2010. december 31., péntek

Réteges tepertős pogácsa







Réteges tepertős pogácsa


Ezt a pogácsát mindig frissen, a fogyasztás napján kell elkészíteni, mert 1.) frissen a legfinomabb, 2.) ha  hamarabb elkészítem, idő előtt elfogy. A tegnap sütött sajtos-túrós "kockáimból" is már alig van!! A "leveles" tepertős pogácsa receptjét egy 1986-os kiadású Horváth Ilona szakácskönyvben találtam meg fiatal asszonyként, akkor kipróbáltam, és azóta így készítem. Jól bevált recept, mindig sikert arat. Ebből a mennyiségből 54 db közepes pogácsa lett.













Hozzávalók:



  • 50 dkg finom liszt

  • 3 dkg élesztő (én szárítottat használok, most 2 csomaggal tettem bele)

  • 1 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához

  • 1 kávéskanál cukor a tejbe

  • 15 dkg vaj, vagy margarin

  • 4-5 evőkanál (12 %-os) tejföl

  • 2 evőkanál fehér bor

  • 1 jó púpos fehér műanyag kanál só

  • 35 dkg tepertő (bőr nélküli)

  • 1/2 fehér műanyag kanál só a tepertőkrémbe és

  • őrölt bors


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, kissé cukros tejben. A tepertőt ledaráljuk (én turmix-szal csapattam szét). A lisztet, margarint, sót, fehérbort, a felfuttatott élesztőt, és a tejfölt (kanalanként adagoljuk, nehogy túl nedves legyen a tészta) jól gyúrható, sima tésztává dolgozzuk (ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem az asztalhoz). Néhány percig pihentetjük, majd jó nagyra kinyújtjuk, és rákenjük a ledarált, kissé megsózott és borsozott tepertőkrémet. Felcsavarjuk, mint a bejglit, és a két végét felhajtjuk, megfordítjuk, tállal letakarva pihentetjük jó 20 percig.









Ekkor újra kinyújtjuk, felcsavarjuk, és behajtjuk, mint előzőleg, megint pihentetjük 20 percig. (Ne ijedjünk meg, ha a tepertő kinyomódik. Töröljük le az asztalt, vagy deszkát, és folytassuk nyugodtan a munkát)








A hajtogatást  még egyszer megismételjük, majd 20 perc pihentetés után a tésztát kb.1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bekockázzuk,








közepes pogácsaszaggatóval (az enyém átmérője kb. 4,5 cm)  kiszúrjuk, sütőlapra rakjuk, tetejét kevés sóval ízesített, felvert tojással megkenjük,








és élénk tűznél (190-200 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése