2011. augusztus 14., vasárnap

Krumplis-kefíres lángos





Reggel gyorsan rápillantottam a blogomra, és az az öröm ért, hogy fennállása óta tegnap először túlhaladta az oldalmegnyitások száma az ezret, egészen pontosan 1.002 oldalmegnyitás volt tegnap, KÖSZÖNÖM :)!! Határtalan az örömöm, a szám a fülemig ér, úgy mosolygok reggel óta. Ez úgy feldobott, hogy még az sem keserített el, hogy reggelihez készülvén jutott eszembe, csak 2-3 szikkadt, tegnap előtti zsemlénk van itthon. Kaptam magam, mint a szélvész [:D] összedobtam egy finom lángos tésztát, be a mikróba kelni, és már sütöttem is a jó kis friss, forró lángosokat. Ma maradék margarinos törtkrumplit és kefirt használtam a tésztához. Ezekből készült
  - kb. 2 adag margarinos törtkrumpli
  - 3 dl forró víz
  - 1 kg finom liszt
  - 1 fehér kanál só
  - kb. 1,5 dl tej
  - kb. 1-2 teáskanál cukor
  - 1 db friss élesztő (Lidl-s)
  - kb. 4 evőkanál kefir
  - kb. 2 löttyintésnyi olaj
A hideg törtkrumplit krémesre turmixoltam 3 dl forró vízzel (ami a mosogató csapján folyik). A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, aztán az élesztőt, majd a bögrét beraktam a mikróba, 1 percre, 90 Wattra, hogy a felfutás beinduljon. Aztán a lisztet nagy tálba öntöttem, hozzáraktam a krumplit, és beraktam a mikróba, hogy meglangyosodjon. Amikor kivettem, hozzáraktam a sót, beleöntöttem a felfutott élesztőt (ami ekkor már kipúposodott a bögréből), és elkezdtem összeállítani a tésztát. Közben kanalanként raktam hozzá a kefirt. Kellett még egy-két löttyintésnyi olaj, hogy olyan kellemesen puha, selymes tésztát kapjak, ami sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragadt. Folpackkal letakartam a tálat, és megint beraktam a mikróba 7 percre, szintén 90 Wattra, hogy a kelés beinduljon. Utána kivettem, letakartam a folpackot még egy tiszta törölgetőruhával, és még kb. 10 percig kelesztettem, majd olajjal megkent asztallapra borítottam, nagyobb átmérőjű pohárral kiszaggattam,






és forró olajban, első oldalát fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül, szép pirosra sütöttem. 
Törlőpapírral bélelt tálra szedtem lecsöpögni, 




onnan ettük először, ahogy sült. Csak amikor már jóllaktunk, tudtam fényképet készíteni a végeredményről.

Nagyon finom reggelink volt, most nem kell rohannom az ebéddel, biztos bírjuk egy darabig :)








Krumplis-kefires lángos


10 megjegyzés:

  1. Gratulálok ehhez a szép számhoz, és biztos vagyok benne, hogy lesz ez még napi szinten több is.

    A lángos nagyon csábító, finom reggelit sikerült varázsolnod.:)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok én is:) A lángos nagyon guszta:) Bár reggelire nekem túl sok lenne, vacsorára el tudom ma képzelni.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, kedves Gizi!! Én már ennek is nagyon örülök :D
    Nagyon jól bereggeliztünk, úgyhogy ma az ebéd kimaradt :), csak vacsit főzök!

    Trollanyu - Köszi. Én sem gyakran készítem reggelire, de most így jött ki a lépés :)

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok neked! Nagyon guszták a lángosaid ! Te örömödben a család is osztozott, jól bereggelizett a lángosból!:-))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Éva - köszönöm!! Igen, túlságosan bereggeliztünk :)!!

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok! A lángos isteni. :)))

    VálaszTörlés
  7. Laktató, az tény, de estére túl kalóriás és már le sem mozogja az ember. Nagyon tetszetős ez a mikrós megoldás. Én a sütőt szoktam 50 fokra állítani és ott kelesztem a tésztáimat. Ez még egyszerűbb megoldásnak tűnik. Megnézem, van-e 90 fokos jelölés a mikrón! :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem bevált a mikrós kelesztés, de nem 90 fok, hanem 90 Watt! (olvasztó fokozat)

    VálaszTörlés
  9. Marikám- friss és üde vagy, nem úgy mint én tegnap este :D Melléütögettem a klavin, de nem csak a betűket, úgy látom! :)

    VálaszTörlés