2010. december 13., hétfő

Gombás rántotta



Nagy kedvencem a gomba a mai reggeliben kapott helyet. Családom többi tagja inkább "ragadozó", többre becsülik a kolbászos-szalonnás-virslis rántotta változatokat, de ma a saját ízlésem szerint készítettem el a rántottánkat, mert csak ketten (Férjem és én) akartuk meleg étellel kezdeni a napot. Én viszont már az éjjel is majd meg vesztem olyan éhes voltam, azon gondolkodtam fölkelek enni. A végén aztán csak kibírtam reggelig, de akkor beleadtam mindent, hogy igazán kedvemre való legyen a "nap legfontosabb étkezése".



A gombás rántotta hozzávalói (2 személyre):



  • 1 fej hagyma

  • kevés olaj

  • fél csípős zöldpaprika (a tüzesebbik vége, de el is maradhat)

  • 2 fej nagyobb gomba

  • 6-8 tojás (a tojás méretétől függően)

  • ételízesítő, só, ízlés szerint.

Biztosan mindenki ismeri már ezt a receptet, a vagy majdnem mindenki, a biztonság kedvéért leírom. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. A zöldpaprikát felkarikázzuk. A gombák kalapjáról lehúzzuk a bőrt, ha már nem hófehér, a tönk végéből levágjuk a megbarnult részt, aztán a gombát ketté vágjuk és felszeleteljük (ne mossuk meg, mert akkor megszívja magát vízzel, inkább papírtörlővel töröljük meg ha szükséges). A tojásokat feltörjük (ha lehet előbb egy csészébe, onnan öntsük a tálba, ha esetleg rossz tojás kerül a kezünk ügyébe, ne kelljen az addig feltört tojásokat is kidobni), egy tálban kevés sóval jól felverjük. Amikor az előkészületekkel megvagyunk, kevés olajat hevítünk egy teflon serpenyőben, belerakjuk a hagymát, paprikát, üvegesre dinszteljük, jöhet a gomba, amit megszórunk néhány csipet szitált ételízesítővel és kevés őrölt borssal. Amikor a gomba "zsírjára sül" ráöntjük az elhabart  tojást és kevergetve a kívánt keménységűre sütjük. Forrón tálaljuk friss kenyérrel. A férjem nem szereti a gombát, ezért az összeset átpakolta az én rántottám tetejére. Tartsa meg Isten a jó szokását... :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése