A tányéromon lent éppen egy aszalt szilvás-aszalt sárgabarackos csirkemell muffin van kettévágva, a felső pedig a hosszúkásból egy szelet |
Tegnap láttam Gabriellánál hasonlót ITT és ITT, úgy megtetszett, hogy én is ilyet akartam készíteni. Azért féltem, hogy a család az aszaltgyümölcsös változatot idegenkedve fogadná, ezért olyan csak 3 db készült, muffin formában. A többi sima sajtos verzió, az én átiratomban.
Sajtos-szalonnás csirkemell muffin |
Ugyanaz őzgerinc formában |
Ezeket használtam hozzá: 2 egész csirkemell kicsontozva,
lebőrözve, apró kockákra vágva (kb. 1,2 kg színhús), 1 és 1/4 csapott
fehér kanál só, 3 egész tojás nyersen, 2 dl 30 %-os (cukrozatlan)
tejszín, 3 evőkanál rétes liszt, kb. 20 dkg reszelt trappista sajt, 15
dkg sonka apró kockákra vágva, erdélyi szalonna hajszál vékonyra
szeletelve egyszer a muffin formához 24 kis szeletke + 6 a tetejére
kettévágva, az őzgerincforma kibélelésére alulra 12 hosszabb szelet, a
két végére kb. 3 hosszabb szelet elfelezve, a tetejére még 6 szelet
elfelezve. + igény szerinti mennyiségű reszelt sajt a tetejére - de akár el is maradhat.
A csirkemelleket lebőröztem, kicsontoztam és kis kockákra vágtam,
besóztam 1 csapott fehér kanál sóval, és félretettem. A mellcsontokból
és 10 db csirkelábból levest főztem gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések
után 7 perc alatt. Másik edényben fűszeres vízben 25 dkg mirelit borsót
pároltam meg, amikor már félig megfőtt, eperszalag tésztát főztem bele,
majd a levest rászűrtem. A húsokat és zöldségeket külön tálaltam.
A sajtos csirkemell további előkészületeként hajszálvékony szeleteket
vágtam az erdélyi szalonnából - mert bacon-öm nem volt itthon -. Először
a muffinformát béleltem ki kereszt alakban a vékony
szalonnaszeletekkel, aztán a hosszúkás sütőformát is, de nem úgy mint
Gabriella, mert nekem csak rövid szelet szalonnáim voltak, kb a feléig
ért a formának, ami kétoldalt felhajlott. Amikor ezzel elkészültem, 3
tojás összeturmixoltam 2 dl 30 %-os tejszínnel, 3 evőkanál liszttel, és
1/4 csapot fehér kanál sóval, hozzákevertem a durvára reszelt trappista
sajtot, a 15 dkg apróra vágott sonkát, és alaposan elvegyítettem a
csirkemell kockákkal. Először a muffinforma szalonnával bélelt
mélyedéseibe kanalaztam a masszát - 3 mélyedést először csak félig töltöttem meg a masszával, aztán beleraktam 1-1 szem négybe vágott aszalt szilvát és aszalt sárgabarackot,
majd a csirkemelles masszával teleraktam a mélyedést. A kis csirkemell
muffinok tetejére is egy-egy fél hajszálvékony szalonnaszeletkét raktam.
A megmaradt masszát beleöntöttem a hosszúkás formába, egyenletesen
elterítettem és szalonnaszeletkékkel azt is betakargattam. Tepsi egyik
oldalára tettem a hosszúkás formát, másik oldalára a muffinformát és 180
fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam.
Nekem még így is tovább tartott a sütés, mint Gabriellának. Igaz nem
mértem az időt, de addig sütötem, míg szép pirosra sültek a muffinok, és
a hosszúkás is. Amikor láttam, hogy a muffinok már szépen pirulnak,
kivettem a formát a sütőből, körbevágtam és megfordítottam mindet, hogy
az alul lévő szalonna is megpiruljon. Ekkor szórtam meg még kevés
reszelt sajttal is. A hosszúkás formában lévő sajtos csirkemellet is
sütőpapírral bélelt tepsire borítottam, amikor láttam, hogy az is szépen
pirul, annak is reszelt sajtot szórtam a tetejére, úgy sütöttem készre.
Tejjel, tejföllel és margarinnal kikevert törtkrumplival tálaltam.
Finom volt!!
Még most vettem észre, hogy elkészítetted ezeket a finomságokat, de jó, nagyon örülök. :)
VálaszTörlésKicsit zavarban vagyok, mert úgy emlékeztem, hogy neked már a modernebb blogod van, és hirtelen nem tudtam, hogy Te vagy-e, de az édes unokáidat megismertem ám itt a blogon. :)
A "modernebb" blogon szoktam megírni először a posztokat, aztán átmásolom ide, a hagyományos nézetű blogba minden bejegyzésemet, mert kaptam olyan hozzászólásokat, hogy hagyományos nézetben jobban szeretik a blogomat olvasni. Ezzel is ez történt, sőt a modernben is írtál hozzá megjegyzést még akkoriban :)
Törléshttp://hzias2.blogspot.hu/2013/02/sajtos-szalonnas-csirkemell-muffin-es.html