2016. március 31., csütörtök

"Mexikói" rizseshús csirkemellel


Többször készült hasonló étel, mióta írom a blogot. Mégis felteszem, de inkább csak azért, mert elégedetlen vagyok a rizsek minőségével. Régebben a Lidl-ben kapható paraboiled rizst használtam mindenhez. 
Soha nem volt mászkos, nem főtt túl, mindig pergős, gyönyörű és finom volt a vele készült étel. Az utóbbi időben viszont, mióta új márka, a Tiradell került a Lidl polcára  azóta nemcsak a márka más, de ennek a rizsnek az íze is. Először nagyon meglepődtem, mert a vele készült rizses húsnak "füstös" mellékíze volt. A gyerekek ették, de végül Ők is szóba hozták, hogy más lett az íz. Azt hittem, hogy a fakanál lehet a hibás, hogy a gondos mosogatás ellenére is benne maradhatott a füstölt kolbásszal főzött paprikás krumpli íze. De legközelebb is ugyanez a meglepetés ért, pedig direkt olyan fakanállal kavartam meg az ételt, ami még véletlenül sem tárolhatott magában szagokat. És mégis érződött a füstös íz. Aztán egy kínaihoz főztem bő vízben, főzőtasakban a rizst, és akkor ugyancsak érződött az a fura mellékíz. Három próbálkozás után ha megkérdeztem a gyerekeket, hogy legyen-e valami rizses, bőszen tiltakoztak, és inkább krumplis ételt kértek. Aztán vettem 1000 grammos kiszerelésű Yano nevű, hosszú szemű "A" rizst. Annak az íze nagyon finom volt, de legnagyobb óvatosságom ellenére is mászkosra főtt. Pedig nagyon óvatosan, keveset keverve főztem, dupla mennyiségű folyadék hozzáadásával alig 20 percig és mégis. Ma egy másik fajta, Oryza nevű ugyancsak 1000 grammos kiszerelésű "A" minőségű rizsből készült készült a mexikói rizseshús és bár ízre isteni, megint mászkos. Leginkább egy rizspéphez hasonló. Tanácstalan vagyok. Vagy marad a ronda de finom, vagy visszatérek a szép de rossz ízű változathoz. Nem tudom milyen fajta lehet a Lidl-s Tiradell főzőtasakos paraboiled rizs, de kár, hogy már nem a régi jól bevált fajtát árulják.


A mai rizseshús hozzávalói:
2-3 evőkanál olaj, 1 fej felaprított hagyma, 45 dkg mirelit mexikói zöldségkeverék, 35 dkg csirkemellfilé, 33 dkg hosszú szemű rizs, 2 csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, 4-5 csipet oregánó, fél fehér műanyag kanál csípős fűszerpaprika, 7 dl forró víz, 1-2 csipet só, ha szükséges. 
Először a hagymát dinszteltem meg kevés olajon, aztán ráraktam a mirelit zöldséget, hogy teljesen átforrósodjon. Akkor tettem rá a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét. Amikor az is mindenütt kifehéredett, a rizst, amit lepirítottam kicsit, majd felöntöttem forró vízzel, fűszereztem és takarékon (1/12)  20 percig főztem fedő alatt, 1x-2x megkeverve.




Régebbi rizses ételeimből néhány a különbség érzékeltetésére:


Színes-ízes rizseshús

Zöldséges-rizses galamb gombás resztelt galambmáj koronával


2016. március 30., szerda

Lencseleves sonkalében

Az idén sem öntöttem ki a sonka megmaradt főző levét, ma lencselevest főztem belőle zöldségekkel, zabkocka tésztával és kevés maradék sonkával. Nagyon finom lett, kár lett volna kihagyni.
Hozzávalók: 
Kb. 1,5 liter sonka főzőlé, 0,5 liter forró víz, 16 dkg lencse, forró víz a lencse áztatásához, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb fej hagyma és 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprika, 1 csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, 1 evőkanál rétes liszt, kb. 1-1,5 dl hideg víz, 4-5 dkg sok tojásos zabkocka tészta, 2-3 szelet vékony sonkamaradék apró kockákra vágva. 
A sonkalevet vízzel hígítva felforraltam az 5,8 literes fazékban. A lencsét addig áztattam forró vízben amíg a zöldségeket megtisztítottam és feldaraboltam, majd mindent a forró lébe raktam, ízesítettem ételízesítővel és fűszerpaprikával, majd a gyorsfőző fedővel lezártam a fazekat. A pöcök kiugrása után addig hagytam legnagyobb hőfokon a fazekat, míg a termosztát mutatója elérte a zöld mező elejét. Akkor a hőt mérsékeltem (3/12) és kb. 2 percig még így hagytam főni a levest, majd a főzőlapot elzárva még 13 percig. Pár perc múlva, amikor a pöcök magától visszaesett, levettem a fedőt. A leves még mindig forrt. Akkor kevés hideg vízben simára kevertem egy evőkanál rétes lisztet, ezzel sűrítettem a levest. A főzőlapot megint maximumra kapcsoltam és a sűrítés után a tésztát és az apróra vágott sonkát is a leveshez adtam. Amikor buzogva forrt fedőt tettem rá, a tűzhelyet megint kikapcsoltam, 6 percig így hagytam állni és már tálalhattam is. Isteni volt!!

2016. március 29., kedd

Húsvét 2016

Elmúlt az idei Húsvét is, minden különösebb cécó nélkül. Eredeti terveim szerint szerettem volna valami spenótos-húsos újdonságot készíteni, de végül elmaradt az újítás, mert pénteken megfőztem az arra szánt spenótot egy sima spenótfőzeléknek. Aztán szétnéztem a mélyhűtőben, hogy mi legyen  a préda a húsvéti asztalon, mert az idén kihagytuk a húsvéti birka "vadászatot" is. A mélyhűtőben találtam egy gyönyörű falusi kapirgálós kakaskát, amit még Párom Édesanyjától kaptunk. Ez a kakas lett a Húsvét vasárnapi ebéd "sztárja". Finom leves készült az aprólékokból, a vastagjából pedig pörkölt tésztával és salátával. Egyszerű, de nagyszerű volt. Mivel a hétvégénk nem épp szokványosra sikeredett, semmiről nem készült fénykép se vasárnap, se hétfőn.
Vacsorára mindenki azt evett, amit akart. Én egy finom húsvéti szendvicset készítettem magamnak, aminek az alapja két szelet kalács volt. Az egyiket megkentem majonézzel elkevert tormával (a torma csípősségét kiküszöbölendő - mert előző este a torma csípősségétől olyan köhögő rohamot kaptam, hogy azt hittem az lesz az utolsó vacsorám), rá egy szelet sonka, majd egy adag délről maradt fokhagymás öntetű saláta (amiben jégsaláta, kígyóuborka, és piros kaliforniai paprika volt). Erre jött néhány szelet tojás, végül a másik szelet kalács. Igazi élvezet volt ez a szendvics.
Húsvét hétfőn kihagytam a reggelit, egy kávéval indítottam a napot, aztán nagy kényelmesen kigömbölygettem két tepsi egészen apró fasírtgolyócskát. Először ezeket sütöttem meg, majd egy tepsi fölkarikázott fűszeres krumplit is becsúsztattam a sütőbe, ez lett az ebéd. Az ebéd után maradt apró húsgolyócskák délutáni nasiként is nagyon bejöttek a családnak, mert Legnagyobbikomék is átjöttek az édes kis Olivérrel, akit már három hete nem tudtam megdajkálni, mert beteg voltam, nem akartam ráragasztani a bacit. Ma végre újra magamhoz ölelhettem, megszeretgethettem a kis Drágámat. 
És ha már apró húsgolyók, akkor még tovább folytattam az aprózást és két tepsi túrós sajtos "pogit" is sütöttem. Az időmből kitelt, a család meg kitörő lelkesedéssel fogadta, mert régen sütöttem ilyet, pedig nagyon szeretik. 
Édes sütit nem sütöttem, mert drága jó Anyukám megint háromféle sütivel lepett meg bennünket. Zserbóval, kakaós-tejszínes szelettel és Fanta szelettel. Mindhárom nagyon finom volt, szokás szerint.  
Nagyon jó volt az elmúlt hetem, mert Angliában élő két kis Unokámnál már múlt hét hétfőn kitört a tavaszi szünet, így gyakran és hosszan beszélhettünk Skype-on. Most változott a felállás, inkább Ádámkám csörgetett meg, Tomi most többnyire háttérben maradt. Volt olyan nap, hogy kétszer is hívtak és több mint három órán át beszélgettünk. Persze közben rajzoltak, színeztek, írtak, és időnként megmutatták az alkotásaikat. Tatuskáról is sokat beszélgettünk, régi filmeket is néztünk, amin kisebbek voltak, és Tatuska is látható volt Velük.  De volt szójáték, torna bemutató, toronyépítés, X-boxozás, mikor mi, mindennek nagyon örültem. Azt is imádom, ha csak nézhetem Őket. Rettenetesen hiányoznak, többször rákérdeztek, hogy hányat kell még aludni, hogy eljöhessenek hozzánk. Ilyenkor majd meg szakadt a szívem, mert bizony még nagyon sokat kell aludni, hogy újra találkozhassunk, pedig legszívesebben azonnal megölelgetném és összepuszilnám Őket, ahogy Olivérrel ezt ma megtehettem. Remélem a héten még többször felhívnak a kis Drágáim, mert náluk csak jövő hétfőn kezdődik újra az ovi meg a suli.

2016. március 26., szombat

Húsvéti lakoma


A tányéron főtt-füstölt lapocka sonka, kolbász, főtt tojás, ecetes torma, piros kaliforniaia paprika, hegyes-erős paprika, sörretek, lila hagyma, és kígyó uborka. Mellé ünnepi foszlós kalács (nem én készítettem, a mórahalmi Varga pékség terméke, ahol Legkisebbikem dolgozik).
A füstölt-kötözött lapockasonkát (1,9 kg) gyorsfőző fedővel főztem az 5,8 literes fazékban, kis főzőkosárban, 2 liter forró vizet ráöntve, a pöcök kiugrásáig legnagyobb fokozaton, utána 30 percig takarékon (3/12), majd még kb 15 percig hagytam állni, amíg a pöcök magától visszaesett.
A sonkát kivettem, a levéből átöntöttem kb. 1/2 litert a kis Zepter fazékba, abban főztem meg 1 szál lebőrözött csípős füstölt kolbászt, forrás után 15 perc alatt, lefedve, takarékon (2/12). Utána kivettem a kolbászt és a sonkás-kolbászos lében főztem meg 10 db tojást, forrás után takarékon (1/12) fedő alatt, majd hideg vízzel leöblítettem a tojásokat, hogy könnyebben hámozható legyen.
Isteni húsvéti vacsoránk lett!! Mindenkinek ilyen csodás húsvéti lakomát kívánok!!

2016. március 25., péntek

2016. március 24., csütörtök

Egy elfelejtett dal... :'(



" Visszahoz egy régi perc, megidéz egy fénykép,
míg csak élnem kell, sose lesz másképp.
Ugyanaz a fájdalom, ugyanaz az érzés!
Az a búcsúszó, amivel elmész.
Nem számít, hogy hány év messzeség,
az a perc ma sem múlt el még.
Teli voltunk élettel, szabad volt a szívünk,
és én úgy hittem, sose kell félnünk.
Hova lett a boldogság, hova a sok álom?

És ami nincsen már, mért kell, hogy fájjon?
Nem számít, hogy hány év messzeség,
az a perc ma sem múlt el még.
Itt az éjjel, és te nem vagy már velem,
hogy fogd a két kezem, úgy, mint régen!
És ha hívlak, tudom, senki nem felel,

csak egy elfelejtett dal sír a szélben.
Visszahoz egy régi perc, megidéz egy fénykép,
amíg csak élnem kell, sose lesz másképp.
Nem számít, hogy hány év messzeség,
az a perc ma sem múlt el még.
Itt az éjjel, és te nem vagy már velem,
hogy fogd a két kezem, úgy, mint régen!
És ha hívlak, tudom, senki nem felel,
csak egy elfelejtett dal sír a szélben..."
"Egy elfelejtett dal"


h

2016. március 19., szombat

Sonkával-sajttal töltött palacsinta rántva


Tegnap a neten nézelődve láttam hasonlót valahol és nagyon megtetszett az ötlet. A gyerekekkel azt terveltük ki, hogy ma rántott sajt lesz késői ebédre, meg rántott zöldségek, de változtattam a terven, annyira furdalt a kíváncsiság, milyen is lehet ez a sonkás-sajtos tekercs. És mondhatom nem csalódtunk, mert isteni finom. Sült krumplival és majonézzel ettük. 
Hozzávalók:
8 db sós palacsinta, 8 szelet prágai sonka, reszelt trappista sajt ízlés szerint, a bundázáshoz rétes liszt, kevés sóval elhabart tojás, morzsa.
Először a palacsintákat sütöttem meg. Kevés lisztet (vegyesen finom és rétes), 1 tojást, kis tejjel, sóval és buborékos ásványvízzel kevertem sima tésztává, aztán 2-3 evőkanálnyi olajat kevertem bele. Nyolc normál méretű, és egy icipici palacsinta lett belőle. Persze csak a normál méretűeket használtam fel. 
Minden palacsintára fektettem egy-egy szelet prágai sonkát, rá egy kupac durvára reszelt sajtot, két oldalát felhajtottam, majd feltekertem a palacsintákat. Amikor mind elkészült szokásos módon bepaníroztam. 








A sajtszeleteket először lisztbe, majd háromszor tojásba-morzsába mártottam, és a hűtőbe raktam kicsit, hogy a panír megszilárduljon rajtuk. 

Forró olajban sütöttem meg először a panírozott palacsinta tekercseket, majd a sajtszeleteket, aztán törlőpapírral bélelt tálra szedtem, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen és tálalhassam.



2016. március 15., kedd

Padlizsános csirkemellcsíkok olaszosan

Ehhez az ételhez egy szép feszes padlizsánt és egy nagyobb fél csirkemellfilét használtam fel. Egyszerű és gyors olaszos mártást főztem belőlük spagettihez.
Hozzávalók: 
1 kisebb fej hagyma felaprítva, 2-3 evőkanál olaj,  1 nagyobb fél csirkemellfilé (kb. 250 gr) - vékony csíkokra vágva, 1 nagyobb szép feszes padlizsán - tisztítás után felaprítva, mint itt, 1 csapott fehér műanyag kanál só, 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprika, kb. 2,5 dl passzírozott paradicsom, kb. 2,5 dl forró víz, 2-2 csipet szárított oregánó és bazsalikom, néhány csepp folyékony édesítő.
1 liter forró víz, löttyintésnyi olaj, 1 fehér műanyag kanál só, 500 gr durum spagetti
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a csíkozott csirkemellet, addig pirítottam, míg mindenütt kifehéredett, akkor hozzáadtam a padlizsánt. Sóztam, és rövid ideig együtt sütöttem, majd ráraktam a fűszerpaprikát, felöntöttem passzírozott paradicsommal és vízzel, fűszereztem oregánóval és bazsalikommal, végül néhány csepp folyékony édesítővel szelídítettem a paradicsom savasságát. Takarékon, fedő alatt pároltam készre, amíg a spagetti is megfőtt.
A spagettit Zepter módszerrel főztem, újraforrás után kikapcsoltam a tűzhelyet, és 10 perc alatt puhítottam meg a tésztát, 1x-2x megkeverve, hogy a szálak ne tapadjanak össze. 
A tányéron reszelt sajttal lehetett megszórni, de anélkül is nagyon finom volt.

2016. március 12., szombat

Fokhagymás-paprikás csirke csíkok - főzelékfeltét

Tegnap kínai készült vacsorára, mire hazaértek Legkisebbikemék. Ma a nem annyira vágyott kelkáposzta főzelék került sorra. Sokat törtem a fejem, hogy milyen feltéttel kínáljam, hogy azért mégis kapósabb legyen. Végül  vékony csíkokra vágott csirke felsőcombfiléből készült ez a fokhagymás-paprikás feltét. Finom lett. Nem volt csípős sem a főzelék, sem a feltét, ezért a saját adagomat cayenne borssal tettem olyan csípőssé, ahogy szeretem. 
Néhány napja sajnos engem is elért a "filoxéra", vagyis lebetegedtem, fáj a torkom, köhögök, alig kapok levegőt. Nagyon kívántam egy finom forró zöldséglevest, ezért a főzelék mellett azt is főztem. Volt benne sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, pici krumpli, hegyes erős paprika, egy kis kelkáposztalevél, néhány saját szárítású csiperkegomba szelet, só, bors, szárított lestyán, egy kis cérnametélt, ja és pici olaj is. A zöldségeket először megdinszteltem pici olajon, aztán felengedtem kb. 1,2 liter forró vízzel, fűszereztem és puhára főztem. Akkor beleraktam egy kevés cérnametéltet és a tűzhelyet elzárva, fedő alatt hagytam a tésztát is megfőni. Nagyon jól esett a beteg torkomnak ez a forró leves!!
Második fogásnak jöhetett a kelkáposzta főzelék, a fokhagymás-paprikás csirkecombcsíkokkal. A főzeléket nem írom le, mert már szerepel a blogon. 
A feltét hozzávalói:
5 db bőr nélküli csirke felsőcombfilé, csapott kávéskanál só, 3 kávéskanál fokhagyma granulátum, vagy  1-2 gerezd friss fokhagyma - illetve ízlés szerint, 3 kávéskanál fűszerpaprika, 2-2,5 dl víz, 1 löttyintésnyi olaj.
A rostjaira merőlegesen nagyon vékony csíkokra vágott csirke felsőcombfilét szokásos módon felforrósított Zepter palacsintasütőben szárazon pirítani kezdtem. Addig hagytam legnagyobb hőfokon pirulni a húst, míg teljesen kifehéredett.
Akkor megszórtam egy csapott kávéskanál sóval, fokhagyma granulátummal, fűszerpaprikával, felöntöttem vízzel, és tettem bele egy kevés olajat is, majd fedő alatt, takarékon 15 perc alatt készre pároltam. Szerintem bármilyen főzelékkel finom lenne.

2016. március 11., péntek

Food Network receptverseny


Néhány napja meghívást kaptam a Food Network tévécsatorna receptversenyére, ahová három magyaros receptet lehetett nevezni.  Én ezzel a három recepttel neveztem:

1.) Bakonyi süllőfilé


Az eredeti bejegyzés ITT található.

2.) Ököruszályleves




Az eredeti bejegyzés  ITT található.

3.) Töltött paprika




Az eredeti bejegyzés ITT található.

2016. március 10., csütörtök

Petrezselymes zellerkrémleves, gombapaprikás

Pár napja nem írtam. Csupa ismétlés készült nálunk (káposztás tészta, húsleves-rántott csirkemell-krumplipüré, kétféle töki pompos, rizseshús, rakott krumpli). A mai is ismétlés, de mégsem teljesen olyan, mint eddig. A mai zellerkrémlevesben a petrezselyemgyökér is szerepet kapott.
Hozzávalók: 
Kevés olaj, egy kevés apróra vágott hagyma (kb. 1/4), kb. 30 dkg felkockázott zellergumó, 1 db félhosszú petrezselyemgyökér szintén felkockázva, ételízesítő és/vagy só és őrölt bors ízlés szerint, 1,2 liter forró víz,  kis kávéscsészényi 30 %-os tejszín, kis kávéscsésze hideg víz,  2 teáskanál keményítő
a levesbetéthez: néhány vékony szelet zsemlekenyér kis kockákra vágva, pici olajon megpirítva.
A felaprított hagymát és zöldségeket kevés olajon megdinszteltem, fűszereztem, és forró vízzel felöntve, fedő alatt, takarékon puhára főztem. MixSy-vel simára turmixoltam, beleöntöttem a tejszínt és a feloldott keményítőt, kiforraltam és kész. A kenyérkockákat világosra pirítottam, mindenki maga adagolhatta a levesére.

A gombapaprikást szokásos módon főztem. Először megdinszteltem a felaprított hagymát (3/4 fej), ráraktam a vékonyra szeletelt gombát (kb. 25 dkg), sóztam (1/2 műa.kanál), amikor a kioldódó nedv elpárolgott alóla, leszórtam (1 evőkanál) liszttel, (1,5 műa.kanál) fűszerpaprikával, felengedtem (0,4 l) forró vízzel és fedő alatt kb. 15-20 percig takarékon készre főztem. 
Apró durum tésztát készítettem hozzá Zepter módszer szerint, újraforrás után elzártam a tűzhelyet és 10 percig hagytam a lefedett edényben puhulni, közben 2x megkevertem. Evés előtt tejfölöztük.

2016. március 6., vasárnap

Fatörzs "torta"

Legkisebbikem egy ideje csokitortára vágyott. Már múltkor, mikor Szüleimnek sütöttem a tortákat, egyre csak a csokitortát emlegette. De Szüleim nem szeretik a csokitortát, hát Nekik más készült. Tegnap viszont rászántam magam és sütöttem egy csokis tortát, igaz, most nem kerekre, hanem roládnak így fatörzs lett belőle. 
A Tomikának kikísérletezett 3. csokitorta receptje szerint készült, azzal a különbséggel, hogy most vaj helyett margarin került a tésztába is és a krémbe is. Ízre nagyon finom volt így is, de a vajjal készült tészta és krém is szebb. Legközelebb, ha ilyen tortát sütök, inkább maradok a vajnál. 
Erre a "tortára" nem került csokimáz, csak a krémmel kentem meg kívül is, rusztikusra, hogy tényleg fatörzsre emlékeztessen. Nagyon örültem,mert Legnagyobbikomék is átjöttek a Kicsivel, így Ők is ehettek belőle.  Aki megkóstolta, mindenkinek nagyon ízlett. 


2016. március 5., szombat

Egy régi képeslap Apucitól

Régebbi e-mailjeimet nézegetve találtam ezt a képeslapot Drágámtól. 
Házassági évfordulónkra küldte 2010-ben. 
A címzés: Tündérkém 
A kép alá csak annyit írt:  "IMÁDLAK" 


2016. március 4., péntek

Reggelire: rántotta

Mióta Apa elment, az egyik legkedvesebb reggelim a rántotta. Apa mindig is a rántottát szerette jobban, a gyerekek és én a tükörtojást. Ez nálam nagyot változott az elmúlt évben, rántotta rajongó lettem!! Jöhet simán, különféle paprikákkal, baconnel, szalonnával-hagymával, szinte bármivel, és majdnem minden héten. Egyszer már tavaly is nekirugaszkodtam, hogy ezt megírjam, - akkor készült a fenti kép az aznapi rántottámról (benne piros színű hegyes paprika és zöld hegyes-erős paprika), aztán csak elmaradt a poszt megírása, de a rántotta iránti rajongásom azóta is töretlen. Néha olyan érzésem van,  mintha Apuci rajtam keresztül akarná élvezni az ízeket.
Ma is rántottát sütöttem reggelire, 5-6 pici darabka füstölt szalonnával, zöld kaliforniai paprikával. A tányéron kevés csiliporral szórtam meg, hogy csípjen is, mert imádom a csípős ételeket, csakúgy, ahogy Apa is imádta. És minden falatnál Apucira gondoltam.
Persze mindig Rá gondolok, amikor kedvence készül és mindig meg is említem, hogy Apuci ezt imádná!  Minden nap minden órájában hiányzik :'( !!

Sajtos gombaleves


Néhány napja főztem ezt a finom levest. Csak egy kis fazékkal, mert Legkisebbikem továbbra sem rajong a gombáért, de Barátnőjének és nekem is annyira ízlett, hogy végül Ő is megkóstolta. Igaz igyekezett a gombákat kikerülni a szedésnél, és azt a néhány darabkát, ami mégis a tányérjában kötött ki, módszeresen kiszedegette a leveséből, de utána már Neki is nagyon ízlett.
Hozzávalók: 
1-2 evőkanál olaj, 1 pici hagyma apróra vágva, kb. 18-20 dkg csiperke gomba tisztítva, cikkekre vágva, ételízesítő vagy só ízlés szerint, őrölt fekete bors,  1 evőkanál liszt, kb. 1,5 liter forró víz, 3 evőkanál 20 %-os tejföl, szárított petrezselyemzöld, 1-2 kávéskanál étkezési keményítő, fél kávéscsésze hideg víz, 3 púpos evőkanálnyi finomra reszelt trappista sajt. Igény szerint reszelt sajt a tetejére is.
Pici olajon a hagymát és a cikkekre vágott gombát ételízesítő és őrölt bors hozzáadásával megpároltam, amikor az összes kioldódó nedv eltűnt alóla, liszttel leszórtam és felöntöttem forró vízzel. Főztem kb. 10 percig, aztán hozzáadtam a tejfölt és a szárított petrezselyemzöldet. Kicsit hígnak találtam a levest, ezért kevés hideg vízben elkevert keményítővel sűrítettem még, majd belekevertem a reszelt trappista sajtot, kiforraltam és tálalhattam. Durvára reszelt sajttal lehetett még gazdagítani, de anélkül is nagyon finom volt!

A második fogás utána Rózsi mama féle krumplifőzelék volt fasírttal.

2016. március 1., kedd

Pihe-puha sajtos pogácsa


Délután Legkisebbikemmel kiötöltük, hogy jó lenne egy kis sajtos pogácsa. Még azt is felajánlotta, hogy segít receptet keresni. Végül inkább én kerestem receptet a neten és meg is találtam Rupáner konyhájában, egészen pontosan  ITTKöszönet érte.
Mivel van egy szuper konyhai mérlegem, inkább kimértem mindent a bögrézés helyett. Csak annyit változtattam a recepten, hogy kihagytam a tojást, és tej helyett pici kávétejszínben futtattam föl az élesztőt. A pogácsák tetejét is kis sóval elkevert kávétejszínnel kentem le tojás helyett, mielőtt a reszelt sajt rájuk került volna. 

Hozzávalók nálam: 
620 gr finom liszt, 200 gr Ráma margarin, 1 púpos evőkanál zsír, kb. 0,5 dl kávétejszín, 1 kávéskanál cukor, 1 cs Lidl-s friss élesztő, 230 gr 20 %-os tejföl, 1 és 1/3 fehér műa. kanál só, 
a lekenéshez pici kávétejszín csipetnyi sóval elkeverve, a tetejére reszelt trappista sajt

Tálba mértem a lisztet, margarint, zsírt. Nagyobb csészében meglangyosítottam a cukros kávétejszínt, feloldottam benne az élesztőt és 1 percig forgattam 90 Watton a mikróban, hogy mielőbb felfusson. Utána a lisztes-zsiradékos tálat tettem be a mikróba, 30 másodpercre és 1000 Wattra, hogy a margarin és zsír kissé megpuhuljon, és a liszt is langyos legyen. Ezután a tálba mértem a tejfölt, beletettem a sót, a felfutott élesztőt, és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát. Folpackkal és tiszta törölgető ruhával letakarva a 30 fokra állított sütő nyitott ajtajára tettem a tálat, hogy beinduljon a kelés. Kb. 25-30 perc után lisztezett asztallapra raktam a tésztát, kinyújtottam, felcsavartam mint a bejglit, majd két végét egymásra hajtva visszatettem a tálba és újabb fél óráig pihenni hagytam a nyitott sütőajtón. Akkor kb 1,5 cm vastagra nyújtottam, és egy kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztattam mindet, miután két kezem között kissé megsodortam őket. 


A leeső darabokat összegyúrtam és kinyújtás után kiszaggattam. Összesen 66 db pogácsa lett. Ahogy említettem a tetejüket sós kávétejszínnel kentem meg és reszelt sajtot raktam rájuk. 
180 fokra előmelegített és légkeverésre állított sütőben szép aranybarnára sütöttem (egyszerre az összeset, az egyik tepsit a legalsó, a másikat alulról a negyedik sínre tolva, sülés közben egyszer megcserélve.)


Két tányérra raktam ki a pogácsákat. Legközelebb kicsit több sót teszek bele, mert most nem érzem elég sósnak, de egyébként egy isteni pihe-puha sajtos pogácsa, amit még biztosan sokszor meg fogok sütni.