2013. június 27., csütörtök

Csirkepörkölt - nekem zöldbabbal, a családnak tésztával, petrezselyemleves, petrezselymes tészta


Teljesen hagyományos csirkepörkölt volt a mai ebéd - bőrétől megszabadított csirke alkatrészekből. A családnak tésztát főztem hozzá, nekem volt még tegnapról párolt zöldbab. 
Ja, és ma egy kissé fura kinézetű, de nagyon finom levest is főztem, 14 szál vékony új petrezselyemgyökérből, amiket alaposan megsikáltam, de nem tisztítottam meg, csak feldaraboltam és 1 liter forró vízben, 1 evőkanál olajjal, 1 fehér kanál ételízesítővel és őrölt borssal főni tettem. Amikor megfőtt, összeturmixoltam és visszatettem a tűzre, hogy újra felforrjon. Közben összevágtam egy nagy csokor petrezselyemzöldet, és beletettem a levesbe. Épp csak annyit vártam, hogy buzzanjon egyet, és már tálaltam is ezt a nem túl sűrű, kissé zöld, de nagyon egészséges és még Párom szerint is nagyon finom levest, amiből csak Ő meg én ettünk.
Vacsorára folytattam a petrezselymes vonalat, megettem a leves maradékát és összedobtam második fogáskként egy tányérnyi nagyon petrezselymes tésztát.(1-2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, fél hegyes erős paprika felkarikázva, 1 merőkanál petrezselyemleves, pici bors, 1 nagy csokor apróra vágott  petrezselyemzöld és 1 ágacska friss bazsalikom, rá a délben főtt tészta) A tetejére felvágtam néhány cherry paradicsomot, így szinte pár pillanat alatt isteni vacsorám lett. 

Brassói csirkemellből a családnak, nekem brassói fűszeres krumpli párolt zöldbabbal

Legkisebbikem brassói aprópecsenye adagja - megkértem fényképezze le helyettem
Tegnap nem volt időm bejegyzést írni, épp csak a Testkontroll "fülre" írtam be, hogy miket ettem, hogy el ne felejtsem. Kép azért készült!! A családnak brassóit sütöttem csirkemellből, eltérés csak a hús alakjában volt, mert most csíkokra vágtam, nem kockákra, és újkrumplit sütöttem hozzá, mindenkinek frissen. Először úgy gondoltam, hogy én is fokhagymás csirkemellet fogok enni fokhagymás zöldbabbal. De aztán változott az elképzelésem, amikor elkészült az első két adag sültkrumpli. Úgy megkívántam, hogy a húst inkább krumplira cseréltem, amit szintén brassóiasan fűszereztem meg: sóval, fokhagyma granulátummal és őrölt borssal, így valami isteni volt a fokhagymás párolt zöldbabbal. 
De készült egy icipici zöldbableves is,
a bab főzővizéből, kb. 2 merőkanálnyi tegnapelőtt maradt karalábékrémlevessel sűrítve, betétnek pedig pár kanál párolt zöldbab került a levesbe is. Pici sóval és fokhagyma granulátummal ellensúlyoztam a karalábékrémleves édeskés ízét.

2013. június 25., kedd

"Nagyon hamis" [:)] vadas mártás tésztához


Azért "nagyon hamis", mert nyomokban sem tartalmaz húst, se tejfölt, se mustárt, se bort. Van benne viszont főtt és sült zöldség, reszelt citromhéj és citromlé, hogy a savanykás ízhatás azért meglegyen. És engem tényleg emlékeztetett a vadas mártásra.
Hozzávalók: 1 hagyma közepe (kb. diónyi), 2 szál új sárgarépa, 2 szál új petrezselyemgyökér, 3-4 babérlevél, 1 csapott fehér kanál ételízesítő, 5 dl forró víz, pici olaj, kis csipetnyi borsikafű, 2 csipet rétes liszt, 1/2 citrom reszelt sárga héja, citromlé ízlés szerint.
A hagyma közepét nagyon apró kockákra vágtam, az egyik sárgarépát és az egyik petrezselyemgyökeret tisztítás után a zöldséghámozóval hajszálvékonyra csíkoztam, a hagymához tettem, felöntöttem forró vízzel, és főni tettem. Ételízesítővel, babérlevéllel, borsikafűvel ízesítettem és forrás után 5 percig főztem. A másik sárgarépát és petrezselyemgyökeret julienre vágtam, és kevés olajon pirítani kezdtem.


Öt perc főzés után a babérlevelet kidobtam a főzőedényből és összeturmixoltam a zöldségeket. Amikor a serpenyőben már pirulni kezdtek a julienre vágott zöldségek, meghintettem két csipet rétes liszttel, elkevertem, és felöntöttem az összeturmixolt főtt zöldségekkel. Belereszeltem egy fél citrom sárga héját, és legvégül kevés citromlevet is csavartam bele, hogy kissé savanykás legyen a szósz. Belekevertem a maradék főtt linguine-t, jól átforrósítottam a hamis vadas mártásban és már vacsorázhattam is.  Végül ma sem ettem egyetlen falat húst sem, és a várakozási időket is  tartottam az étkezések között. Azt sem lehet mondani, hogy éheznék, sőt!... Egyre kevésbé fáj a térdem, egyre energikusabb vagyok úgy érzem. Nem méricskélem magam, hogy ment-e le valamennyi a súlyomból, de a hét végén már rám jött egy olyan blúz, amit már tavaly nyáron sem tudtam hordani. Ráadásul az én kicsi Párom határtalanul boldog, hogy látja az igyekezetemet, és ez engem még boldogabbá tesz. 

Tejfölös harcsapaprikás (liszt nélkül)

A családnak tejfölös harcsapaprikást főztem, egy szép harcsából, amit Legnagyobbikom vasárnap fogott. Most nem lisztes habarással sűrítettem, más praktikához folyamodtam, hogy este én is tudjak enni belőle, ha kedvem lesz. A tisztított, nyúzott harcsát kifiléztem, a szálka nélküli húst (kb. 80 dkg) darabokra vágtam és 2 evőkanál csípős piros arannyal bepácoltam. 
A gerinccsontokból egy nagy hagyma felaprózott felével, 1/2 liter forró vízzel, 1 csapott fehér kanál sóval, 1 hegyes erős paprikával, 1 hámozott paradicsommal alaplevet főztem. Amikor a hús már kezdett leválni a csontokról, kiszedtem hűlni, amikor fogható volt, kézzel kicsontoztam, a leszedett harcsahúst visszaraktam a lébe és botmixerrel összeturmixoltam. Így egy jó sűrű levet kaptam.
A hagyma másik felét is felapróztam, kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a bepácolt haldarabokat, 2 fehér kanál csípős fűszerpaprikát, óvatosan elkevertem és felöntöttem a sűrű alaplével. Főztem kb. 10 percig, aztán 4-5 evőkanál tejföllel gazdagítottam, azzal is kiforraltam és közben megfőzött olaszcsavart tésztával tálaltam. Aki kért, tejfölt tehetett még rá a tányérján. 

Zöldséges karalábékrémleves, lepirított krumplis tészta

Ma csak egy kis levest kellett főznöm, a második fogásom a hűtőben talált maradékokból állt össze. Vasárnap egy kis tálnyi hagymás krumpli nem fogyott el, tegnap meg a linguine-ből maradt meg egy jó adag, sőt még a mai ebéd után is került vissza a hűtőbe belőle, lehet, hogy valami hamis vadas szószt fogok hozzá készíteni.
Először a leves: 1 zsenge karalábé, 1-1 szál új sárgarépa és petrezselyem gyökér, fél fej hagyma, néhány csepp olaj, 1 liter forró víz, 1 fehér kanál ételízesítő, csipet só,  néhány tekerésnyi chili pehely, 1-2 csipet őrölt bors, kis csokor petrezselyemzöld. 
A karalábét, és zöldségeket tisztítás után összevágtam, a fél fej hagymát felaprítottam, és a petrezselyemzöld kivételével mindent egyszerre főni tettem. Amikor megfőtt botmixerrel összemixeltem, visszatettem a tűzhelyre és beletettem az apróra vagdalt petrezselyemzöldet. 1 perc forralás után tálaltam. Szikkadt félbarna kenyérkockákat pirítottam hozzá pici olajon.

A pirított krumplis tésztához  apróra vágtam a hagyma másik felét, egy teflon serpenyőben pici olajon megdinszteltem, hozzáöntöttem a maradék hagymás krumplit, fakanállal összetörtem kicsit, és kb. 1 dl forró vizet adtam hozzá, hogy krémesebbé váljon. Akkor hozzátettem egy szedőkanál főtt linguinét, jól összevegyítettem, erre is csavartam egy kis chilipelyhet, megszórtam kevés őrölt borssal, jól elkevertem és hagytam pirulni a serpenyőben. Amikor más szép színt kapott lapáttal óvatosan megfordítottam, és a másik oldalt is lepirítottam. Most nem ettem hozzá salátát, de egy jó citromos fejes saláta biztosan illett volna hozzá. Ez az ebéd szénhidrátos volt, ezért a várakozási idő utána 3 óra.

Barackos banántej


Mai reggelim két pohár barackos "banántej" volt, aminek persze megint semmi köze a tehéntejhez, ez inkább csak művészneve ennek a finom gyümölcsturmixnak. 
Hozzávalók: 2 dl hideg víz, 1 közepes banán, 1 szem érett, puha őszibarack, 1/2 evőkanál méz. 
A felsoroltakat mérőpohárban botmixerrel összeturmixoltam és már ihattam is. Ez is nagyon finom volt!!

2013. június 24., hétfő

Virslis kifli és káposztás-leveles





Ma csak második féléről kellett gondoskodnom, mert tegnapról volt még karalábés zöldborsóleves durum cérnametélttel. A fiúknak virslis kiflit készítettem leveles tésztából és Füstli virsliből, magamnak pedig pirított káposztával töltött "káposztás-levelest". Persze bolti tésztát használtam, a Lidl-ben a múlt héten volt akciós a friss leveles tészta, abból vettem két csomaggal. És ellenőriztem, nincs benne semmi olyan, ami miatt ne használhatnám az "új" étrendemben.
A virslis kifli hozzávalói: 1 csomag friss leveles tészta, 1 csomag (10 db) Füstli virsli, 1 tojás és pici só, reszelt trappista sajt.
A virslis kiflihez az egyik csomag kibontott tésztát 10 egyenlő szélességű csíkra vágtam a tészta hosszú oldalával párhuzamosan, majd a tésztacsíkokat a virslikre tekertem. Kevés sóval elhabart tojással megkentem és megszórtam reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsin sütöttem 180 fokra és légkeverésre állított sütőben, amíg szép piros lett. 



A káposztás-leveles hozzávalói: 1 fej káposzta, kevés olaj, 1 csapott fehér kanál só, őrölt bors, 1 csomag friss leveles tészta
A káposztás-leveleshez nagylyukú reszelőn lereszeltem egy fej káposztát, kevés olaj, só és őrölt bors hozzáadásával megpirítottam. A kiterítettem a másik csomag leveles tésztát, hat részre osztottam, mindegyikre tettem másfél evőkanál pirított káposztát. A négyzetek egyik oldalát körben megvizeztem kissé, ráhajtottam a másik oldalt, jól összenyomkodtam előbb kézzel, majd villával is. A tészták tetejét pici olajjal megkentem és ugyancsak sütőpapírral bélelt tepsin, 180 fokos sütőben sütöttem, míg szép világosbarnák lettek.







A pirított káposztának kb. fele megmaradt, tojás nélküli tésztát (linguine-t) főztem hozzá vacsorára, káposztás tészta lett belőle. A tányéron még alaposan megborsoztam :).
 
 

2013. június 23., vasárnap

Sült kacsaszárnytő és rántott csirkemell

A családnak 2 kg kacsaszárnytőt sütöttem és rántott csirkemellet készítettem ebédre a karalábés zöldborsóleves után második fogásként. A kacsa szárnycombokat tisztítás után csak sóval hintettem meg, alufóliával letakart tepsivel raktam be sülni a 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy és egynegyed órán át úgy sütöttem, majd a fóliát leszedve további 15-20 perig 250 fokon, hogy szépen megpiruljon. A csirkemelleket szokásos módon rántottam ki. Köretnek hagymás újkrumplit készítettem. Csemege uborka volt a húsok és krumpli mellé.

Karalábés zöldborsóleves, csípős párolt zöldségek, gyümölcssaláta

A Testkontroll diéta jegyében ma is kétféle ebéd készült. Persze amennyire lehetett, leegyszerűsítettem a dolgot. A leves közös volt mindenkinek, karalábés zöldborsóleves tojás nélküli cérnametélttel.
Ehhez már az este kifejtettem 1 kg héjas borsót. Nem tudom mennyi lett a kifejtett borsó, mert elfelejtettem megmérni. Viszont tettem a levesbe olyan zsenge borsóhüvelyeket is, amiben még csak ici-pici borsószem kezdemények csücsültek. Ezekről aztán kiderült, hogy olyan "szálkásak", mint az öreg zöldbab szokott lenni. 
A leves hozzávalói: Kevés olaj, a kifejtett borsó, 2 db új sárgarépa, 2 db új petrezselyemgyökér, 1 új zellergumó, 1 fej hagyma, 1 hegyes erős paprika magház felöli fele, 1 nagy csokor petrezselyem és zellerzöld, 3 liter forró víz, 1 fehér kanál só,2 fehér kanál ételízesítő, őrölt bors ízlés szerint, 4 félmarék tojás nélküli durum cérnácska tészta. 
A fazékba kevés olajat öntöttem, beleraktam az összes megtisztított, összevágott zöldséget, hagymát, borsót, karalábét és együtt dinszteltem kb. 7-8 percig. Akkor ráraktam az ételízesítőket, elkevertem és felöntöttem forró vízzel. Forrás után takarékon főztem, amíg a zöldségek megpuhultak. Akkor belefőztem a tésztát, de 2-3 perc forralás után elzártam alatta a tűzhelyet, nehogy szétfőjjön. Mindenkinek nagyon ízlett ez a csupa friss zöldséges leves. 
Az én második fogásom csípős párolt zöldség volt. Kb. 30 dkg mirelit mexikói zöldségkeveréket (Lidl-s) és 10 dkg ugyancsak mirelit brokkolit pároltam meg kevés olajon, só és chilipehely hozzáadásával, kb. 20 perc alatt. Hozzá hagymás újkrumplit ettem én is. 

 Délutánra készítettem egy családi adag finom gyümölcssalátát
Hozzávalók:  kb. 25 dkg eper, kb. 25 dkg cseresznye, 3 db banán, 3 db őszibarack, 1 db narancs, 1 narancs leve, 2 evőkanál méz.
A megmosott, lecsöpögtetett epret több részre vágtam, hozzáadtam a kimagozott, felezett cseresznyét, a felkarikázott banánt, falatokra vágott barackot és narancsot. Meglocsoltam 1 narancs levével, elkevertem mézzel és már kész is volt.
Vacsorára a megmaradt csípős párolt zöldséghez kevertem 2 nagy feldarabolt paradicsomot, után-sóztam, és ezt a "párolt zöldséges paradicsomsalátát" hagymás krumplival megettem. 

2013. június 22., szombat

Petrezselymes-bazsalikomos spagetti titkos alkatrésszel, Zepterben együtt főzve


A délelőtti rekkenő hőség ellenére muszáj volt bevásárolni. Hiába akartam ezt a kora reggeli órákban elintézni, (mondhatjuk, hogy ember tervez, Isten végez) nem jött össze, mert Legkisebbikemnek - "sofőrömnek" és segítségemnek dolgot adott Apa. Kilenc tájban tudtunk elindulni vásárolni, de akkor már 39 fokot mutatott a kocsiban a hőmérő. 11-re, mire hazaértünk, már legszívesebben a bőrömet is levetettem volna, és azonnal a hűs ásványvízért nyúltam, de mivel reggelire csak két kis banánt ettem, már a szemem is kopogott az éhségtől. A húsok, felvágottak és egyebek elpakolása után azonnal lengébb itthoni ruhát húztam és nekifogtam a gyors ebéd készítésnek. Először a titkos alkatrészt tisztítottam meg, ami nem más, mint 3 db (kb. 15 dkg) grillgomba  (pszt!!!), mert azt Legkisebbikem nem eszi meg - ha tudja, hogy az ételben van. Ha nem tudja, - mint ma is - akkor kétszer is szed belőle, és bőszen dicséri, hogy milyen finom. Ki érti ezt?? A tisztított gombát cikkekre vágtam és a mixelő edénybe raktam. Egy nagy csokor megmosott, lerázogatott, durvára vágott petrezselyemzöldet raktam hozzá, meg  8-10db előzőek szerint előkészített friss bazsalikom levelet. Az egészet felöntöttem fél liter forró vízzel, és botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Egy Zepter edénybe kevés olajat öntöttem, belenyomtam 3 gerezd új fokhagymát, és beleszeleteltem egy hegyes erős paprikát. Kissé megdinszteltem, de csak annyira, hogy ne barnuljon meg a fokhagyma. Ráöntöttem a kissé ijesztő sötétbarna turmixolt gombalevet, fűszereztem 1 fehér kanál ételízesítővel, 1-1 csipet szárított oreganoval és borsikafűvel, felöntöttem további 6 dl forró vízzel, beletettem egy fehér kanál sót, felforraltam, és amikor lobogva forrt, beleraktam egy csomag (1/2 kg) vékony durum spagettit (Carloni - Aldi). Újraforrástól számított 10 percig főztem, addig megmostam, lecsepegtettem és mérettől függően félbe-negyedbe vágtam jó néhány koktél paradicsomot. Az elkészült tésztába újabb 8-10 levél megmosott, apróra vágott bazsalikomot kevertem és már tálalhattam is. A tányérra szedett tésztára tettünk a koktélparadicsomból, és ehettünk. Legnagyobbikom horgászni van, de a többieknek és nekem is nagyon ízlett az ebéd. Apa a tészta előtt még evett a jól behűtött meggylevesből is, csakúgy, mint tegnap.

2013. június 21., péntek

Cukkinis-virslis lecsó a családnak, nekem tejfölös uborkasaláta sajttal


A hőség elviselésének megtámogatására készült a mai ebéd is, a családnak lecsó cukkinivel és virslivel, nekem tejfölös uborkasaláta kaporrral, fokhagymával, chiliporral és kevés gouda sajttal. 

Először a család ebédje: A már szokásos módon készítettem, 6 fej hagymából, 4 tv és 4 hegyes erős paprikából, 1 nagy hámozott cukkiniből, 4 doboz hámozott paradicsomból (az Aldiban tegnap akciós volt!!!), kevés olajjal, 2 csapott fehér kanál sóval, 3 fehér kanál fűszerpaprikával, 1-1 csipet borsikafűvel és oreganoval, 1 teáskanálnyi folyékony édesítőszerrel, 5 pár bécsi roppanós virslivel.



És akkor az én ebédem, a tejfölös uborkasaláta sajttal, ami pillanatok alatt elkészült amíg megfőtt a lecsó. Nem kellett hozzá sok minden, 1 kígyóuborka lereszelve (előtte néhány karikát félretettem belőle díszítéshez), 3 evőkanál tejföl, kis csokor apróra vagdalt kapor, 1 gerezd reszelt fokhagyma, chilipor, só ízlés szerint, 2 szelet gouda sajt csíkokra vágva.


Ezeket csak össze kellett keverni és már ehettem is, ezt a finom hűsítő salátát. És hogy miért nem ettem lecsót, hisz abban sincs szénhidrát?? Azért, mert a lecsót magamnak vacsorára tartogatom. A virsli miatt ugyanis annak 4 óra a várakozási ideje a sajtos-tejfölös ubisali 3 órájával szemben.


Meggyes "banántej" 2




A tegnapi meggyes "banántej" olyan isteni volt, hogy ismétlésért kiáltott. Egyáltalán a meggynek az a semmihez nem hasonlítható "mélybordó" íze, hát az valami csodás. Most is frissen  magozott meggyel készült a banántejem, van még egy szűrőnyi magozatlan, azt kimagozás után adagonként le fogom fagyasztani, hogy néhányszor még tudjam élvezni ezt a csodát. 
A mai meggyes banántej hozzávalói: 60 szem magozott meggy, 1 kisebb hámozott banán (kb. 7 dkg tisztítva), 1 dl hideg víz, 2 evőkanál méz.


Ezeket összeturmixoltam, és már ihattam is az üdítő reggelimet. 2 pohárral lett ebből a mennyiségből.