Volt még itthon egy negyed fej egy hatalmas kelkáposztából, mellette a
szokásos leveszöldségek és krumpli, ezekből készült ma egy melengető zöldségleves. És mitől lett magyaros? Hát attól, hogy piros volt.
Hozzávalók: negyed fej kelkáposzta apróra vágva, 2 pici, tojásnyi tisztított, felkockázott krumpli, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér és két szelet zeller gumó, mindegyik megtisztítva és feldarabolva, 2 liter forró víz, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, őrölt kömény, csilipor, fokhagyma granulátum - ugyancsak ízlés szerint, a sűrítéshez 2 csapott evőkanál rétes liszt, 3 evőkanál olaj, 1 csapott fehér kanál fűszerpaprika.
A feldarabolt kelkáposztát, zöldségeket és krumplit 2 liter forró vízben
tettem oda főni, a felsorolt fűszerekkel ízesítve. Először fedő nélkül,
lobogva forraltam, mert azt mondták régen, hogy a kelkáposzta puffasztó
anyagai úgy eltávoznak az ételből. Pár perc ilyen főzés után fedő alatt
főztem tovább takarékon, amíg minden megpuhult. Akkor kis csészében
összekevertem a lisztet, olajat és paprikát, és belekanalaztam a lobogva
forró levesbe. Pár percig még főztem, hogy a liszt is megfőljön, aztán
már tálalhattam is ezt a finom fokhagymás-csípős levest.
Ha nem disznótoros lett volna az ebéd második fogása, virslit vagy
kolbászt is főztem volna bele, így viszont jól esett mindenkinek a csupa
zöldséges leves.
Második fogásnak a Sógornőmtől még tavaly kapott, lefagyasztott
hurkát-kolbászt sütöttem meg, most a tepsis krumpli tetején. Persze
előbb kiengedtettem, aztán mindkét oldalát megszurkáltam hegyes késsel,
hogy ne repedjen ki. A szeletelt hópehely krumplit sertéssült
fűszeremmel fűszereztem, és pici olajjal megkent sütőpapírra terítettem.
200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem kb. 75-80
percig. Savanyúsággal tálaltam. Isteni finom volt!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése