Ma reggel még halvány gőzöm sem volt, hogy mit fogok ebédre főzni. Aztán
délelőtt ahogy benéztem a hűtőbe, megláttam egy csomag parasztsonkát
(még akkor vettem, mikor a Lidl-ben akciós volt), meg 3 szem tölteni
való gombát és máris körvonalazódott az ebéd, sonkás-gombás-tejszínes tészta.
Ezeket használtam hozzá: 3-4 evőkanál olaj, 1 kisebb fej
hagyma, 10 dkg szeletelt parasztsonka, kb. 25 dkg csiperke gomba, só, 1
dl 30 %-os tejszín, 1/2 liter forró víz, 1 kávéskanál szárított
petrezselyemzöld, 25 dkg gyermelyi copfocska tészta, a tetejére kevés reszelt trappista.
Gyorsan előkaptam a nagy SpiderPan serpenyőmet, megtisztítottam és
apróra vágtam a hagymát, felcsíkoztam a szeletelt sonkát,
megtisztítottam és apróbb darabokra vágtam a gombát. Mindent a
serpenyőbe raktam, csipet sót tettem a gombára, hogy kiadja a levét, és
egy kis olajjal együtt dinsztelni kezdtem.
Addig dinszteltem, míg zsírjára sült, ekkor ráöntöttem kb. 1 dl
tejszínt, jól elkevertem, felforraltam, majd a fél liter forró víz
következett, a kávéskanál szárított petrezselyemzöld, meg csapott fél
fehér kanál só. Amikor felforrt, beleöntöttem a tésztát, jól elkevertem
és fedő alatt, kis lángon 12 percig főztem, míg az összes szaftot magába
szívta.
Azonnal tálaltam, a tányéron kevés reszelt sajtot szórtam rá. Kóstolás után megállapítottam, hogy ez tisztára olyan, mint a carbonara, csak a gomba ízével még gazdagabb. Érdemes kipróbálni, mert villámgyors, egyszerű, nem kell sok edényt mosogatni utána, és nem utolsó sorban isteni :)!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése