Ma is megcsúsztam kicsit az ebéddel, aminek két oka volt. Az egyik, hogy
a Story4-en a Maigret-t adják minden szombat és vasárnap reggel 8-kor,
és én nagy krimirajongó vagyok, azt nem hagyhattam ki :). A másik ez a
bitang időjárás, ami kicsit összezavarta a vérnyomásomat, ma reggel
éppen kicsit magas volt, ami miatt elég ramaty volt a közérzetem :(.
Végül azért csak elkészült az ebéd, meg is ettük, és mindenki nagyon
elégedett volt. Legnagyobbikom meg is jegyezte, hogy "na, a régi jó
dolgokból mégis maradt valami".... - mert utálja, ha újítani próbálok.
A mai ebéd, - ahogy a címben már jeleztem - kacsanyak leves volt csigatésztával (vagy viccesen lúdgége tésztával), ropogósra sült kacsacombok, tejes-margarinos krumplipüré és meggyszósz.
A levest gyorsfőző fedővel főztem, szokásos jelzések után 20 percig.
Utána rászűrtem a külön kifőzött csigatésztára. A főtt húst és a
zöldségeket külön tálon adtam asztalra.
A megdézsmált tál - mire fényképezni kezdtem, a család szétkapkodta a húsok egy részét |
Ezek voltak a levesben: 8 kacsanyak (kb. 1 kg, mindet
kettévágtam), 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, fél-fél
paszternák és zellergumó, 1 hagyma, 3 szál zellerzöld, 2,5 liter forró
víz, 1-1 csapott fehér kanál só és szitált ételízesítő, őrölt bors. 1
liter forró víz, fél-fél csapott fehér kanál só és szitált ételízesítő,
őrölt bors, 13 dkg csigatészta.
A kacsát hagyományosan, csak sóval fűszerezve raktam sütőpapírral bélelt
tepsibe, alufóliával letakarva sütöttem 75 percig légkeverésen és 200
fokon, aztán leszedtem a fóliát, és legalább 15 percig sütöttem 275
fokon, míg ilyen szép piros lett:
Hozzá krumplit főztem zepter módszerrel, amit margarinnal és tejjel kavartam krémesre.
A meggyszószhoz most fagyasztott magozott meggyet használtam. A
múltkor a Lidlben volt akcióban, akkor vettem 4 csomaggal. Most ezekből
használtam fel hármat.
Hozzávalók: 3 csomag mirelit fagyasztott meggy (45
dkg/csomag), 5-6 dl forró víz, 6 evőkanál méz, néhány csepp folyékony
édesítőszer, 1 puncs pudingpor + 1 evőkanál keményítő, kb. 1 dl hideg
víz,
A meggyet kiengedés nélkül, forró vízben főni tettem mézzel és
édesítőszerrel. Pár perc forralás után behabartam a hidegvízbe kevert
pudingporral és keményítővel. Néhány perc forralás és kész. Nem édesre
főztem, inkább kicsit fanyarra.
Egészségetekre ezt a nagyon finom ebédet! Meggyszósz van egész nap az eszembe, erre tessék itt van nálad ! Ez az össze-vissza idő nagyon bekavar az embernek. Jó pihenést!
VálaszTörlésKöszi Éva :)! Ez egy igazán minimál meggyszósz volt, de nagyon jól esett mindannyiunknak.
VálaszTörlésEz az idő tényleg jól bekavart!! Köszi, Neked is jó pihenést, így vasárnap este.