2010. december 4., szombat

Serpenyős tészta

Biztos más háztartásokban is előfordul, hogy kimarad néhány szelet felvágott, sonka, kis darabka kolbász, ami, ha nem figyelünk oda, előbb utóbb kidobásra kerül, mert lejár a "szavideje", vagy megbarnul. Az ilyen néhány szeletes, kisebb darabos  maradékokat is igyekszem felhasználni, még mielőtt a fentebb leírt sorsra jutnak, pl.  a már régebben leírt "mindent bele rántottába", melegszendvicsbe, vagy mint ma is, egy  serpenyős tésztába. Ma megint felvetődött a kérdés, hogy mi a csudát főzzek ebédre. Legszívesebben semmit sem főztem volna, de aztán kinyitottam a hűtőt, megtaláltam a különféle felvágottak maradékát, és eldöntöttem, ezekből lesz az ebéd, egy kis olaszos tésztává alakítva. Volt egy kis tavaszi baromfi felvágott, egy kevés sörkorcsolya, egy darab túrista felvágott, meg némi csabai lángolt kolbász.

Hozzávalók:

  • maradék felvágottak

  • 1 kisebb fej hagyma

  • 1-2 evőkanál olaj

  • 1 liter 100%-os paradicsomlé

  • 2 teáskanálnyi pizzafűszer keverék,

  • (vagy bazsalikom, oregánó,  rozmaring, kakukkfű ízlés szerint)

  • 1 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 1 teáskanál ételízesítő

  • csilipor

  • őrölt bors

  • ízlés szerint néhány csepp édesítőszer (kevés cukor)

  • 50 dkg száraztészta (jelen esetben tojás nélküli fodros nagykocka)

  • forró víz (kb. 7,5 dl)


  • reszelt sajt (el is maradhat)

Először egy kis fej hagymát tiszítottam meg és aprítottam fel, majd elég apróra összevágtam a felvágottakat és kolbászt. A hagymát kevés olajon megfonnyasztottam, majd rátettem a feldarabolt felvágottakat, és kissé megdinszteltem.

serpenyos teszta 001
Néhány perc után felöntöttem egy liter 100 %-os paradicsom lével, tettem bele 2 teáskanál pizza fűszerkeveréket, 1 kávéskanál fokhagyma granulátumot, csiliport, kis őrölt borsot, 1 teáskanál ételízesítőt, néhány csepp édesítőszert és főztem néhány percig. Ekkor hozzáöntöttem még negyed liter forró vizet, tettem bele fél kanál sót, felforraltam, és beleöntöttem a tojás nélküli fodros nagykocka tésztát. Amikor a levét elfőtte, öntöttem alá még negyed liter forró vizet, aztán ezt még egyszer megismételtem. Amikor a tészta kellően puhára főtt, megkóstoltam, kis só még kellett bele. Ilyen szépen magába szívta a fűszeres paradicsomlevet a tészta:







Forrón tálaltam, reszelt trappista sajttal megszórva (a sajt persze nem kötelező, anélkül is nagyon finom).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése