Nagy fába vágtam ma a fejszém. Elkészítettem a karácsonyra szánt töltött káposztát. Két változatban. A kisebbik edényben (9 literes) a vendégeknek szánt káposzta főtt, amiben a töltelékes káposztalevelek mellett "csak" apró hús főtt (lapocka és csülök vegyesen), a másik edényben (14 literes) e kettő mellett köröm és egy sertésfül is. Férjem minden káposzta főzésnél követeli a "lazítót", ami nem más, mint köröm. Szerinte akkor igazán jó a káposzta, ha a sertésköröm is beleadja ízét és enyvességét. Hát legyen meg az akarata.
A töltött káposzta hozzávalói (2 nagy adag!!!)
- 5 kg apró savanyú káposzta
- 1,5 kg savanyított káposzta levél (1 csomag)
- 2 kg sertéslapocka
- 1 kg bőrös csülökhús (kicsontozva)
- 6 egész (12 db fél) sertésköröm (fűrészelt, nem szilánkos)
- 1 sertésfül
- 3 jókora fej hagyma
- olaj
- fűszerpaprika
- rétes liszt
- kevés só
- víz
Töltelék:
- 2 kg 7 dkg darált hús
- 25 dkg rizs (2 főzőtasak paraboiled rizs)
- 2 tojás
- 5 fehér műanyag kanál ételízesítő (töltelék massza fél kilónként 1 kanál)
- 2 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1,5 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt bors
- 2,5 fehér műanyag kanál fűszerpaprika (csípős)
- Először a lapockát és a bőrös csülköt vágtam azonos méretű kb. 3,5 x 3,5 cm-es darabokra, utána a húst kétfelé osztottam (1,5 kg a nagyobb, 1,5 kg a kisebb edénybe került).
- Ezután megtisztítottam, megkapargattam, és megmostam a kettéfűrészelt körmöket is, szerencsére nagyon szépek voltak, így nem tartott sokáig (nem vágtam apróbbra, egészben hagytam).
- A fület is megtisztítottam, és összevágtam.
- Egy nagyobb tálban elkészítettem a tölteléket. A darált húst "kolbásztöltelék" ízesítéssel készítettem el, hozzá adtam a rizst, 2 db tojást, 5 kanál ételízesítőt, fokhagyma granulátumot, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát.
- A káposztás zacskók sarkait levágtam, hogy a lé ki tudjon folyni belőlük, de nem mostam ki a káposztát, mert a káposztában lévő só ízesíti meg a húsokat. (Kivétel ez alól, ha körmöt is teszek a káposztába, azt kicsit meg kell sózni (de csak gyengén!!!)
- A káposztalevelekből a vastagabb ereket eltávolítottam, a nagy leveleket középen ketté vágtam.
- A káposztaleveleket megtöltöttem, 22 db töltött káposzta lett + 4 db húsgombóc levél nélkül.
- A hagymát megtisztítottam és kockára vágtam.
A káposzta összerakása 14 literes edényben
- Az edény aljára kevés olajat öntöttem.
- Tettem bele egy maréknyi kockára vágott hagymát, majd egy sor káposztát.
- Erre került a darabokra vágott lapocka és csülökhús kb. 1,5 kg.
- A húst megszórtam 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprikával és 1-2 teáskanál rétes liszttel.
- Utána káposzta következett.
- A káposzta után a köröm és fül került a fazékba, A körmöt egy kissé megsóztam, mert az igényel egy kis plusz sót.
- A körömre megint fűszerpaprika és liszt következett az előbbiek szerint.
- Ezután ismét egy sor káposzta jött.
- Majd 8 db töltött káposztalevél és 2 db húsgombóc.
- A töltött káposztás - húsgombócos sorra megint fűszerpaprikát és réteslisztet szórtam,
- jöhetett az újabb sor apró káposzta.
- Közben imitt-amott közé szórtam némi kockázott vöröshagymát.
- A nagy fazék tetejére már csak egy kis fűszerpaprika és liszt került, meg némi hagyma, felöntöttem kb. 2 liter vízzel és főni tettem. Forrás után takarékon főztem 3-3,5 órán át, hogy jól összerotyogjon. Ma csak ezt a káposztát kóstoltuk meg. Az ünnepit csak karácsonykor kezdjük meg. Addig is érlelődik.
Töltött káposzta körömmel és füllel |
Az ünnepi káposzta 9 literes edényben:
- Az edény aljára kevés olajat öntöttem
- Tettem bele egy maréknyi kockára vágott hagymát, majd egy sor káposztát.
- Erre került a darabokra vágott lapocka és csülökhús fele (75 dkg).
- A húst megszórtam 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprikával és 1 teáskanál rétes liszttel
- Utána apró káposzta következett.
- A káposzta tetejére egy sor töltött káposztalevél (7 db + 1 húsgombóc középre).
- A töltelékes sorra megint fűszerpaprikát és lisztet szórtam az előbbiek szerint,
- majd egy újabb sor apró káposzta került a fazékba.
- A káposztára a maradék darabolt lapocka és csülök következett (75 dkg).
- A húsokat megint megszórtam 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprikával és 1 teáskanál rétes liszttel. Közben imitt-amott szórtam közé némi kockázott vöröshagymát.
- Újabb káposzta sor, ami után
- újra 7 db töltött káposzta + 1 húsgombóc következett, megint paprikázva, lisztezve,
- Végül a tetejére apró káposzta, hagyma, fűszerpaprika és liszt. Ezt, kb. 1,3 liter vízzel engedtem fel, és jó 2,5-3 órán át főztem, hogy minden jól megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.
Egy tálnyi az ünnepi töltött káposztából. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése