2011. augusztus 15., hétfő

Lecsós húsgombóckák





Bár maradt a hétvégéről némi raguleves, rizses galamb és egy kis sültcsirke is a hűtőben, azért készítettem ma egy nagyon finom, nyárias egytálételt. Volt még itthon egy fél kiló darált húsom, és egy rakás színes lecsó paprikám, ezek az alapanyagok azonnal adták a lecsós húsgombóc ötletét.
A húsgombóc hozzávalói: 50 dkg (20 % zsírtartalmú) sertés darált hús, 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, 1 egész nyers tojás, 1 fehér kanál só, őrölt bors ízlés szerint (én ezzel az egyszerű fűszerezéssel szoktam a töltött paprikát is készíteni). Ezeket összegyúrtam, és diónál picit nagyobb gombócokat formáltam belőle (ebből a mennyiségből 20 db lett).
A lecsó hozzávalói: 5-6 közepes hagyma, kevés olaj, 8-10 nagyobb színes lecsópaprika, 4 nagy puha paradicsom,  1 csapott fehér kanál só, 2 fehér kanál fűszerpaprika, 1 liter 100 %-os paradicsomlé, kevés édesítőszer.
Szokás szerint elkészítettem a lecsót, először az összevágott hagymát, majd paprikát dinszteltem rövid ideig pici olajon, aztán ráraktam a cikkekre vágott paradicsomot, ízesítettem sóval, fűszerpaprikával, felöntöttem paradicsomlével, édesítettem rajta kicsit, aztán belefőztem a diónál kicsit nagyobb húsgombóckákat. Kb. háromnegyed órán át főztem fedő alatt, takarékon, akkor készült el, amikor a rizsszemek a húsgombóckák belsejében is megduzzadtak. Nagyon finom, kissé csípős, de üdítően savanykás nyári ebéd lett :)





Lecsós húsgombóckák






9 megjegyzés:

  1. Kedves Mária!!!
    Ha most tartod a névnapod,sok szeretettel köszöntelek!!!!
    és a gombócból kérek!!!!ja és még ami alább található!!!! a kefires lángosra készülök!!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mellissina2!
    Köszönöm a kedves köszöntést, bár családunkban az igazi ünnep szeptember 12.
    Természetesen küldöm a gombócot, sajnos a lángosból már nem tudok küldeni, de legközelebb Neked is teszek félre :)

    VálaszTörlés
  3. Lecsós húst szoktam főzni, de húsgombóccal még nem készítettem. Remek ötlet! :)))

    VálaszTörlés
  4. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet, igen guszta! Még így nem készítettem de kifogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Éva! Tényleg finom volt!!

    VálaszTörlés
  7. De jó ötlet, ma készítettem töltött paprikát, de kiderült, valaki rájárt a paprikára, ezért több lett a gombóc, nagyon finom volt így is persze, Ez a lecsós húsgombóc nagyon hasonlít a mai ebédünkre :) Friss paradicsomot vágtam bele. Finom kaja!!!

    VálaszTörlés
  8. Tényleg az. Kicsit íz-gazdagabb, mint a sima töltött paprika.

    VálaszTörlés