2011. augusztus 31., szerda

Mai vacsoránk: Tejfölös karfiol leves, tepsis fasírt és harcsa





Legnagyobbikom tegnapelőtt megint hozott egy harcsát, elsősorban ezt akartam ma vacsorára elkészíteni. De mivel a család nem minden tagja rajong a bunda nélküli sült halért, ezért néhány fasírt is sült a hal fölött a sütőben. Köretnek tejfölös krumplipürét készítettem. És az utolsó pillanatban a tegnapelőtt  megmaradt karfiolból főztem egy kis savanykás tejfölös karfiol levest. Nagyon finom vacsoránk volt :)




A fasírtot a megszokott módon készítettem fél kiló darált húsból, receptje már többször is megtalálható a bejegyzések között. A megformázott húspogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam és 180-200 fokra előmelegített sütőben, egyszer megfordítva pirosra sütöttem kb. 45 perc alatt, aztán tányérra szedtem.




A harcsát megmostam, és kb 2,5-3 c széles szeletekre vágtam. megszórtam szitált ételízesítővel, sóval, citromborssal, fokhagyma granulátummal, kevés olajjal megspricceltem és azt is sütőpapírral bélelt tepsire raktam, majd mehetett az is a sütőbe a fasírt alá.




Amíg ezek sültek 8 krumplit megtisztítottam, megmostam, apróra vágtam és zepter szabályok szerint megfőztem. Amikor puha volt, öntöttem rá kb. 1-1,5 dl forró vizet és 4 evőkanál 12 %-os tejfölt, amivel jól kikevertem.






Legvégén jutott eszembe a karfiol, kb. egy kis fejnyi maradt tegnapelőtt szétszedve. Gyorsan egész kis rózsákra vágtam, és 1,5 liter forró vízzel főni tettem, ízesítettem 2 fehér kanál ételízesítővel, 1 fehér kanál ételízesítőből kiszitált szárított zöldséggel, őrölt borssal, egy kis fej apróra vagdalt hagymával, és puhára főztem. Amikor megfőtt, 1 dl hideg vízben simára kevertem 1 evőkanál keményítőt, azzal behabartam a levest, és 3 evőkanál 12 %-os tejföllel savanyítottam rajta egy kicsit. A végén még megszórtam egy kevés szárított petrezselyemzölddel. Szinte minden egyszerre készült el, és már tálalhattam is a finom, mindenki kedvére való  vacsorát.




7 megjegyzés:

  1. Valahogy megéheztem megint ahogy néztem a képeket!:) Szerintem azért mert már megint nagyon gusztát készítettél! A halból nem maradt egy kicsi úgy megkóstolnám !:))

    VálaszTörlés
  2. Ismét egy egész sor finomságot főztél, irigyellek a hal miatt, ti nagyon sok finom halat esztek, ahogy olvasom a fiad jóvoltából.

    VálaszTörlés
  3. Éva - köszi :) egy-két darab még van a halból. Meglepődve láttam, hogy Legkisebbikem, aki nem rajong a halételekért most két jókora darabot megevett. És Apa is repetázott belőle. Legnagyobbikom és én nagyon szeretjük :)

    Kati - tényleg Legnagyobbikom imád horgászni, Neki jó kikapcsolódás, és ha fog, azt megesszük. Volt olyan hét, hogy szinte minden napra jutott hal, Apa a hét vége felé már mondta, hogy ne babráljak már ki vele, legyen már végre hús is :D

    VálaszTörlés
  4. Finomakat főztél:) mi is járunk horgászni,sőt még jéghorgászaton is voltunk. De a halat meg nem akarják megenni. Sajnos a harcsát én sem szeretem, valahogy a tengeri halak jobban bejönnek nekem.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Trollanyu! Emlékszem írtad régebben, hogy inkább tengeri hal párti vagy, az nem baj, erre mondják ízlések és pofonok! Lehet, hogy a bőre miatt nem szeretted a harcsát, szerencsére a Fiam leszedi a bőrét, és akkor már olyan finom a húsa, mintha nem is hal lenne. Ha Neked a tengeri halak jobban ízlenek, hát egyél olyat, lehet, hogy az egészségesebb is az omega 3 meg 6 zsírsavakkal :D,
    Mi szeretjük az édesvízieket :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom vacsora. Nagyon szeretem a harcsát és a többi édesvizi halat is, csak sajnos nálunk nincsenek ilyen tehetséges horgászok. :)))

    VálaszTörlés
  7. Köszi! Mi is örülünk, hogy ilyen ügyes. Jó kis kiegészítést hoz a konyhára :)

    VálaszTörlés