2012. június 19., kedd

Meggyleves







Ez a meggyleves a Szüleimtől még múltkor kapott meggyből készült. Akkor kifejtettem, lecukroztam, jól elkevertem a tál fejtett meggyet  30 dkg cukorral és állni hagytam 1 éjszakán át. Másnap hozzáöntöttem a meggyes linzerhez használt meggy kinyomkodott levét is, gyors tűzön az egészet felforraltam, majd a meggyet szűrőlapáttal kiszedve, jól kinyomkodva egy közepes (szögletes) vacsy tálba szedtem, megvártam míg kihűlt, légmentesen lezártam és a hűtőben tároltam. A visszamaradt forró meggylevet (kicsit több lett, mint 1,5 liter)  üvegbe töltöttem és kihűlés után hűtőben tároltuk, - sajnos nem túl sokáig, mert gyorsan elfogyott hideg ásványvízzel hígítva. Most adott volt a tál magozott meggy, alatta egy icipici lével. Ezt a nagy ovális lábasba (6 literes)öntöttem, legalább 3 liter vizet öntöttem rá, annyit, hogy tele legyen a lábas. Ízesítettem a levet 5-6 evőkanál Xukor nyírfacukorral, 2 púpos kávéskanál őrölt fahéjjal, és felforraltam. Csak 1 percig főztem, aztán habarást készítettem 1,5 dl hideg vízből és három púpos evőkanál keményítőből, amihez végül kb. 1 dl 30 %-os tejszínt kevertem, és ezzel a habarással  behabartam a gyümölcslevest. 2-3 perc forralás után elzártam a tűzhelyet, és hideg vízbe állítva elkezdtem visszahűteni a levest. 2x kellett a mosogatóban a vizet kicserélni, mire annyira kihűlt, hogy betehettem a hűtőbe. Mire haza jöttek éheseim már majdnem teljesen hideg volt. Mindannyiunknak jól esett ez a savanykás, sok gyümölcsös leves. A megmaradt levest visszatettem a hűtőbe, estére már nagyon hideg lesz, biztos még jobban fog esni.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése