2015. január 17., szombat

Darált húsos pörkölt rizzsel


És még mindig tarjából. A héten a Tescoban nagyon kedvező áron kaptam tarját (799,- Ft/kg), megvettem hát egy szép nagy egészet. [Érdekes, hogy a tarja általában olcsóbb, mint az oldalas, pedig szerintem sokkal gazdaságosabb húsféle. Igaz, hogy van benne csont, de az külön ételben (leves) hasznosítható.]
Tegnap ebből a húsból készült a mustáros-sonkás tarja,  meg egy finom csontleves, ami 2-3 napra elegendő.


A hús formázásánál levágtam a széléről egy elvékonyodó csíkot, ami 32-33 dkg volt, azt robotgéppel ledaráltam, ebből készült a mai darált húsos pörkölt. Ezen kívül még 2*6 vékony szelet tarját eltettem becsomagolva a fagyasztóba úgy, hogy 2 szeletet egymás mellé raktam egy kis uzsonnás tasakba, aztán három ilyen tasakot egy fagyasztó zacskóba. Így kisebb vagy nagyobb mennyiséget is ki tudok venni, ha szükség lesz rá.

A mai ebéd pörkölt alapját még tegnap megfőztem, így a ma alig több, mint 20 perc alatt mindennel elkészültem.

Hozzávalók: 
- 1 fej felaprított hagyma, 1 evőkanál olaj, kb. 320 gr darált sertés tarja, 1 hegyes paprika felkockázva, só, őrölt kömény, fokhagyma granulátum ízlés szerint, 1 fehér kanál fűszerpaprika, kávéskanálnyi csípős piros arany, 3-4 dl forró víz
- 1 evőkanál olaj, fél fej felaprított hagyma, 250 gr  (2 főzőtasak) paraboiled rizs, csapott fehér kanál ételízesítő, 2,5 dl forró víz, 1 hegyes paprika felkockázva, csilipor ízlés szerint

A darált húsos  pörköltet még tegnap délután megfőztem, a szokásos módon. Kihűlés után hűtőbe tettem.
Ma csak a rizst kellett elkészítenem az ételhez. Párolt rizshez hasonlóan megdinszteltem a hagymát-paprikát, ráraktam a rizst és hagytam kicsit lepirulni, fűszereztem ételízesítővel, felöntöttem forró vízzel és a felforralt pörköltet is hozzáöntöttem, még pici csiliport  adtam hozzá, úgy főztem kb. 20 percig.
Csípős csalamádéval tálaltam, isteni finom volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése