2010. december 25., szombat

Máktorta és diótorta




Máktorta és diótorta (Anyukám süteményei)

Anyukám az idei karácsonyra is többféle süteményt sütött, így én mentesültem a sütés nem kis feladata alól (hála érte!!). Megkértem, hogy ezeknek a fantasztikus sütiknek a receptjét betehessem a blogomba. Mindegyik süti nagyon finom, mindegyik a család kedvence.

Az első  kettő a máktorta és a diótorta. Ezek nem a hagyományos értelemben vett "torták", de isteni "habosak" és nagyon finomak. Karácsonykor Anyukám a szokásos bejgli helyett ezt szokta megsütni.



 A tészta hozzávalói:




  • 30 dkg finom liszt

  • 15 dkg margarin

  • 4 ek. porcukor

  • 1 egész tojás sárgája

  • 1 cs. sütőpor

  • 1 kispoharas tejföl fele (20 %-os)





 A mák töltelék:




  • 35 dkg darált mákot

  • 40 dkg cukrot és

  • 4 dl vizet ………felfőzünk,





          mikor a tűzről levettük, adunk hozzá 




  • 1 csomag vaníliás cukrot és 

  • 5 dkg vajat, vagy margarint. Kihűlés után hozzáadunk 

  • 9 tojás sárgáját, és 

  • 10 tojás keményre vert habját, amibe 1 csipet sót tettünk, 

  • 1 db citrom reszelt sárga héját és kifacsart levét. 





A tészta hozzávalóiból omlós tésztát készítünk: a lisztet és a margarint "feldörgöljük", hozzáadjuk a 4 kanál porcukrot, sütőport, a tojás sárgáját, tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtva tepsibe fektetjük, rásimítjuk a  máktölteléket, majd betakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal, villával megszurkáljuk, és erős tűznél megsütjük. Kb. 35-40 perc alatt kész.





A diótorta ugyanígy készül, a különbség annyi, hogy a  töltelékbe  35 dkg darált diót teszünk plusz 2 evőkanál lisztet vagy étkezési keményítőt.







Máktorta és diótorta




2 megjegyzés: