2013. március 31., vasárnap

Húsvéti készülődés és reggeli + tormamártás

Füstölt tarja, csülök, kolbász, tojás, tormamártás és friss tavaszi zöldségek, mellé finom kalács - hát kell ennél jobb :)??
Tegnap már megint el voltam havazva. Utolsó pillanatra maradt a bevásárlás és sok minden más is, úgyhogy rendesen megcsúsztam mindennel, ahogy mostanában ez már rendszerré válik. Ráadásul a térdem mellett a derekam is rendetlenkedik, úgyhogy megint nincs pihentető éjszakám már napok óta. Ha leülök, alig birok felállni, ha fekszek alig birok fordulni, úgyhogy van bajom bőven. Bevásárláskor a pénztárnál a pakolás is nagyon nehezemre esett. Ebből is kifolyólag most nem vadásztam különleges húst (birkát vagy nyulat) a húsvéti ebédhez, úgy voltam vele, amit kapok, azt eszünk. Szerencsére a füstölt húsokat és a tojást már a múlt héten megvettem, így abban legalább biztos lehettem, hogy lesz sonka és tojás. Tegnap aztán Apa és Legkisebbikem rákezdtek, hogy főtt kolbász nem is lesz? Még szerencse, hogy volt itthon Pick-kes kolbász csomag, abból főztem, hogy legyen kolbász is. Életemben először tormamártást is főztem, nagyon kellemes kiegészítője volt a húsvéti reggelinek. Megmaradt a torma kellemes pikáns íze, de elmaradt az agyműtétnek beillő velőig hatoló csípés, ami a tormaevést kísérni szokta. Érdemes kipróbálni!!
Néhány pillanatra azért visszatérnék a tegnapi ebédhez, bár nem volt benne semmi különleges, Lidl-ben kapható csirke levescsomagból készült, épp csak a szívet és a májat tettem félre belőle a mai töltelékhez. A többi húsból csirkepörköltet főztem, hogy legyen valami pörköltes is húsvét táján, ha már birka pörkölt nem is lesz. És hogy a család kedvében járjak, nokedlit főztem hozzá, pedig nagyon utálom a nokedli főzés utáni mosogatást. Nyáron jobb, mert kiteszem a nokedli keverőtálját meg a szaggatót a napra, és utána csak le kell ütögetni róla a rászáradt tésztát. De most esett az eső, úgyhogy kevés szikkadás után (amíg megettük az ebédet) kiterítettem a konyhaasztalra egy régi újságot, és éles késsel lekapargattam a kissé megszikkadt nokedlitésztát mindenről. Utána egyszerű volt a mosogatás, nem volt minden csupa kulimász.  A pörkölt és a nokedli  mind elfogyott. Tudom, ha pörkölt van, akkor elégedettek drága családtagjaim. 
Ahogy az elején írtam, mindennel megcsúsztam, ebédelni is fél háromkor ebédeltünk. Utána romeltakarítás, kis lazítás, aztán takarítás, és csak este 7-kor jutott eszembe, hogy a sonkát még nem tettem oda főni. Hát "gyorsan" azt is megcsináltam. 
Este 9-re megfőttek a füstölt húsok, 1-1 kisebb csülök, kötözött sonka és füstölt tarja. Utána vettem ki pár merőkanállal a főzőléből, amit vízzel hígítottam és sóztam kicsit, abban főztem meg a tojásokat, a visszamaradt sonkalében pedig a kolbászt. Mire minden elkészült, pont kifogyott a kis gázrezsóm gázpalackja, úgyhogy az ünnepi ebédet a villanytűzhelyen leszek kénytelen megfőzni. 
Ja és amíg a sonkák főttek, megfőztem a tormamártást is. 
Hozzávalók: 5 dkg + 1 vékony szeletke vaj, 1 evőkanál rétes liszt, 1 kis üveg ecetes torma (170 gr-os), 1 tormás üveg forró víz, 2 dl tejszín, 1 nagy csipet só. 
Az 5 dkg vajjal és liszttel világos rántást készítettem, beleöntöttem az ecetes tormát, jól elkevertem és felengedtem egy tormás üveg forró vízzel és 2 dl 30 %-os tejszínnel. Egy nagy csipet sóval ízesítettem, főztem néhány percig, aztán belekevertem egy vékony szeletke vajat, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Kihűlés után üvegtálba szedtem és letakarva hűtőbe raktam, csakúgy, mint a sonkát és kolbászt  hogy jól kifagyjon. A tojásokat meleg vízzel lemostam, hogy ne legyen zsíros a héjuk, utána tálban az is hűtőbe került.
A csúszásból eredően nem is tudtunk tegnap enni a sonkából, az ma reggelre maradt. Nagyon vártuk, hogy megkóstolhassuk a sok húsvéti finomságot és mondhatom nem csalódtunk. Nagyon finom volt minden :)!!

2013. március 30., szombat

2013. március 29., péntek

Ma halnap volt nálunk


Nem vagyunk vallásosak, mégis úgy alakult, hogy ma hal volt nálunk ebédre és vacsorára is. Persze megint nem mindenkinek, mert mindig van, aki különcködik.
Ebédre olajos heringből és combino tésztaszószból készítettem tésztára való szószt. Vacsorára pedig egy 1 kg-os pangasius csomagból készült "kockás" halászlé és rántott hal petrezselymes krumplival. Az ebéd és a vacsora is nagyon finom volt. 
Először az ebéd. Ahogy fentebb említettem az alapanyag a kamrapolcról és a hűtőből került a serpenyőbe, mégis isteni finom tésztaszósz lett belőle.
Hozzávalók: 2 szál zöldhagyma, kb. 10 cm póréhagyma, kevés olaj, 1 olajos hering olaja nélkül, 1 üveg Combino tésztaszósz, 2 evőkanál olajbogyó felszeletelve, csipet só, szárított, morzsolt oregano és chilipor ízlés szerint. 

A zöldhagymát és pórét felkarikáztam, kevés olajon megpároltam. Hozzáraktam a dobozból az olajos heringet,  3 db volt benne (előtte megöntöztem citromlével, és megszórtam chiliporral, és az olaját kenyérrel kitunkoltam, mert már nagyon éhes voltam - sorry), a halakat fakanállal jól szétnyomkodtam,  felöntöttem tésztaszósszal, és pici vízzel, amivel az üveget átöblítettem. Ízesítettem csipet sóval, szárított-morzsolt oreganoval,  és kevés chiliporral, belekevertem 2 evőkanálnyi szeletekre vágott zöld olajbogyót, jól összeforraltam és tésztával azonnal tálaltam. Nagyon finom volt, de Párom nem rajong érte, ezért Ő tegnapi krumplifőzeléket evett, kevés pirított virslikarikával. 
Vacsorára kiolvasztottam a mélyhűtőből 1 csomag fagyasztott pangasiust, ebben 3 db halfilé volt. Mindről levágtam a zsíros részeket egy filét kis kockákra vágtam besózva félretettem, ebből halászlé lett. Kettőt csíkokra vágtam, megszórtam szitált ételízesítő és fokhagyma granulátum 4:1 arányú keverékével, és kevés állás után paníroztam fűszerpaprikával kevert rétes lisztbe, kevés sóval elhabart tojásba és szintén kevés fűszerpaprikával kevert zsemlemorzsába, majd forró olajban, de közepes tűznél lassan sütöttem meg a panírozott halszeletkéket, hogy a belsejük is jól átsüljön. 
A halászléhez feldaraboltam egy 20 cm-es pórét és 2 liter forró vízzel főni tettem. Beleraktam 10 db halászlékockát - ezért lett "kockás" a halászlé - és egy darab hegyes erős paprikát. Főztem kb. 10-15 percig, akkor a paprikát kivettem, a levet botmixerrel simára csapattam és a tűzre visszatéve tovább főztem. Visszaraktam a zöldpaprikát, fűszereztem pici őrölt köménnyel, és csapott fehér kanál fűszerpaprikával,  beletettem a felkockázott, kissé besózott pangasius filét, főztem 10 percig, majd a levestészta következett, 4 fél marék 8 tojásos cérnametélt, és további 10 perc főzés nagyon takarékon, éppen csak forralva.
Még a hal zsírtalanítása és darabolása után rögtön főni tettem a krumplit a rántott halhoz. A Zepter módszerrel főtt krumplit a végén Flora marganinnal, szárított petrezselyemmel és őrölt borssal kevertem ki.

