Rántott csirkeszárny és velővel töltött, rántott palacsinta |
Ma nagyon belecsaptam a lecsóba... illetve a palacsintába. A kiadós
reggeli után kényelmesen dolgozhattam, nem kellett kapkodnom, így új
ételt próbáltam ki, a velővel töltött rántott palacsintát, mellé azért a kevéssé bátraknak hagyományos rántott csirkeszárnyak
is készültek. De ha már palacsinta, akkor legyen édes is, ez volt Apa
kívánsága. Ráadásul már elég régen kéri, hogy mákos tészta legyen, hát
most ahelyett mákos palacsintát kapott.
Legelőször megtisztítottam a csirkeszárnyakat, és a szárnyvégeket
levágtam róluk. Aztán felforraltam 1,5 liter vizet 1 fehér kanál sóval,
és 2 fehér kanál szárított zöldséggel, amikor forrt, beletettem a
csirkeszárnyakat és szárnyvégeket, és újraforrástól számított 25 percig
főztem takarékon, fedő alatt, amikor elkészült kiszedtem a húsokat a
fedőre hűlni, panírozás előtt megpergettem sóval.
Közben kikevertem egy adag palacsintatésztát, persze cukor nélkül, aztán
megsütögettem. 27 palacsinta lett. A velősön és mákoson kívül maradt
még üres is, amit kedve szerint tölthet mindenki.
A palacsintatészta most ezekből készült: 2 tojás, 6 dl tej, 20-20 dkg finom és rétes liszt, 5 dl buborékos ásványvíz, 1/2 fehér kanál só, két löttyintésnyi olaj.
Most nem zepterrel sütöttem, inkább egy könnyű tapadásmentes serpenyővel. Gyorsan ment.
Palacsinta sütögetés közben megfőztem a mák tölteléket: 30 dkg darált mákot 6 evőkanál cukorral, és kb. 3-3,5 dl tejjel felforraltam, majd főztem pár percig. Végül belereszeltem egy szép nagy citrom sárga héját.
Legvégül a velő következett. Gyönyörű, friss velőt kaptam tegnap, 70 dekát vettem belőle, még az este
meg is tisztítottam a hártyáktól, úgyhogy azzal már nem volt gondom.
Ma kevés olajon megdinszteltem egy apróra vágott hagymát, ráraktam az összevágott velőt, sóztam, borsoztam, szárított petrezselyemzöldet tettem rá, és amikor már egészen szétesett, két sóval elhabart tojást is ráöntöttem. Szilárdulásig sütöttem.
Először a mákos palacsintákat töltöttem meg, aztán félretettem.
Utána a velős palacsinták betöltése következett. A palacsinták közepére
halmoztam két púpos evőkanálnyit a velős masszából, eligazítottam, aztán
a két oldalát felhajtottam, végül a két végét is.
Aztán hagyományosan (liszt - kevés sóval elhabart tojás - morzsa)
bepaníroztam a szárnyakat is és a palacsintákat is és forró olajban
mindent megsütöttem.
Közben két adagban a sültkrumpli is elkészült hozzá.
Mákos palacsinta |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése