2014. május 28., szerda

Padlizsánpizza


Katinál láttam meg ezt a finomságot, és azonnal felvettem a mielőbb kipróbálandók listájára. Nem pontosan úgy készítettem, ahogy Kati, de ennyi szabadság mindenkinek jár :). Ebben a formában a szétválasztó étrendbe is beillik, 4 óra utána a várakozási idő. Ja, és nem mellesleg valami isteni finom. Köszönöm Katinak, megosztotta velünk Tesója Kinga receptjét - egyúttal Kingának is köszönet :)!! 
Én ma vacsorára  2 padlizsánból készítettem, mert ez csak próba adag volt, igaz, így is tele lett vele egy tepsi. 
A padlizsánokat megmosás után kb. 1,5 cm-es szeletekre vágtam, a szeleteket kevés val meghintettem, és szűrőbe tettem, hogy kicsepeghessen a leve. Utána egy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral, és a szárazra törölgetett padlizsánszeleteket egymás mellé fektettem.

Mindegyiket megkentem Combino kész paradicsomszósszal.

Fittimo fokhagymás sajtot szeleteltem, majd a szeleteket vékony csíkokra vágtam, ezeket a sajtcsíkokat elosztottam a paradicsomos padlizsánszeleteken. A sajtra apróra vagdalt lila hagyma következett, arra 1-1 szelet hegyes erős paprika. A padlizsán szeletek felére ezután nagyon vékony virslikarikákat (3-4 db-ot), másik felére kb. 10 dkg felcsíkozott lehelet vékony sonkát halmoztam.
A legvégén egy-egy szeletke baconnel takartam be a halmokat,
majd irány a 200 fokra előmelegített légkeverésre állított sütő. Kb. 10 percig így sült, de aztán megemeltem a hőfokot 250 fokra, és addig sütöttem, míg a bacon szépen megszínesedett a tetején, a sajt megolvadt alul, a padlizsán megpuhult és isteni illatok terjengtek a konyhában. 
Nagyon vártam, hogy kóstolhassam, és majd elolvadtam a gyönyörűségtől olyan finom volt. Imádom a pizzát, ezzel a változattal ki tudom váltani a hétvégi "bűnözős" pizzát, mert mindennek ellen tudok állni, csak a pizza csábításának nem. Ezentúl lelkiismeretfurdalás nélkül ehetem legkedvencebb ételemet. Még egyszer köszönöm Kati :)!!

Babérleveles fehér krumplileves, avagy Rózsi mama féle krumplifőzelék-leves



Mióta többnyire testkontrollosan eszünk, párom már többször kérte, hogy főzzek Rózsi mama féle krumplifőzeléket. Eddig mindig visszautasítottam, mert ahhoz tej is kell. A tej meg a krumpli viszont  testkontrollban nem férnek össze, mert az egyik fehérje, a másik meg szénhidrát. 
Ma más levesnek való hirtelen nem jutott eszembe, mint pár szem újkrumpli 2 szál répával és 2 szál petrezselyemgyökérrel. De mert megint késésben voltam az ebéddel, olyan módon kellett előkészítenem, hogy mihamarabb megfőljön. Eszembe jutott, hogy a krumplit és a zöldségeket  uborkaszelőn gyorsan leszelem. 
Aztán mikor a krumpli már le volt szelve, beugrott, hogy a Rózsi mama féle krumplifőzelékhez is vékony szeletekre kell vágni a krumplit. Így mikor a zöldségekkel is végeztem (addig vízforralóban felforraltam a leveshez való 1,7 l vizet) felöntöttem forró vízzel, ízesítettem 3 babérlevéllel, sóval, ételízesítővel és lefedve elkezdtem főzni. 
Kb. 10-15 perc után habarást turmixoltam 2 evőkanál rétes lisztből kb. 1,5 dl hideg vízből meg 2 jó púpos evőkanál tejfölből (a testkontroll táblázat szerint a tejföl zsiradék, de csínján kell vele bánni), és azzal besűrítettem a levest. Még pár perc főzés, hogy a liszt se maradjon nyers, és máris tálalhattam. Isteni finom levesünk lett. Kétféle tésztát, (mákosat és káposztásat) készítettem utána második fogásnak.
A szénhidrátos ebéd után 3 óra a várakozási idő.

2014. május 26., hétfő

Spárgás-petrezselymes linguine

A hét végén vettem egy csomag (500 gr) fehér spárgát. Apa mikor meglátta, kikötötte, hogy ilyet az Ő tányérjára nehogy merészeljek tenni, mert ezt Ő ugyan meg nem eszi. Eltelt a hétvége és végül nem került a tányérunkra a spárga. Szombaton nem volt először időm, aztán meg kedvem a főzéshez, vasárnap meg a betervezett gyros és tzatziki  mellett rántott húst követelt drága Párom, hát azok készültek, melléjük apró újkrumplit  sütöttem.
De ma ebédre csak elővettem a spárgát.  Elpattintottam és vékonyan meghámoztam a szárát, aztán akkorákra vágtam, mint a zöldbabot szoktam. Megtisztítottam és apróra vágtam 5 gerezd új fokhagymát, felaprítottam egy nagy csokor friss petrezselyemzöldet és elkezdtem a "spárgamártás" készítését. 
Kevés olajon megdinszteltem a fokhagymát és a spárgát, közben ízesítettem val, ételízesítővel, őrölt borssal, és kevés chili porral. Felöntöttem 3-3,5 dl forró vízzel és fedő alatt főztem kb. 10 percig, amíg a durum linguini is megfőtt (500 gr, szokásos Zepter módszerrel). Akkor botmixerrel pürésítettem a spárgát, beleraktam a friss petrezselyemzöldet, épp csak összerottyantottam, aztán belekevertem a kifőtt tésztát. 
Apa rákérdezett, hogy ugye nem AZ van a tésztán, de őszintén megmondtam, hogy ez biza AZ. Megegyeztünk, ha megkóstol egy falatot és nem ízlik, akkor eszik pirítóst zöldségekkel. Egy falatot felcsavartam Neki az én tésztámból, először csak megszagolta, és húzogatta a száját, aztán megkóstolta, és a végén csak evett belőle - kétszer szedett. Igaz megszórta még chilivel, pedig eredetileg is csípős volt. Kifejtette, hogy azért ez nem lesz a kedvence, de én annak is örültem, hogy megette :).
3 óra utána a várakozási idő.

2014. május 22., csütörtök

Csevap salátával


Van már a blogon csevap recept, de ez olyan finom volt, hogy megérdemli a megörökítést. Főleg, hogy nagyon jól passzol a testkontrollos étrendbe.
Hozzávalók: 
kb. 1,1 kg darált sertéscomb, 1 és 1/3 fehér kanál só, 1 hatalmas, nagyon apróra vágott hagyma, 1 púpos teáskanálnyi őrölt bors.
Ezeket jó alaposan összedolgoztam, kis rudakat formáltam belőle 
és 250-275 fokra állított nagy felületű infra grill alatt szép pirosra sütöttem minden oldalát. Ebből a mennyiségből 18 db csevap lett.
Hozzá egy nagy tál saláta készült
1 szép tömör fej jégsalátából, 1 kígyóuborkából, 2 fej vékonyra szelt lila hagymából, és kb. 40 dkg nagyobb szemű, de kemény  cherry paradicsomból.
Az öntethez 
4 nagy púpos evőkanál majonézt,  ugyanannyi 20 %-os tejfölt elkevertem két kis citrom kifacsart levével, sóval és borssal. 

A tányérra szedett salátát picit megsóztuk, utána megöntöztük az öntettel, jól elkevertük és a megsült csevap rudakkal megvacsoráztuk. Vérré vált bennünk :)!!
Várakozási idő utána 4 óra.

Praktika: Az alumínium grilltálcát alulról bevontam alufóliával (fényes fele mutasson a grilltálca felé), hogy a kioldódó húsnedvek és zsiradék ne süljön oda a tepsihez, amin a sütőbe toltam. Így a tepsit egyszerű elmosni, a grilltálcát meg csak kidobom az alufóliával együtt.

Sonkás-baconös "rakott" karfiol-karalábé


A vasárnapi csirkepörkölthöz pároltam meg egy fej karfiolt és egy nagyobb karalábét. Először a pörkölt gőzében párolódott 20 percig, akkor szerettem volna feltálalni, de még nagyon keménynek bizonyult, ezért a pörköltet akkor tésztával és kovászos uborkával ettük meg. A karfiol és a karalábé pedig kevés víz hozzáadásával párolódott közben puhára, majd kihűlés után a hűtőbe került másnapig. Másnap egy jó kis rakottas lett belőle a tészta nélküli húsleves utánra.
Hozzávalók: 
1 fej rózsáira szedett karfiol és egy hatalmas megtisztított, felkockázott karalábé kevés sós-ételízesítős  vízben megpárolva, pici olaj a sütőpapír kikenéséhez, 15 dkg leheletvékony pulykasonka csíkokra vágva, 4 db L-es tojás, pici só,  1 nagy poharas 20 %-os tejföl, 1 csomag (20 dkg) szeletelt bacon.
Egy kis tepsit (21*29 cm) kibéleltem sütőpapírral (a könnyebb mosogatás végett), a papírt néhány csepp olajjal kikentem. Erre terítettem a lecsepegtetett párolt zöldségeket, mindenütt megszórtam csíkokra vágott sonkával. A négy tojást összeturmixoltam egy jó púpos evőkanál tejföllel és pici sóval, és a sonkás zöldségre öntöttem. A maradék tejföllel lesimítottam és betakargattam a bacon szeletekkel. 250 fokos sütőben alsó-felső fokozaton szép pirosra sütöttem. Három szép adag lett belőle. Örültem, mert Apának és Legkisebbikemnek is nagyon ízlett :)
Ja, majd el felejtettem: testkontrollban 4 óra a várakozási idő utána.

2014. május 18., vasárnap

Csibemáj kíméletes főzése

Két gyönyörű házi csirkét sikerült vennem tegnap a csarnokban a vasárnapi ebédhez, mindkettőnek szép nagy mája volt. Nem akartam sem a levesbe, sem a csirkepörköltbe belefőzni, hogy  ne legyen máj íze az ételnek (Legkisebbikem utálja a májat), és ne keményedjen élvezhetetlenre.
A két májhoz 4 dl vizet forraltam kevés sóval, ételízesítővel és őrölt borssal, ebbe engedtem bele a megtisztított májakat. Fedő alatt forraltam 2-3 percig, aztán a tűzről levéve a forró fűszeres vízben tartottam az ebéd tálalásáig (kb. 10-15 percig). Akkor tányérra szedtem és felszeleteltem. Isteni, krémesen puha és fűszeres volt. Tettünk belőle a levesbe és a csirkepörkölt szaftjába is. Szinte elolvadt a szánkban :). Ezután csak így fogom készíteni!!


2014. május 17., szombat

Padlizsános-kolbászos rántotta


Még mindig a szétválasztó étrend keretében, vacsorára készült ez a fogás. Csak nekem. A többiek padlizsán nélkül kérték a rántottát és kenyeret is ettek hozzá, én a kenyeret kihagytam. Azért került bele egy egész padlizsán, hogy biztosan jól lakjak  kenyér nélkül is. Sikerült :)!

Hozzávalók: 1 pici fej hagyma, fél hegyes erős paprika, kevés olaj, 1 kisebb hámozott, apróra vágott padlizsán, só, bors, néhány szelet füstölt kolbász, 3 tojás
A megtisztított, felaprított hagymát és apróra vágott paprikát megdinszteltem, majd a padlizsánt is hozzátettem. Sóztam-borsoztam és gyakran megkeverve hagytam kicsit puhulni, majd a kolbász szeleteket is hozzáadtam és addig sütöttem, míg a padlizsán megpuhult. Akkor öntöttem rá a pici sóval elhabart tojást és inkább lágy, mint kemény rántottává sütöttem.  Nem sok kolbászt tettem bele, de még így is adtam át pár szeletet Apának. A fiúk jobban odavannak a kolbászért. Nekem elég, ha beleadja az ízét az ételbe. Így utólag végig gondolva egy kis citromos saláta jó lett volna hozzá.
A felső kép vakuval készült, úgy jobban látszanak a padlizsán darabok a rántottában. Az alsó vaku nélkül, "kicsit" tompább. 
Ha nem lenne benne kolbász 3 óra lenne utána a várakozási idő, de így 4 óra.

2014. május 13., kedd

Mai vacsoránk: Rántott süllőfilé fokhagymás-petrezselymes burgonyával, házi kovászos uborkával

Legkisebbikemben ugyan felmerült, hogy való-e egyáltalán a kovászos uborka a rántott süllőhöz, de kóstolás után minden kétsége elmúlt. 
A halat Legnagyobbikom hozta még szombat este megtisztítva, kibelezve.


Másnapig a hűtőben pihent becsomagolva. Akkor kifiléztem, gerincét, fejét, és két első úszója melletti háromszög alakú húsát még vasárnap megsütöttem hagymával-szalonnával.  A 18 db gyönyörű hófehér bőr nélküli süllőfilét besózva bezacskóztam és a hűtő  0 fokos rekeszébe tettem (eredetileg tegnapig, de a tegnapi foghúzás elvette a kedvem a nagy főzéstől, ezért csak ma vacsorára került elő).  Ma teljesen hagyományosan (liszt, kevés sóval elhabart tojás, zsemlemorzsa)  bepaníroztam a süllőfiléket, majd forró olajban - de a hőt mérsékelve - szép pirosra sütöttem. Papírtörlővel bélelt tálon csepegtettem le. 
A petrezselymes krumplin változtattam egy cseppet. Keresztlányom ballagásán ettünk olyan petrezselymes krumplit, amiben egy leheletnyi fokhagyma íz volt érezhető, és ez nagyon tetszett, ezért most én is tettem egy ici-pici fokhagyma granulátumot a megfőtt krumplihoz, mielőtt a kevés olajban picit átpirított, megborsozott petrezselyemzölddel  összekevertem. Kifejezetten jót tett neki.
Az uborkát én tettem el, ezt is szokásos módon. Anyukám lepett meg a múlt vasárnap apró, dirrekt kovászolni való kígyó uborkákkal és hatalmas csokor, a kertjükben termett, illatos, friss kaporral. A megérett kovászos uborka finom volt a vacsora mellé. 

Betegségemről

Már többször megemlítettem a blogban, hogy egy nagyon makacs arcüreggyulladás kínoz. Sem a felírt antibiotikumok, sem az arcüreg öblítés nem hozott gyógyulást, hiába járkálok február óta orvosokhoz. Fül-orr-gégészhez, aki szerint fogászati probléma okozza a bajt. Fogászokhoz, akik szerint egészen biztos, hogy nem fogászati probléma. Fogászati röntgenek, arcüreg röntgenek után április végén ct vizsgálaton is átestem, ami ugyancsak az arcüreg fedettségét mutatta, illetve, hogy az érintett oldalon az utolsó fog körüli rész felritkult és bedomborodik az arcüregembe. Így annak ellenére, hogy a fogorvosok szerint biztos, hogy nem fogászati probléma okozza a gyógyulni nem akaró betegséget, arra a döntésre jutottam, hogy megválok a kérdéses fogtól. Tegnap átestem a foghúzáson, ami kiütött kicsit, de szerencsére nem annyira, mint egy évekkel ezelőtti...

Most bizakodva várom, hogy meggyógyulok végre. Ha mégsem így történik, akkor vár rám még egy menet a fül-orr-gégészeti klinikán. Legutolsó látogatásomkor ugyanis a fül-orr-gégész doktornő beutalót adott műtéti javaslattal. Szerinte, ha a fogászati beavatkozás nem hozná meg a várt gyógyulást, akkor esélyem van rá, hogy ciszta van az arcüregemben, amit endoszkópos műtéttel tudnak gyógyítani.
Remélem arra már nem lesz szükség, mert már az arcüreg mosás sem volt egy leányálom, biztos nem lenne kellemes az a "kis" műtét sem. Drukkoljanak, hogy ne legyen rá szükség :)!!
(kép a Google-ról) 

2014. május 11., vasárnap

Narancsos pácban érlelt grillcsirke

A Bernitől kapott csomagból választottam pácot a tegnapi vacsorához. 
Eredetileg sütőzacskó is volt mellékelve a fűszerkeverékhez, de azt nem használtam fel, egyszerűen alumínium grillezőtálcán sütöttem meg a csirkedarabokat a sütőben nagy felületű infra grill alatt. A múltkori grillezés óta nagyon tetszik ez a sütési mód, tegnap még Apa is úgy nyilatkozott, hogy az így sütött csirke sokkal finomabb a hagyományosan sütöttnél. 
A fűszerkeverék tartalmát nagyjából sikerült lefordítanom: só, hagyma, cukor, paprika, curry, fokhagyma, fehér mustármag, feketebors, oragano, kardamom, zeller, petrezselyem, gyömbér. 
Persze a felsorolás nem teljes, mert volt olyan, amit a fordító nem tudott értelmezni, ezért az eredeti listát is mellékelem, hátha érdekel valakit.
A páchoz kicsavartam még két nagy narancs levét, tettem még hozzá kevés chili port, fokhagyma granulátumot, meg kb. 2 evőkanálnyi olajat. Alaposan összekevertem és a csirkedarabokra öntöttem. Ja, majd elfelejtettem, 6 darab farrészes csirkecombot daraboltam három részre, aztán a húsokat a csontokra merőlegesen körben bevágtam még 2-3 helyen, hogy a pác minél könnyebben beledolgozhassa magát, illetve könnyebben átsüljön. 
Kb. 1-1,5 órát álltak a húsok a pácban, utána 275 fokra előmelegített nagy felületű  infra grill fokozaton oldalanként kb. 15 percig sütöttem, felülről a második sínre tolva a tepsit. Először az alsó combok és három farrész került a sütőbe, utána a felső combok és a maradék 3 farrész. 

A fiúk hagymás krumplit és salátát kaptak hozzá.




Én a testkontroll jegyében párolt zöldséget (brokkoli-karfiol-sárgarépa) és salátát.


A salátában egy tömör jégsaláta fele, 1 fej lilahagyma, 1 piros hegyes paprika, 1 nagy hegyes-erős paprika, 2 nagy paradicsom volt. Az öntetben 1 kis citrom leve, 2 csipet só, 1 evőkanálnyi olaj és őrölt bors volt.

2014. május 8., csütörtök

Szendvics bagetten

Igaz, ezt nem kellett főzni (csak a tojást), de a fiúk olyan lelkesedéssel ették, hogy érdemesnek tartom a megmutatásra. 
Hozzávalók 3 nagyon éhes pasinak: 4 db Lidl-s bagett, Flora margarin, lapkasajt szeletek, trappista sajt szeletek, 1-1 csomag szeletelt Herz téliszalámi és paprikás szalámi, néhány keményre főtt tojás (forrás után 10 perc), csemege uborka és piros arany (jelen esetben csípős).
A bagetteket hosszában háromba vágtam, megkentem margarinnal. A téliszalámi alá lapkasajtot, a paprikás szalámi alá trappista sajtot raktam, majd a tojáskarikák következtek, rá az uborka és végül a piros arany pötty.
Mire fényképeztem volna, az egyik tálca szendvics már el is fogyott. 
Készítés közben úgy megkívántam ezt a finomságot, hogy én is ilyen szendvicset vacsoráztam, csak az én "rávalóim" teljes kiőrlésű magos kenyérre kerültek.

2014. május 7., szerda

Ajándékot kaptam :)

Tegnap csomagot kaptam egy kedves rendszeres Olvasómtól Bernitől, aki Moldovában olvassa a blogomat, és mondhatom baráti kapcsolatban vagyunk. Rendszeresen hozzászól a bejegyzéseimhez itt a blogon és a Facebookon is, aminek én persze nagyon örülök. Főleg, ha olyan visszajelzést kapok, hogy elkészítette valamelyik ételemet, és nagyon jól sikerült :) Nemrégiben írt nekem, hogy adjam meg a címemet, mert ha Magyarországon járnak küldene nekem egy kis moldáv finomságot. Hogy a Kicsikéim itt voltak, teljesen kiesett a fejemből a dolog, de Berni volt olyan kedves, újra emlékeztetett. Tegnap aztán megérkezett a csomag, megpakolva pácokkal, fűszerekkel, szószokkal, újságokkal, panko morzsával.

Kedves Berni, innen is nagyon szépen köszönöm a csodás ajándékot!!  

Mindent ki fogok próbálni, csak kell egy kis idő, mire mindent kiszótárazok. Tegnap már nagy izgalommal nekifogtam :)! Aztán a recepteket majd hozom az elkészült ételekről.

2014. május 6., kedd

Padlizsános-zöldséges rizs hot madras curryvel, paradicsomos uborkasalátával


Nagyon hasonlóan készítettem már padlizsános-currys rizses húst, ami ITT olvasható. Most a szétválasztó étrend jegyében hús helyett mirelit zöldborsó-sárgarépa keverék került ebbe a finom egytálételbe. 
Hozzávalók: kevés olaj, 1 fej felaprított hagyma, 1 szép feszes padlizsán hámozva, apróra vágva, 45 dkg finomfőzelék alap (sárgarépa-zöldborsó), 25 dkg (2 főzőtasak) paraboiled rizs, 5-6 dl forró víz, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, 2 fehér kanál hot madras curry por, chili por és őrölt bors ízlés szerint. 
Először a hagymát dinszteltem meg, majd rádobtam a padlizsánt, megszórtam ételízesítővel és sóval, pár perc párolás után hozzáöntöttem a borsó-répa keveréket. Amikor az is felforrósodott, a rizs következett a főzőtasakokból. Lepirítás után felöntöttem forró vízzel, fűszereztem hot madras curry porral, őrölt borssal és chili porral,  majd 20 percig főztem, amíg a rizs az összes levet magába szívta.

Mellé uborkából és paradicsomból dobtam össze egy gyors és finom citromos öntetű salátát.
1 kígyóuborkát és 4 paradicsomot feldaraboltam, ízesítettem egy kis citrom levével, 1 evőkanálnyi olajjal, sóval, borssal, fokhagyma granulátummal és jól elkevertem. Állni hagytam, míg elkészült a rizs.

Első fogásként zöldhagymás-petrezselymes karfiolkrémlevest főztem, amit pirított kenyérkockákkal tálaltam.
Hozzávalók: kb. 40 dkg rózsáira szedett friss karfiol (de jó a mirelit is),  pici olaj, 5 vékony szál zöldhagyma felkarikázva, 1 fehér kanál szárított petrezselyemzöld, 2 fehér kanál só- és adalék mentes fűszerkeverék  (nem jut eszembe a neve, de csupa szárított zöldség), kb. 1,3 liter forró víz, 1 evőkanál rétes liszt, 
pici olajon megpirított kenyérkockák

A zöldségeket megfőztem a fűszeres vízben, sűrítettem egy evőkanál rétes liszttel, majd krémesre turmixoltam. Néhány perc forralás után pirított  kenyérkockákkal tálaltam.


A szénhidrátos-zöldséges ebéd után 3 óra a várakozási idő.

2014. május 5., hétfő

A hét vége ünnepléssel telt :)

Eseménydús hétvégén vagyunk túl. 
Szombaton Keresztlányunk elballagott  a középiskolából, az Ő ballagásán, illetve az azt követő ünnepi ebéden vettünk részt - Sikeres vizsgákat kívánunk, és azt is, hogy  az általa kiválasztott és legjobban vágyott Építész szakra vegyék fel a Budapesti Műszaki Egyetemen.
Még szombaton felköszöntöttük Párom Édesanyját az Anyák napja alkalmából.
Isten éltesse sokáig Édesanyáinkat!!
Vasárnap az én Anyukámat köszöntöttük, illetve Gyerekeim engem köszöntöttek Anyák napja alkalmából.
Vasárnap este pedig mi köszöntöttük ünnepi vacsorával Legkisebbikemet, aki 28 éves lett.
Utólag, innen is boldog születésnapot kívánok :)!

(Kép a Google-ról)

2014. május 2., péntek

Zöldborsós-gombaszószos kagyló tészta

Egyszerű szénhidrátos étel készült ma ebédre, zöldborsós-gombaszószos tészta.
Tegnapelőttről volt még brokkolikrémleves, tegnapról csontleves, ha valaki levesre vágyott ezek közül választhatott előtte (én egy tálka brokkolikrémlevest választottam, így az egész ebédem testkontrollos maradt).
A zöldborsós-gombaszósz hozzávalói: 1-2 evőkanál olaj, 1 fej felaprított hagyma, 30 dkg mirelit zöldborsó, 25 dkg gomba, 0,5 liter meleg víz, só, ételízesítő, őrölt bors ízlés szerint, 4 evőkanál tejszín, fél piros kaliforniai paprika, két fél hegyes erős paprika (mindkettő magház felöli vége volt) nagy csokor petrezselyemzöld + 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld
valamint 1 csomag (fél kg) durum kagylótészta, 1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, pici olaj
Kevés olajon megdinszteltem kissé a felaprított hagymát, majd hozzáöntöttem a borsót. Addig pároltam együtt, míg a borsószemek átforrósodtak. Ekkor a megtisztított, cikkekre vágott gombát krémesre turmixoltam fél liter jó meleg vízzel, és ezzel a sűrű gombapéppel öntöttem föl a borsót. Sóztam, kevés ételízesítőt és őrölt borsot tettem bele és főztem pár percig, csak utána került bele a kockákra vágott kaliforniai paprika és a felaprított petrezselyemzöld. A legvégén kevés tejszínnel ízesítettem, amivel csak pár másodpercig forraltam, beletettem a szárított petrezselyemzöldet, belekevertem a forrás után 15 percig főzött kagyló tésztát és petrezselyemzölddel díszítve tálaltam.

2014. május 1., csütörtök

Grillezett tarja párolt zöldségekkel, grill padlizsánnal május 1-én


Május elseje alkalmából ma tarját grilleztünk, meg padlizsánt. Igaz nem az udvaron, hanem a sütőben, ez azonban semmit nem vont le az értékéből. Köretként rengeteg zöldséget pároltam meg.
Először tegnap este pácot készítettem a felszeletelt tarjához.
A pác hozzávalói: 1 nagy citrom kifacsart leve, kb. ugyanannyi olaj, 1-1 teáskanál őrölt kömény, feketebors, 2 teáskanál fokhagyma granulátum, 1/2 teáskanál chili por (sót direkt nem raktam a pácba, hogy ne vonja ki a nedvességet a húsból)
Ezzel a páccal jó alaposan bekentem a nem túl vastagra szelt, csont nélküli tarját. 
A csontot kivágattam a hentessel, finom csontlevest főztem belőle (rengeteg zöldséggel, Zepter gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 25 perc alatt).  Tészta nem került bele, úgyhogy testkontrollos maradt a leves is.


A bepácolt tarja szeleteket üveg tálban, fóliával letakarva hűtőbe raktam, felhasználás előtt két órával kivettem, hogy felmelegedjen kissé. 
Közben megtisztítottam, feldaraboltam a zöldségeket a párolt zöldséghez. 
Hozzávalók: kevés olaj, 6 db sárgarépa, 5 db hagyma, 4 db gomba, 1 db cukkini, 1 piros kaliforniai paprika, 1 sárga tv paprika, 2 hegyes-erős paprika, sertéssült fűszerkeverékem ízlés szerint.
Először a hagymát, sárgarépát, vastagra szelt cukkinit és gombát dinszteltem meg, majd fűszereztem és 1 dl víz hozzáadásával fedő alatt takarékon pároltam kb. 15 percig. Utána tettem hozzá a paprikákat, jól elkevertem és további kb. 10 perc alatt megpuhítottam.
A grillezett padlizsánhoz 1 feszes padlizsánt felszeleteltem és ugyancsak sertéssült fűszeremmel beszórva szűrőbe tettem, hogy kiengedje keserű levét.
A sütőt infravörös nagy felületű grill fokozatra kapcsoltam és 250 fokra, melegedni. Először a picit megolajozott padlizsán szeleteket sütöttem meg - sülés közben egyszer megfordítva, utána a hússzeleteket is, mindkét oldalukat 12-12 percig, aztán pár percig az elzárt, nyitott ajtajú sütőben pihentettem tálalás előtt - és ekkor sóztam is őket. Az alatta összegyűlt szaftot serpenyőben kiforraltam, azzal locsoltuk meg evés közben a húst. Isteni ebédünk volt, bár jobban meg kellett dolgoztatnunk a rágóizmainkat, mint egy olyan sültnél, ami másfél-két órát töltött a sütőben. 
A húsos-zöldséges ebéd után 4 óra a várakozási idő.