Anyukám igazi "süti-guru". Szinte soha nem kellett sütnöm, Ő ellátta a családot finomabbnál finomabb sütikkel. A fiaim szerint ez a Mamák dolga. Mostanában pedzegetik, hogy most már én is mama vagyok, ezért gyakrabban kellene sütnöm. Legutóbb, mikor Szüleimnél voltunk elkértem azoknak a sütiknek a receptjét, amiket a családom legjobban szeret. Én nem vagyok sütirajongó, inkább a pogácsákat, egyéb sós ropogtatni valókat szeretem, de most elhatároztam, karácsonyra sütök. Ma főpróbát tartottam, családom pedig örömmel vetette rá magát az egyik legnagyobb kedvencre a "Részeges Jeromos"-ra. Nagyon egyszerű süti, de annál finomabb. Aki a csokit, a baracklekvárt, a rumot, a meggyet, és a diót szereti, biztosan szeretni fogja.
A tészta:
15 dkg margarin
3 egész tojás
30 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor………………ezeket habosra keverni
23 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 ek. kakaópor…………………...ezeket összekeverni, majd az előzőekhez hozzáadni
Zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, úgy sütni, mint a piskótát. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
A rávalók:
25 dkg baracklekvárt
6 ek. rummal (vagy/és kevés rumaromával) összeforralni, és forrón rákenni a hideg tésztára.
1 üveg magozott meggybefőttet (több lehet) rászórni a lekváros tészta tetejére,
15-20 dkg darabos dióval kitölteni az esetleges réseket,
A tetejét csokimázzal bevonni (pl. felolvasztott ét tortabevonóból legalább 30 dkg kell, több lehet).
Ilyen a csokimáz előtt:
Megjegyzés: A tésztát 175 fokon sütöttem, legalább 20-25 percig nem nyitottam ki a sütőt, aztán tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. Ez a tészta nem lesz magas (kb. 2-2,5 cm), de szép egyenletes.
Legközelebb dupla ennyi meggyet teszek rá (2 üveg magozott meggybefőttet, lecsepegtetve), / vagy a meggyszemeket elfelezem, hogy jobban befedje a sütit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése