2013. június 15., szombat

Csirkeleves zöldborsóval, Sonkás-sajtos rakott csirkemell

Két nagy csontos-bőrös csirkemellről leszedtem a bőrt, majd lefejtettem a filéket. Két fél mellfilét felszeleteltem és eltettem holnapra, a másik két fél mellfiléből készült ma a sonkával-sajttal rakott csirkemell. A húsos csontokból csirkelevest főztem gyorsfőző fedővel, szokásos módon, 7 perc alatt.. Változtatás most annyi, hogy levesbetétnek megpároltam kb. 35-40 dkg zöldborsót a friss, zsenge új zöldségek - sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó mellett, utána öntöttem fel a csirkeleves átszűrt levével. Amikor puhára főtt a borsó, szedtem ki magamnak belőle egy kis fazékba, a többibe pedig cérnametéltet főztem (annak már csak pár pillanat kellett, a borsó és a zöldségek nem főttek szét). Tálalásnál mindenki szedett le húst a csontról a levesébe.
A főétel nagyon hasonló a blogon már szereplő csirketortához, csak annyi a különbség, hogy ebből kihagytam a lisztet, hogy megfeleljen az elválasztó diétámnak. Nem lett rosszabb, sőt nagyon finom lett. A családnak krumplipürét, magamnak párolt brokkolis zöldségkeveréket készítettem mellé.
A sonkás-sajtos rakott csirkemell hozzávalói: kb. 65-70 dkg csirkemell filé, só 1 csomag szeletelt falusi sonka, 1 csomag krakkói sertés sonka, 35 dkg reszelt trappista sajt, 4 db tojás, 2 evőkanál 30 %-os tejszín.
A csirkemell filét vékony szeletkékre vágtam és besózva félretettem, míg lereszeltem a sajtot. Aztán egy hosszúkás sütőformát kibéleltem hajszálvékony falusi sonka szeletekkel (2,5 szelet maradt a tetejére is). A besózott csirkemell szeletkéket megforgattam reszelt sajtban és sorban leraktam a kibélelt sütőformába. Amikor egy sor elkészült, lefedtem krakkói sonka szeletekkel. Újra reszelt sajtba forgatott csirkemell szeletkék következtek, majd megint egy sor krakkói sonka. Ismét sajtos csirkemell sor következett, aztán 4 nyers tojást nagyon habosra mixeltem csipet sóval és 2 evőkanál tejszínnel, ezzel alaposan megöntöztem a rakott csirkemellet, végül a tetejét betakartam a maradék 2,5 szelet falusi sonkával. 200 fokra állított - de még csak alig langyos - sütőbe toltam és jó 3/4 órán át sütöttem, míg szép barna lett a teteje, és érintésre nem volt puha. Kivettem és hűlni hagytam. Amikor a sütőformát már szabadkézzel is meg tudtam fogni, akkor vágtam körbe egy késsel, aztán tálcára borítottam. Éles késsel szeleteltem. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése