Mint minden belsőség, ez is megosztja az embereket. Vagy szeretik, vagy
utálják. Ha jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. Én
gyerekkoromban kóstoltam először, és azonnal megszerettem. A mai
gyerekek szerintem már meg sem kóstolnák, inkább a gyorséttermi ételek a
menők. Pedig ha a vese meg van tisztítva, utána pillanatok alatt
elkészül és nagyon finom. Kiadós vasárnapi reggelinek - mint ma reggel,
- vagy egy olcsó gyors ebédnek is megfelel.
De minden a vese tisztításával kezdődik. Ezt én tegnap este megcsináltam
az esti film alatt, megtisztítottam 3 vesét, így ma reggel ripsz-ropsz elkészült. A veséket
vízszíntesen - lehetőleg középen - kettévágtam. Ekkor feltárul a
belsejükben lévő rész, amit nagyon éles késsel óvatosan kivágtam, úgy,
hogy a lehető legkevesebb hasznos részt dobjam ki vele.
Utána a kitisztított vesét keresztben nagyon vékony csíkokra vágtam és
dupla nejlonzacskóban a hűtőbe raktam. Reggel aztán szűrőbe öntöttem,
forró vízzel többször leforráztam, aztán ecetes meleg vízzel is
átmostam, majd hideg folyó víz alatt is, egészen addig, míg teljesen
tiszta lett.
Ekkor egy fej apróra vágott hagymát olajon megdinszteltem, majd rádobtam a vesecsíkokat,
jó alaposan megborsoztam és sütöttem pár percig (kb. 5), míg a vesét
keménynek nem éreztem, akkor jó. Csak ekkor sóztam meg a sülő vesét kb.
1/3 fehér kanál sóval. Közben 1-2 csipet sóval elhabartam 5 tojást, és a
vesére öntöttem. Kevergetve addig sütöttem, míg kissé megszilárdult, de
nem szárítottam ki.
Tányérra szedtem, szárított petrezselyemzölddel megszórtam (Férjem
chilipor tett rá), és ecetes almapaprikával meg friss kenyérrel
tálaltam. Jó kis reggeli volt.
Nagyon szeretem a vesét én is, szerencsére nem is olyan drága :)
VálaszTörlés:) Szerintem többen szeretnénk, ha nem lenne vele szemben előítélet!!
VálaszTörlésPárom annak idején nem akarta megkóstolni, aztán meg megszerette.
És tényleg az olcsóbb húsok közé tartozik.