Hiába minden, családom mereven elutasítja a gombát. Tegnap még azt terveztem, hogy tejszínes-gombás kakasmellet készítek, de azt egyszerűen leszavazták. Mégis valami szószos megoldást kerestem, mert egy kakas melle nem nagy adag hús, kiadósabb, ha valamilyen mártásos étel készül belőle. Így esett a választásom mentőötletként a csikós tokányra. Ehhez úgyis kell még egy kevés bacon, ami a hús mennyiségét is megnöveli, a tejfölös habarás pedig selymesebbé teszi. Régebbi bejegyzésemben már szerepel ilyen tokány, de azért leírom.
Ezek voltak benne:
- 1 kakas melle (lebőrözött, kicsontozott filé, 46 dkg volt)
- 1 fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 10-12 dkg apróra vagdalt (kockázott) bacon
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 1 csapott fehér műanyag kanál só
- 2,5 fehér műanyag kanál fűszerpaprika
- 5 dl forró víz + 2 dl hideg víz
- 1 púpos evőkanál liszt
- fél pohár nagy poharas, 12 %-os tejföl
- 50 dkg száraztészta
- 1 l forró víz
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 fehér műanyag kanál só
A hagymát megtisztítottam, apróra vágtam. a paprikákat felcsíkoztam, a paradicsomot meghámoztam, és kockára vágtam. A kockázott bacont még apróbbra szeltem. Végül a kakasmellet is vékony csíkokra vágtam. Kevés olajon megpirítottam a bacont, ráraktam a hagymát, rövid ideig együtt dinszteltem. (Máris ínycsiklandozó illat járta be a konyhát.) Hozzáadtam a csíkozott kakasmellet, fehéredésig sütöttem. Megsóztam, jöhetett rá a csíkokra vágott zöldpaprika és a kockázott paradicsom. Némi pirítás után megszórtam a fűszerpaprikával, elkevertem és felöntöttem 0,5 liter forró vízzel. Lefedve párolódni hagytam. Amikor a hús megpuhult (kb. 50 perc) a púpos evőkanál lisztet elkevertem 2 dl hideg vízzel és fél pohár 12 %-os tejföllel, jól összeturmixoltam, hogy csomómentes legyen és a párolódó húshoz öntöttem. Összeforraltam. Közben 1 liter - sóval és kevés olajjal elkevert - forrásban lévő vízben 7 perc alatt megfőztem egy csomag tojás nélküli orsó tésztát, és azon forrón tálaltam a csikós tokánnyal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése