Ahogy közeleg a karácsony, el kell kezdeni a készülődést. Többek között a mélyhűtőben is helyet kell csinálni a karácsonyi halnak, mert nem szeretném az utolsó pillanatra hagyni a halpucolás nem éppen tiszta és illatos műveletét. Jobb, ha legalább egy héttel korábban a gerincéről lebontott hal a mélyhűtőben jól elcsomagolva várja további sorsát. Ezért aztán néhány dolgot fel kellett használnom a hét végén, hogy hely szabaduljon fel. A tegnapi kapros-tejfölös csirkéhez is a mélyhűtőből vettem ki az alapanyagot, és a mai ebédünk is onnan került elő. Férjem Édesanyja szinte minden találkozáskor megajándékoz bennünket 1-1 igazi, falusi kapirgálós csirkével, amit nem mindig készítek el azonnal, van, hogy eltartalékolom. Szeretem ünnepi alkalmakkor elkészíteni, mert az ilyen kukoricán nőtt kapirgálós falusi csirke íze valami fantasztikus, össze sem hasonlítható a boltokban kapható "gyári" csirke ízével, ezért ünnepi felhasználást érdemel. Most az ünnepi alkalom advent harmadik vasárnapja. Az egész kakasból először egy jó "erős" levest főztem, ezt is gyorsfőző fedővel, mert az utóbbi időben egyfolytában időzavarban vagyok.
Hozzávalók:
- egy egész falusi kakas (a csirkekor végén, még nem megvénülve)
- leveszöldségek (2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem gyökér, fél zellergumó, 1 db gomba, 1 hagyma, fél zöldpaprika, néhány szál zellerlevél )
- 2 fehér műanyag kanál szitált ételízesítő
- kevés őrölt bors
Közben másik fazékban 1,5 liter vizet forraltam 3 db Hühnersuppe leveskockával (osztrák), és 11 dkg csigatésztát megfőztem benne. Rászűrtem a kakaslevest, összeforraltam, és azon forrón tálaltam.
Kedves Mari!
VálaszTörlésGratulálok a recepthez és az új bloghoz is.
Hobbychef