Legnagyobbikom vett a Lidl-ben két csomag fagyasztott-csíkozott pacalt,
amit felengedtetés után megtisztítottam, egyenletes darabokra vágtam,
többször váltott forró és hideg vízben alaposan megmostam, aztán zepter
gyorsfőző fedővel isteni pacalpörköltet főztem belőle.
Ezeket használtam fel hozzá: kevés olaj, 2 hatalmas fej hagyma
felaprózva, 2 kg tisztított, csíkozott pacal, 3 kávéskanál fokhagyma
granulátum, 1 púpos kávéskanál őrölt kömény, 3 fehér kanál csípős
fűszerpaprika, 1-1 csapott fehér kanál só és szitált ételízesítő, 1 tv
paprika, fél hegyes erős paprika (a magház felöli vége) mindkettő
kettévágva, kimagozva, 1 fehér kanál sűrített paradicsom, 4-5 dl forró
víz.
Szokásos módon készült a pörkölt, először a hagymát dinszteltem meg,
aztán rátettem az alaposan kinyomkodott pacalcsíkokat, fűszereket, jól
elkevertem, felöntöttem forró vízzel, és lezártam a fazekat. Szokásos
jelzésekig nagy lángon forraltam (9), utána takarékra vettem (3/9).
Figyelni kellett rá, mert a kevesebb folyadék miatt könnyebben esett
vissza a gőznyomás, ezért vagy kétszer feljebb kellett venni a
tűzhelyet, hogy ne essen a mutató a zöld mező fele alá. Természetesen a
kívánt szint elérése után újra takarékra kell állítani a tűzhelyet.
Hetven percig főztem a pörköltet, így nagyon finom puhára és ízesre főtt
a pacal. Köret most nem készült hozzá, csak kenyérrel ettük,
Legnagyobbikom és én. A többiek tegnapi maradékot esznek.
Nagyon guszta!De bevallom én a pacalt nem szeretem viszont a férjuram biztos hogy szívesen megenné akár az én adagomat is!:-)) Tunkolni jó puha kenyérrel az finom lenne!
VálaszTörlésKöszi Éva :)! Nálunk is csak Legnagyobbikom, a Barátnője, meg én esszük, a férjem szerint olyan, mintha egy feldarabolt flottír törölközőből készült volna.
VálaszTörlésÉn is jót tunkoltam délben belőle, nagyon finom volt:)!