2015. november 30., hétfő

Advent

Az idei év életem legrosszabb éve volt. Februárban meghalt szeretett Férjem, ez fenekestül fordította föl az egész életünket. Minden megváltozott, minden nagyon rossz lett. Kisebb lakásba kellett költöznünk, mert Párom nélkül az előzőt nem tudtuk fenntartani. Le kellett zárni a cég ügyeit, és családi problémák is nehezítették az életünket.  Minden baj, gond, intézni való a nyakamba szakadt, azok is, amiket azelőtt Drágám intézett. Sok kérdésben kellett döntenem, hogy végül jól vagy rosszul döntöttem ? - ki tudja. 
Azt reméltem az adventi időszak - bár Párom nélkül nagyon nehéz - békés, csendes lesz. Ember tervez... Már az első adventi vasárnapunk sem úgy sikerült, ahogy terveztük. Boldogság és béke helyett bosszúságot és csalódottságot hozott. Persze egy idő óta már érezhető volt a változások szele, de azért csak szíven ütött a dolog. Már látom, hogy az idei évben nálunk elmarad a karácsony.  Nem veszünk fát sem és nem tervezek vendéglátást sem. Legkisebbikemmel ketten, vagy legfeljebb még Barátnőjével fogjuk csendben "ünnepelni" a "szeretet ünnepét". 
Ki gondolta volna tavaly, hogy az volt az utolsó igazi boldog karácsonyunk együtt?? Hogy egy ereje teljében lévő,  sportos fiatalembert ilyen hirtelen elragad a halál :'( ? Januárban még nagyot nevettünk együtt, amikor többedszer megkérdeztem, hogy "ugye milyen szép fényes a karácsonyfánk?"
2014 utolsó közös karácsonyfánk - mellette még látszik megismerkedésünk 40. évfordulójára kapott rózsacsokor
Aztán néhány hét, és mindennek vége lett. A boldogságnak, a nevetésnek, az örömnek. "Csak" fájdalom maradt, ami azóta sem enyhül és nem múlik. Nálam legalábbis nem. A gyerekek igyekeznek továbblépni, élik az életüket. Csak azt nem értem, miért neheztelnek rám, amikor az Apjukat emlegetem, és sírok miatta. Annyira HIÁNYZIK, hogy nincs arra szó. 
Az este azért meggyújtottuk az első adventi gyertyát. Igaz koszorúnk nincs, csak egy négyes mécsestartónk. Az este még díszítetlenül égett az első gyertya, ma egy kis adventi díszt raktam köré. Ennyi lesz az idei évi karácsonyi díszítésünk.  
Kívánok minden kedves Látogatómnak békés(ebb), örömteli és boldog adventi készülődést. 

2015. november 24., kedd

Házi magyaros pizza

 

Legkisebbikem már napok óta pizza után sóvárog, ezért magyaros pizzával vártam haza. Nem csináltam sokat, csak két tepsi pizza lett, de még későbbre is maradt háromnegyed tepsivel. 
Hozzávalók.
A tésztához:
20 dkg hét végéről maradt főtt krumpli, 1,5 dl krumpli főzőlé, 50 dkg liszt (fele-fele arányban rétes és finom), 1 csomag instant élesztő, 1 kávéskanál cukor, fél fehér műa. kanál só, 1-2 löttyintésnyi olaj. 
A pizzaszószhoz:
1 nagy hagyma negyede apróra vágva, pici olaj, 1 csipet só, 7 dl házi paradicsomlé, 1/2 fehér műa. kanál fokhagyma granulátum, 2 fehér műa. kanál szárított zöldség (minden mentes ételízesítő), 2-2 csipet szárított oregano és bazsalikom, 1 fehér műa. kanál csípős fűszerpaprika, még kevés só és pár csepp folyékony édesítőszer
Feltétek: 
1 fej közepes lila hagyma fél karikákra vágva, 1,5 hegyes erős paprika fél karikákra vágva, 4 szelet Pikok tarja és 2 szelet sonka kisebb darabokra vágva, 42 szelet gyulai kolbász, 6 szelet bacon félbe vágva, 35 dkg reszelt trappista sajt. 
A tésztával kezdtem. A krumplit összeturmixoltam a főzőlevével, a kapott pépet meglangyosítottam a mikróban. Hozzáadtam a liszteket, instant élesztőt, cukrot, sót, majd 1-2 löttyintésnyi olajat, és sem túl puha, sem túl kemény tésztává dagasztottam.  (Lehet, hogy az autentikus pizzatészta rajongói rosszallóan fogadják, hogy krumplit is tettem a tésztába, de mi szeretjük a krumplis kelt tésztát. Isteni a pizza ropogós széle, egy kis krumplis mellékízzel.) Kb. 30-35 fokosra állított sütőbe tettem megkelni. 
Amíg kelt, megfőztem a pizzaszószt. A felaprított hagymát kevés olajon üvegesre dinszteltem egy csipet sóval, majd felöntöttem a házi paradicsomlével. Beletettem az ízesítőket, és takarékon szép sűrűre főztem. Közben előkészítettem a feltéteket. 
Kb. fél óra alatt megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen kettéosztottam, kinyújtottam és két sütőlapra fektettem. Megkentem pizzaszósszal, meghintettem reszelt sajttal, elosztottam a pizzákon a hagymát, tarját, sonkát, kolbászt, bacont és erős paprikát, a maradék sajttal megszórtam és nagyon forróra (275 fok) melegített légkeveréses sütőben (legalsó és negyedi sín) szép pirosra sütöttem, a sütőlapokat egyszer megcserélve. Isteni lett, ropogós tészta, finoman csípős feltétekkel. Legkisebbikem szerint finomabb volt, mint a rendelt. 

Torták

A hét végére két tortát sütöttem. Egyiket - a fehéret - Mamának, Férjem Édesanyjának szülinapjára, a másikat - a csokisat - Olivér névnapjára. 
A fehér úgy készült, mint Szüleim házassági évfordulós tortája. A különbség csak annyi volt, hogy a tésztába belereszeltem egy citrom sárga héját, és a krémrétegekre kandírozott citrushéjat szórtam, olyat, ami a torta tetején is látható. 
A csokis pedig  a Tomikának kikísérletezett 3. csokitorta receptje alapján készült, azzal a különbséggel, hogy másfélszeres mennyiségű krémet készítettem, azzal vontam be kívül is a tortát olvasztott csoki helyett. A díszítést pedig a Mama tortájából kimaradt tejszínes krémmel oldottam meg.

2015. november 23., hétfő

Tőkehal csípős paradicsomos mártásban

Néhány hete vettem egy kiló fagyasztott alaszkai tőkehalfilét. 12 nem túl nagy filét találtam a zacskóban. Készült már belőle fish and chips Hugh Fearnley-Whittingstal receptje alapján, meg rántott tőkehal is. De még mindig maradt 3 db halfilé a csomagban. Ebből készítettem egy finom csípős, mediterrán ízesítésű paradicsomos mártást.
Hozzávalók: 
3-4 evőkanál olaj, egy nagy hagyma negyede és 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 20 dkg szálkáitól megszabadított tőkehalfilé kockákra vágva, só, kb. 7 dl 100 %-os házi paradicsomlé, pár csepp folyékony édesítő, 2 fehér kanál szárított zöldség (minden mentes ételízesítő),  2-3 csipet szárított oregano és bazsalikom, kevés csilipor, 3 karika hegyes erős paprika magház felöli vége - hogy biztosan csípjen :)
A felengedett halban kitapogattam azt a csíkot, ahol a szálkák húzódtak és éles késsel kivágtam a szálkacsíkot, aztán kis kockákra vágtam a halhúst. (Persze a halakban sose szabad megbízni, bár azt hittem minden szálkától sikerült megszabadulnom, azért egy szálkát mégis találtam a mártásban.)
A felaprított hagymákat kevés olajon megdinszteltem egy csipet sóval, majd ráraktam a haldarabokat, azt is meghintettem kevés sóval és sütöttem egy-két percig. Ezután felöntöttem paradicsomlével, beletettem az ízesítőket és készre főztem kb. 10-12 perc alatt.
Mellé kb. 33 dkg 4 tojásos orsó tésztát (egy XL-es csomag fele) főztem meg a Zepter tésztafőzés szabályai szerint.
Finom lett ez a halas paradicsomos mártás, illatra és ízre is nagyon hasonlított a tengeri herkentyűs mártásra.  Legkisebbikemnek is nagyon ízlett!

2015. november 22., vasárnap

Olivér első névnapja


Tegnap szegedi kis Unokánk is ünnepelt, 
Olivérnek névnapja volt. 
Olikám, Isten éltessen sokáig!
névnapi főzőcskézés Anyával

2015. november 21., szombat

Tomi ma 7 éves :)!



Első Unokánk Tomi ma ünnepli  7. szülinapját
már igazi nagy Fiú! 
Boldog szülinapot Tomikám,
Isten éltessen sokáig! 

Sajnos az idén nem lehetünk Veled, mint az elmúlt két évben, de nagyon szeretlek és Tatuska is nagyon szeret onnan fentről. 
Gondolatban Veled vagyunk. 
Egy kis képösszeállítással szeretnélek köszönteni

Tomika megszületett 2008.11.21.


Tatuska első találkozása Tomikával 1 hetesen
"szerelem" volt első látásra 

Tomika 1 éves kori karácsonya

egy kisfilm egy régi skype-olásról 2010.05.03

Tomika 2. születésnapja

Tomika 3. születésnapja
 
Tomika 4. születésnapja

Tomika 5. születésnapja


Tomika 6. születésnapja


Tomika 7. szülinapja

2015. november 14., szombat

Csirkemellcsíkok sonkás sajtszószban, spagettivel


Első pillantásra nagyon fehérnek tűnik ez a csirkemelles-sonkás-sajtos mártás, de higgyék el nagyon finom lett. A tévében láttam valami tasakos csirkemelles-sajtszószos étel hirdetését, ma valami olyasmit szerettem volna készíteni a saját elképzelésem szerint. De hogy még ízesebb legyen egy kis sonkát is csempésztem bele. Ebből a mennyiségből 2-4 ember jóllakhat, attól függően, mennyire éhesek. 
Hozzávalók:
- Diónyi vöröshagyma nagyon apróra vágva, vagy lereszelve, 2-3 evőkanál olaj, egy fél  csirkemell filé (24-25 dkg) - lapjában nagyon vékony szeletekre, majd nagyon vékony csíkokra vágva, 1 fehér műa. kanál ételízesítő (vagy kevés só), 10 dkg vékony csíkokra vágott sonka, kb. 1/3 vödör 20 %-os tejföl (kb. 25-30 dkg), ugyanannyi víz, mint tejföl, kb. 15 dkg reszelt trappista sajt, kb. 1-1,5 dl hideg víz,  2 teáskanál étkezési keményítő. 
- 1 liter forró víz, 1 fehér műa.kanál só, 1-2 ek. olaj, 50 dkg durum spagetti
A spagettit Zepter módszer szerint megfőztem. Újraforrás után kikapcsoltam a tűzhelyet, 8-9 percig hagytam a kikapcsolt lapon a lefedett edényt. Közben párszor átkevertem a spagettit, hogy ne tapadjanak össze a szálak.
A hagymát pici olajon megdinszteltem, majd ráraktam a vékony csirkemellcsíkokat és fehéredésig sütöttem. Akkor hozzátettem az ételízesítőt és a sonkát, azzal is sütöttem 1-2 percig, majd felöntöttem a tejföl víz keverékével és beleraktam a reszelt sajtot. Forrás után 10 percig főztem, majd besűrítettem a kevés hideg vízben feloldott keményítővel. Pár perc főzés után már ehettem is. 
Legkisebbikem csak estefelé ér haza a munkából, remélem Neki is ízleni fog. 

Utóirat: Legkisebbikem először bizalmatlanul nézte, hogy mi van szószban, rákérdezett, hogy gomba van-e benne. Kóstolás után 3 tányérral evett belőle  :) 


 Mindig jobban szerettem csontos csirkemellet venni. Otthon lefejtettem a bőrét, majd a két fél filét is, hogy szépek maradjanak, úgy fagyasztottam le. A mellcsontokból (esetleg a bőrrel együtt) finom levest lehet főzni, úgyhogy azt sem dobtam ki soha, az is mehetett bezacskózva, feliratozva a fagyasztóba. Mostanában a fél filéket külön-külön kis uzsonnás tasakba csomagoltam, úgy raktam nagyobb fagyasztó zacskóban a mélyhűtőbe (természetesen felirattal és dátummal ellátva).  A mellfilékből mindig annyit veszek ki, amennyi éppen kell. Mostanában általában elég 1 fél csirkemell filé egy-egy ételhez. Félig kiengedett állapotban szép vékonyra szeletelhető, csíkozható.

2015. november 3., kedd

Tepertős muffin

Mostanában nem hoztam konyhai bejegyzést, nem sok kedvem van a blogoláshoz (se). Csak Unokáimról írtam, Páromról, és meghirdettem a számunkra feleslegessé vált dolgainkat, hátha egy kis pénz lenne belőle - sajnos eddig nem sok sikerrel :(.
Persze azért főztem, de csak a régi jól bevált ételeket vettem sorra, amik már szerepelnek a blogon amiket a gyerekek is szeretnek.  A hűvös idő beálltával szívesen sütöttem pogácsákat is. Töpörtyűset, sajtosat, krumplipüré maradék eltüntetésére krumplisat. Legkisebbikem mindig sajtosat enne, az a kedvence, csakúgy, mint Tomikának és Ádámkának. Mikor skype-olás közben megemlítettem legutóbb, hogy krumplis pogácsát sütöttem, rákérdeztek, hogy nem sajtosat, mert az az Ő kedvencük. 
Ma a hűtőben nézelődve, megláttam egy zacskóban egy kevés töpörtyűt, amit kb. 2 hete kaptunk Szüleimtől. Akkor jót ettünk belőle, de a maradék azóta is ott várta a hűtőben, hogy mi lesz a sorsa. Miután megláttam, megnéztem a neten, hogy találok-e töpörtyűs muffin receptet, mert elhatároztam, ha igen, azt sütök. Nincs most kedvem órákig vacakolni, hajtogatni-pihentetni, mint a múltkori töpis poginál. Meg most nem is volt akkora mennyiségű a töpörtyű, ami a pogihoz kellett volna. 
És találtam ITT, köszönet érte. De mert nem akartam olyan sok muffint készíteni, ezért csak fél adagot kevertem ki, azt is kis eltéréssel, mert - ahogy említettem - nem volt itthon csak kb. 20 dkg töpörtyű. 
Az én tepertős muffinom ezekből állt össze:
20 dkg tepertő, 5 dkg margarin, 25 dkg félfogós liszt, 1 tojás, 3 dl tej, kb. 8 dkg 20 %-os tejföl, 1/2 csomag sütőpor, 1 fehér műa. kanál só, 1 púpos kávéskanál őrölt bors.
Késes robotgéppel először a töpörtyűt daráltam finomra, majd hozzátettem a margarint, sütőporral elkevert lisztet, tejfölt, tejet, sót, borsot, és jól átforgattam, hogy rendesen elkeveredjen a massza. 
Papírkapszlival bélelt sütőformába kanalaztam. 18 adagra sikerült osztanom. 
175-180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam, és 25 percig sütöttem. Az utolsó 9 percben a hőfokot visszavettem 150 fokra, mert már nagyon pirosodtak a muffinok. 
Alig vártam, hogy megkóstolhassam, így még melegen nekiláttam. Kívül finom ropogós, belül omlós, nagyon finom muffin lett. Teljesen olyan, mint egy finom omlós töpis pogi, csak nem volt vele annyi cécó. Mindenkinek szívesen ajánlom.