Férjem már napok óta megint csak a gombócot emlegeti, egészen pontosan
azt, hogy "de régen volt". És hogy nem is bánná, ha nem "igazi" lenne a
gombóc (mármint krumplis tésztába göngyölt valamilyen töltelék), hanem
"csak egyszerű" túrógombóc is megtenné. A tegnap főzött harcsa halászlé
volt ma az ebéd első fogása,
második fogásnak pedig túrógombóc készült. Szinte ugyanúgy, mint
máskor, de mégis kicsit másképp, mert ez a gombóc házi, zsírosabb
túróból készült nem morzsás bolti túróból, így aztán kicsit több gríz
kellett a tésztába, mégis olyan lágy, szinte remegős lett, hogy öröm
volt nézni, ahogy családtagjaim falták a vaníliás tejföllel meglocsolt
falatokat.
Hozzávalók a gombóchoz: 1/2 kg házi tehéntúró, 2 egész nyers tojás, 8 evőkanál gríz, 1 csomag vaníliás cukor, 2 csipet só. a főzéshez: 2,5 liter forró víz, 1 fehér kanál sóval felforralva, a beforgatáshoz: pici olaj, 15-20 dkg zsemlemorzsa világosbarnára pirítva a gombóc tetejére: 1 nagy dobozos tejföl, 2 cs vaníliás cukor, 5 kávéskanál cukor jól kikeverve.
A párolt tök hozzávalói: 1 kg főzőtök (tisztítva, magja nélkül volt annyi) durvára reszelve, 1 dl víz, 1 fehér kanál ételízesítő, 1 nagy csokor friss kapor, 4 nagy evőkanál sűrű tejföl.
A tököt megfőztem, tejföllel ízesítettem, jól elforraltam.
A kapros darált hús hozzzávalói: pici olaj, 1 fej hagyma apróra vágva, 1/2 kg darált sertéshús, só, bors, őrölt kömény, fokhagyma granulátum, 1 csokor apróra vágott kapor, 1-1,5 dl forró víz.
Pici olajon megdinszteltem a hagymát, ráraktam a darált sertéshúst, és sütni kezdtem. Sóztam, borsoztam, megszórtam őrölt köménnyel és fokhagyma granulátummal, majd megszórtam az apróra vágott kaporral. Amikor zsírjára sült, kevés vizet aláöntve pároltam még, amíg újra el nem tűnt alóla minden nedvesség.
Vacsorára aztán elkészült egy szép nagy zsenge cukkiniből az eredetileg tervezett kapros töltött cukkini.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése