2010. december 11., szombat

Kapros-tejfölös csirkepaprikás





Ma délután Szegedre is megérkezett a hó, estére puha takaróval takarta be a várost. Most még nagyon szép, de sajnos kellemetlenséget is hozott magával, előbb-utóbb el kell takarítani a ház előtt a havat. Mindenki vacogva, dideregve ért haza a munkából, ezért ilyenkor duplán jólesik egy finom forró vacsora. Ma nagyon elfoglalt voltam egész nap, de az utolsó pillanatokban gyorsan összeütöttem egy finom csirkepaprikást vacsorára. Ilyenkor áldom a gyorsfőző fedő kitalálóját, amivel a csirkét néhány perc alatt el lehet készíteni. Mire a tészta megfőtt, a gyorsfőzős edényből is ki lehetett  engedni a gőzt és tálalható volt a vacsora...

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 4 db csirkecomb farrésszel + 4 db farrész (összesen 16 db)

  • 2 jókora fej hagyma

  • 2-3 evőkanál olaj

  • darabka csípős zöldpaprika

  • 2 paradicsom

  • 1,5 teáskanál só

  • 3 teáskanál fűszerpaprika

  • kevés piros arany 

  • 0,5 liter forró víz

  • 0,5 kg száraztészta

  • 1 liter víz

  • 1 teáskanál só

  • kevés olaj

  • szárított kapor

  • 12 %-os tejföl igény szerint
A csirkét feldaraboljuk, megmossuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldpaprika darabkát és kockázott paradicsomot, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a darabolt csirkehúst, sózzuk, rárakjuk a piros aranyat és fűszerpaprikát, forró vízzel felengedjük, elkeverjük és a fazekat lezárjuk. Magas hőfokon felforraljuk (9). Amikor a gyorsfőző pálca kiugrik és a termosztát mutatója a zöld mező feléig ér, a tűzhelyet takarékra vesszük (3, majd 2), és az ételt 10 percig főzzük. Utána a fazekat visszahűtjük (mosogatóba hideg vizet engedünk, az edény ebbe állítjuk, illetve a termosztát gyorsfőző "pálcáját" nyomogatjuk, hogy a gőz távozni tudjon.) Közben 1 liter vizet forralunk másik edényben, belerakjuk a sót és olajat, majd a fél kiló tésztát, ha felforrt takarékon főzzük 7 percig, és tálalásig félretesszük. Tálalásnál a tésztát ízlés szerinti mennyiségű szárított kaporral szórjuk meg, rászedjük a forró pörköltet,  tejföllel megkoronázzuk, és jó étvággyal elfogyasztjuk. Nagyon hasonlít a kapros tokányhoz, de ezt nem főzzük össze. (Azért találtam ki így ezt az ételt, mert nem mindegyik családtagom szereti a kaprot, így igazi kapros tokányt nem főzhetek. Ez az étel kárpótlást jelent nekem és a kaporkedvelő családtagoknak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése