Drága kis Unokám ma a bevásárlásnál olyan izgalommal válogatott a zöldségek között, mint más kisgyerek a játékboltban. Minden zöldséget és gyümölcsöt felismert. Sajnos a zöldségeket továbbra sem eszi, de azért mondja, hogy vegyük meg, csakúgy, mint a gyümölcsöket. Így került ma a kosarunkba káposzta, banán, narancs, mandarin, alma, paprika, brokkoli, sárgarépa, petrezselyemgyökér levelével együtt, paszternák, retek, gomba, padlizsán, cukkini. Nem akartam elhinni, amikor a spenótot meglátta, elkezdett kiabálni, hogy mama, nézd spenót, vegyünk. Az eladó csodálkozva kérdezte, hogy ennyire szereti a spenótot. Mondtam, hogy nem hiszem, de örül neki az biztos. Hazaérve aztán alig bírtam elpakolni a sok finom szerzeményt. A spenótot találtam leggyorsabban felhasználandónak, ezért azt készítettem el a tanyasi csirkéből főzött leves mellett. De bevált a megérzésem, mire hazaértünk elvesztette a varázsát a spenót, úgyhogy nem hagyományos főzelékkel próbálkoztam, hanem egy számomra újdonsággal, amit a pillanat hevében dobtam össze, de nagyon finom végeredmény kerekedett ki belőle.
Hozzávalók: 500 gr friss spenót, 1 evőkanálnyi Flora margarin, 2 dl víz, fokhagyma pehely és só, ízlés szerint, 1 tömlő (200 gr) juhtúró, 1 csipet őrölt fekete bors, kb. 1 dl. főzőtejszín.
A spenót szárát, és vastag ereit kitéptem, aztán szűrőben jó alaposan megmostam. A nedves leveleket egy 24 cm-es átmérőjű serpenyőbe halmoztam, aztán öntöttem alá még kb. 1 dl forró vizet, kicsit megsóztam (óvatosan, mert a juhtúró sós kicsit), és párolódni tettem. Néhány perc múlva a hatalmas halom összeesett, ekkor tettem alá a margarint, és vagy háromszor tekertem rá jó néhány tekerésnyi fokhagyma pelyhet*, megszórtam egy csipet őrölt borssal, és párolódás közben a fakanállal a nagyobb leveleket kisebbre böködtem a fakanállal. Amikor már jól megpuhult és szinte zsírjára sült a spenót, hozzátettem a juhtúrót. Amikor teljesen fölolvadt, és sűrűsödni kezdett, hozzáöntöttem még 1 dl forró vizet, és kb. 1 dl főző tejszínt, hogy kellemesen krémes állagú mártást kapjak. Ebédre tésztát főztem hozzá. Legnagyobb bánatomra csak én ettem belőle, mert a család egy emberként utálja a spenótot, még a szagát se bírják állítólag. De nem búslakodtam emiatt, mert így adott volt a vacsorám is. Hidegen ugyanis isteni kence lett a juhtúrós spenótomból, zsemle szeletkékre kenve az lett a vacsorám. Spenót és juhtúró kedvelőknek nagyon ajánlom kipróbálásra, mert istenien finom!!
*(Szárított fokhagyma fűszermalomban, mert mindig úgy járok, hogy mire friss fokhagymát használnék, addigra éppen "kifúj" a fokhagymám, sokszor csak "fokhagymamúmiát" találok a hagymás kosaramban, ilyenkor jön jól, ha van itthon fokhagyma granulátum, vagy pl. a nemrégiben felfedezett fokhagyma pehely.)
Tomika most köt barátságot a zöldségekkel ezért válogatja. Majd megszereti. Látod én már igencsak felnőtt vagyok mégsem szeretem a spenótot!:)) Nagyon jól mutat pedig a tányérodon és biztosan aki szereti annak finom is ! Sóskát imádom, de a spenót nem jön be !
VálaszTörlésÉva - én a sóskát nem kedvelem, de tudod a közmondást, kinek a pap, kinek a papné :)
VálaszTörlésA spenótot nagyon szeretem, még nem próbáltam sosem kenyérre, jól hangzik!
VálaszTörlésImádom a spenótot én is. Juhtúróval még nem kombináltam. A tésztás nagyon bejönne!
VálaszTörlésLilla - még én sem ettem soha kenyérrel, de amikor belenyaltam a tálkában eltett hideg spenótba, egyből azt éreztem, hogy ez kenyérre kenve is isteni lehet. Kipróbáltam és bejött (a pocakomba :D)
VálaszTörlésIlléskrisz - még én sem kombináltam soha juhtúróval, csak éppen juhtúrót is vettünk, és már gondolatban is olyan jó párosnak tűnt, mint aztán a valóságban. Érdemes kipróbálni!!
Ez nagyon jól hangzik. Ötletes recept. :)))
VálaszTörlésKöszi Petra!
VálaszTörlésMég kenyérre kenve én sem ettem és juhtúrósan sem.De van itthon juhtúró és spenót is.Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésA tésztás változat nálunk is nyerő lenne.
Bazsink azóta eszi meg a lecsót mióta neki tésztával tálalom.:)
Szeretnélek játékra hívni a Kutya és konyha blog írójához!
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/
Az Online Vacsoracsata folytatódik!
Nelli érdemes kipróbálni, mert nagyon finom volt tésztával is és zsemlével is!
VálaszTörlésMegnéztem a játékot, de idő hiányában nem merem bevállalni. Azért köszönöm az invitálást :)!!
Én nem ettem a spenótot 40 éves koromig, aztán egy indiai étteremben belekóstoltam a panírral készültbe- mennyei finom volt! Nagyon ötletes, amit készítettél, mert a spenóthoz egy markáns íz hiányzik- legyen az fokhagyma vagy éppen a juhtúró.
VálaszTörlésVicuska - az biztos hogy nekem nagyon ízlett. Sajna a család többi tagja nem szereti, de így legalább több maradt nekem :)!
VálaszTörlés