Tegnap megint vettem egy szép zsenge tököt, eredetileg rántott tökkarikákat akartam készíteni belőle, de aztán módosult az elképzelésem, és egy isteni, hidegen is forró tökös lecsót főztem belőle. Az a jó a tökben, hogy "tök semleges" ízű :D, így a lecsóból sem kiabált ki. Családtagjaim jó étvággyal falták, pedig a zsenge magocskák láthatóak voltak az ételben, - szerencsére ez senkit sem zavart. Tudják, hogy mindenféle módon próbálok zöldséget csempészni beléjük. Azért azt elmondom, hogy virsli is került a lecsóba, meg néhány karika kolbász "kellősítő" anyagként, mert a zöldségekhez azért nem fűlik annyira a foguk, hogy némi húsnemű nélkül is megegyék. Én próbáltam elkerülni a húsféléket, a tányéromban nem is látszik, de azért 1-2 karika kolbász és fél virsli nálam is lecsúszott végül :)
Hozzávalók: 1 db zsenge tök (aminek a héját körömmel könnyen meg lehet karcolni), kevés olaj, 4 jókora hagyma, 1 kg lecsópaprika, 3,5 db hegyes erős paprika (magházával együtt szeletelve), 4 db nagyobb paradicsom (60 dkg), 1 doboz (500 gr) Nostia passzírozott paradicsom, kb. fél-1 dl víz a doboz kiöblítéséhez, 3-4 fehér kanál csípős fűszerpaprika, só és édesítőszer ízlés szerint. Néhány dkg szeletelt szárazkolbász, 1 csomag Pikok bécsi virsli (500 gr).
A tököt vékonyan meghámoztam, aztán kb. 8-10 mm-es karikákra vágtam, lesóztam kicsit, hogy kiadja a levét. A hagymát, paprikákat, paradicsomot szokásos módon feldaraboltam, majd a tököt leöblítettem a sótól és kb. azonos méretű kockákra vágtam. Először a hagymát dinszteltem üvegesre, majd a paprikákat tettem rá, és kezdtem el dinsztelni, pár perc után a tököt is hozzáadtam, úgy pároltam tovább. Megszórtam 1/2 csapott fehér kanál sóval, és folytattam a párolást. Aztán a fűszerpaprikát is rátettem, jól elkevertem és hozzáadtam a feldarabolt paradicsomot, passzírozott paradicsomot, kávéskanálnyi édesítőszerrel ízesítettem és lefedve tovább főztem. A vége felé tettem bele a kettévágott vékony kolbász karikákat, és a kettévágott virslidarabokat. Utána már csak 2-3 percig főztem és tálaltam. Finom lett, friss kenyérrel ettük.
Nagyon guszta, szívesen tunkólnék egy kicsikét belőle!:-) Eddig még tökös lecsót nem ettem de hallottam már hogy van ilyen!
VálaszTörlésTetszik!!!
VálaszTörlésNekem a cukkinis, padlizsános a kedvencem:) Kenyérrel tunkolni, nincs is annál jobb.
VálaszTörlésÉva - ahogy írtam is, a tök semleges ízű, így inkább a többi zöldség íze dominál. Hasonlít a cukkinisre.
VálaszTörlésMónika - Örülök:)
Trollanyu - akkor ezt is szeretnéd, mert pont olyan :)! Én is imádom, de még nagy ragadozó Párom is többször kért belőle :)!!