2013. június 22., szombat

Petrezselymes-bazsalikomos spagetti titkos alkatrésszel, Zepterben együtt főzve


A délelőtti rekkenő hőség ellenére muszáj volt bevásárolni. Hiába akartam ezt a kora reggeli órákban elintézni, (mondhatjuk, hogy ember tervez, Isten végez) nem jött össze, mert Legkisebbikemnek - "sofőrömnek" és segítségemnek dolgot adott Apa. Kilenc tájban tudtunk elindulni vásárolni, de akkor már 39 fokot mutatott a kocsiban a hőmérő. 11-re, mire hazaértünk, már legszívesebben a bőrömet is levetettem volna, és azonnal a hűs ásványvízért nyúltam, de mivel reggelire csak két kis banánt ettem, már a szemem is kopogott az éhségtől. A húsok, felvágottak és egyebek elpakolása után azonnal lengébb itthoni ruhát húztam és nekifogtam a gyors ebéd készítésnek. Először a titkos alkatrészt tisztítottam meg, ami nem más, mint 3 db (kb. 15 dkg) grillgomba  (pszt!!!), mert azt Legkisebbikem nem eszi meg - ha tudja, hogy az ételben van. Ha nem tudja, - mint ma is - akkor kétszer is szed belőle, és bőszen dicséri, hogy milyen finom. Ki érti ezt?? A tisztított gombát cikkekre vágtam és a mixelő edénybe raktam. Egy nagy csokor megmosott, lerázogatott, durvára vágott petrezselyemzöldet raktam hozzá, meg  8-10db előzőek szerint előkészített friss bazsalikom levelet. Az egészet felöntöttem fél liter forró vízzel, és botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Egy Zepter edénybe kevés olajat öntöttem, belenyomtam 3 gerezd új fokhagymát, és beleszeleteltem egy hegyes erős paprikát. Kissé megdinszteltem, de csak annyira, hogy ne barnuljon meg a fokhagyma. Ráöntöttem a kissé ijesztő sötétbarna turmixolt gombalevet, fűszereztem 1 fehér kanál ételízesítővel, 1-1 csipet szárított oreganoval és borsikafűvel, felöntöttem további 6 dl forró vízzel, beletettem egy fehér kanál sót, felforraltam, és amikor lobogva forrt, beleraktam egy csomag (1/2 kg) vékony durum spagettit (Carloni - Aldi). Újraforrástól számított 10 percig főztem, addig megmostam, lecsepegtettem és mérettől függően félbe-negyedbe vágtam jó néhány koktél paradicsomot. Az elkészült tésztába újabb 8-10 levél megmosott, apróra vágott bazsalikomot kevertem és már tálalhattam is. A tányérra szedett tésztára tettünk a koktélparadicsomból, és ehettünk. Legnagyobbikom horgászni van, de a többieknek és nekem is nagyon ízlett az ebéd. Apa a tészta előtt még evett a jól behűtött meggylevesből is, csakúgy, mint tegnap.

2 megjegyzés:

  1. Én szívesen megkóstolnám ezt az ételt, ránézésre is guszta, s még a gombát sem kellene 80 évre titkosítani, mert imádom.

    VálaszTörlés
  2. :) Ez jó :)!! Köszönöm kedves Hobbychef, elhiheted, hogy nagyon finom volt :)! Fura a gyereknél ez a gombaellenesség, főleg, hogy ha így eldugom az ételben, akkor jóízűen megeszi.

    VálaszTörlés