt, Anyukám annyi sütivel halmozott el bennünket. 
Ezek vannak benne: 2 banán, 2 narancs, 2 körte, 8 nagyon érett kivi, kb. 6-8 szem apróra vágott datolya, aszalt sárgabarack és aszalt szilva 1 citrom leve, 3 evőkanál méz.


Unokák

A héten valamelyik nap skype-oltunk az Unokákkal. Nagyon örültünk, mert mostanában kicsit ritkábban beszélgetünk. Kevesebb idejük van, mióta Tomika oviba jár. Ráadásul néha úgy benne van az angolul beszélésben, hogy velünk is csak úgy hajlandó beszélni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy két legjobb barátja az oviban lengyel származású, akik egymás közt lengyelül beszélnek, úgy tűnik Tomikám bónuszként még lengyelül is megtanul az oviban, mert néha nagyon lengyelnek hangzó dolgokat mond. Menyem is megerősítette, hogy az nem angol, tele különböző hássalhangzó torlódásokkal, ami a lengyel nyelvre jellemző. Ezzel együtt  mindig nagyon örülünk, amikor láthatjuk a kis Drágáinkat. Az elmúlt alkalmakkor már láthattuk, hogy Ádámka néhány lépést önállóan is megtett már, és nagyon édesek voltak, amikor Tomika kézenfogta Ádámkát és együtt sétáltak, megmutatva, hogy Ádámka milyen ügyesen jár már. Kár, hogy videót nem tudok felvenni, és feltenni, hogy örök emléknek megmaradna milyen édesek együtt. Néhány képet sikerült készíteni róluk, igaz nem valami jó minőségű képek, de azért látszanak a kis Drágáim rajtuk. Aranyosak, mert ilyenkor néha odaülnek az asztalhoz, és úgy beszélgetünk. Ádámka az asztalnál szépen eljátszogat valamivel, Tomika meg vagy rajzol közben, vagy egyszerűen csak beszélgetünk, ha van idejük, akár egy órán át is. Ezek a legszebb percek az életünkben - a Kicsik ugyanis Tatának is szoktak kiabálni, hogy jöjjön Ő is skype-olni, ha éppen otthon van :)!




2013. január 25., péntek

Tészta és pizza



Ma olaszos napunk volt. Ebédre olaszos fűszerezésű sonkás paradicsomszószt főztem, hozzá penne tésztát.
A paradicsomszószt úgy készítettem, hogy az lett az esti pizzák kenőanyaga is. 
A szósz hozzávalói: 2-3 evőkanál olaj, 1 fej felaprózott hagyma, 1,5 hegyes erős paprika felaprózva, 2 paradicsom hámozva, felaprítva, 5-6 szelet sonka csíkokra vágva,  2 doboz 500 ml-es Nostia paszírozott paradicsom, só, folyékony édesítőszer ízlés szerint, 1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum,  szárított petrezselyemzöld és oregano, kevés chilipor.
Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, ráraktam a csípős paprikát és paradicsomot, rövid ideig együtt pároltam, majd a sonka következett. Azt is sütöttem kicsit, amikor már szinesedett, felöntöttem sűrített paradicsommal, beleraktam a fűszereket és kb. 15 percig forraltam. Tésztával is finom volt, és pizzaszósznak is nagyon bevált.
Vacsorára 6 tepsi pizzát sütöttem, mert mindannyian nagyon szeretjük a pizzát. . Ebből degeszre eheti magát mindenki. Lett 5 tepsi magyaros jellegű, (de azért szinte kettő sem volt egyforma) meg egy tengeri herkentyűs. 
A pizzatésztába behasználtam a hűtőben lévő főtt krumplit. Szerintem nem ártott neki. Ezek voltak benne: 44 dkg sós vízben főtt krumpli, 4 dl forró víz, 1 kg rétes liszt, 1 teáskanál cukor, 2 csomag instant élesztő, 1,5 fehér kanál só, néhány löttyintésnyi olaj.  
A krumplit teljesen símára turmixoltam forró vízzel, amitől éppen langyos lett. Hozzáadtam a lisztet, cukrot, élesztőt, sót és elkezdtem összegyúrni. Kicsit ragadt a kezemre, ezért egy löttyintésnyi olajat dagasztottam bele, de még mindig ragadósnak éreztem a tésztát, ezért újabb löttyintés olaj került bele (egy löttyintés 1-1,5 evőkanálnyi olajat jelent). Úgy emlékszem volt még harmadik löttyintés is, mire szép sima, lett a tészta, nem ragadt sem a tálhoz, sem a kezemhez. Folpackkal letakarva tettem a mikróba, 7 percre és 90 Wattra (olvasztó fokozat), hogy a kelés beinduljon. Aztán a kikapcsolt mikróban pihent tovább, míg a rávalókat összevágtam. Előbb a zöldségeket: 5 fej hagyma, 2 piros és 2 sárga húsú paprikát, 3 hegyes erős paprikát. Aztán felkockáztam kb. 30 dkg baroni szendvicssonkát, 1 pár pick paprikás kolbászt,  10-10 dkg paprikás és falusi szalámit, néhány szelet erdélyi szalonnát a végén még 10 dkg krakkói sonkát is előszedtem, hogy elég legyen a rávaló. Ezek a rávalók kerültek különböző arányban a pizzákra.



A magyaros jellegű pizzákra csípős-sonkás szósz után durvára reszelt trappista sajt következett, majd  a zöldségek és a húskészítmények.
A tengeri herkentyűsön a szósz után szintén sajt, hagyma, és kockára vágott sonka következett, rá a forró vízzel leöblített és alaposan lecsöpögtetett mirelit tenger gyümölcsei. Jó pár tekerésnyi olasz zöldfűszerkeverék, néhány csipet só és fokhagyma granulátum került még rá, és irány a sütő. Alaposan elfáradtam, de megérte, mert nagyon finomak lettek a pizzák, a család meg nagyon elégedett :)!

2013. január 24., csütörtök

Beregi sajttű

Régebben olvastam ezt a receptet a neten, azonnal megtetszett, de nem volt itthon pálcikám, amire huzgálhattam volna a hozzávalókat, ezért mostanáig váratott magára. Ráadásul ez is olyan étel, hogy nem pont a leírás szerint készült, mert zsömle, vagy kifli helyett szikkadt zsemlekenyeret kockáztam fel, a trappista sajt és a Lidl-ben kapható "tömb" sonka mellett. Mennyiségeket nem is tudok. Jó pár szelet szikkadt zsemlekenyér héját vágtam le, majd kb. 2*2 cm-es kockákra vágtam. Aztán 4 szelet kb. 1,5 cm vastag trappista sajtot szeltem le, majd minden szeletet 16 kis kockára vágtam. Végül egy tömbsonka végét (kb. 3,5 cm vastag volt), kb. olyan darabokra vágtam, mint a sajt. A feldarabolt hozzávalókat pálcikára húzgáltam (a pálcikákat a Tesco konyhai eszközök részlegén találtam, ott, ahol mindenféle apróság fellelhető).
Amikor elfogyott a sonkám, 1 csomag frisli füstölt virsli  négy rúdját is 5 részre osztottam azt húztam pálcára sonka helyett. Lett 14 rúd sonkás-sajtos, 5 rúd virslis-sajtos, és egy amin csak kenyér és sajt váltakozott.
A kisütéshez hosszúkás tálba ütöttem 10 közepes tojást, megsóztam kicsit és 2 evőkanál liszttel habosra turmixoltam (botmixerrel). A rudakat ebben mártottam meg és forró olajban szép aranybarnára sütöttem, törlőpapírral bélelt tálon lecsepegtettem a fölösleges olajat.
Közben a vékony hasábokra vágott krumpli is megsült, azzal tálaltam a beregi sajttűt. (5 nagyobb megtisztított krumplit hosszában négy szeletre vágtam, a szeleteket 1 cm-es rudakra és bő forró olajban sütöttem meg.) 
A család először bizalmatlan ábrázattal figyelte, hogy mit készítek, de amikor megkóstolták elszállt a morcosság az arcukról, azt nyilatkozták, ilyet bármikor nyugodtan készíthetek :D!

2013. január 23., szerda

Dupla hagymás sültcsirke és tepsis krumpli

Ennyi maradt a vacsorából :)
Reggel Kata konyhájában olvastam a dupla hagymás sült krumplit, ami úgy megtetszett, hogy elhatároztam az lesz vacsorára a sültcsirke mellé, amit ugyanolyan ízesítéssel készítek el. Délután megcsúsztam kicsit a munkával, ezért kis késéssel, de elkészült a vacsora :).
Annyit változtattam az ízesítésen, hogy a sóhoz némi szárított fűszereket tettem, 1 fehér kanál sóhoz 1 kávéskanál rozmaringot, 1/2 kávéskanál kakukkfüvet és fél kávéskanál chili port. Egy-egy ilyen adag fűszerrel szórtam meg a csirkecombokat és a krumplit is.
A csirkecombok mellé másfél fej vöröshagymát, és 5-6 gerezd fokhagymát tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe, alufóliával letakartam, úgy sütöttem előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon fél óráig, aztán mikor a krumpli is bekerült a sütőbe, 200 fokra állítottam. Az utolsó fél órában levettem az alufóliát a húsról, az alatta keletkezett levet leöntöttem, és 15-15 percig sütöttem a húsok mindkét oldalát lefedés nélkül.

A krumpli, - ahogy látszik is - egy tepsinyi volt, ehhez tettem kb. 10 gerezd fokhagymát és két és fél fej vöröshagymát, meg ugyancsak egy ilyen adag fűszeres sóval szórtam meg, és pici olajjal is meglocsoltam, úgy kevertem el alaposan. A krumplit lefedés nélkül sütöttem pirosra, ropogósra.



Isteni illatok terjengtek a lakásban, alig vártuk, hogy vacsorázhassunk.

Vacsora után maradt ki még egy kevés krumpli és hús, hátha a Lányok megkóstolják, vagy valamelyik gyerek, vagy Apa megéhezik még az este folyamán.


Ebédre csak egy egyszerű zöldséglevest főztem, és mivel nem volt más itthon a gyökérzöldségeken és krumplin kívül csak káposzta meg halványító zeller, ezért ezek kerültek a levesbe. Isteni finom volt. Utána Apával a vegyes sertéspörkölt maradékát ettük meg, egy kis frissen főtt krumplival.
A zöldséglevesben ezek voltak: 1 nagyobb sárgarépa, 1-1 kisebb paszternák és petrezselyemgyökér, 2 kicsi krumpli, 1 egészben hagyott kisebb hagyma, 2 szál halványítózeller szár, 4 nagy káposztalevél, 1,5 liter forró víz, ételízesítő és (vagy) só ízlés szerint, őrölt bors, 1 evőkanálnyi olaj, 4 dkg cérnametélt.