A vacsorához elővettem a krumplis kosaramat, és akkor láttam meg a 6
céklát, amit a hét végén vettem és teljesen elfeledkeztem róla. Arra
gondoltam, levest főzök belőle. Gumikesztyűvel felvértezve
megtisztítottam 3 céklát, és úgy feldaraboltam, mint a krumplit szokás.
Fazékba raktam, majd utána küldtem egy felaprózott közepes méretű
vöröshagymát. Felöntöttem másfél liter forró vízzel, ízesítettem két
fehér kanál ételízesítővel és egy kávéskanálnyi őrölt köménnyel és
puhára főztem. Amikor könnyen beleszaladt a kés botmixerrel
pürésítettem, majd újra felforraltam, tettem bele három púpos
teáskanálnyi ecetes tormát, meg 6-8 evőkanál 30 %-os tejszínt. Pici só
is kellett még bele, és máris finom leves lett belőle. A hűtőben volt
még pár szelet lehelet vékony sertés sonka, azt nagyon vékony csíkokra
vágtam és azzal gazdagítottam a levest. Tálaláskor pici tejszínt
öntöttem még bele, ami először elsüllyedt, aztán szépen felúszott a
leves tetejére. Elkeverés után bekanalaztam egy tállal és magam is
meglepődtem, hogy mennyire ízlik. A család többi tagja persze hallani
sem akart róla, úgyhogy holnapra is megvan a levesem.
Második fogás - családom számára az egyetlen - szalonnás-virslis tepsis krumpli
Ehhez a fogáshoz megtisztítottam egy szűrőnyi krumplit, vékonyra
szeleteltem. A mélyebb tepsit kibéleltem sütőpapírral, picit
megolajoztam, utána terítettem bele a krumplit. 3 nagy fej hagymát
ugyancsak megtisztítottam, azt vastagabb szeletekre vágtam és karikáira
szedve elosztottam a krumpli tetején. Utána 2 tv paprika következett
szintén vastagabb szeletekre vágva, majd 3 kicsit fonnyadt paradicsom
felnyolcadolva. Ezután megszórtam az egészet sertéssült
fűszerkeverékemmel és sóval, és jól elvegyítettem. A tetejére pakoltam
10-11 szeletke erdélyi szalonnát, amit bőréig bevagdostam, és 180 fokra
előmelegített légkeveréses sütőben jó 50 percig sütöttem lefedés nélkül.
Amíg sült beirdaltam 10 szál pikok bécsi virslit, és ráraktam a majdnem
kész ételre. Még 10-15 perc sütés és elkészült a vacsi. Finom volt,
szerette a család, mert igazi pasis kaja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése