2015. január 8., csütörtök

Almás-mákos gyors kevert süti



Valamelyik nap megláttam ezt a gyors almás-mákos sütit Hahopihe konyhájában. Akkor átsiklottam felette, de tegnap újra megakadt rajta a szemem. Nem ugrottam neki azonnal, hagytam érlelődni a dolgot, de ma már nem bírtam ki, hogy ne süssem meg. (Csodálkozom is magamon kellőképpen, hogy így rám jött a sütögethetnék.)  A korai vacsora után nekifogtam és gyorsan kikevertem. Tényleg csak pár perc, pár hozzávaló, és nincs vele egy rakat mosatlan. Olyan egyszerű, az elkészítése, mint egy muffin :).
Hozzávalók:
1 tojás, 10 dkg kristály cukor, 10 dkg finom liszt, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg darált mák, 1 dl olaj, 2,5 dl tejföl, 2 közepes alma (édes, jonagold, vagy starking)
Először a sütőt kapcsoltam 180 fokra és légkeverésre, hogy meleg legyen, mire a tészta összeáll. Utána a tojást habosra kevertem cukorral, majd egymás után tettem hozzá a többi alapanyagot a felsorolás sorrendjében. Utoljára a megtisztított almát reszeltem a masszához nagy lyukú reszelőn.  Egy kisebb tepsit kibéleltem  sütőpapírral, abba öntöttem az elkészült tésztát.


30 percig sütöttem, akkor tűpróbáztam, és még visszatettem 3 percre, mert kicsit ragadt még a tű. Sütés közben érdekes volt az illata, nem egy klasszikus sütemény illat - talán a tejföl meg a mák együtt - nem tudom.
Miután kivettem a sütőből hűlni hagytam, majd Apa segítségével papírostól kiemeltük a tepsiből egy tálcára, aztán másik tálcára borítottam és lehúztam róla a sütőpapírt. Visszafordítottam, a tetejét picit megszórtam porcukorral és alig vártam, hogy megkóstoljam.


Az érdekes illat megmaradt, de finom szaftos volt, viszont nekem hiányzott belőle egy kis reszelt citromhéj, vagy egy kis fahéj, ha legközelebb megsütöm, valószínű mindkettőt teszek bele.   Azért így sem fog ránk száradni, én is és Apa is eltüntettünk már 2-2 darabot, Legkisebbikem is megkóstolt egyet, biztos a többi is eltűnik még az este folyamán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése