2010. december 25., szombat

Meggyes-túrós




Meggyes-túrós (Anyukám süteménye)

A család másik nagy kedvence a meggyes túrós. Ennek a tölteléke is nagyon finom habos.  Anyukám mindig zsíros házi túróból készíti. (A házi tejet, túrót, tejfölt már régóta ugyanattól az árustól szerzi be a piacon, mert szerinte a bolti túró nem jó semmire.)






Meggyes túrós





A tészta:


30 dkg finom liszt


10 dkg porcukor


10 dkg margarin


1 db egész tojás


1 db sütőpor


2 ek. ecet


3 ek. tej





Ezekből az anyagokból tésztát gyúrunk, amit a tepsibe tapicskolunk, vagy ha van tepsi szélességű sodrófánk, azzal a tepsiben elnyújtjuk a tésztát. (Asztalon elnyújtani, utána a tepsibe tenni nem lehet!!)





A töltelék:


10 dkg margarin


12 dkg porcukor


1 cs. vaníliás cukor………………..ezeket habosra keverjük gépi habverővel





4 tojás                                            egyenként adjuk hozzá a tojásokat, közben végig keverjük a géppel.





1 kg (házi) túró


1 cs. vaníliás pudingpor...................a túrót és a pudingport összekeverjük, utána adjuk az előzőekhez.





Az elkészült habos tölteléket ráöntjük a tésztára. A tetejére kimagozott meggyszemeket rakunk, kb. 2 cm távolságra.


Előmelegített sütőben (kb. 180 fokon)  (8 fokozatú gázsütőben 6-os fokozaton) kb. 35- 40 percig sütjük. (amikor a teteje szép aranybarna, akkor jó). A tepsiben hagyjuk kihűlni. Kihűlés után kis kockákra vágjuk, úgy, hogy minden kocka közepére kerüljön egy meggyszem.


A fenti mennyiség nagy gáz tepsihez elegendő.







Meggyes-túrós







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése