2013. december 30., hétfő

BUÉK 2014

kép innen


Minden kedves Látogatómnak 
sikerekben gazdag, békés, boldog új évet
és jó egészséget kívánok!

Fokhagymás-tejszínes-fehérboros gomba spagettivel


A gyerekek és barátnőik tegnap elmentek meglátogatni Sógornőméket és Mamát, így Apával ketten maradtunk. Nem is csináltam nagy főzést, volt még kínai csirkemell és oldalas, meg rizs és párolt káposzta is, így ma csak egy kis fokhagymás-tejszínes-fehérboros gombát főztem spagettivel. Nagyon jó volt lazítani egy kicsit. Csak ide ültem, oda ültem, a könyveket rendezgettem, tévéztem.
Hozzávalók: 1-2 evőkanál olaj, kb. 20 cm-es póréhagyma, 20 dkg tisztított, darabolt csiperke, csapott fehér kanál ételízesítő, 3 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 kávéskanál őrölt bors, 9 evőkanál tejszín, 3 evőkanál száraz fehér bor, 20 dkg tojás nélküli spagetti, 4-5 dl forró víz, csapott kanál só, 3 kávéskanál szárított petrezselyemzöld.
Kevés olajon megdinszteltem az apróra vágott pórét és gombát, fűszereztem ételízesítővel, addig pároltam, míg a kioldódó lé eltűnt alóla. Ekkor hozzáöntöttem a tejszínt, bort, beletettem a fokhagyma granulátumot, őrölt borsot. 1-2 perces forralás után felöntöttem forró vízzel, beletettem a sót, és a spagettit, 8 percig főztem. Az utolsó 1-2 percben még megszórtam szárított petrezselyemzölddel és a főzési idő lejártával jól elkeverve már tálaltam is. Isteni volt :)!

2013. december 29., vasárnap

Garnélarák ízű instant tésztás leves kínai kellel


Az Aldiban vettem nemrégen pár csomag "Asia" instant tésztás levest, sertéshús ízűt és garnélarák ízűt. Néha úgy "ránk jön", hogy hirtelen de jó lenne egy forró leves, ilyenkor tesz jó szolgálatot a pár perc alatt összedobható instant leves. Csak forró víz, a csomag tartalma, meg némi chilipor és fokhagyma granulátum és máris kész a finom forró leves. Tegnap vacsorára is egy ilyen csípős-fokhagymás levest voltam ehetnék, így 2 csomaggal elővettem a garnéla ízűből. De előző napról megmaradt a kínai kel kb. 1/3-a, amit mielőbb fel akartam használni, ezért az is a levesbe került. Először a káposztát főztem meg vékonyra szeletelve 1,5 liter ízesített vízben. A fűszerezéshez felhasználtam az instant tészta zacskójában található port és olajat is, de ezen kívül egy-egy kevés ételízesítőt, sót, fokhagyma granulátumot, chiliport és 2-3 evőkanálnyi szójaszószt is, hogy éppen kellemesen fokhagymás-csípős ízes levest kapjak. Amikor a káposzta puhára főtt (kb. 15-20 perc kellett hozzá), beleraktam az összetört instant tésztát, 6 percig hagytam még pöszörögni a levest, aztán két tállal bekanalaztam belőle. Sokkal finomabb volt, mint amilyennek látszik :). 
 

2013. december 27., péntek

Névnapi vacsora - kínai csirkemell és oldalas

Olyan sokat gondolkoztam, hogy mi legyen Apuci névnapi vacsorája, ami finom, mindenki szereti, de mégsem túl nehéz. Végül a kínai mellett döntöttem. A csirkemellet szecsuáni módra készítettem el, már régen használt recept fejből felidézése után. Lehet, hogy nem pont olyan, de kísértetiesen hasonlított. Újdonság volt, hogy oldalast is megpróbáltam kínai ízvilágúvá tenni, és és szerencsére családom szerint is nagyon finom lett. Hogy még több zöldséget csempésszek a menüsorba, egy jókora kínai kel 2/3-át is felszeleteltem, és úgy mint a sima párolt káposztát elkészítettem, kevés sóval, ecettel, őrölt borssal és chiliporral, nagyon rövid ideig párolva. Ízre teljesen olyan volt, mint a párolt káposzta, csak állagra kissé puhább, selymesebb, nem olyan "sprőd", mint a sima káposzta.
Először az oldalasról. 
Hozzávalók: kb. 70-80 dkg csontról leszedett, kövérebb részektől megtisztított oldalashús egyenlő - kb falatnyi darabokra vágva, 2 evőkanál csípős ketchup, 2 evőkanál chiliszósz, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál méz, 2 kávéskanálnyi fokhagyma granulátum, 2 nagy csipet só, 2-3 gerezd friss fokhagyma, fél kaliforniai paprika, 1,5 hegyes erős paprika, 3 szál újhagyma, fél szál póréhagyma
Az oldalasból soványabb húsdarabokat vágtam le, amit kb. egyforma darabokra vágtam, annyit, ami a közepes tepsim alját éppen beborította. (A csontos és kövérebb darabokat hagyományosan, sertéssült fűszerkeverékemmel befűszerezve sütöttem meg egy másik tepsiben, ugyancsak alufóliával letakarva.) A kínais oldalashoz egy chilis-mézes-szójaszószos pácot készítettem, amivel a húsokat alaposan átforgattam, de idő hiányában csak pár percig hagytam állni, aztán alufóliával lefedve 160 fokra állított légkeveréses sütőben kb. 1 óráig sütöttem, akkor megnéztem, hogy eléggé megpuhult-e a hús. Elég puha volt, ezért megszórtam friss összevágott fokhagymával, újhagymával, póréval, csíkozott kaliforniai és hegyes erős paprikával, újra lefóliáztam, és tovább sütöttem még vagy fél órán át. Utána levettem a fóliát és kissé megpirítottam a húst. 
A szecsuáni csirkemell leírása nagyon hasonlít a szecsuáni sertés leírására, ami ITT található. 
Most 1,2 kg csirkemellfilét sikerült vennem, megtisztítottam a zsíros részektől és csíkokra vágtam. A húscsíkok bepácolására használtam 5-5 evőkanál szójaszószt, keményítőt és száraz fehérbort. A pácban legalább fél-háromnegyed órát állt, amíg odatettem főni a rizst és összevágtam a zöldségeket. (Összesen egy legalább negyven centis póréhagymát, 1 csomag újhagymát [7 db volt benne}, 5 hegyes erős paprikát, 1 nagy piros kaliforniai paprikát és egy hatalmas fej fokhagymát - ezek egy részét az oldalashoz használtam, a többit a szecsuáni csirkéhez.)
A bepácolt csirkemellcsíkokat felforrósított serpenyőben, pici olajon sütöttem meg, amibe a sütés előtt őrölt feketeborsot szóram szecsuáni bors híján - 3 részletben, adagonként pár perc alatt. Amikor megsültek a húsadagok, mindig tányérra szedtem őket. A húsok után a zöldségek kerültek a serpenyőbe, amikor már azok is roppanósra sültek, visszaraktam a húst, alaposan elkevertem a zöldségekkel, tettem rá jó pár kanál szójaszószt, chiliszószt és száraz fehér bort, 2-3 evőkanál vizet és összeforraltam. Főtt rizzsel és párolt kínai káposztával isteni vacsora lett :)!!

2013. december 26., csütörtök

Karácsonyi menü 2013



Az idén visszatértünk a régi jól bevált gyakorlathoz, Szüleinket hívtuk meg Szentesti vacsorára, de most Legkisebbikem Barátnője is velünk vacsorázott, így heten voltunk. 
Hagyományos menüsort hoztam össze, az első fogás passzírozott alaplével készült filézett pontyhalászlé volt tejjel és ikrával (mindenki szerint nagyon jól sikerült, jó sűrű volt a lé is, és finom volt a hal is. Úgy sikerült kifiléznem, hogy egy darab szálka sem került elő belőle, ami nagyon boldoggá tett.)
A második fogás rántott pontyfilé és rántott csirkemell volt petrezselymes krumplival vagy krumplipürével. Ennyi. Utána kóstoltuk az előző bejegyzésben említett citromvarázst, amit Legkisebbikem Barátnője hozott, illetve mindenki válogathatott a sokféle sütemény közül. 
Vacsi után leszedtem az asztalt, beindítottam a mosogatógépet, aztán Anyukámmal félrevonultunk a nappaliba, hogy a többiek nyugodtan kártyázhassanak. Drága kis Unokám többször felhívott az este folyamán, aminek persze nagyon örültem :)!!
Karácsony első napján is heten voltunk, Férjem Anyukája, Legnagyobbikom és Legkisebbikem a Barátnőikkel, Apa meg én. 
Első fogás tyúkhúsleves, zöldséggel, eperszalag tésztával, utána kétféle második fogás. 
Az egyik tyúkpörkölt lebőrözött, kicsontozott, kockára vágott tyúk felső combokból teljesen hagyományos módon, amihez szarvacska tésztát főztem, és csemege uborkát tálaltam. 
A másik második fogás egyik része két bőrös pulyka felső combból készült, amikből szintén kiszedtem a csontot így a hús külsejét és belsejét is be tudtam fűszerezni sóval, fokhagyma granulátummal, őrölt borssal, chiliporral, rozmaringgal és kakukkfűvel. Aztán összehajtottam, mintha egyben lenne, két sütőzacskóba húztam és puhára sütöttem kb. 90-100 perc alatt 180-200 fokos sütőben.A végén a sütőzacskót kivágtam és megpirítottam a combokat. Némi pihentetés után felszeletelve tálaltam, az alatta lévő szaftot külön edényben kínáltam a sült mellé.
Másik része fél kiló megtisztított, apróra vágott pulykamájból készült töltelék volt a húshoz hasonló fűszerezéssel, amit kerámia tálban sütöttem meg.
Hozzávalók: 1/2 kiló pulykamáj, néhány szelet szikkadt kenyér, víz az áztatáshoz (kicsavarás után 1/2 kg volt a kenyérmassza), 2 púpos fehér kanál ételízesítő, 1/2-1/2 kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 csapott kávéskanál rozmaring és kakukkfű, 1-2 kávéskanál szárított petrezselyemzöld, 1 nyers tojás, pici olaj az edény kikenéséhez.
A masszát jól összedolgoztam és kiolajozott tálban lefedés nélkül pirosra sütöttem. 
A sültek mellé hagymás krumplit, csemege céklát és csemege uborkát kínáltam. 
Az ebéd után lazítottunk egy keveset, aztán gesztenyepürét készítettem sok habbal
Ma, karácsony másnapján nem főztem, felforraltam a halászlét, a húslevest, a leves után pedig mindenki válogathatott a sok megmaradt finomság közül.
Kép sajna egyik ételről sem készült, mert el voltam foglalva a sütéssel-főzéssel-tálalással, aztán a családdal, evéssel és mindig csak utólag jutott eszembe, hogy már megint nem fotóztam... :(

Karácsonyi sütik 2013


Szinte minden, amit elterveztem terv maradt. Csupán kétféle süti készült végül,  karácsonyi muffin, és két tepsi túrós-sajtos pogácsa, ami csak formájában, és abban különbözött a már leírt túrós sajtostól, hogy egy csomag express élesztőt is kevertem hozzá, mert azt reméltem, kicsit magasabbra húzza, de nem hiszem, hogy jobb lett tőle.




A muffinból két ilyen adag készült, most is volt benne aszalt fekete cseresznye, vörös áfonya, aszalt szilva, kandírozott mangó-papaya-ananász keverék, és citrus keverék, persze minden rumba áztatva, ahogy az eredeti receptben szerepelt. Citromhéj helyett narancs és mandarinhéjat reszeltem bele. A tetejét dióval és mandulával díszítettem, ezek sütés közben kicsit megpirultak és még finomabbá tették a muffint. Ebből minden családtagnak tudtam csomagolni, csakúgy, mint a pogácsából. 
Karácsony első napján, miután szusszantunk egyet ebéd után tejszínhabos gesztenyepürével kínáltam a családot. 
Persze ha nem sütöttem volna semmit, akkor is lett volna édesség bőven. Párom Anyukájától és az én Anyukámtól is kaptunk egy csomó sütit, de még Legkisebbikem Barátnője is meglepett bennünket egy jó adag citromvarázzsal, amit én most kóstoltam először, de nagyon ízlett, egy finom könnyed, citromos, habos felüdülés volt.   (A többi édességből én nem is bírtam enni, csak pár szem pogácsát "nasiztam"). 



Anyósom hozott egy csokikrémes finomságot, annak nem tudom a nevét, de mintha mézes-krémes lenne. Azon kívül kaptunk még egy rózsa szelet nevű finomságot, ami olyan mint a zserbó, csak a középső tésztába kakaó is van, a tetejére pedig nem csokimáz kerül, hanem cukorral nagyon kikevert tojássárgája. A harmadik süti kókuszkocka, ami egy piskóta szerű tészta csokis szószba mártva és kókuszba forgatva, és ugyancsak isteni. 

Anyukám "csupán" öt féle sütit hozott, mákos és diós beiglit, részeges Jeromost, meggyes-túróst és csokiba mártott mézes puszedlit.


A karácsony előtti napok néhány étele ketchupos-fűszeres pulykaszárnyközép, villámspagetti

Az elmúlt időszak ugyanúgy telt mint máskor karácsony előtt, én is készültem a karácsonyra, terveket szövögettem, hogy mi mindent fogok készíteni, bevásároltam, takarítottam, és vendégeket is vártam. Már szombaton elkezdtük az ünneplést, Legkisebbikem névnapjával. Igaz, csak vacsorát készítettem, mert napközben még lótottunk-futottunk. Legkisebbikem kívánságára egy hatalmas tál rántott sajtot sütöttem, Apa kedvére néhány szelet rántott húst is, ezekhez sültkrumplit és majonézt tálaltam. Előtte volt finom húsleves cérnametélttel, nekem az volt a nap fénypontja. Fénykép ezekről az ételekről nem készült, mostanában valahogy kimarad a fényképezés. Csak evés után jut eszembe, hogy hoppá, már megint nem fotóztam...
Vasárnapra - mivel előző nap főztem egy nagy fazékkal - nem kellett levest főznöm, csak 6 jókora ketchupos-füszeres pulykaszárnyközepet sütöttem, amihez a változatosság kedvéért krumplipüré készült.
Hozzávalók: 6 pulykaszárnyközép, 6 evőkanál csípős ketchup, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1-1 kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1-1 csapott kávéskanál szárított rozmaring, oregánó és bazsalikom, 2 kávéskanál só, a húsok tetejére 1-1 ágacska friss kakukkfű.
A páchoz jól összekevertem a ketchuppal a fűszereket, majd alaposan bedörzsöltem a megtisztított, megmosott húsokat, kicsit állni hagytam, aztán alufóliával lefedve sütöttem 1,5 óráig 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben, majd a fóliát eltávolítva további 15-20 perc alatt 200 fokon megpirítottam.
Melegen is isteni volt, de hidegen kenyérrel, csípős zöldpaprikával és paradicsommal még jobban esett. 
Hétfőn még mindig volt leves,  és mivel rengeteg dolgom volt, kitaláltam, hogy villámspagettit készítek. Nem akartam külön tésztaszósz készítéssel bíbelődni, ezért a spagetti főzővizébe tettem az olaszos fűszereket, kicsit több olajat, sót , ebben a fűszeres lében főztem meg a spagettit, amit aztán már csak reszelt parmezánnal szórtunk meg és kész is volt, kb. 10-12 perc alatt. 
A villámspagetti hozzávalói: 40 dkg tojás nélküli spagetti, 8 dl forró víz, 1 csapottabb fehér kanál só, 2 löttyintésnyi olaj, 1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum, chilipor, oregano, bazsalikom, petrezselyemlevél, 1/3 kávéskanál kakukkfű, parmezán, vagy egyéb reszelt sajt.

2013. december 20., péntek

Békés, boldog ünnepet!

kép innen
Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok  
minden kedves Látogatómnak,   
Családtagoknak, 
Olvasóknak, 
Bloggertársaknak, 
Ismerősöknek, 
Rokonoknak, 
Mindenkinek, aki 
rendszeresen, vagy néha-néha, 
vagy éppen csak most 
benézett  hozzám :) !!

2013. december 17., kedd

Gulyásleves (ököruszály pörkölt maradékból), kéksajtos-gombás fusilli

A vasárnapi ököruszály pörköltben maradt még 4 kisebb husi, meg egy jó adag sűrű szaft. Hármunknak már kevés lett volna, mégis úgy szerettem volna, hogy mindhárman tudjunk belőle ebédelni. Kézenfekvő volt, hogy át kell alakítani, mégpedig gulyáslevessé, amit mindannyian imádunk. Krumplit, sárgarépát, petrezselyemgyökeret tisztítottam-daraboltam, aztán sóval-ételízesítővel ízesített vízben puhára főztem. Amíg főtt, leszedtem a húst a csontokról és apróra vágtam. Amikor a zöldségek megpuhultak hozzáöntöttem a szaftot és a felaprózott húst, jól összeforraltam és máris elkészült a finom, tartalmas gulyásleves. 
Második fogásnak kéksajtos-gombás mártást készítettem a tésztára, csak magamnak mert a család többi tagja sem a gombát, sem a kéksajtot nem szereti, így ők sajtos-tejfölös tésztát ehettek a leves után. A mártást  15-20 dkg tisztított-szeletelt gombából, kb. 5 dkg kéksajt maradékból, fél kis fej egészen apróra vágott lila hagymából, készítettem fél evőkanálnyi vajjal, kb. 1 dl tejszínnel és 4 evőkanál tejföllel, sóval-borssal, szárított petrezselyemzölddel fűszerezve. Amikor elkészült kicsit összesütöttem néhány szedőkanál frissen főzött fusillivel. 

2013. december 16., hétfő

Karácsonyi muffin

Annyira szerettem volna valami karácsonyi sütit sütni, de a múltkori kudarc teljesen elbátortalanított. A Tutitippek oldalán találtam viszont egy finomnak és egyszerűnek tűnő karácsonyi muffint, amiről úgy gondoltam, hogy még nekem is sikerülni fog, bár muffinban sem vagyok profi.
Tegnap este rumba áztattam az aszalt gyümölcsöket, aztán ma délelőtt nekifogtam az ünnepi muffinnak. 
Hozzávalók: 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (nálam 5-5 dkg aszalt fekete cseresznye, vörös áfonya, mazsola, füge, 10 dkg cukrozott narancshéj), 6 cl rum, 25 dkg vaj, 30 dkg cukor, 5 tojás, 30 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál Kotányi citromhéj, 1 citrom reszelt sárga héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1/4 teáskanál gyömbérpor, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt fahéj.
A rumba áztatott aszalt gyümölcsöket és cukrozott narancshéjat apróbbra vágtam.

A sütőt 160 fokra, légkeverésre állítottam melegedni.
Először a puha vajat kevertem el a cukorral, majd egyenként hozzákevertem a tojásokat. 
Másik tálban összekevertem a lisztet, sütőport, szárított és friss reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, fűszereket. Az aprított gyümölcsöt és a lisztes keveréket a vajas krémhez kevertem, jól elvegyítettem. Inkább kemény, mint lágy tésztát kaptam, amit aztán két kanállal 19 muffin formába pakoltam.


160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütöttem.


Már sütés közben isteni karácsonyi illatok terjengtek a lakásban, így alig vártuk, hogy megkóstolhassuk. Amikor fogható volt, már kóstoltuk is. Gyorsan elkészült, szép is és isteni finom is. Hát kell ennél több??

Saláta

Két "nehéz nap" után könnyebb ebédre vágytam, ezért ma csak egy salátát dobtam össze ebédre. Aki akar, eheti ma is a tegnapi-tegnapelőtti nehéz  fogásokat. 
A salátába ma ezek kerültek: 1 fej jégsaláta falatnyi darabokra vágva, 1/2 kígyó uborka és 1 nagy hegyes erős paprika hosszában elfelezve és felszeletelve, 1 paradicsom kockákra vágva, 1 nagy vajretek 1/4 része vékony csíkokra vágva, 1 fej lilahagyma negyedelve vékonyra szelve, 1 nagy sárgarépa fele citromhéj reszelőn lereszelve
Az öntethez: 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 citrom leve, só, bors, chilipor
A saláta tetejére: reszelt sajt
A zöldségeket összekevertem, de nem tettem rá sem öntetet, sem sót, hogy ne essen össze. A tányérján ízesítheti mindenki kedvére.

2013. december 15., vasárnap

Töltött káposzta húsgombóccal, apró hússal, füstölt oldalassal és kolbásszal


Múltkor Öcsém mesélte, hogy Párja isteni füstölt húsos káposztát főzött. Én olyat még soha nem főztem, de el tudtam képzelni, hogy milyen finom lehetett. 
A zöldségesnél nemcsak savanyúságot vettem a disznótoros meg a pörkölt mellé, hanem savanyú káposztát is, aztán egyik dolog következett a másikból. Ha már volt káposzta, kellett hús is hozzá, ezért vettem egy darab lapockát, meg darált húst is. Aztán meg gyönyörű füstölt oldalas is volt, hát azt is vettem. Csípős füstölt kolbász volt itthon, így az is került az ételbe. Végül olyan káposzta kerekedett belőle, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána.
Hozzávalók: 1,6 kg savanyú káposzta, 90 dkg sertéslapocka,  90 dkg szép húsos füstölt oldalas, 15 dkg füstölt kolbász, pici olaj, 1 nagy fej hagyma apróra vágva, 4 evőkanál rétes liszt, 6 fehér kanál fűszerpaprika, kb. 1 liter forró víz.
a húsgombócokhoz: 70 dkg darált sertéslapocka, 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, 2 csapott fehér kanál ételízesítő, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1/2-1/2 kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 tojás, 1 fehér kanál fűszerpaprika.
a kicsontozott, összevágott füstölt oldalas
Egyébként ugyanúgy főztem, mint máskor a káposztát szoktam, Rózsi mama módszerével, így nem kell utólag berántani: 
Nagy fazékba pici olajat öntöttem, beleszórtam az összevágott hagyma kb. egyötöd részét. 
Megszórtam a káposzta negyedével. 
A káposztára 1 evőkanál rétes lisztet és kb. 1,5 fehér kanál fűszerpaprikát szórtam.
Rátettem a füstölt oldals csontját,  az összevágott oldalas felét, 
meg a sertéslapocka felét és a hagyma egyötödét
Erre megint egy negyed rész káposzta következett, liszt és paprika szórás
 a húsgombócok és újabb adag hagyma.
Megint káposzta, liszt, paprika
az összevágott füstölt oldalas és a sertéslapocka másik fele és hagyma. 
Arra megint káposzta, hagyma, liszt és paprika szórás
Az egész nyakon öntve 1 liter forró vízzel. 
Amikor egy órája főtt a káposzta, belenyomkodtam a hat darabra vágott füstölt kolbászt és további 1 órán át főztem. 
Ilyen ízgazdag csodás káposztát talán még soha életünkben nem ettünk, pedig sokszor főztem már finom töltött káposztát, meg húsos káposztát is. Apa azt mondta, hogy ezután csak így főzzem :).

Ököruszály pörkölt gyorsfőző fedővel

Avagy marhafarok pörkölt. Párom álmodta meg ezt az ételt, amikor egyszer ököruszálylevest főztem. A főtt hús eszegetése közben kifejtette, hogy szerinte a farok a marha legfinomabb része, biztosan isteni lenne pörköltnek, főzzek olyat is valamikor. Most végre kaptam szép marhafarkat, ráadásul a hentes olyan aranyos volt, hogy fel is darabolta nekem mindkét farkat késsel,  a porcok között elvágva a húst, így teljesen szilánkmentes alapanyagot kaptam. Már csak le kellett hártyázni, eltávolítani a felesleges faggyús-zsíros részeket megmosni, és kezdődhetett a főzés. 
Hozzávalók: 2 db marhafarok (2,6 kg), 2 hatalmas fej hagyma apróra vágva, 2 fél hegyes erős paprika erősebbik - magház felöli része -, 1 paradicsom nyolcadolva, kevés olaj, 1,5 fehér kanál só, 1-1 kávéskanál őrölt kömény és fokhagyma granulátum, 2 kávéskanál chilipor, 3-4 fehér kanál fűszerpaprika, 5-6 dl forró víz. 
Ugyanúgy indítottam, mint minden pörköltet. Az 5,8 literes Zepter fazekamban hagymát dinszteltem kevés olajon, aztán rádobtam a zöldpaprika darabkákat, paradicsomot, majd az összevágott, megtisztított marhafarkat. Fűszereztem, alaposan elkevertem, felöntöttem forró vízzel, a fazekat lezártam és erős tűznél felforraltam, majd szokásos jelzések után először 45 percig főztem gyorsfőző fedővel. Kiengedtem a gőzt és megnéztem, de nem volt még elég puha a hús, ezért visszazártam, és szokásos jelzések után további 15 percig főztem, akkorra már puha lett. 
Sós vízben főtt krumplival és savanyú paprikával tálaltam. Jól gondolta Apa, hogy ebből finom kaja lesz, tényleg az lett :)!

2013. december 14., szombat

Karácsoni hal, disznótoros, évfordulók



Ma megvettem és előkészítettem a Szentestére szánt halat. Sajnos az idei évben Legnagyobbikom nem sok szerencsével járt a tiszai horgászás terén, nem sok halat hozott haza. Az elmúlt hétvégék egyikén próbált szépíteni, de sajna továbbra sem sikerült pontyot fognia, így ma még sorban állás nélkül beszereztem a karácsonyi pontyokat, meg is tisztítottam, és levettem a halak két oldalát a gerincről. Mindet külön-külön több réteg folpackba csomagoltam és lefagyasztottam.. 24-én reggel kiveszem, még félig fagyosan sűrűn beirdalom, a csontokból megfőzöm az alaplét, átpasszírozom, belefőzöm a befűszerezett filéket és belsőségeket, kirántom a rántott halnak szánt filéket meg némi pálcikákra húzott rákot és tálalhatom az ünnepi vacsorát.

Ez a két szép jószág lesz a Szentesti vacsoránk alapja. Itt már leforrázva, megtisztítva, de még felbontás előtt láthatók.

Ma disznótoros készült nálunk ebédre. Végre kaptam véres hurkát is, így az is sült a rizses hurka és kolbász mellett. 8 közepes krumplit tisztítottam és vágtam félkarikákra és a disznóságok közé rakosgattam. 1 órát töltöttek 180 fokos légkeveréses sütőben és máris ehettük a finom melengető ebédet. (Most hiába szurkáltam meg a disznóság mindkét oldalát több helyen, a hurkák így is kidurrantak, pedig eddig mindig bevált kidurranás ellen ez a praktika).Hozzá sós-vizes uborkát és káposztával töltött almapaprikát ettünk. Isteni volt :)!!

És végül az évfordulók. 
Az egyik évforduló: 12-én blogom 3 éves lett. Az utóbbi időben kevesebbet írok, de ez nem jelenti azt, hogy leszoktam a főzésről, csak mostanában olyan ételek készülnek, amik már szerepelnek a blogon. A statisztikából kiderül, hogy rendesen visszaesett a blog látogatottsága, de így is örülök minden oldalmegnyitásnak. 
A másik évforduló:  a mai napon 39 éve, hogy megismertem az én édes Páromat 14 és fél évesen, a középiskola első évében. 

2013. december 11., szerda

Fűszeres-paradicsomos húsgombóckák spagettivel

Fél kiló sovány (7 % zsírtartalmú!!) darált sertéshúsból kellett ma gazdálkodnom az ebédkészítésnél. Tegnapra vettem, de másképp alakult a nap, hát mára maradt. Nehezítette a dolgomat, hogy a darált hús Legkisebbikemnél felkerült a "nem szeretem listára" a gomba, a máj, a velő, a hal, a zöldségek és ki tudja még mi mellé. Persze csak bizonyos formában. Mert fasírtnak, töltött káposztának, sült kolbásznak, hamburgernek, csevapnak megeszi, de pl. bolognai raguban, vagy chiliben nem. Ki érti ezt???? Végül kigondoltam: apró fűszeres gombóckákat formáltam a húsból, amit aztán kevés olíva olajon megsütöttem, kissé csípős paradicsommártást "varázsoltam" köré :), aztán spagettivel tálaltam. Isten bizony mondom, finom lett :)!!
Hozzávalók: 
A húsgombóckákhoz: 0,5 kg darált sertéshús, 1 csapott fehér kanál só, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1/2-1/2 kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1-1 kávéskanál szárított bazsalilom és oregano, pici csipet rozmaring, kevés olíva olaj a sütéshez.
A paradicsommártáshoz: fél fej egészen apróra vagdalt vöröshagyma, 8 dl - 1 liter 100 %-os paradicsomlé, fehér kanál hegynyi só fél-fél kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1-1 kávéskanál szárított bazsalikom és oregano, néhány csepp folyékony édesítőszer
A spagettihez: 1,1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, kevés olíva olaj, 50 dkg durum spagetti
A tálaláshoz: reszelt sajt, friss bazsalikomlevél (de akár mindkettő elhagyható)
Először a húsgombóckákat készítettem el egészen egyszerűen, csak jól összekevertem a húst a fűszerekkel, aztán egy tányérra raktam a gombócokat, és amikor forró volt a serpenyő, kevés olaj hozzáadásával egyszerre körbepirítottam mindet.
Amikor már szépen megpirultak a gombóckák hozzájuk adtam fél fej apróra vágott hagymát, hagytam kicsit megdinsztelődni, aztán felöntöttem paradicsomlével. Beletettem a fűszereket, majd forrás után a hőt mérsékelve kb. 15-20 perc alatt készre főztem. 
A Zepter módszerrel készült spagettivel és bolti reszelt parmezánnal tálaltam. 
"Kisfiam" félve kezdett az evésbe, de az első falatok után megállapította, hogy "ez k.... jó" és bedörgölt egy jó nagy tányérral, aztán még repetázott is belőle :)!!
Csak még egy pár szó a tegnapról. Teljesen el voltam havazva munkával, ezért nem tudtam főzni. De enni azért csak kell, hát kipróbáltam a Foodpandát. Érdemes szétnézni Náluk, mert sok étterem kínálatából lehet választani, nemcsak pizzát lehet rendelni. Mi pl. a szerb konyha remekeit kóstoltuk meg, és bátran állíthatom, hogy nem csalódtunk :)!

2013. december 9., hétfő

Leveles krumplis pogácsa sajttal



 Úgy terveztem, hogy ma intenzíven dolgozni fogok, [ma nem kellett főznöm, hisz tegnapról maradt étel, kapirgálós falusi kakasból  leves, (citromos)sörtésztás bundában sült combok és mell, meg répás-borsós-karfiolos-brokkolis zöldséges rizs] de úgy fájt a szemem, és olyan migrén előtti érzés volt a fejemben, hogy felálltam az íróasztaltól és inkább a konyhában tevékenykedtem. Elterveztem, hogy krumplis pogácsát sütök a múlt héten kimaradt törtkrumpliból. Én nem tudom hogy, de nálunk mindig van maradék krumpli. Ha direkt kevesebbet főzök, akkor is marad. Legutóbb is alig főztem pár szem krumplit és még az sem fogyott el, sőt, az ebéd végén úgy nézett ki, mintha nem is ettünk volna. Persze eltettem a hűtőbe, mert nem dobok ki semmit, ha nem muszáj. 
A megmaradt krumplit kevés tejjel összemixeltem. Olyan kevés tejjel, hogy a keletkezett pép egy nagyon nagyon sűrű krumplipüréhez volt hasonlatos. Ezt lemértem, 90 dkg volt. Hozzátettem 60 dkg finom lisztet, 2 kávéskanálnyi cukrot, 2 csomag instant élesztőt és 1 csapott fehér kanál sót (azért nem többet, mert a krumpli is sós volt), meg 5 dkg puha vajat. Gyönyörű tésztát dagasztottam belőle, amit először betettem a mikróba 90 wattra (kiolvasztó fokozat) 7 percre, hogy beinduljon a kelés, aztán a sütő nyitott ajtajához tettem, amit 50 fokra állítottam.  Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett felületen kinyújtottam, megkentem 8 dkg vajjal és meghajtogattam. A felőlem levő részt ráhajtottam a középső részre, a belső részt arra amit már felhajtottam, aztán jobbról is behajtottam középre, majd a bal oldali tésztarészt rá a jobb oldalira. Megint hagytam kelni, aztán megint kinyújtottam és kb. 3-4 dkg vajjal megint megkentem és megint meghajtogattam a tésztát. Letakartam és újra kelni hagytam amíg megebédeltünk. A sütőt 170 fokra és légkeverésre kapcsoltam melegedni, aztán kinyújtottam a tésztát, de nem vékonyra, inkább 2,5-3 cm vastagra, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, pici sóval elhabart tojással megkentem, reszelt sajtot szórtam rá és irány a sütő.
A szaggatás után leeső részeket nem gyúrtam agyon, inkább csak összefogtam kicsit, kiszaggattam és kis sütőpapírral bélelt tepsibe raktam azt is, a pár kimaradt pogácsával együtt. Azokat is megkentem tojással, megszórtam sajttal és megsütöttem. 
Közben Középsőmmel cseteltem pár szót, és mire odafordultam már majdnem meg is égett az első tepsi pogácsám. Gyorsan kikaptam a sütőből, mérges voltam, hogy már megint elrontottam valamit, de kóstolás után mondhatom, hogy nem romlott el semmi. Igaz kicsit barnább, mint gondoltam, de így is nagyon finom lett. Tetszik a családnak is, már megkóstoltuk. Jó alaposan :)

2013. december 6., péntek

Panettone :(

Közeleg a karácsony, én is tervezgetem a karácsonyi menüt és azt, hogy mit fogok sütni. Szebbnél szebb és finomabbnál finomabb sütik készülnek és kerülnek fel a blogokra, ami engem is sütésre késztet. Az évek óta tervezett panettone megsütését tűztem ki célul. Találtam is egy jónak tűnő receptet Bio-Ritmusnál. Volt is itthon minden hozzávaló, hát nekiláttam. 
A recept szerinti hozzávalók: 50 dkg (finom)liszt, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 1 csomag élesztő (én instantot használtam), összesen 15 dkg kandírozott gyümölcs és mazsola + én még tettem hozzá 1 csomag vaníliás cukrot. 
Úgy készítettem, ahogy Ritmusnál olvastam, először a nedves hozzávalókat kevertem el, aztán a szárazakat, majd elvegyítettem. Igaz nekem nincs kenyérsütő gépem, ezért kézi habverő dagasztó karjával dolgoztam össze a hozzávalókat.
kelesztés előtt
Aztán duplájára kelesztettem, és kivajazott üvegtálban sütöttem meg, mert kuglóf formám sincs. 170 fokon, légkeverésen 40-45 perc alatt. Tűpróbát csináltam, és jónak tűnt. De az egész olyan semmilyen volt. Leginkább egy formátlan cipóra hasonlított.

Aztán mikor fölvágtam, hát abban sem volt sok örömöm. Teljes csalódásnak éreztem az egészet. A belseje sem olyan szép légiesnek látszott, mint amit régebben boltban vettem, és a héja is túl vastagnak tűnt. Megkóstoltuk, és végül is ízre nem volt rossz, főleg miután házi baracklekvárral megkentük.
Kudarcnak éreztem a próbálkozásomat. Persze nekem egy kudarc nem elég egy napra, ezért még egyszer megpróbáltam úgy, hogy a tojás sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd a vajjal, úgy dolgoztam össze a többi hozzávalóval. Megint kelesztés, aztán sütés.... és a végén még egy bodag!! Úgy kell nekem!! Szomorú vagyok, és az idei évre letettem a további panettone kísérletekről. 
Karácsonyra viszont szeretnék igazi angol karácsonyi pudingot készíteni. Remélem az jobban sikerül. Lesz összehasonlítási alap is, mert hoztunk egy igazi karácsonyi pudingot Angliából. Kíváncsian várom, hogy melyik lesz a jobb, és remélem nem sülök fel azzal is, mint a panettonéval :(.