2011. augusztus 12., péntek

Sütőben sült süllő és ponty - gombás ponty törtkrumplival








Úgy elhúzódott ma délután a dolgom hogy egész későn vacsoráztunk. Beteg Legnagyobbikom kedvére megint halat készítettem. Egy pontyot és egy süllőt tettem át még tegnap a mélyhűtőből a rendesbe,  hogy felengedjen. Aztán ma vacsorára kifiléztem, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, megfűszereztem sóval, szitált ételízesítővel és citromborssal, - három pontyfilére gombaszeletkéket is tettem, csak magamnak, mert senki más nem szereti a családból annyira a gombát, mint én :) -  megspricceltem kevés olajjal, és állni hagytam kicsit. Másik tepsit is kibéleltem sütőpapírral, beleraktam a sóval, szitált ételízesítővel és fokhagyma granulátummal megszórt halgerinceket, fejeket, uszonyokat, ezt is állni hagytam. Megtisztítottam 6 db nagy krumplit, megmostam, összekockáztam legkisebbik gyorsfőző fedővel használható lábasomba raktam, tettem rá sót, és 2,5 dl vizet, lezártam, szokásos jelzések után 8 percig főztem takarékon. Amikor a krumplit főni tettem, beraktam a 200 fokra előmelegített sütőbe mindkét tepsi halat sülni.




Fűszeres süllő és pontyfilé






Fokhagymás ponty és süllőgerinc és fejek, pontytej




A krumpli főzési idejének lejárta után a szelep nyomkodásával kiengedtem a gőzt, a krumplit margarinnal kikevertem és a frissen sült hallal tálaltam.  Nagyon finom volt a filé is, de Legnagyobbikommal szívesen bogarásztunk a gerinc, úszók és fejek között, isteni falatokat találtunk a csontos részeknél is.







3 megjegyzés:

  1. Imádjuk a halat, nagyon guszta, gombával még nem készítettem, de biztosan finom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta!!! Süllőt még nem ettem, de istenien néz ki, csorog a nyálam.:)) Holnapra szívesen elfogadnám ebédre, így ahogy van a finom krumplival.

    A betegnek jobbulást kívánok!!!

    VálaszTörlés
  3. Mrita - köszönöm. Szerintem a gomba semmit nem ront el. Én mindenhez, így a halhoz, ill. hallal együtt is imádom.

    Gizi - Legnagyobbikom érdeme, hogy gyakran kerül asztalra hal - többek között süllő is, ami szerintem az egyik legfinomabb édesvízi hal.
    Köszi :)! Köszönöm, átadom :)

    VálaszTörlés