Mai ebédünk egy tarjából készült. A csontjából csontlevest főztem
szokásos módon, gyorsfőző fedővel, a szeletelt tarját két részre
osztottam. Az egyik felét fűszeres krumplin sütöttem meg, a másik felét
pedig nyers káposztán. Az volt az elképzelésem, hogy mire a hús megsül,
alatta a káposztából finom párolt káposzta lesz. Ehhez persze a vékony
csíkokra vágott fél fej káposztát fűszereztem kicsit, mielőtt
ráhelyeztem a hússzeleteket.
A fűszerezést salátalé szerű öntettel oldottam meg, aminek hozzávalói:
2 evőkanál 10 %-os ecet, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj, 1
mokkáskanál Himalája só, 1 mokkáskanál porcukor, néhány tekerés frissen
őrölt fekete bors.
Ezeket összekevertem és mindenütt meglocsoltam vele a káposztát, kicsit
összekevertem, csak utána tettem rá a sertéssült fűszerrel mindkét
oldalán beszórt tarja szeleteket.
Másik tepsiben a felszeletelt krumplit kissé megolajozott sütőpapírra
terítettem, azt is sertéssült fűszerkeverékemmel ízesítettem és
rápakoltam a befűszerezett tarja többi szeletét.
Mindkét tepsit letakartam alufóliával, és 200 fokra előmelegített
légkeveréses sütőben sütöttem kb 2 órán át, aztán 275 fokra emeltem a
hőt, és a húsokat 1 x megfordítva pirosra sütöttem.
A hús alatt sült krumpli magába szívta a húsból kioldódó finom nedveket,
csakúgy, mint a káposzta. A hús alatt párolódott káposzta olyan finom
volt, mintha serpenyőben pároltam volna, csak nem kellett ott ácsorogni
mellette. Máskor is el fogom készíteni, mert isteni finom volt minden.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése