2011. augusztus 26., péntek

Körömpörkölt :)





Hát ez nem éppen egy "light-os" kaja, de annál finomabb. Mielőtt a fiúk elmentek nyaralni, megígértem nekik, hogy mire hazajönnek körömpörköltet fogok főzni, hogy valami igazán ütőssel várjam Őket. Ma el is mentünk Apával "vadászni", vagyis körmöt venni,  édes Párom egyből mondta ám, hogy sokat vegyek, és főzzem is meg mihamarabb, hogy "jól összeérjenek az ízek" :). Hát vettem is 15 első körmöt, ma össze is vágtam, meg is tisztítottam, és meg is főztem. Bár aránylag olcsó kaja, mert a 14 literes lábasom tele lett vele, és még 1900 forintba se került, azért az a 2 és fél - 3 óra amit "vele" töltöttem, nagyon kivette az energiámat. Most olyan vagyok, mint egy lemerült akkumulátor de kárpótolt, hogy már meg tudtuk kóstolni a végeredményt


Hozzávalók 
  - 15 db első sertésláb (kb. 7 kg)
  - 9 közepes fej vöröshagyma
  - 9 gerezd fokhagyma
  - kevés olaj
  - 1,5-2 hegyes zöldpaprika
  - 2-3 érett paradicsom 
  - 2 teáskanálnyi csípős piros arany
  - 3 fehér kanál só
  - 2 kávéskanál őrölt kömény
  - 2 kávéskanál fokhagyma granulátum 
  - 8-9 fehér kanál fűszerpaprika
  - 1,5 liter forró víz


A körmöket egészben vettem meg, aztán vizet forraltam, és a körmöket hármasával "előabáltam", majd nagy tepsire szedtem hűlni. (Így könnyebb összevágni és megtisztítani is a húsokat)




Utána következett az összevágás. A két nagyujj között óvatosan  bevágtam éles késsel egészen a végénél található nagy bütyök csontig, majd  kettéfeszítettem a körmöt (nem könnyű, de elbírtam vele). 






Aztán a bütyköt körbevágtam, lett két fél körmöm és a bütyök. Utána levágtam a kisujjat, majd a nagyujjat is kettévágtam az ízületnél. Teljesen szilánk mentesen, egy késsel megoldottam, igaz, kicsit időigényes, de az ember lánya sok mindent megtesz a családjáért.




A munka legnehezebbjén már túl voltam, következett a tisztítás, mosás. Mire a 105 darab húst végig kapargattam, ami csúnya volt levágtam, a szőrös húsokat (egy csak erre használt hagyományos borotvával) leborotváltam, rendesen elfáradtam, és még hátra volt a főzés. A hagymát és fokhagymát megtisztítottam apróra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a kimagozott csípős paprikát, a lehéjazott paradicsomot, beletettem a feldarabolt körmöt, piros aranyat, sót, őrölt köményt, fokhagyma granulátumot (mert fokhagymából sosem elég), fűszerpaprikát, végül forró vízzel felöntöttem. Először szinte nem is látszott a víz a sok köröm alatt.




De két óra múlva már mutatkozott, hogy szép piros leve van.




Hagytam még egy órán át főddögélni, hogy vaj puha és nagyon ízes legyen. A három óra elteltével eljött a kóstolás ideje. Nem kellett bele se só, se más fűszer, ezt úgy el találtam, hogy csak na!! Nem csináltam köretet hozzá, ma csak friss, ropogós héjú, foszlós belű kenyérrel tunkoltuk ki a gyönyörű piros szaftot a puha húsok kíséretében. Minden fáradozást megért, mert nagyon finom volt. Kisebb edényekbe átszedve hűtőbe rakom, és csak melegíteni kell vasárnap, ha s skacok megjönnek. (Meg esetleg holnap, ha déltájban megéheznénk :)! )





Körömpörkölt :)


14 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon macerás, őszintén mondom, én nem vágnék bele. Viszont nagyon finom, s a szemet is gyönyörködteti.

    VálaszTörlés
  2. Pont mert olyan macerás, én se főzök ilyet gyakran, de fél évente egyszer belefér :). Főleg, hogy tudom imádják a gyerekek!!

    VálaszTörlés
  3. Gyerekkoromban sokszor készült nálunk, akkor nagyon szerettem. Az a fajta étel, ami után az ember megnyalja mind a tíz újját, mert úgy ragad:)Én még nem készítettem, de nem is hiszem, hogy megennék az én gyerekeim, ez már egy új generáció. De jó nosztalgiázni, mert anyukám és nagyszüleim jutnak eszembe erről az ételről.

    VálaszTörlés
  4. A szaftját nagyon szeretem krumplival, de a remegős dolgok nem csúsznak le a torkomon. A képet látván, jönnék egy szelet kenyérrel tunkolni, de csak tényleg tunkolni..:o)))

    VálaszTörlés
  5. A férjem meglátta a művedet és azt mondta: "Hát ez valami csodálatosan néz ki!" Van egy új rajongód. :))))

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu - ez is olyan ragaszkodó volt. Megpróbáltam megtörölni a kezem, de az egész szalvéta hozzám ragadt, csak kézmosással lehetett megszabadulni tőle.
    Elképzelhető, hogy a gyerekek szörnyülködnének ha meglátnák, manapság ez már nem divatos kaja.

    Illéskrisz - Jöhetsz nyugodtan, még kenyeret sem kell hozni, az is van, tunkolhatsz!
    Vannak így sokan, nekem is vannak ilyen ismerőseim :). Érdekes módon eddig egyik gyerek barátnője ill. felesége sem szerették a körmöt, csak a szaftját, de volt aki még azt sem. A gyerekek viszont imádják :)

    Petra - örülök, ha tetszett. Kár hogy illatot és ízt nem lehet a képpel közvetíteni :), úgy lenne az igazi!!

    VálaszTörlés
  7. Maria, akkor nekem erről az élvezetről (is) le kell mondanom?:(
    Vagy mértékkel azért lehet időnként?
    Nekem annyira, de annyira nincs kedvem ehhez a cukros hókuszpókuszhoz, hogy nagyon! Ha meg szedem a gyógyszert, akkor csak inkább oda kell figyelni nem? Ilyen cukorértéknél a diéta már úgysem segít... vígasztalom magamat:))

    Summa-summárum istenien néz ki a pörkölted! Mint mindig:)

    VálaszTörlés
  8. Roza - nem kell lemondanod, csak kicsit át kell szervezni, ennyi az egész. Nem szabad kétségbeesni, hideg fejjel végig kell gondolni, mi az, amit változtatni tudsz, de nem kell végletekbe esni. Általában már minden terméknek a csomagolásán rajta van, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz, azt kell figyelni, illetve egy olyan táblázatot kell keresni pl. az interneten, amiben megtalálod az ételek szénhidráttartalmát. Aztán már könnyen fog menni. És nem kell a hülye teljeskiőrlésű vackokat enni, amit eszel, az olyan legyen amit szeretsz!
    Ha írsz e-mail címet, és van hozzá kedved, négyszemközt is beszélhetünk a témáról.
    - Ja és köszi, aranyos vagy!!

    VálaszTörlés
  9. Most sült ki a friss kenyerem. Legalább egy tunkolás erejéig engedj beeeeeee !!! --- jaj de guszta.

    VálaszTörlés
  10. Én is sorbaállok!:-)Úgy látom el fog fogyni az a 14 literes lábos pörkölt!:-)

    VálaszTörlés
  11. Hát épp Neked ne jutna? Gyere, szívesen látlak :D

    VálaszTörlés