2013. március 28., csütörtök

Spenótos tészta 2.

A tegnapi bevásárlás alkalmával megint találtam friss spenótot, most kedvezőbb áron, mint legutóbb, vettem is egy fél kilót. Ma spenótos tésztát készítettem belőle. De mivel a család egyik része utálja, ezért nekik a Rózsi mama féle krumplifőzeléket főztem meg, és jobb híján sült virslit  kaptak hozzá. 
A spenótos tésztához az alábbiakat használtam föl: 
a mártáshoz: 1/2 kg spenót (több vízben átmosva, aztán forró vízben előfőzve, jól kinyomkodva

és apróra vágva), 1 fakanálnyi margarin, 1 evőkanál rétes liszt, 4-5 kis gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva, kb. 4,5 dl tej, 1 dl víz, 1 csapott fehér kanál só. 
- a tésztához: 1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj, 1 csomag (1/2 kg) gyermelyi copfocska tészta
- a tetejére: reszelt sajt.
A margarinon a lisztet világosra pirítottam, belenyomtam a fokhagymát, ráraktam a felaprózott spenótot, jól átforgattam, felöntöttem tejjel és vízzel, sóztam, és 15-20 percig főztem. 
A tésztát a Zepter tésztafőzés szabályai szerint megfőztem, a fokhagymás spenóttal és reszelt sajttal tálaltam.


2013. március 27., szerda

Mai ebédünk: tejfölös zöldbableves, kolbászos-virslis krumplis tarhonya


Annyira nem volt ötletem, hogy mit főzzek ma, végül ez lett. Egy finom tejfölös habarással készült fokhagymás-kapros zöldbableves sok zöldséggel és sajtos virslikarikákkal, meg krumplis tarhonya kolbász és virslikarikákkal, utóbbiak Pick termékek voltak. Apa azt mondta, megenné minden nap. Mondtam neki, csak azon a napon kell megenni, mikor ezt főzöm :D.
Ja, és csak az én levesem volt kapros, mert Apa a kaprot ki nem állhatja, így csak a saját levesemre szórtam egy "kis" szárított kaprot.
A főzés végén még jócskán lében állt a tarhonya,
de az összes levet magába szívta, mire ettünk.

2013. március 26., kedd

Szalonnás-zöldséges csirkemell ugyanolyan tepsis krumplival

Tegnap rengeteg munkám volt, így nem jutott időm főzésre. De miért is főztem volna, amikor kétféle leves volt a hűtőben (csülkös bableves és csirkeleves), a mélyhűtőben meg őzpörkölt lapult lefagyasztva. Mire minden megmelegedett addig megfőtt egy csomag tészta is a pörkölt mellé, az egész nem tartott 15 percnél tovább és mindenki azt evett amit akart. 
Mára kellett kigondolnom valamit, amit 5 fél csirkemell filéből gyorsan elkészíthetek, mert ma délelőtt is volt dolgom elég. Az éjjel bevillant egy lehetőség amit végül meg is csináltam. Szalonnás-zöldséges csirkemellet ugyancsak szalonnás-zöldséges tepsis krumplival. 
Először a krumplit tisztítottam meg, összevágtam, megmostam, alaposan lecsepegtettem és sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem, - előtte a sütőpapírt olajjal megspricceltem. Hozzákevertem egy-egy feldarabolt lecsó és erős paprikát, hagymát és paradicsomot, megszórtam 1-1 csapott fehér kanál szitált ételízesítővel, sóval, fűszerpaprikával és kevés fokhagyma granulátummal,  jól elvegyítettem, 
végül erdélyi szalonna darabkákat szórtam a tetejére. 180-190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe a legalsó sínre toltam. 
A csirkemell filéket felkockáztam, és azt is sütőpapírral bélelt pici olajjal megspriccelt tepsibe terítettem. Rászórtam a feldarabolt 2 hatalmas hagymát, 3 lecsó és 1 hegyes erős paprikát, 2,5 paradicsomot, 1 cukkinit és 1 padlizsánt (utóbbi kettőt megsóztam kicsit és szűrőbe tettem, hogy esetleges keserű levüket kiadhassák mielőtt a tepsibe kerültek), ezeket is megszórtam 1-1 csapott fehér kanál szitált ételízesítővel, sóval, fűszerpaprikával és kevés fokhagyma granulátummal, jól elkevertem, aztán elegyengettem, és 15 vékony szelet erdélyi szalonnát raktam a tetejére.  Ez a tepsi alulról a 4. sínre került a krumpli fölé, ami már isteni illatokkal kecsegtetett bennünket eddigre.

Közben csörögtek az Unokák, úgyhogy legalább 30-35 percet beszélgettünk velük, akkor megnéztem a húst és krumplit. A hús alatt keletkezett levet leöntöttem és még 5 percre visszatoltam a sütőbe.


Épp csak elköszöntünk drága kis Unokáinktól és már ebédelhettünk is. Örömmel mondhatom, hogy nagyon ízlett a családnak. A hús nem lett száraz, inkább jó szaftos a sok zöldségtől. De nem lett túl zsíros sem, azért is szeretem az erdélyi szalonnát, mert már meg van főzve kicsit, ezért nem olyan zsíros, mint a sima füstölt szalonna. Érdemes volt ezt így kipróbálni, igazi nyári ízeket varázsolt a télbe. Mert mára megint zuhogott a hó, tényleg olyan minden, mintha karácsonyra készülnénk. 
Ma reggel is nagy pelyhekben hullt a hó (2013.03.26.)
Egy kis nyár a tányéron :)

2013. március 24., vasárnap

Majdnem "konfitált" kacsacombok :)


A tegnapi bejegyzésemet olyan nehezen szültem meg, mintha  - Hofi Géza szavaival élve  - fogalmazásgátlót vettem volna be. Én ennyit még nem szenvedtem bejegyzéssel. Remélem ma jobb napom lesz.
Szóval, amikor a hét végi bevásárlásra készültem, Apa közbeszólt, hogy vegyek kacsát is, mert fogytán van a kacsazsír. A múltkor ugyanis Ő is elolvasta Csiperke kacsazsíros bejegyzését, ami teljesen lenyűgözte, azóta is rendszeresen kacsazsíros pirítóst reggelizik, fogyókúrás és egészségjavító célzattal :D! Örömmel láttam a Tescoban, hogy eleget tudok tenni a kérésének, mert éppen akciós volt a kacsacomb, hát vettem belőle, és ma ezt sütöttem meg az ebéd második fogásaként. Méghozzá most kacsazsírban. Úgy akartam, ahogy több helyen olvastam már, konfitálva, vagyis alacsony hőfokon, annyi zsírban, ami ellepi. A megtisztított, megmosott kacsacombokat besóztam és a mély tepsibe pakoltam. Felolvasztottam az itthon lévő kacsazsírt, és a combokra öntöttem. Hát bizony nem lepte el, ezért elküldtem Legkisebbikemet a Lidl-be, hogy hozzon még két doboz kacsazsírt, amivel leönthetem a combjainkat. Addig is, míg megjárta, lefóliáztam a tepsit és 150 fokra előmelegített sütőbe toltam, hogy haladjon az ebéd. Így sült kb. 35-40 percig a hús, mire megérkezett Legkisebbikem 2 doboz zsírral, de az egyik libazsír volt, azt nem akartam a kacsára önteni, így hát 300 gr felolvasztott kacsazsír került még a húsokra a tepsibe, ekkor már éppen csak a húsok bőrös része volt ki a zsírból. Ezután viszont már nem fóliáztam le a tepsit, csak úgy lefedés nélkül tettem be 120 fokra. Úgy sült még 1,5 órán át. Akkorra a húsok teljesen megpuhultak, és szaftosak voltak, viszont a bőr nem pirult meg és nem is volt ropogós. Ezért leöntöttem a zsírt a húsokról, és a tepsit visszatoltam a 250 fokra és grillezésre állított sütőbe. Amíg megettük a levest, sütöttem még a combokat, s végül ilyen szép pirosak és ropogósak lettek.


Amíg sült a kacsa, 4 csirkemell csontból sok zöldséggel megfőztem a levest  meg a krumplit a hagymás krumplihoz, megpirítottam a hagymát is, és összevágtam 2 fej jégsalátát a kacsasült  mellé.  Aztán kikevertem a jégsaláta öntetét: 5 evőkanál 10 %-os ecet, 10 evőkanál hideg víz, 2 evőkanál olaj, 3/4 csapott fehér kanál só, 1 kávéskanál folyékony édesítőszer, őrölt bors, de az öntetet csak néhány perccel a tálalás előtt öntöttem a salátára, hogy ne essen össze.
Nagyon finom volt ezekkel a kísérőkkel is, egészen más, mint a múlt héten krumplipürével és befőttekkel.


A levest szokásos módon Zepter gyorsfőző fedővel főztem.


2013. március 23., szombat

Főtt csülök, csülkös bableves és padlizsános serpenyős zöldség

Úgy tűnik néhány napig a tél marad még az úr, ezért jól esik a nehezebb, melengető, télies étel. 
A Tescoban akciós volt a füstölt csülök, ezért úgy gondoltam, hogy  szombati ebédnek azt főzök
Vettem is 2 db füstölt csülköt, amit 2 liter forró vízben, Zepter ovális lábasban fedő alatt kb. 2-2,5 óra alatt lassan megfőztem. Tormával és dijoni mustárral, kenyérrel és kaláccsal tálaltam. A fiúk és Apa legnagyobb örömére, jót ettek belőle :).
Aztán  délután, hogy a főzőlé se menjen veszendőbe, abból meg jó csülkös bablevest főztem, amibe jócskán tettem a csülkök felkockázott soványabb részéből :). 
Hozzávalók: a csülkök főzőleve, 50 dkg fehér apró szemű bab forró vízben addig áztatva, míg a csülök megfőtt, 1 fej hagyma felaprózva, 2 szál sárgarépa, 1 szál paszternák, 1 szál petrezselyemgyökér, kb. 1/4 zellergumó, további 1,6 liter forró víz, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 tál kockára vágott főtt csülök, 4 fehér kanál fűszerpaprika, 2 evőkanál rétes liszt, kevés hideg víz.
A csülök főzőlevébe beletettem a megáztatott babot és lefedve főzni kezdtem. Majd megpucoltam és összevágtam a hagymát és a zöldségeket, azt is hozzátettem, felöntöttem forró vízzel, fűszereztem a levest kevés sóval, ételízesítővel és fokhagyma granulátummal. Amikor puhára főtt a bab és a zöldségek is, beletettem a felkockázott csülköt, nagy lángra állítottam a tűzhelyet, hogy lobogva forrjon a leves, és beleszórtam a fűszerpaprikát. A leves zsírján szépen feloldódott. Utána egy teáscsészében simára kevertem a lisztet hideg vízzel és azt is a lobogva forró leveshez öntöttem. Jól kiforraltam és  tálalhattam. 

Én délben még nem kívántam a csülköt, ezért magamnak összedobtam egy jó kis padlizsános serpenyős zöldséget ebédre.
Ezek voltak benne: pici olaj, 1 fej hagyma, 1 padlizsán, 2 kisebb krumpli, 1 lecsó és 1 hegyes-erős paprika, 2 paradicsom, só, bors, 2-3 csavarásnyi olaszos szárított zöldfűszerkeverék, kevés forró víz.
A négybe, majd vékonyra vágott krumplit kis ideig pároltam a felaprított hagymán, csak utána tettem bele a többi összevágott hozzávalót, amikor az már puhult kicsit. Utána fedő alatt pároltam még kb. 10 percig, míg a padlizsán is megpuhult és már ehettem is. Finom volt, de legközelebb kicsit rövidebb ideig párolom, mert majdnem szétfőttek a zöldségek a rövid párolási idő ellenére is.

2013. március 22., péntek

Pénteki ebéd és vac sora



Nem volt időm ma "rendes" ebédet főzni. Viszont volt egy csomó apró krumplim a krumplis kosaramban, amivel már napok óta az a tervem, hogy hajában főtt krumpli lesz belőle. Ma végre megvalósult. Egy Zepter fazéknyi (5,8 literes) apró krumplit megfőztem gyorsfőző fedővel só és fél liter víz hozzáadásával, szokásos jelzések után 15 perc alatt. Amíg a krumpli megfőtt, 18 tojást is keményre főztem. A mai ebéd főtt tojás volt hajában főtt krumplival, felvágottakkal, szalámival, kolbásszal, sajttal. Én a húsevésből ki akartam maradni délben, ezért fokhagymával, kevés ételízesítővel, őrölt borssal kevés olajon cukkinit pároltam a krumpli és főtt tojás mellé.
Vacsorára a főtt krumpliból és tojásból az ebédről kimaradt kolbásszal, szalámival és felvágottakkal, margarinnal, fél liter házi 30 %-os tejföllel, trappista és házi gouda sajttal finom rakott krumplit sütöttem. Nemcsak a tetejére reszeltem sajtot, hanem a tojásos sort is jó néhány szelet kockára vágott sajttal tettem gazdagabbá. 
Lehet, hogy méltatlan, de én a rakott krumpli kockámhoz a Lidlt-ben frissen, melegen vásárolt édes fonott kalácsból ettem vacsorára. Isteni volt együtt. 
Az én kockám - édes fonott kaláccsal isteni volt :)!

2013. március 21., csütörtök

Fokhagymás-petrezselymes gombaszósz Középsőmmel közösen főzve

Egyszer régebben, mikor Középsőm itthon volt, írtam egy finom gombaszószról, amit Ő készített. Az teljesen olyan ízű volt, mint a kedvenc fehérboros-tejszínes garnélás mártásom. Most megkértem főzzük meg újra, igaz, most csiperkét használtunk hozzá, nem késői laskagombát.
Hozzávalók: 2 evőkanál margarin + 1-2 evőkanál olaj, 40 dkg csiperke gomba, 5 kis gerezd fokhagyma, 1 csapott fehér kanál ételízesítő (vagy só ízlés szerint), őrölt bors, szárított petrezselyemzöld (sajnos most csak ilyen volt itthon) ízlés szerint, 1 evőkanál rétes liszt,  kb. 2 evőkanálnyi 20 %-os tejföl, 2 dl 30 %-os tejszín, 2 dl forró víz, 2-3 evőkanál fehér bor, fokhagyma granulátum.  
1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj, fél kiló durum farfalle tészta.
A megtisztított, cikkekre vágott gombát megpároltuk a margarin-olaj keverékén. Ízesítettük ételízesítővel, rányomtuk a fokhagyma gerezdeket, jócskán megszórtuk őrölt borssal és szárított petrezselyemzölddel. Hagytuk zsírjára sülni, majd megszórtuk 1 evőkanál rétes liszttel, jól lepirítottuk, aztán felöntöttük a tejföl-tejszín keverékével, és öntöttünk bele még kb. 2 dl forró vizet is. Amikor sűrűsödni kezdett hozzáadtuk a fehér bort és még kevés sót és fokhagyma granulátumot. Kiforraltuk és a közben megfőzött pillangó tésztával tálaltuk. Bár nagyon finom volt, ebből megint csak ketten ettünk, Középsőm és én. A többiek csakúgy mint tegnap, ma is mást ettek. Mégpedig a fül-köröm pörkölt maradékát frissen főzött krumplival.

2013. március 20., szerda

Spenót tükörtojással


Ez a spenót egészen más, mint a fagyasztott spenótból készült. Nem annyira sima és nem olyan zöld, de sokkal finomabb :). Csak ketten szeretjük igazán, Középsőm és én, de ez elég volt ahhoz, hogy nekifogjak. 
Hozzávalók: fél kg friss spenót, 5 evőkanál fakanál* (kb. 2-2,5 evőkanál )rétes liszt, olaj, 5 gerezd friss fokhagyma,  kb. 1 csapott fehér kanál só, kb. 1,2 l tej.
A spenót vastag szárát kitépkedtem, majd a leveleket nagy tálban, többször váltott hideg vízben alaposan átmostam. 1 liter vizet forraltam, beledobtam a spenótleveleket, jól lenyomkodtam és hagytam, hogy összeessenek. Néhány perc főzés után szűrőbe öntöttem, és alaposan kinyomkodtam belőle a vizet, majd kis hűlés után apróra vágtam. A lisztből és olajból világos rántást készítettem, belenyomtam a fokhagymagerezdeket, ráraktam az apróra vágott spenótot, alaposan elkevertem és felöntöttem 1 liter tejjel. Felforraltam, és hagytam kis ideig főni, (úgy pöfögött, mint a láva)  időnként óvatosan megkevertem. Kellett még bele kevés tej, hát öntöttem még hozzá. Gondolkodtam, hogy botmixerrel jobban szétcsapassam-e a spenótleveleket, de aztán abba maradtam magammal, hogy jó így, kissé rusztikusabban. Középsőmnek is tetszett. Neki bundás kenyeret sütöttem mellé, én tükörtojással ettem.
* bocsi véletlen elírtam :)

2013. március 19., kedd

Fül és köröm pörkölt

Most, hogy a hét végére visszatért a tél, és a hentesnél gyönyörű körmöt és fület találtam bevásároltam belőle egy nagyobb adagot családom legnagyobb örömére. Annyit, hogy 2-3 napig rá lehessen járni. Szeretjük, mert finom és ráadásul az olcsóbb ételek közé tartozik. Nem vacakoltam a körmök szétvágásával, a szép, hosszában kettéfűrészelt első körmöket egyben hagytam, csak megforráztam és megtisztítottam, a füllel együtt ahogy szoktam. Utána rengeteg hagymával és fokhagymával 4 órán át főztem, mire minden vajpuha lett. Most nem tettem bele se zöldpaprikát, se paradicsomot, mert nem volt itthon, de azok nélkül is finom lett. 
Hozzávalók: kevés olaj, 6 fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 20 db fél köröm, 12 fül (mindegyik 3 nagyobb darabra vágva), 3 fehér kanál só,  2 kávéskanál őrölt kömény, 5 fehér kanál fűszerpaprika,  1,8-2 liter forró víz.
Tegnap csak kenyérrel és csípős csalamádéval ettük. Ma főzök hozzá krumplit. 

2013. március 17., vasárnap

Sajtos sonkatekercs rántva

Egyszer régebben Aledánál olvastam rántott sonkatekercsekről. Ma eszembe jutott, hogy a rántott csirkemell és cukkini mellett azt is készítek ebédre. 
De már megint nem olvastam el előtte a receptet, ezért nem sajtos krémmel, hanem csak egy-egy sajtszeletkével göngyöltem fel a szendvicssonkát, 
fél fogpiszkálóval összetűztem és ugyanúgy paníroztam, mint a rántott dolgokat szoktam, csak a tekercsek két végét duplán, mint a rántott sajtnál. Igaz, hogy nem egészen olyan volt, mint Aledáé, de így is nagyon finom volt. Újdonság lévén ezt kapkodta el leghamarabb a család:)! Hozzá margarinos-tejes törtkrumpli készült.
Első fogásként a tegnapelőtti tárkonyos csirkeraguleves jól felforralt maradékát tálaltam fel, amit kevés - ugyancsak tegnapelőtt kimaradt - párolt zöldborsóval turbóztam fel. Ma is isteni volt!