Az eredetileg mai főételnek szánt kakas egy része csak vacsorára készült el, mire nagy fiam hazaért a munkából. A déli rántott hús csak csekély ráadás volt a mai napon. Szóval: mama újabb csirkéjét kellett a mélyhűtőből meneszteni tegnapelőtt, hogy a hal alaplé, meg a halfilék beférjenek. Azóta normál hűtőben tartottam a házi csirkét, amiről kibontás után derült ki, hogy újabb kakas. Nem baj, szeretjük. Főleg, ha ilyen szép nagy. Ma csak a combjait, szárnyait, és farát használtam fel, a mellfiléjét és az aprólékát eltettem a hűtőbe az elsőből valószínűleg gombás-tejszínes csirkemellet, utóbbiból egy jó kis levest főzök holnap. A mai cseréptálas kakasunk hozzávalói 4 személyre:
- a kakas combjai (alsók és felsők), szárnyai, fara ketté vágva
- 12 db kicsit nagyobb krumpli
- 6 fej hagyma
- sültcsirke fűszerkeverékem kevés csiliporral feljavítva
- kevés só
A krumplit és a hagymát megtisztítottam, megmostam. Utána a krumplit félbevágtam és a fél krumplikat felszeleteltem kb.5-7 mm vastag szeletekre. A hagymát ugyanilyen vastag karikákra vágtam. A krumplit beterítettem a beáztatott mázas belsejű Pataki tálba, 3 fej karikázott hagymával együtt. Megszórtam sültcsirke fűszerkeverékkel (összetétele a régi blogomban megtalálható), és kevés sóval, a tetejére raktam a befűszerezett, kis sóval is megpergetett kakas darabokat, és a másik 3 fej karikára vágott hagymát. A cserépedényt lefedtem, hideg sütőbe tettem, amit 175 fokra állítottam, és az ételt 1 és 3/4 óráig sütöttem, addig rá sem néztem. Akkor az alatta keletkezett zsíros levet leöntöttem, és fedő nélkül 220 fokon 15 percig pirítottam. Forrón tálaltam a család legnagyobb megelégedésére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése