2012. június 17., vasárnap

8 combos vasárnapi ebédünk










A hét végére nem vettem semmilyen húst. Az utóbbi időben ugyanis úgy betartalékoltam a fagyasztóba az akciós húsokból, hogy már csak kivenni lehet belőle, betenni semmit! Még egy doboz jégkrémet sem. Tegnap az elfekvő zöldségeket használtam fel némi húskészítménnyel feldobva a hűtő zöldséges fiókjából, mára meg kivettem a fagyasztóból egy nagy csirkecomb csomagot, amiben 8 db egész csirkecomb volt farrésszel. A mai ebédünk így a következő lett:



  • Csirkeleves csigatésztával (csirke farrészekből és felső comb csontokból)

  • Baconbe tekert csirke felső comb filé hagymán sütve

  • Rántott csirkecombok

  • Sült újkrumpli




Jó sok idő kellett a nagy csomag hús kiolvadáshoz, és még így is fagyos volt a legbelső 2-3 comb. Azért megküzdöttem vele. Először lebőröztem, aztán elképzelésem szerint feldaraboltam az egészet. A farrészeket félretettem levesnek. Aztán a combokat kettévágtam, és a felső combokat kifiléztem. A csontokat szintén félreraktam a leveshez. 


A baconbe tekert csirke felsőcombhoz a filéket úgy vágtam vékonyabb darabokra, hogy 20 db kis húscsomagot tudjak belőle készíteni, 1-1 hajszálvékony baconbe tekerve (2 csomag szeletelt bacon/20 dkg/, baconbe tekerés előtt a filéket befűszereztem 2 teáskanál sültcsirke fűszerkeverékemmel.) A kis csomagocskákat kiolajozott, hagymakarikákkal (2 db hagyma szeletekre vágva, karikákra szedve) kirakott tepsibe tettem, alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőbe raktam, 20-25 percig sütöttem fólia alatt, aztán takarás nélkül, míg szép piros lett:














Az alsó combokat 1,5 liter forrásban lévő, 2 fehér kanál ételízesítővel és őrölt borssal fűszerezett,  zeller zölddel ízesített  vízben főztem újraforrástól kb. 20-25 percig, aztán kiszedtem, hűlni hagytam és panírozás előtt megpergettem kevés sóval. A főzővizet felhasználtam a leveshez.




A levest szokásos módon és ideig főztem a Zepter 5,8 literes fazékban, gyorsfőző fedővel, új zöldségekkel, (8 db csirke farrész, 8 db felső comb csont, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 hagyma, darabka paprika, nagy csokor zeller és petrezselyemzöld, a combok főzőleve + 1,5 liter forró víz, 1 fehér kanál só, őrölt bors, 1 csomag csiga tészta, 1 liter forró víz, fél-fél fehér csapott kanál szitált ételízesítő és só), szokásos jelzések után 8 percig. Amíg az egyik fazékban megfőtt a leves, addig másik fazékban megfőtt a tészta is hozzá. Aztán már csak rá kellett szűrni a visszahűtött fazékból  a levet a tésztára, miután a kis kosárral kiemeltem a főtt húst és zöldségeket. 










1 kg új krumplit tisztítottam meg a körethez, és amíg a kockára vágott krumpli megsült, addig megsültek a bepanírozott alsó combok is. Fél egyre kész lettem, pedig délelőtt még skype-oltam az unokákkal több mint fél órát. Szegény Tomikának tegnapelőtt valami belement a jobb szemébe, csúnyán feldagadt, el kellett vinni a kórházba, így tegnapelőtt csak telefonon beszéltünk, Menyem biztos nem akarta, hogy nagyon megijedjünk. Tegnap már láttuk egy pillanatra a kis Drágámat, de ma kicsit hosszabban is tudtunk beszélni és  láthattuk, hogy szerencsére már alig duzzadt a kis szeme. Nagyon aranyos volt mindkét kicsikém, Ádámka éppen beszélgetés közben ébredt, Menyem behozta, mikor meglátott egyből tapsikálni kezdett a csöpp kezecskéjével. Nagyon cuki volt! Így megnyugodva, hogy a kicsik jól vannak, még jobban esett az ebéd. Legnagyobbikom megint horgászni van, de Apa és Legkisebbikem is dicsért minden fogást és nekem is nagyon ízlett minden. El is pilledtünk rendesen, alig bírom a szemem nyitva tartani. 










Jaj még egy gyümölcssalátát hagy mutassak,  ami tegnap délután készült 1-1 banánból és almából, 1 kg őszibarackból, 1 citrom reszelt sárga héjával és levével, és 2 evőkanál mézzel ízesítve. Isteni volt, most is szívesen megenném :)!!










Nnnna, mostmár mehetek pihenni kicsit. Mindenkinek kellemes, pihentető vasárnap délutánt kívánok :)!!

3 megjegyzés:

  1. Teljesen megéheztem a látványtól... :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sok dicséretet kaptam ma a férjemtől a combfilékért :) Hálás köszönet a receptért! Alexa

    VálaszTörlés
  3. Kedves Alexa, örülök, hogy ízlett az étel, én köszönöm a visszajelzést :)!!

    VálaszTörlés