Tulajdonképpen csak alapanyagilag van magyarosítva ez a kínai kaja, mert a szójaszószon kívül nincs benne extra alapanyag, csak olyan, ami bármelyik magyar háztartásban megtalálható. De ha Worcestershire szósz van otthon, akkor a szójaszósz azzal helyettesíthető. Az első kínaimat én ugyanis azzal főztem, mert akkor még nem lehetett szójaszószt kapni itthon.
Valentin napon megmaradt fél kiló sertés hosszú karaj, kigondoltam, hogy "szecsuánit" készítek belőle. Igaz, nem túl sok husi, de ezzel az elkészítési móddal jelentősen megszaporodik :)!
Ahogy már régebben leírtam, az eredeti receptet a "Vörös Sárkány ízei"
című szakácskönyvben találtam, és nagyon szerettük az így készült
sertéskarajt és csirkemellet. Most azonban a szójaszószon kívül minden
magyar volt a kínai kajában, és mégis olyan volt. Sajnáltam chili
szószra egy vagyont kiadni, zöldhagymát meg nem kaptam, hát abból
gazdálkodtam, ami itthon volt.
A vékonyra szeletelt, bepácolt hús, hagymák, paprika, piros arany, ketchup, szójaszósz és bor |
Ezeket használtam a mai szecsuáni sertéshez:
50 dkg nagyon vékony csíkokra vágott sertés hosszú karaj, 2 hegyes
erős paprika, 1-1 lila és vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, olaj, őrölt
bors,
A hús pácolásához: 4 evőkanál keményítő, 4 evőkanál fehér bor, 4 evőkanál szójaszósz
A végső ízesítéshez: 2 evőkanál keményítő, 4-5 evőkanál csípős ketchup, 1 evőkanál csípős piros arany, 8-9 evőkanál fehér bor.
A kínais gombához: 2 nagy tölteni való gomba, kevés olaj,
őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál
csípős ketchup, 1-2 evőkanál bor
A körethez: 3 főzőtasak (37,5 dkg) paraboiled rizs, 2 liter forró víz, 2 fehér kanál só
A körethez felforraltam két liter vizet sóval és addig főztem a
főzőtasakos rizst benne, míg teli lettek a zacskók. Utána leszűrtem és
melegen tartottam. Közvetlenül tálalás előtt öntöttem ki a főzőtasakból.
A zöldségeket vékony csíkokra vágtam, csakúgy, mint a húst. A húst
bepácoltam keményítővel, fehér borral, szójaszósszal, és legalább 20
percig állni hagytam. Utólag, a recept elolvasása után láttam, hogy a páchoz a felhasznált hozzávalók fele is elég lett volna, de így sem volt rossz.
Amikor a család hazaért, kevés olajat forrósítottam, őrölt borsot
szórtam bele majd a hús felét néhány perc alatt hirtelen átsütöttem.
Utána tányérra szedtem, újra borsot szórtam az olajba és a hús másik
felét is hirtelen átsütöttem.
A hús második fele |
Azt is tányérra szedtem, pici olajat öntöttem a serpenyőbe, megint borsot szórtam bele és a zöldségeket
1-2 perc alatt roppanósra pirítottam, a végén belenyomtam 4 gerezd
fokhagymát, ép csak átkevertem és máris visszaöntöttem az elősütött
húsokat. Ekkor jött a végső ízesítés. A zöldséges húst megszórtam
keményítővel, rátettem a ketchup-öt, piros aranyat és a bort. Gyors
tűznél összeforraltam és néhány percre félreraktam, amíg a gombát is
megsütöttem, ezt az utóbbit csak úgy ahogy én gondoltam.
A hús serpenyőben visszamaradt szaftjához tettem 1-2 evőkanálnyi olajat,
kevés őrölt borsot, rádobtam a felszeletelt csiperkét és nagy lángon
pirítottam. Rányomtam 1 gerezd fokhagymát, megöntöztem 2-3 evőkanál
szójaszósszal, 1 evőkanál csípős ketchuppel, és 1-2 evőkanál borral.
Összeforraltam és már kész is volt.
Az elkészült húst és gombát rizzsel és szójaszósszal tálaltam. Isteni
volt így magyar alapanyagokkal is. Szinte nem volt érzékelhető a
különbség, a család észre sem vette :)!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése