2012. június 28., csütörtök

Darált húsos rakott krumpli










Ma egy gyors második fogáson kellett csak gondolkodnom, mert tegnapelőttről volt még isteni húslevesünk. Darált húsom volt itthon, meg újkrumpli. Tegnap valahol olvastam egy darált hússal töltött krumpliról, de az már megint olyan macerásnak tűnt. Előfőzni, kivájni, töltögetni, sütni. Hát egy gyorsabb változaton törtem a fejem. Végül olyat találtam ki, aminek az előkészítése kb. 20 percig tartott "cakkum púder" és már ment is a sütőbe. Ott 50 percet töltött  (addig én mást tudtam csinálni), és már ettünk is. 


Hozzávalók:


a darált húshoz: pici olaj, 1 fej hagyma, 50 dkg darált sertéshús, 1 fehér kanál sertéssült fűszerkeverékem, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 kávéskanál szárított rozmaring, fél kávéskanál szárított kakukkfű [Párom lepermetezte a kertben a fűszernövényeimet, úgyhogy most nem tudom őket használni:( ]


a krumplihoz: 9 nagyobb újkrumpli (tisztítva, szeletelve kb. 1,5 kg volt), 2 fehér kanál sertéssült fűszerkeverékem, 1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum és szárított rozmaring, fél kávéskanál szárított kakukkfű, pici olaj.


Ahogy már írtam, az ételkészítést a darált hús megpárolásával kezdtem. A fej hagymát felapróztam, kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a darált húst, fűszereket és néha megkeverve, nagy lángon addig pirítottam, míg az alatta lévő zsiradék már tiszta áttetsző lett. Amíg a hús elkészült megtisztítottam, megmostam, és uborka szeletelőn pillanatok alatt leszeltem a krumplit egy nagy tálba. Megfűszereztem a felsorolt fűszerekkel, és 1-2 evőkanálnyi olajat is löttyintettem rá, aztán jól összekevertem. 










Kiolajozott közepes tepsibe belepakoltam a krumpli felét, 










rásimítottam az előpárolt darált húst,










betakartam a krumpli másik felével, és pici olajat spricceltem rá. (A befűszerezett krumpli a fűszerben lévő sótól  ugyanúgy kiadta a levét, mint a tök, vagy cukkini szokta, de ezt a tálban felgyülemlett levet  kiöntöttem.) 










Aztán a tepsit lefedtem alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 30 percre, majd a fóliát levettem és további 20 percig sütöttem, míg ilyen szép lett:










Felszeleteltem és tálaltam. A felső sor krumpli ropogós, és az egész nagyon jó szaftos volt, igazán finomra sikerült :) !









9 megjegyzés:

  1. Finooom - csak így röviden. (mindig akkor jövök hozzád, amikor olyan éhes vagyok:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Finom, jó ropogós a teteje:)Szoktam én is darált hússal készíteni, csak mindig főzök hozzá besamel mártást, és azzal is meglocsolom. szerintem úgy még finomabb:)

    VálaszTörlés
  4. Gabriella - köszönöm:)

    Csiperke - Köszi, érdemes, mert gyorsan összedobható és nagyon finom.

    Trollanyu - Tényleg az lett. Soha életemben nem főztem besamel mártást, valahogy nekem az kimaradt, de elhiheted, hogy anélkül is nagyon finom volt!!

    VálaszTörlés
  5. Holnap muszáj lesz elkészítenem , annyira kívánatos. Addig kész lesz a kovászos ubim is.
    Csorog a nyálam!

    VálaszTörlés
  6. Finomat találtál ki nagyon,és jó ötlet,alkalomadtán elkészítem,a sütő ilyenkor nekem az ellenségem,ebben a hőségben!Tésztával szoktuk a darált húst,de már azt is régen csináltuk.

    VálaszTörlés
  7. De rég nem készitettem rakott krumplit, igy még soha, de nagyon jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a kedves hozzászólásokat :)! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, és tényleg rövid ideig tart az előkészítése. Az egész családnak nagyon bejött:)!!

    VálaszTörlés