Két nagy csontos-bőrös csirkemellről leszedtem a bőrt, majd
lefejtettem a filéket. Két fél mellfilét felszeleteltem és eltettem
holnapra, a másik két fél mellfiléből készült ma a sonkával-sajttal
rakott csirkemell. A húsos csontokból csirkelevest főztem gyorsfőző fedővel, szokásos módon, 7 perc alatt.. Változtatás most annyi, hogy levesbetétnek megpároltam kb. 35-40 dkg zöldborsót
a friss, zsenge új zöldségek - sárgarépa, petrezselyemgyökér,
zellergumó mellett, utána öntöttem fel a csirkeleves átszűrt levével.
Amikor puhára főtt a borsó, szedtem ki magamnak belőle egy kis fazékba, a
többibe pedig cérnametéltet főztem (annak már csak pár pillanat
kellett, a borsó és a zöldségek nem főttek szét). Tálalásnál mindenki
szedett le húst a csontról a levesébe.
A főétel nagyon hasonló a blogon már szereplő csirketortához,
csak annyi a különbség, hogy ebből kihagytam a lisztet, hogy
megfeleljen az elválasztó diétámnak. Nem lett rosszabb, sőt nagyon finom
lett. A családnak krumplipürét, magamnak párolt brokkolis zöldségkeveréket készítettem mellé.
A sonkás-sajtos rakott csirkemell hozzávalói: kb. 65-70 dkg
csirkemell filé, só 1 csomag szeletelt falusi sonka, 1 csomag krakkói
sertés sonka, 35 dkg reszelt trappista sajt, 4 db tojás, 2 evőkanál 30
%-os tejszín.
A csirkemell filét vékony szeletkékre vágtam és besózva félretettem, míg
lereszeltem a sajtot. Aztán egy hosszúkás sütőformát kibéleltem
hajszálvékony falusi sonka szeletekkel (2,5 szelet maradt a tetejére
is). A besózott csirkemell szeletkéket megforgattam reszelt sajtban és
sorban leraktam a kibélelt sütőformába. Amikor egy sor elkészült,
lefedtem krakkói sonka szeletekkel. Újra reszelt sajtba forgatott
csirkemell szeletkék következtek, majd megint egy sor krakkói sonka.
Ismét sajtos csirkemell sor következett, aztán 4 nyers tojást nagyon
habosra mixeltem csipet sóval és 2 evőkanál tejszínnel, ezzel alaposan
megöntöztem a rakott csirkemellet, végül a tetejét betakartam a maradék
2,5 szelet falusi sonkával. 200 fokra állított - de még csak alig
langyos - sütőbe toltam és jó 3/4 órán át sütöttem, míg szép barna lett a
teteje, és érintésre nem volt puha. Kivettem és hűlni hagytam. Amikor a
sütőformát már szabadkézzel is meg tudtam fogni, akkor vágtam körbe egy
késsel, aztán tálcára borítottam. Éles késsel szeleteltem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése