2014. szeptember 28., vasárnap

Tejfölös-tárkonyos fehér krumplileves csipetkével


Rendhagyó vasárnapi ebéd készült ma nálunk a gyorsaság és egyszerűség jegyében. Tárkonyos fehér krumplileves csipetkével, tejszínes-tejfölös habarással, ami után Apa túrógombócot kapott, mi meg Legkisebbikemmel halas-rákos-paradicsomos tésztát ettünk.
A leveshez tisztítás és megmosás után negyedekre, majd vékony szeletkékre vágtam 4 db krumplit, 2-2 sárgarépát és petrezselyem gyökeret,  negyed zellergumót, fél fej hagymát, és egy darabka hegyes erős paprikát. Fazékba raktam a zöldségeket és felöntöttem 3 liter forró vízzel. Ízesítettem val, borssal, ételízesítővel, szárított tárkonnyal és petrezselyemzölddel, és forrás után 10 percig főztem, majd beleraktam 3 fél marék 8 tojásos szárított csipetkét, és 15 percig főztem. Addigra megfőttek a zöldségek, a krumpli és a csipetke is, ezért behabartam 2 evőkanál rétes lisztből, 1,5 dl tejszínből és 3 evőkanál tejfölből, meg pici hideg vízből turmixolt habarással. Kiforraltam, közben még ízesítettem egy nagy csipet szárított tárkonnyal és csipet sóval és tálalhattam is.
Apa túrógombóca a szokásos módon készült
A mi halas-rákos-paradicsomos tésztánk mártásához felhasználtam 1 olajos tonhal konzervet, 1 piripiris olajos szardínia konzervet, 250 gr mirelit garnélát (glazúrjég nélkül 200 gr), fél fej felaprított hagymát, egy darabka apróra vágott hegyes-erős paprikát, fél liter 100 %-os paradicsomlevet, sót, pici sót, és csiliport, 1-1 nagy csipet szárított oregánót és bazsalikomot. Mellé egy csomag szarvacska tésztát főztem meg szokásos módon. 
A halkonzervek olaján megdinszteltem a hagymát és hegyes erős paprikát, ráraktam a halakat, rákot, lepirítottam kicsit (eléggé fröcskölt), majd felöntöttem paradicsomlével, fűszereztem és pár percig főztem.  Kicsit zupásnak néz ki, de nagyon finom volt :)!!
 

2014. szeptember 25., csütörtök

Kapros-tejfölös cukkinikrémleves


Ez a leves a "gyorsan valami forrót, mert rögtön megfagyok" jegyében született egy öreg, vastaghéjú cukkiniből, amit megtisztítottam, kimagoztam, és nagyon apróra vágtam - így a súlya 550 gr volt. Fazékba raktam, felöntöttem 1,2 liter forró vízzel, fűszereztem sóval, ételízesítővel, pici csili porral, 2 kávéskanál fokhagyma granulátummal és 1,5 fehér kanál szárított kaporral. Forrás után 5-6 percig főztem, majd botmixerrel összeturmixoltam. Habarást készítettem 1 evőkanál lisztből, fél evőkanál keményítőből, kb. 1 dl hideg vízzel és kávéskanálnyi olajjal, ezzel besűrítettem a levest. Tettem még bele 3-4 evőkanál 20 %-os tejfölt, aztán megint összeturmixoltam, hogy a habarás és a  tejföl is egészen elvegyüljön benne. Még néhány perc forralás és már ehettem is ezt a selymesen krémes, ízes levest. 
Második fogásnak kelkáposzta főzelék készült, amihez az ünnepről megmaradt csirkepörköltet, vagy sült virslit lehetett választani. 

2014. szeptember 24., szerda

Tejfölös-sonkás-sajtos croissant

Friss leveles tésztából készítettem a mai reggelit. Olyan hideg volt, meleg reggelire vágytam és jól esett a sütő melege is. 
2 csomag bolti  leveles tésztát 4-4 egyenlő részre osztottam. Mind a 8 tészta vastagabbik oldalára tettem 1-1 evőkanál tejfölt, majd elosztottam rajtuk 18-20 dkg csíkokra vágott sonkát. Vastagabbik felénél kezdve felcsavartam a tésztát (a végeit kicsit behajtottam, hogy ne folyjon ki belőle a tejföl), sütőpapírral bélelt sütőlapra pakoltam. Mindegyik kifli tetejét megkentem tejföllel, pici Himalája sót pergettem rájuk, és jó bőven megpakoltam durvára reszelt trappista sajttal - kétfélével, zsírossal és félzsírossal vegyesen. 250 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem, aztán nagyon vártam, hogy langyosra hűljön, és meg tudjuk kóstolni. Nagyon ízlett a családnak. Legkisebbikem már megrendelte a következő adagot :)

Férjem szülinapjára

innen a blogról is minden jót kívánok, utólag is. 
Az ünnepi esemény tegnap volt, és végül nagyon jól sikerült, bár egész nap késésben voltam, a vacsorával is kapkodtam, attól féltem, teljesen elszúrom az egészet. De végül kis késéssel csak elkészültem mire teljes létszámban együtt volt a család, - ami persze a gyerekek segítsége nélkül nem sikerült volna :)!!

Legnagyobbikom születésnapja ma van, az este Őt is megköszöntöttük, ma szűk családi körben ünnepelnek Párjával, de innen is szeretettel köszöntöm!

Zsocikám, boldog szülinapot, az Isten éltessen Téged is sokáig,
 jó egészségben és boldogságban!!

Az ünnepi vacsoráról nem készült fénykép, de csupa olyan étel került asztalra, ami már szerepel a blogon: 
- tárkonyos csirkeraguleves tejfölösen, citromosan (csirkemellből, sok zöldséggel, csipetkével)
- csirkepörkölt (a csirke combjaiból, szárnyaiból és farából), tészta - eredetileg nokedli lett volna 
   mellé, de sem időm sem erőm nem maradt rá :(
- rántott csirkemell, zöldséges rizs
- uborka saláta (tejföl)
A teljes menü házi csirkéből készült.

2014. szeptember 21., vasárnap

Gomba 3 az 1-ből

Aki a blogomat olvassa tudhatja, hogy imádom a gombát. Családom többi tagja azonban nem rajong érte. Főleg Legkisebbikem utálja, de Apa megeszi, sőt van, hogy kifejezetten ízlik Neki. 
Tegnap olyan gyönyörű friss, hófehér és illatos apró csiperkét találtam, hogy nem hagyhattam ki, vettem is egy fél kilót, ebből készült a mai ebéd egyik része. Azért arra odafigyeltem, hogy a többiek is finomat ehessenek. 
A gombás menü a következőkből állt: Tejszínes-tejfölös gombaleves, gombás rizs, gombás-sonkás-sajtos töltelékű rántott karaj.
Tegnapról volt még csontleves cérnametélttel, Legkisebbikem azt ehetett első fogásként. Apa - legnagyobb örömömre - becsatlakozott mellém és gombalevest evett.
A mai ebédre készült még a fenti gombás cuccokon kívül tejes-vajas krumplipüré, rántott karaj és sajttal-sonkával töltött rántott karaj. Így mindenki elégedetten kelt fel az asztaltól.
Mindenből kevés készült, mégis legalább még egyszer mindenből tudunk enni.
A gombaleves a szokásos módon készült, mint pl. ITT
Hozzávalók: egy közepes fej hagyma fele apróra vágva, 25 dkg szeletelt csiperke, pici olaj, só, bors, ételízesítő ízlés szerint, 1,5 púpos evőkanál liszt, kb. 1 dl tejszín, 1,5 liter víz, 3-4 nagy evőkanál 20 %-os tejföl,  szárított petrezselyemzöld, 5 dkg apró levestészta (kis virág).
A gombás rizs hozzávalói: a hagyma másik fele apróra vágva, pici olaj, 20 dkg szeletelt csiperke, só, bors, ételízesítő, 15 dkg shusi rizs, 3-3,5 dl meleg víz, szárított petrezselyemzöld.
Ez is szokásos módon készült, először megdinszteltem a hagymát, ráraktam a gombát, sóztam, borsoztam, addig pároltam, míg zsírjára sült, akkor ráraktam a rizst, elkevertem , majd vízzel felöntöttem és 15-20 perc alatt készre főztem.
A 2 szelet gombával-sonkával-sajttal töltött karaj töltelékének hozzávalói: pici olaj, 5 dkg szeletelt csiperke, 5 dkg sonka, pici só, 2 szeletke (5*2*0,5 cm) trappista sajt. 
A szeletelt gombát pici olajon és pici sóval megpároltam, hozzátettem a csíkokra vágott sonkát, azzal is összesütöttem pár perc alatt, majd hagytam kihűlni. 
A  hússzeletek egyik felére tettem a gombás-sonkás töltelékből egyformán elosztva, ráfektettem egy-egy vastagabb szeletke sajtot, a másik felét ráhajtottam, hústűvel összetűztem, bepaníroztam (a hús széleinél duplán), majd kisebb serpenyőben hevített bő olajban, fedő alatt,  de a hőt mérsékelve szép aranybarnára sütöttem. 
Ugyanígy jártam el a sajttal-sonkával töltött karajnál, ott egy-egy nagy sonkaszeletbe csomagoltam a sajtszeletet, úgy fektettem szép nagyra kivert hússzeletekre, ráhajtottam, összetűztem és ugyancsak duplán bundáztam a húsok szélét. Sütni azt is úgy sütöttem fedő alatt, mint a gombásat.

2014. szeptember 20., szombat

Kuruc pecsenye

 

Nem tudom honnan kapta a nevét ez a finom étel, mert nem hiszem, hogy a kuruc időkben használtak volna mustárt, de ki tudja... Én a Planétás kártyák lapozgatása közben leltem rá, és egyből elhatároztam, hogy ezt kipróbálom. 

 Vettem is egy szép tarját, amiből 6 dupla szeletet vágtam, kiterítettem a húsokat, majd gyengén megsóztam mindkét oldalukat. Aztán a belső oldalakat megkentem 1-1 mogyorószemnyi mustárral, ráfektettem egy nagy szelet Dulano csemege sonkát kettévágva, a húsokat összetűztem hústűvel, paprikás lisztbe forgattam, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre raktam. A sütőpapírt minden hús alatt egy-egy evőkanálnyi olajjal megkentem, aztán a húsokat először megmártottam kicsit benne, majd megfordítottam, hogy az olajos felük legyen felfelé.

180 fokra előmelegített, sütőbe tettem, de kb. fél óra múlva 200 fokra emeltem a hőt, mert nem sült eléggé a hús, de nekem még így is kb. 1,5 óra kellett, hogy ilyen szép pirosra, puhára de mégis szaftosra  süljön a kuruc pecsenyém. Sült krumplit készítettem mellé köretnek. 
A tarja csontjából, meg a holnapra vásárolt hosszúkaraj csontjából isteni leves készült a pecsenye elé első fogásnak (szokásos jelzések után 25 percig főztem gyorsfőző fedővel, aztán sós vízben megfőzött cérnametéltre szűrtem).


2014. szeptember 17., szerda

Csilis babkrémleves virslivel, brokkolis-sonkás- vagy mákos tészta



Nem sok időm volt ma főzőcskézni, ezért gyorsan kivitelezhető ebéd készült. Ma megint valami melengető levesre vágytam, de most az a ritka dolog fordult elő velem, hogy még sárgarépám sem volt itthon, tegnap megfőztem az utolsó kettőt. Ma meg szintén idő hiányában nem jutottam ki a piacra. Estére szétnézek a Tescoban, mert zöldség és gyümölcs is kell.
Szóval megint a kamrában nézelődtem és megláttam két babkonzervet.

Tudom, tegnap lencse volt (utolsó cseppig el is fogyott :)!!), ma mégis ez a két bab indította be a fantáziámat. Gyorsan felbontottam  a két konzervet, kis fazékba öntöttem mindkettőt, aztán a dobozokat kiöblítettem és a vizet is a fazékba öntöttem. Botmixerrel teljesen szétcsapattam a babot, aztán az egészet átnyomtam egy szűrőn, hogy a rengeteg babhéjdarabka ne zavarja a leves élvezetét. A lé mennyiségét annyi vízzel pótoltam ki, hogy összesen 1,5-1,6 liter krémlevesem legyen. Felforraltam, tettem bele kevés Himalája sót, natúrvega ételízesítőt (ami csupa szárított zöldség, mindenféle adalékoktól mentes) fokhagyma granulátumot, csiliport és főztem pár percig, míg felkarikáztam a belevaló virslit (3 szál bécsit), meg odatettem a brokkolit párolódni a brokkolis-sonkás tésztához. Beletettem a virslikarikákat, majd habarást készítettem 3/4 kávéscsésze hideg vízből és 1 teáskanál keményítőből, ezzel sűrítettem kicsit a levesen. A virslivel és habarással csak kb. 3 percig főztem, végül 1 teáskanál szárított petrezselyemzöldet raktam bele, egyet forraltam rajta és már tálalhattam is.
Az egyik második fogásnak mákos tésztát készítettem a kifőtt tészta feléből, mert Apa már napok óta nyúz érte. Ezt nem írom le, mindenki össze tudja keverni a főtt tésztát (4 tojásos rövid metélt, forrás után 7 percig főzve takarékon) mákkal meg porcukorral. 


És a brokkolis-sonkás tésztára se pazarolnék túl sok szót, ami a főtt tészta másik feléből készült, hisz van már ilyesmi a blogon, pl.  itt. A mai annyiban különbözik, hogy kevés olajon pároltam a brokkolit fokhagyma granulátummal és csiliporral  ízesítve, nem volt hozzá pirított bacon, és most sajtot se reszeltem rá, anélkül is finom volt.

2014. szeptember 16., kedd

Mai ebédünk: Csipetkés-kolbászos lencseleves, rántott sertés szűz húsos sushi rizzsel


Olyan borongós reggelre ébredtünk ma, legszívesebben fel se keltem volna. Szürke volt az ég, és kifejezetten hűvös volt. Egyből arra gondoltam, hogy valami tartalmas leves segítene a kedélyállapotom helyreállításában. Délelőtt aztán szétnéztem a kamrában, találtam egy fél csomag lencsét, így máris megvolt, miből lesz a leves. Gyorsan forró vízbe áztattam a lencsét, aztán megpucoltam a zöldségeket, hagymát, fazékba pakoltam mindent, felöntöttem 2,5 liter forró vízzel, fűszereztem Himalája sóval, ételízesítővel, fokhagyma granulátummal és kevés csípős fűszerpaprikával. Beledobtam még egy fél szál csabai kolbászt is 6 darabra vágva, aztán felforraltam. Amikor forrt, beletettem még a száraz csipetkét, lezártam a fazekat a gyorsfőző fedővel és szokásos jelzések elérése után 15 percig főztem a levest takarékon. A fazekat visszahűtöttem, kinyitottam, majd a levest újra felforraltam és besűrítettem egy kevés habarással. További néhány perc forralás után már ehettünk is. 
Hozzávalók: 250 gr lencse, 1 kisebb fej hagyma felaprítva, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 2,5 liter forró víz, 1 fehér kanál Himalája só, 1,5 fehér kanál ételízesítő, 1-1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, és csípős fűszerpaprika, fél szál csabai kolbász, 10 dkg 8 tojásos száraz csipetke
a sűrítéshez:  1 púpos evőkanál rétes liszt, kb. 1,5 dl hideg víz, 1 evőkanálnyi olaj, 1 púpos kávéskanálnyi csípős fűszerpaprika.
A második fogás 2 db sertés szűzpecsenyéből készült, ami összesen 45 dkg volt. Még a hét végére vettem, hátha a család mást is enne a körömpörkölt helyett. De nem akartak mást enni, ezért a szűzpecsenyét a mai napig a 0 fokos rekeszben tároltam, nehogy baja legyen. Ma aztán lehártyáztam és felszeleteltem, legalábbis azokat a részeket, amik alkalmasak voltak szeletek kivágására. A többit egész apró darabokra vágtam, és azt találtam ki, hogy a rántott szűzpecsenye mellé köretként készülő párolt rizsbe főzöm bele. 
A húsos sushi rizs hozzávalói: 4-5 evőkanál olaj, 1 közepes fej hagyma, kis tálkányi apróra vágott szűzpecsenye, 250 gr sushi rizs (a Lidlb-en találtam a múlt héten),  kb. 7,5 dl meleg víz, Himalája só, ételízesítő, őrölt bors és szárított petrezselyemzöld ízlés szerint
A felaprított hagymát megdinszteltem az olajon, ráraktam az apró húst, és sütöttem néhány percig. Hozzáadtam a rizst, azt is pirítottam rövid ideig, majd felöntöttem meleg vízzel, fűszereztem, és lefedve takarékon 18-20 percig főztem. Tálalásnál tálkába nyomkodtam, úgy borítottam tányérra. 
Érdekes ez a sushi rizs, olyan apró kerek szemű, mint az olasz Arborio, de azzal ellentétben a folyadékot egyszerre hozzá lehet önteni, mégis olyan szépen külön maradnak a szemek, mint a paraboiled rizsnél. Az Arboriót első próbálkozásnál azzal rontottam el, hogy egyszerre öntöttem alá az összes folyadékot, lefedtem 20 percre, mint a paraboiledet szoktam, aztán mire legközelebb ránéztem egy hatalmas masszává állt össze az egész.  Ez a rizs viszont szép is és finom is, még akkor is, ha nem szusi készült belőle :). 
A rántott húshoz a vastag szűzpecsenye szeletek  (kb.2-2,5 cm/db) mindkét oldalát megszórtam pici Himalája sóval, fólia alatt óvatosan kiklopfoltam, aztán szokás szerint lisztbe-kevés sóval elhabart tojásba-zsemlemorzsába forgattam és forró olajban, de a hőt mérsékelve szép pirosra sütöttem, törlőpapírra szedve lecsepegtettem és utána tálaltam a húsos rizzsel. Csemege uborkát ettünk még mellé. Apa azt mondta ilyen ebédet akár vasárnap is szívesen megenne, meg a hét minden napján :).

2014. szeptember 15., hétfő

Karfiolos tojáslepény, céklapuding, gyöngytyúkleves és egyebek


A múlt héten Legkisebbikemék nyaralni voltak, én meg hanyagoltam kicsit a blogot. Persze azért nem éheztünk Apával, sőt újdonsággal is próbálkoztam.Többnyire hagyományos ételek készültek, amik már szerepelnek a blogon, úgyhogy olyat nem is fényképeztem. Pl. karfiollevest, amit most idő hiányában gyorsfőző fedővel főztem. De ami mégis különlegessé tette, az az volt, hogy "normál üzemmódban, fedő alatt felforraltam levest, zöldségekkel, sóval, borssal ízesítve, mint egy húslevest, akkor beletettem a szárított készen kapható 8 tojásos csipetkét, csak utána zártam le a fedőt és onnan számítva főztem 7 percig a levest. Kicsit tartottam tőle, hogy szétfő a csipetke, de nem, sőt :) al dente maradt :), finom volt. Második fogásnak akkor Apa kérésére tejfölös-pörcös tészta készült, - én reszelt sajtot is tettem rá. Vacsira karfiolos-virslis-sonkás tojáslepényt sütöttem, amit meg sem akartam mutatni, de aztán meggondoltam, mert finom volt, annak ellenére, hogy a kerámia serpenyőben sütve lekapta kicsit a közepét. 
Hozzávalók: 5 db szép nagy, levesben előfőzött karfiol rózsa, 1 kisebb fej hagyma felaprítva, kevés olaj, 1 pár bécsi virsli vékonyra szeletelve, 4 vékony szelet fokhagymás karaj (LIDL) vékony csíkokra vágva, 5 db tojás, himalája só. 
Először a hagymát dinszteltem meg kevés olajon, aztán ráraktam a virslit-sonkát, kicsit megpirítottam, aztán a karfiolrózsák következtek, amiket fakanállal apróra böködtem a serpenyőben. Azt is lepirítottam kicsit, aztán ráöntöttem a kevés sóval elhabart tojásokat. Megvártam, míg fordíthatóvá vált, aztán lapáttal fellazítottam - lehet, hogy több olaj kellett volna alá, akkor nem kapta volna így oda - tányérra borítottam, a tányérról pedig visszacsúsztattam a serpenyőbe. A másik oldalát is megsütöttem és már ehettünk is. Apa is megette, pedig inkább a laza, lágy rántottát szereti.
Következő nap tejfölös gombalevest készítettem csipetkével, meg resztelt csibemájat krumplipürével, azt csípős csalamádéval tálaltam., de csak a felét bírtuk megenni.  Másnap megettük ebédre a gombaleves maradékát, meg a resztelt máj  maradékát hidegen, friss kenyérrel és ecetes almapaprikával. Így megint isteni ebédünk volt. (Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy mikróban megmelegítettem a reszelt májat. - Olyan szaga lett, mint a kutyakajának, a kukában landolt.)
Délután rám tört a próbálkozási vágy. Egy ismerőstől kaptunk egy hatalmas céklát, úgy gondoltam kipróbálom milyen lenne a céklapuding. Egyszer régebben már készítettem parajpudingot, az nagyon ízlett, hát most a céklával is megpróbálkoztam. Megtisztítottam a hatalmas céklát - gumikesztyűben, mert az első vágás után szinte azonnal mindenem piros lett. Felvágtam, mint a krumplit szokás, és kb. 2-2,5 dl víz, kevés só és őrölt kömény hozzáadásával főztem egy jó darabig.  Nem néztem az időt, de kb. 40-45 percig. Kevés víz volt még alatta, és nem is volt még igazán puha a cékla, de nem volt türelmem tovább várni, nekiestem botmixerrel és krémesre csapattam, aztán otthagytam, hogy kihűljön. Amikor hidegre hűlt megkóstoltam és finomnak találtam. Nem akartam túlspekulálni, meg lusta voltam receptet nézni hozzá, ezért tettem bele 2 evőkanál 30 %-os tejszínt, meg két egész tojást, még leheletnyi őrölt köményt és egy pici csipet sót,  ezekkel jó habosra turmixoltam, és margarinnal kikent kis tálakba pakoltam. A tálakat meleg vízzel feltöltött tepsibe, és irány a 150 fokra előmelegített sütő, ahol kb. 1 órát töltöttek a lágyan remegő pudingjaim. 1 óra elteltével már nem remegtek olyan lágyan, ezért kivettem őket, és persze azonnal meg kellett kóstolnom. Azonnal be is kanalaztam belőle kettőt, mert nekem nagyon ízlett. Apa utálja a céklát, így ezt nem kóstolta meg. 



A negyedik napon a krumplipüré maradékát alakítottam át fokhagymás-petrezselymes burgonyakrém levessé :) - fő a takarékosság alapon. Második fogásnak padlizsános-cukkinis-kolbászos-paradicsomos  masnitészta készült, hasonlóan EHHEZ, csak az egyik padlizsán helyett cukkini került bele és a végén összekevertem a tésztával.

Az ötödik napon zöldbabfőzeléket főztem jó fokhagymásan, csilivel ízesítve, már magában is elég fűszeres volt, de Apa kedvére sütöttem mellé egy kis baconös virslit. 
A hatodik napon már nagyon vártuk haza a Gyerekeket, hát megfőztem végre, amit Apa már kér egy ideje, mert Legkisebbikem is azt mondta, az jó lesz "fogadó ebédre". Így mi már szombaton megkóstolhattuk a vegyes sertéspörköltet, amit 8 körömből, 6-6 farokból és fülből és 1 csülökből főztem, úgy kezdve, mint a sima körömpörköltnél. Most a körmöket csak félbe vágtam, illetve amelyiknek volt, a végéről levágtam a nagy bütyköt (mindezt késsel és nem bárddal, nehogy szilánkos legyen).  És most először odatettem a körmöt, mert úgy gondoltam, a félbe hagyott körmöknek több idő kell. Aztán kb. fél-háromnegyed óra főzés után tettem bele a farkokat, újabb fél óra után a füleket, majd  legvégül a falatnyi darabokra vágott csülköt. Összesen 4,5-5 órán át főztem, úgyhogy minden vaj puha lett, a húsok szinte leomlottak a csontról, és a lé is olyan ragadós, ahogy azt kell. Először csak kenyérrel és savanyúsággal kóstoltuk, de mire Legkisebbikem is megjött, krumplit is főztem hozzá. 

A fogadó ebéd első fogása gyöngytyúkleves lett. A csarnokban vettem egy szép tisztított gyöngytyúkot, feldaraboltam, sok zöldséggel főztem meg gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 25 perc alatt. Hagytam még 5 percet állni, aztán visszahűtöttem a fazekat és a levest rászűrtem a    közben megfőzött csigatésztára. A tészta főzővizét ugyancsak sóval, összekötözött petrezselyemzölddel és zöldpaprika darabkával tettem ízesebbé.


Hát ennyi volt a múlt hetünk, most egy bejegyzésbe összesűrítve. 

2014. szeptember 7., vasárnap

Garnélás-szardíniás fodros rövidmetélt - csípősen


Megint egy rákos-tésztás étel.  Mostanában nagyon rá vagyok kattanva. Ezt a finomságot vacsorára készítettem, önző módon csak magamnak - Apa mást evett, Legkisebbikemék meg tegnap elmentek nyaralni.
Hozzávalók:  
1 doboz piri-piris olajos szardínia konzerv olajával együtt, 250 gr mirelit tisztított garnéla (glazúr jég nélkül 200 gr) 1 kisebb fej lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma,  8 szelet hegyes erős paprika, 1 csapott fehér kanál himalája só, 3 db hámozott feldarabolt paradicsom, 1-1 csipet bazsalikom és oregánó.
200 gr 4 tojásos fodros rövid metélt, 5 dl víz, pici olaj, 3/4 csapott fehér kanál himalája só,
A tésztát szokásos módon főztem meg, forrás után 7 perc alatt, aztán félrehúztam amíg elkészült a mártás.
A mártáshoz apróra vágtam a lila hagymát, fokhagymát, és megdinszteltem a szardínia olaján. Ráraktam a leöblített, lecsepegtetett rákot, és addig sütöttem erős tűznél, míg átforrósodott, ekkor megsóztam, amitől egy kis levet engedett. Hozzáadtam a paprika szeleteket és a szardíniát, amit aztán a fakanállal szétnyomkodtam. Legvégül a hámozott, feldarabolt paradicsom került bele, meg 1-1 csipet bazsalikom és oregánó. Kb. 7 percig hagytam még főni, aztán belekevertem a tésztát. Tálaláskor friss bazsalikomlevelekkel díszítettem és belakmároztam belőle. Vérré vált bennem! :)


2014. szeptember 5., péntek

Rántott patisszon, Himalája só, leves franciazöldség keverékből grízgaluskával

Mamától kaptunk a múlt hét végén két patisszont is a sok más mellett. Ma azon törtem a fejem mi legyen az ebéd, aztán ahogy nézelődtem a kamrában megláttam a patisszonokat. Arra gondoltam, régen volt rántott zöldség, rántott patisszon meg még soha - legalábbis mióta a blog megvan. Ezért ma ez került sorra. Hogy előtte legyen valami kis bemelegítés, francia zöldségkeverékből főztem levest. És hogy ne mindig tészta legyen a levesbetét, ma grízgaluskával gazdagítottam. 
És van még egy újdonság, amivel tegnapelőtt ismertetett meg közelebbről Legnagyobbikom Párja, mégpedig a rózsaszín himalája só  (a kiemelt részre kattintva olvashatók jótékony hatásai). Hát  én ettől teljesen el vagyok bűvölve. Először bizalmatlan voltam vele - mármint a sóval :) - de miután elolvastam a róla szóló ismertetőt, teljesen magával ragadott. Egyből lecseréltem még a kis sószóróban is a sót, hogy az asztali sózáshoz is egészségesebb sót használjunk. Köszi Melcsi :)!!


De visszatérve az ebédre... A patisszon héja olyan kemény, maga a zöldség meg olyan lehetetlen alakú, hogy a hámozást új módon közelítettem meg. Először alaposan megmostam a patisszon héját, szárazra töröltem konyhai törlőpapírral, aztán nagyon éles késsel levágtam a csumáját és héjastól felszeleteltem a zöldséget. Utána zöldséghámozóval vékonyan levágtam a szeletek héját, vágódeszkára fektettem, és éles késsel körbevágtam a magházat a közepén. Ezután besóztam  - persze a rózsaszín sóval  :) - és tálban állni hagytam. Amikor a sótól már jól megizzadt, lisztbe, kevés sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgattam, és közepesnél kicsit erősebb tűzön, szép lassan sütöttem, hogy teljesen átsüljön a patisszon, ne csak a bunda legyen sült. Sültkrumplival tálaltam. Finom volt, a patisszon "húsa" olyan volt, mintha egy tömörebb húsú halat rejtettem volna bundába, ízre viszont elég semleges volt, tulajdonképpen a bunda vitte a prímet rántott patisszon ízében.
A leveshez kevés olajon megdinszteltem kb. 25-30 dkg mirelit  franciazöldség keveréket kevés sóval, ételízesítővel, őrölt borssal, mélyhűtőből kivett felaprított petrezselyemzölddel, beleraktam egy darab hegyes-erős paprikát, majd felöntöttem kb. 1,5 liter vízzel. Forrás után kb. 10 percig főztem, aztán apró grízgaluskákat szaggattam bele teáskanál hegyével, amik kb. 17-20 perc alatt alaposan megdagadtak (1 tojáshoz 3 evőkanál grízt tettem, pici sót, borsot, szárított petrezselyemzöldet, csipetnyi sütőport és kb. 1 evőkanálnyi olajat).

2014. szeptember 3., szerda

Megint 2 az 1-ből

Csirkecombból készült ma ebéd nálunk (1 kg - 5 alsó és 4 felső comb). Először megfőztem levesben (gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 7 perc), aztán párizsiasan megsütöttem. Zöldséges rizs volt a körete. Gyors, olcsó és finom volt.

Utóirat 09.04 csütörtök.
Még gazdaságosabbá tette, hogy ma is ez volt az ebéd, csak egy kis párolt káposztát készítettem hozzá, azzal egészítettük ki.