2011. augusztus 4., csütörtök

Paradicsomos rakott padlizsán sültkrumplival





Ma kísérleteztem egy kicsit, mert padlizsánból szerettem volna valami új, finom vacsorát készíteni, nem a rántott, vagy töltött változatot. Leginkább a padlizsán tekercsek gondolata foglalkoztatott, de aztán mégis egy  egyszerűbb változat mellett döntöttem. 
Hozzávalók 4-6 személyre: 
  - 4 db közepes feszes padlizsán
  - só vagy ételízesítő
  - 1 kg darált sertéshús
  - 2 fej hagyma
  - 2 csapott fehér kanál ételízesítő
  - 1 púpos kávéskanál őrölt bors
  - 1 púpos kávéskanál szárított oregano
  - 4-5 dl paradicsomlé (100 %-os) vagy sűrített paradicsom, (valószínű utóbbi még jobb lenne!!)
  - reszelt trappista sajt ízlés szerint
  - 8 db krumpli + a sütéshez olaj
Először a padlizsánt mostam meg, majd hosszában kb. azonos vastagságú szeleteket vágtam belőle. Ételízesítővel megszórtam és szűrőben a mosogatóba raktam, hogy kiadja esetleges keserű nedvét (kb. 20-30 perc). A húst felforrósított teflon serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítani kezdtem, megszórtam 2 csapott fehér kanál ételízesítővel, ráraktam 2 fej apróra vágott hagymát, őrölt borsot, oreganot és addig pároltam, míg az alatta lévő nedvek elpárologtak, és a husi pirulni kezdett. Másik felforrósított teflon serpenyőben, szintén zsiradék nélkül megsütöttem a padlizsán szeleteket (nem mostam le róluk az ételízesítőt). Egy közepes tepsi aljára öntöttem kevés paradicsomlét és arra sorakoztattam a már megsült padlizsán szeleteket. Amikor a tepsi alját teljesen kiraktam, pici paradicsomlével meglocsoltam, majd rásimítottam a megpirított fűszeres darált húst.






A húst is meglocsoltam kevés paradicsomlével és a többi szárazon megsütött padlizsánszelettel betakartam. Erre a padlizsán sorra is locsoltam kevés paradicsomlevet, végül durvára reszelt sajttal megszórtam és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem. 






Nagyon vártam, hogy megkóstolhassam! Várakozás közben eszembe jutott, hogy sütök hozzá még néhány krumplit is,  végül sültkrumplival lett teljes a vacsora. 






Nagyon finom volt, bár a paradicsom kicsit híg maradt alatta. Most úgy gondolom, még jobb lenne sűrített paradicsommal (pl. Nostia passzírozott paradicsommal). Ettől a kis hibától eltekintve isteni vacsora volt :)!!





Paradicsomos rakott padlizsán sültkrumplival


5 megjegyzés:

  1. Nagyon étvágygerjesztő:) Imádom a padlizsánt mindenféle formában, hasonlót szoktam én is készíteni, nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  2. Istenien is néz ki. A kísérletezésed nagyon eredményes volt. Guszta nagyon. :))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó,ötletes és finom.Mond légyszi,látom a padlizsán héját nem vágtad le,azt meg lehet enni? Én sosem mertem héjastól készíteni.de sok helyen láttam,hogy így készítik.

    VálaszTörlés
  4. Maria, ez nagyon guszta lett megint:)
    Már sajnálom, hogy én a padlizsánt nem igazán kedvelem:(

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu - köszi :)

    Petra - Neked is köszi :)

    Aleda - köszi! Általában nem szoktam levágni a héját, vannak esetek amikor igen, mert nem mindig mutatna jól az ételben a szinte fekete hatású héj. (Férjem és Legnagyobbikom most is kipiszkálták az ételből.) Én mindenestől szeretem a padlizsánt, épp csak a csumáját nem :D

    Roza - köszi :)

    VálaszTörlés