2011. augusztus 13., szombat

Zöldséges-rizses galamb gombás resztelt galambmáj "koronával"





A második fogás eredeti elgondolásom szerint zöldséges-rizses galamb lett, de a máját nem akartam belefőzni a rizsbe, ezért kigondoltam, hogy kevés gombával resztelt galambmájnak készítem el, és azzal koronázom meg ezt a különleges rizseshúst.
A rizses galamb hozzávalói:
  •   - a galambok combja, fara, zúzája, szíve és filézett melle
  •   - 1 fej hagyma
  •   - kevés olaj
  •   - 1 + 2 fehér kanál ételízesítő
  •   - őrölt bors
  •   - 1 zacskó (45 dkg)  finomfőzelék alap
  •   - 3 főzőtasak - 37,5 dkg paraboiled rizs
  •   - 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  •   - kb.  1 liter víz






A gombás resztelt galambmáj hozzávalói:
  • 1 kis fej hagyma, 
  • pici olaj, 
  • 2 nagyobb gomba
  • kevés szitált ételízesítő és őrölt  bors, 
  • 6 galambmáj, 



A hagymát apróra vágva, kevés olajon megdinszteltem. Hozzáadtam  a galambhúst, 1 fehér kanál ételízesítőt, megszórtam őrölt borssal, és a petrezselyemzöld apróra vágott szár felőli részével, a húsok kifehéredéséig sütöttem, majd fedő alatt, lassú tűzön pároltam 45 percig.



Ekkor a belsőség kivételével tányérra szedtem a húsokat és félretettem,  a visszamaradt sűrű szaftba öntöttem a zöldborsó-répa keveréket párolódni. Amikor már teljesen átforrósodott, hozzáöntöttem a 3 főzőtasakból a rizst, kis ideig pirítottam, majd felöntöttem a fél liter vízzel elturmixolt petrezselyemzölddel, (a nagy csokor petrezselyemzöldet ollóval beleaprítottam a turmix poharába, fél liter vízzel addig turmixoltam, míg a lehető legfinomabbra vágódtak a levelek és zöld színű lett a víz). 2 fehér kanál ételízesítővel és őrölt borssal ízesítettem és lefedve főztem 15 percig, majd óvatosan átkevertem. Úgy láttam, még nem duzzadtak meg eléggé a rizsszemek, ezért további fél liter forró vizet öntöttem hozzá, és visszaraktam a kiszedett húsokat. Még kb. 10 percig főztem együtt, aztán elzártam alatta a tűzhelyet és fedő alatt hagytam állni, míg elkészült a gombás resztelt galambmáj.  Ehhez az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a gombaszeleteket, kevés ételízesítővel és őrölt borssal megszórtam, végül a felszeletelt galambmájat is hozzáadtam, kevergetve sütöttem 1-2  percig és a rizses galambot ezzel együtt tálaltam. Mesésen finom ebédünk volt :)

Zöldséges-rizses galamb gombás resztelt galambmáj "koronával"














Minden kedves Látogatómnak kellemes hétvégét kívánok :)!!

2 megjegyzés:

  1. Hm, a galambmájat szívesen megkóstolnám, biztos finom:)

    VálaszTörlés
  2. Először csak szójátéknak szántam a korona kifejezést a galambmáj mellé, de amikor megkóstoltam... Olyan finom volt, hogy hihetetlen. Eddig még mindig csak megfőztem a levesben, vagy maximum töltött galamb töltelékébe használtam a galambmájat. Így, egy kis gombával megbolondítva mesésen finom volt. Kár, hogy kevés volt!!

    VálaszTörlés